Παρασκευή 18/6/2021

Οκτάι για γεωτρήσεις: Δεν θα τις σταματήσουμε ποτέ

Μόλις δύο μέρες μετά την πρώτη άτυπη συνάντηση του Κύπριου προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, υπό την «ομπρέλα» των Ηνωμένων Εθνών, οι Τούρκοι συνέχισαν την… αγαπολογία προς τους Τουρκοκύπριους αδελφούς τους.

Σε συνέχεια των χθεσινών του δηλώσεων προς τους Τουρκοκύπριους και σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, επεσήμανε: «Είμαστε ήδη συνεχώς μαζί τους. Οι καρδιές μας είναι μαζί. Έχουμε στόχους μαζί. Έχουμε ελπίδες μαζί».

«Συγχαίρω τους πολίτες της Κύπρου (σ.σ. τους τουρκοκύπριους) για τη γιορτή του μπαϊραμιού. Είμαστε ήδη συνεχώς μαζί τους. Οι καρδιές μας είναι μαζί. Έχουμε στόχους μαζί. Έχουμε ελπίδες μαζί», τόνισε.

Σε ερώτηση για τις δραστηριότητες του Γιαβούζ, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε: «Γνωρίζετε τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για εργασίες της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της και σε περιοχές στα πλαίσια των συμφωνιών με την «τβδκ», που γίνονται μετά τις παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων από την πλευρά του νότου που διεξάγονται με τον ισχυρισμό περί κυριαρχίας. Οι εργασίες μας αυτές θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα. Άλλωστε, αυτή την στιγμή τα πλοία Φατίχ, Γιαβούζ και Μπαρμπαρός είναι στην περιοχή. Και το  Ορούτζ Ρέις πάει στην περιοχή. Στο σημείο αυτό η αποφασιστικότητα μας είναι απόλυτη».

Όσον αφορά τη χώρα μας, ο Οκτάι δήλωσε πως μόλις σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση, η πρώτη χώρα που προσέφερε «κλαδί ελιάς» ήταν η δική του.

«Ο πρώτος που τηλεφώνησε ήταν ο Πρόεδρός μας. Σχετικά με το κλαδί ελιάς, εμείς πάντοτε απλώνουμε κλαδί ελιάς, αλλά αυτό είναι μια πρόταση επίλυσης στηριγμένη στην πολιτική ισότητα των Τ/Κ και στη δίκαιη μοιρασιά των φυσικών πόρων. Η Τουρκία πάντοτε το έκανε αυτό και αυτό θα το κάνει και στο μέλλον. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη. Θα προχωρήσει αποφασισμένη να προστατέψει δίχως δισταγμό και τα δικά της δικαιώματα και τα δικαιώματα των Τ/κ. Θα διατηρήσει την αποφασιστικότητα της και στις δραστηριότητες γεωτρήσεων, αλλά και στο θέμα της διαδικασίας επίλυσης, σχετικά με την συμμετοχή των Τ/κ στην ισότιμη και δίκαιη μοιρασιά των φυσικών πόρων. Σχετικά με αυτό στο τραπέζι ακόμη βρίσκεται η πρόταση μας για τη σύσταση κοινής επιτροπής», ανέφερε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ