«Τα κυκλώματα διακινητών έχουν γίνει αδίστακτα» κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων

Πλέον δεν σταματάνε ούτε στα αστυνομικά μπλόκα

Must Read

Με δεδομένη τη μεταναστευτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα, με την Τουρκία να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, πίεση κατά μήκος των συνόρων μας τόσο στην ηπειρωτική όσο και την νησιωτική χώρα, τα κυκλώματα των διακινητών γίνονται όλο και πιο αδίστακτα.

Αυτή ακριβώς την πτυχή επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων Ελλάδας, Παναγιώτης Χαρέλας, αναφέροντας:

«Εστιάζουμε σε περιοχές, όπως στον Έβρο ή στα νησιά μας που βρίσκονται πολύ κοντά στα παράλια της Τουρκίας, αλλά βλέπουμε ότι τελικά η μεταναστευτική πίεση δεν είναι μόνο σε αυτά τα σημεία, είναι πλέον σε όλο το μήκος των συνόρων μας στην βόρεια ηπειρωτική χώρα που έχουν να κάνουν από την ελληνοαλβανική μέχρι και τον Έβρο, αλλά και σε όλο το μήκος της νησιωτικής μας χώρας, που πλέον «μπερδεύονται» με τα σκάφη ή τα ιστιοφόρα ώστε να ξεγελούν τις αρχές για το αν είναι μετανάστες ή αν είναι τουρίστες και αυτό συνήθως συμβαίνει γι’ αυτό πηγαίνουν τόσο μακριά».

Όσον αφορά στον ξεκάθαρο ρόλο των γειτόνων, τόνισε: «Η Τουρκία δεν έχει σταματήσει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ή να δημιουργεί αυτόν τον υβριδικό πόλεμο μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας χρησιμοποιώντας τους μετανάστες. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι πλέον η Τουρκία, πολλές φορές ακόμα και βιαίως προωθεί τους μετανάστες στην Ελλάδα. Δεν σταμάτησε ποτέ μετά το 2020, που χρησιμοποιήθηκε η πρακτική να συγκεντρώσει όσους μετανάστες μπορούσε σε μια περιοχή και να δημιουργήσει αυτό που δημιούργησε, όπου απέτυχε παταγωδώς, χάρη και στα δικά μας αντανακλαστικά σε κάτι το οποίο συνέβη έκτακτα, μέσα σε πολύ λίγες ώρες και καταφέραμε να το διαχειριστούμε. Η Τουρκία μετά από αυτό δεν συνέχισε αυτή την πρακτική, επέλεξε να προωθεί τους μετανάστες από διάφορα σημεία, χωρισμένους σε γκρουπ και με μπροστάρηδες τους διακινητές και από πίσω τις επίσημες αρχές της Τουρκίας όπως η τουρκική στρατοχωροφυλακή, να τους συγκεντρώνει και να τους προωθεί προς τους διακινητές. Αυτό συνέβαινε από τότε και μέχρι σήμερα. Και αν αυτά ήταν υποθέσεις δικές μας που τις φωνάζαμε, πλέον και οι μαρτυρίες των 38 μεταναστών που περισυνελέγησαν από τις ελληνικές αρχές στις 15 Αυγούστου, αυτό ακριβώς το επιβεβαιώνουν».

Για τις κατηγορίες που αποδίδουν στην χώρα μας διάφορες ΜΚΟ για pushbacks και απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών, ο κ. Χαρέλας επισήμανε «εμείς, ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριοφυλάκων, το 2016 είχε συγκεντρώσει από όλη την Ελλάδα γύρω στους 11 τόνους ρούχα από όλη την κοινωνία για να τα προσφέρουμε στα παιδιά που έρχονταν στα νησιά μας, γάλατα, ακόμη και σήμερα, προσφέρουμε γάλατα από τον μισθό μας».

Όσον αφορά στον τρόπο διακίνησης των μεταναστών, αναφέρθηκε στο θράσος των κυκλωμάτων που πλέον δεν σταματάνε ούτε στα αστυνομικά μπλόκα: «Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για την ζωή είτε του διακινητή είτε του διακινούμενου ή του διερχόμενου ανυποψίαστου οδηγού πάνω στον δρόμο που βλέπει ένα όχημα να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα με 30 μετανάστες μέσα, ακόμα και αν δεν το ακολουθούμε» ανέφερε τέλος ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων Ελλάδας, Παναγιώτης Χαρέλας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This