Ζώντας στο τώρα και το άπειρο

Must Read

Ο χειρισμός του χρόνου που μας έχει δοθεί δεν μπορεί να είναι άλλος παρά εκείνος που πρέπει σε ένα αμετάβατο και ανεκτίμητης αξίας περιουσιακό στοιχείο

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Mὴ οὖν μεριμνήσητε λέγοντες, Τί φάγωμεν; ἤ, Τί πίωμεν; ἤ, Τί περιβαλώμεθα; Πάντα γὰρ ταῦτα τὰ ἔθνη ἐπιζητοῦσιν· οἶδεν γὰρ ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος ὅτι χρῄζετε τούτων ἁπάντων. Ζητεῖτε δὲ πρῶτον τὴν βασιλείαν καὶ τὴν δικαιοσύνην αὐτοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν. Μὴ οὖν μεριμνήσητε εἰς τὴν αὔριον, ἡ γὰρ αὔριον μεριμνήσει αὑτῆς· ἀρκετὸν τῇ ἡμέρᾳ ἡ κακία αὐτῆς». (Κατά Ματθαίον, ς’ 31-34)

Ο Χριστός, με τα προαναφερθέντα, τα οποία αποτελούν μέρος της Επί του Ορους Ομιλίας Του, αίρει από τις πλάτες των ανθρώπων την ασήκωτη άγκυρα των λογισμών για το μέλλον, που μας βυθίζουν σ’ ένα τέλμα θλίψης και παραίτησης. Η ζωή στο τώρα και το άπειρο είναι η χριστιανική συνταγή του καθημερινού βίου κι ένας αληθινά αξιοζήλευτος στόχος όσων επιδιώκουν να συγκροτήσουν σταθερή, υγιή και ισχυρή προσωπικότητα.

Είτε ανησυχούμε είτε όχι, οι ανάγκες υπάρχουν, όπως και ο Θεός που γνωρίζει τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Εκείνος κατανέμει στη διάρκεια του βίου μας και τις αντιξοότητες (η «κακία» στην οποία αναφέρεται ο Χριστός), αλλά και τις χαρούμενες στιγμές. Σοφό είναι να ακολουθήσουμε το ρεύμα και να μην προσπαθούμε να κάνουμε νοητό ρεσάλτο σ’ ένα μέλλον αόριστο και -τις περισσότερες φορές- απραγματοποίητο. Στόχος μας, η βασιλεία και η δικαιοσύνη του Θεού, όχι η κινούμενη άμμος των ζοφερών λογισμών. Αν έχουμε ορθοφροσύνη και επιδιδόμαστε σε ορθοπραξία, δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας. Είναι, άλλωστε, ανόητο να ζητάμε διαρκώς προκαταβολές από όποιο κακό θα έχει μαζί της η επομένη ημέρα. Το αύριο ας φροντίσει τα δικά του… Δεν αφήνουν χώρο για νηπενθή γαλήνη η θορυβώδης σκέψη για όσα «θα» και «αν» συμβούν, το τριβέλισμα από τις μέριμνες που ποτέ δεν τελειώνουν, η ενστάλαξη του δηλητηρίου της ανησυχίας στις θνητές καρδιές των φορέων αθανάτων ψυχών.

Ο Χριστός προτείνει να ζούμε στο τώρα και να κυνηγάμε το άπειρο, το άφθαρτο, το διηνεκές. Το αύριο είναι η παγίδα που στήνει το αδηφάγο μηδέν στα θύματά του, που το λατρεύουν σαν σκοτεινή θεότητα. Ο χρόνος αποτελεί μια διάσταση η οποία ορθώνεται ως ένα αξεδιάλυτο αίνιγμα για το είδος μας. Το μήκος, το πλάτος, το ύψος, το πυρ, η κίνηση, η βαρύτητα, ο μαγνητισμός, ο παλμός σε κάποιον βαθμό έχουν τύχει μιας ερμηνείας. Αναμφίβολα, η ερμηνεία δεν είναι πλήρης και η εικόνα για τις δυνάμεις και τα στοιχεία που διαθέτουμε είναι αποσπασματική, αλλά κάποια βήματα προς την κατανόηση των προαναφερθεισών ψηφίδων από το παζλ του κτιστού κόσμου έχουν γίνει.

Με το μπουσούλημα στα μονοπάτια της έρευνας, το άθροισμα των κόπων μας κατέστη ικανό να γεφυρώσει τις αποστάσεις και να εκτοξεύσει δικά μας δημιουργήματα και την τηλεσκοπική ματιά μας μέχρι τις εσχατιές του ηλιακού συστήματος, αλλά και τον Γαλαξία. Ωστόσο, η συλλογική ανθρώπινη προσπάθεια και η αδιάκοπη έρευνα σχετικά με τον υπερκερασμό των εμποδίων της βούλησης δεν έχουν ευστοχήσει ούτε στο ελάχιστο στο ζήτημα του χρόνου.

Όμως, ο χρόνος μέχρι στιγμής αποτελεί μονόδρομο. Δεν έχουμε επιλογές στην «απτή», στην υλική προσπέλασή του. Αυτή επιτυγχάνεται στιγμή προς στιγμή και μονοσήμαντα. Δεν μπορούμε να τρέξουμε μπροστά για να δούμε τι θα συμβεί μετά τους καιρούς μας και δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο λίκνο μας για να αποφύγουμε τη στάθμευση στην τελευταία κατοικία, στον τάφο.

Ο χειρισμός του χρόνου που μας έχει δοθεί δεν μπορεί να είναι άλλος παρά εκείνος που πρέπει σε ένα αμετάβατο και ανεκτίμητης αξίας περιουσιακό στοιχείο. Ούτε όλοι οι θησαυροί του Μίδα δεν αρκούν για να εξαγοράσουν μια στιγμή ακόμα. Γι’ αυτό, η αγκίστρωση στο αύριο, σε αυτή την κβαντική υπόθεση την οποία όλο κυνηγάμε και ποτέ δεν φτάνουμε (αφού τούτο το «αύριο» γίνεται «τώρα» κι έπειτα «παρελθόν», δίχως να το αντιληφθούμε), είναι η μεγαλύτερη και πιο αχρείαστη σπατάλη που μπορούμε να κάνουμε. Κυνηγώντας το αύριο θυσιάζουμε ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουμε ή μπορούμε να κατακτήσουμε: το τώρα και το άπειρο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνεχείς μετασεισμοί στον Κυπαρισσιακό Κόλπο – Εκκενώθηκαν σχολεία σε Ηλεία και Ζάκυνθο – Ζημιές στο Καστρομονάστηρο

Αναταραχή προκάλεσε στην Ηλεία και γενικότερα στην Πελοπόννησο ο ισχυρός σεισμός των 5.7 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα το...

More Articles Like This