26/9/2022

«Κλείδωσε» η θητεία από τα 18 – Έτοιμες οι συμφωνίες για τα εξοπλιστικά

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Θεσσαλονίκη, να ισχυρίστηκε ότι απλά ήθελε να θέσει στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της θητείας στα 18 και την αύξησή της στους 12 μήνες, αλλά πρόκειται στην πραγματικότητα περί ειλημμένης απόφασης που έρχεται να ικανοποιήσει τις εδώ και καιρό εισηγήσεις που τόσο ο νυν όσο και πρώην πρωθυπουργοί δέχονταν.

Η αποκλιμάκωση που βλέπει η κυβέρνηση στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα υπάρξει «χαλάρωση», τόσο ως προς τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν όσο και ως προς τη γενικότερη προσπάθεια ανάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων, που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, «γνώρισε αποεπένδυση». Εκτός από το ζήτημα της θητείας, όμως, με ταχύτητα προχωρούν και τα υπόλοιπα ζητήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτηριστικά, φαίνεται ότι ο διαγωνισμός για τις φρεγάτες βρίσκεται πολύ κοντά στη φάση των τελικών επιλογών, ενώ η ενίσχυση του οπλοστασίου των Ενόπλων Δυνάμεων με «χειρουργικές επεμβάσεις» έχει ήδη δρομολογηθεί. Ταυτόχρονα, στη Βουλή, την Τετάρτη κατατέθηκε το σχέδιο της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο αποτελεί επί της ουσίας το κείμενο προτάσεων των αρχηγών των όπλων για την κατανομή των δυνάμεων στις στρατιωτικές μονάδες της χώρας και στο οποίο τίθεται -σύμφωνα με πληροφορίες- και το πολύ σημαντικό θέμα του ποσοστού επάνδρωσης συγκεκριμένων μονάδων.

Ανέκαθεν, οι μειώσεις της θητείας που εξαγγέλλονταν από κυβερνήσεις προκαλούσαν πονοκεφάλους στους υπευθύνους, αφού επιδείνωναν ένα εξελισσόμενο πρόβλημα στελέχωσης των απαραίτητων για την άμυνα της χώρας μονάδων. Οι σημερινοί εννέα μήνες θητείας θεωρούνται από τους ιθύνοντες ως μη ρεαλιστική απάντηση, ιδιαίτερα με δεδομένο το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο πρωθυπουργός φέρεται ότι έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του στο ζήτημα και θεωρείται ότι το πότε θα ανακοινωθούν είναι απλά ζήτημα της επιλογής του σωστού χρονικού σημείου.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ο κίνδυνος του ελληνοτουρκικού πολέμου και εμείς

Η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες, παρά το ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα επιβληθεί σε όλους τους στρατεύσιμους ή θα υπάρξει κάποιου είδους διαχωρισμός, αναλόγως του πού υπηρετούν τη θητεία τους, θεωρείται απαραίτητο μέτρο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αυτή η αύξηση να γίνει σταδιακά. Όπως όμως και να αποφασιστεί να γίνει, το κέρδος από την αύξηση της θητείας δεν έχει να κάνει μόνο με τα ποσοστά επάνδρωσης των μονάδων, που σε κάποιες περιπτώσεις βρίσκονται ακόμη και στο 20%-30%, με το τουρκικό ποσοστό επάνδρωσης να φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 120%, αλλά και με την καλύτερη ποιότητα εφεδρείας που θα βρίσκεται στη διάθεση των επιτελείων.

Μέσα στους 12 μήνες και με δεδομένο ότι ο αριθμός των στρατιωτών θα είναι τέτοιος που δεν θα εξαντλεί τις δραστηριότητές τους στη φύλαξη των στρατοπέδων και την ομαλή λειτουργία τους, θεωρείται ότι θα υπάρχει ο χρόνος και για την ουσιαστική τους εκπαίδευση. Και αυτό το ζήτημα, του προγράμματος εκπαίδευσης, έχει τεθεί από επιτελείς στον πρωθυπουργό και όπως συμπεραίνει κανείς από όσα είπε, μάλλον έτεινε ευήκοον ους.

Ως σημαντική αξιολογείται και η στράτευση όλων ανεξαιρέτως στα 18, αμέσως μετά το Λύκειο, στα πρότυπα της Κύπρου και του Ισραήλ. Η εμπειρία των χωρών αυτών δείχνει ότι τα πλεονεκτήματα είναι μάλλον περισσότερα από τα μειονεκτήματα, τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και για τους ίδιους τους νέους που θα κληθούν να υπηρετήσουν την πατρίδα.

Οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και η διαδικασία προχωρά, κάτι το οποίο άλλωστε δείχνει και η επιλογή του γιου του πρωθυπουργού να στρατευθεί πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του. Όσο μικρότεροι στην ηλικία τόσο «ευκολότερα» βιώνουν, και λόγω προσαρμοστικότητας, τη θητεία τους οι νέοι, επιβεβαιώνουν όσοι έχουν εμπειρία στη διαχείριση νεοσυλλέκτων, τονίζοντας ότι είναι καλό για τους ίδιους τους στρατιώτες.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ο κίνδυνος του ελληνοτουρκικού πολέμου και εμείς

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι ένα ολοένα αυξανόμενο μέρος των αναβολών που δίνονται καταλήγουν τελικά σε εξαγορά της θητείας σημαίνει ότι, ειδικά τα επόμενα χρόνια, ο αριθμός των οπλιτών θα αυξηθεί σημαντικά. Επιπλέον, θα επιτραπεί στα επιτελεία να έχουν καλύτερο επίπεδο προγραμματισμού, γλιτώνοντας έτσι από «ανώμαλες» καταστάσεις, με κάποιες ΕΣΣΟ να έχουν πολλή κίνηση και τις επόμενες καθόλου, που δημιουργούσαν προβλήματα ακόμη και στις ποσότητες του απαραίτητου υλικού για τους στρατευθέντες.

«Τρέχουν» και τα εξοπλιστικά

Ο,τι ακριβώς συμβαίνει με το ζήτημα της θητείας συμβαίνει και με τα εξοπλιστικά, με τη διαφορά ότι εκεί τα επιτελεία έχουν πολύ πιο ενεργό ρόλο. Στόχος είναι να συντηρηθούν και να αποκατασταθούν στο 100% οι διαθεσιμότητες όσων όπλων έχουν ήδη οι Ένοπλες Δυνάμεις και, ταυτόχρονα, να υπάρξουν «χειρουργικές» ενισχύσεις -με δημοσιονομική υπευθυνότητα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός- όπου απαιτείται.

Ήδη, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, οι επισκέψεις εκπροσώπων χωρών που παράγουν οπλικά συστήματα έχουν πυκνώσει και, από ό,τι φαίνεται, φτάνουμε ολοένα πιο κοντά στην απόφαση για τις φρεγάτες. Ως ιδιαίτερα σημαντικό αξιολογείται από τους υπευθύνους όχι μόνο το τελικό προϊόν, αλλά και η προσφορά μιας «ενδιάμεσης λύσης» μέχρι να παραδοθούν οι φρεγάτες, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η δυνατότητα οι δύο τουλάχιστον από τις τέσσερις να κατασκευαστούν στη χώρα μας. Η δε επιλογή των υπόλοιπων οπλικών συστημάτων τόσο για τον Στρατό Ξηράς όσο και για το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη γίνει και αυτό που μένει είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απόκτησής τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κίνδυνος του ελληνοτουρκικού πολέμου και εμείς

Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη                    Δεν...

Παράνοια! Το σχέδιο πολέμου που κατέθεσε ο Ερντογάν στον ΟΗΕ

Η Αγκυρα δείχνει διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες ως μέσο και άλλοθι, προκειμένου να στηρίξει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο

Κανδελιούσσα: Νέα εισβολή τουρκικού drone στην καρδιά του Αιγαίου!

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε...

Ημερίδα στη Σχολή Ευελπίδων για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Εκστρατείας

Πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) ημερίδα με θέμα «100 Χρόνια από τη Μικρασιατική...

«Είμαστε έτοιμοι και δυνατοί – Ο Έβρος δεν πέφτει», το μήνυμα του Στρατηγού Φλώρου

Στον Έβρο πραγματοποίησε επίσκεψη ο Α/ΓΕΕΘΑ στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, την ώρα που...

Τα νεοαποκτηθέντα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου στην τριμερή εκπαίδευση Ελλάδας-Κύπρου-ΗΠΑ

Η τριμερής συνεκπαίδευση δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδος, των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας,...

Προχωρά η ναυπήγηση της πρώτης Belharra!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας τύπου FDI-HN για το Πολεμικό...

Νέα τουρκική εισβολή στην καρδιά του Αιγαίου με drone – Πάλι το αφήσαμε να...

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε...

Η Τουρκία στήνει σκηνικό πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο!

Η Αγκυρα κλιμακώνει καθημερινά την ένταση, με απειλές και ύβρεις εναντίον της χώρας μας - Σε ετοιμότητα η Αθήνα

Νέα τουρκική πρόκληση στην καρδιά του Αιγαίου! Έφυγε ανενόχλητο το τουρκικό Drone…

Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα, όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV προχώρησε σε υπερπτήση...

Το Κατάρ στέλνει Rafale στην Τουρκία για να εκπαιδεύσει τους πιλότους της!

Σοβαρή εξέλιξη που μας αφορά άμεσα, καθώς ενεργοποιείται η στρατιωτική συμφωνία Κατάρ - Τουρκίας,...

Σήμα κινδύνου για ενδεχόμενη εισβολή από τον Γιάννη Βαληνάκη

Δεν χρειάστηκε παραπάνω από μία παράγραφο ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης του Κώστα...

Νέα υπερπτήση τουρκικού drone πάνω από τον Γλάρο

Τον χαβά τους οι Τούρκοι στο Αιγαίο, που πλέον στέλνουν drones για υπερπτήσεις στα...

Αναχαιτίζουμε τα τούρκικα drones αντί να τα ρίξουμε!

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νομιμοποιούνται 1.200.000 οικόπεδα με δασωμένους αγρούς

Ποιοι μπορούν να τεκμηριώσουν εμπράγματο δικαίωμα και σε ποιες περιπτώσεις το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβάλει καμία διεκδίκηση

Ξυλοκόπησε τον αστυνομικό πατέρα του που κακοποιούσε τη μητέρα του: «H μάνα μου φοβάται να μην τη σκοτώσει»

Ο νταής αστυνομικός αρνείται τα πάντα και μια ολόκληρη οικογένεια κάθισε στο εδώλιο

Μεγάλη απάτη η επιστροφή των νοικοκυριών στη θέρμανση με πετρέλαιο

Οποια μορφή ενέργειας και να επιλεγεί, η δαπάνη θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Τα 12 ελληνικά νησιά που «βούλιαξαν» από κόσμο φέτος το καλοκαίρι – Ρεκόρ αφίξεων

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν και φέτος οι ξένοι επισκέπτες στα...

Οι δημοσκοπήσεις γκρεμίζουν το αφήγημα του Μητσοτάκη!

Οι τεχνικές αναλύσεις που ακολουθούν οι Αμερικανοί δείχνουν υποχώρηση 7,4 ποσοστιαίων μονάδων από την αρχή του 2022

Βαρύ «κατηγορώ» Βαληνάκη κατά Μητσοτάκη για την ομιλία στον ΟΗΕ και την Τουρκία

Καταπέλτης ο καθηγητής Ιωάννης Βαληνάκης, πρώην υφυπουργός εξωτερικών της...

Συμβαίνει τώρα: Σύζυγος γνωστού δημάρχου στο νοσοκομείο – προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός!

Η σύζυγος του «γαλάζιου» δημάρχου που έχει απασχολήσει αρνητικά...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ