Οι ΗΠΑ και τα άδυτα της παράταξης!

Must Read

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η νέα διαφοροποίηση Σαμαρά από τη στρατηγική Μητσοτάκη στα Ελληνοτουρκικά.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Πριν καλέσει τον πρωθυπουργό να μην κάνει διάλογο με «πειρατές», ο κύριος Σαμαράς είχε χαρακτηρίσει «συνθηκολόγηση» μια άλλη κεντρική επιλογή Μητσοτάκη, την τυχόν παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη. Στην ίδια εφημερίδα του κυρίου Μαρινάκη. Στην πραγματικότητα -εδώ βρίσκεται η ποιοτική διαφορά της νέας παρέμβασης από την προηγούμενη-, ο πρώην πρωθυπουργός κλιμακώνει. Και, αν υποθέσουμε ότι ο ανασχηματισμός για τον οποίο έθεσε βέτο είναι ένα σημαντικό -πλην εσωτερικό- μέτωπο χωρίς διεθνή σημασία, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τα Ελληνοτουρκικά. Αυτά ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ. Τις «καίνε». Δεν μπορούμε να πούμε επίσης το ίδιο για τη Νοvartis -ορόσημο για τον κύριο Σαμαρά-, η οποία είναι εξίσου σημαντικό μέτωπο για την Αμερική, αν κρίνουμε από την πρωτοφανή απόφασή της να παράσχει πολιτικό άσυλο στους εν Ελλάδι προστατευόμενους μάρτυρες.

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Κι όμως! Και εδώ ο κύριος Σαμαράς εμφανίζεται να επιθυμεί να το πάει μέχρι τέλους. Επιθυμεί -μαθαίνω- την παραπομπή, καταδίκη και… φυλάκιση των Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη – επίκουρων εισαγγελέων. Επιθυμεί την παραπομπή Τσίπρα. Θα καταθέσει -μαθαίνω- αγωγές αποζημίωσης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κατά όλων αυτών, επειδή έπληξαν την προσωπικότητά του. Ετοιμάζει -μαθαίνω- μια πολύ σκληρή ομιλία-μανιφέστο για τη Novartis (που θα δυσκολέψει τον πρωθυπουργό), την οποία σχεδιάζει να εκφωνήσει στη Βουλή την ημέρα που θα συζητείται η παραπομπή Παπαγγελόπουλου. Και όλα αυτά εν γνώσει των συνεπειών του νόμου. Ο έμπειρος πρώην πρωθυπουργός ξέρει πως δεν ορίστηκε κοινοτικός επίτροπος ή διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος λόγω του βέτο που έθεσαν για το πρόσωπό του οι κυρίες Μέρκελ – Λαγκάρντ. Ξέρει πως πλήρωσε τα «όχι» στο Υπερταμείο, το Σκοπιανό, τον ΦΠΑ στα νησιά, τις μονομερείς αποφάσεις έναντι της τρόικας κ.λπ.

Ωστόσο, αυτή η σύγκρουση Σαμαρά με την πολιτική Μητσοτάκη, σε πρώτη ανάγνωση, αλλά κατά βάθος με τους συμμάχους σε μια δεύτερη (επιλογές τους πολεμά), δεν αφορά μια καρέκλα αυτή τη φορά. Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται να πολεμά μια συνολική διευθέτηση. Διευθέτηση με διακύβευμα τη νέα αρχιτεκτονική στην περιοχή της Μεσογείου. Διευθέτηση επίσης με αντικείμενο την καταδίκη των διεφθαρμένων πρακτικών ευρωπαϊκών πολυεθνικών, όπως η Novartis, από το αμερικανικό δημόσιο. Δεν είναι «παίξε γέλασε» τα θέματα αυτά. Κάνουν «τζιζ». Και όποιος μπαίνει εμπόδιο σε τέτοια σχέδια συνήθως το πληρώνει ακριβά, όπως έχουμε δει στο παρελθόν.

Ειδικώς αν δίνει την εντύπωση πως θέλει να «επιστρέψει», χρεώνοντας εθνική μειοδοσία στην κυβέρνησή του… Εν προκειμένω, τι συμβαίνει; Οι ΗΠΑ και η Γερμανία επιχειρούν να συμφιλιώσουν Ελλάδα – Κύπρο και Τουρκία – Κύπρο προετοιμάζοντας έναν πράγματι επώδυνο συμβιβασμό μέσω του διαλόγου. Στόχος, η ενότης της Δύσεως και η έγερση εμποδίων στην προέλαση Πούτιν σε Μεσόγειο – Μέση Ανατολή. Βασικοί πρωταγωνιστές αυτού του συμβιβασμού, ο οποίος θα λανσαριστεί ως «σύμφωνο μη επίθεσης», είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο συμπράττων φιλοδυτικός (Πρέσπες) Αλέξης Τσίπρας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός ως άλλος Ελευθέριος Βενιζέλος που δικαιούται Νόμπελ, αν υπογράψει τη «συμφωνία ειρήνης» με την Τουρκία, η οποία στην πραγματικότητα, εκτός από συμβιβασμός, θα είναι κατά βάση αντιρωσική συνθήκη! Ε, λοιπόν, αυτούς τους δύο πρωταγωνιστές, που έχουν την ευλογία των ΗΠΑ, «πετροβολά» σήμερα ο κύριος Σαμαράς. Τον Μητσοτάκη για τα εθνικά, τον Τσίπρα για τη Νοvartis. Στην πραγματικότητα, «πετροβολώντας» τις ΗΠΑ. Και χωρίς ο ίδιος να έχει σχέση με τον Πούτιν!

Στα εθνικά, αν είναι έτσι τα πράγματα, έχει βεβαίως δίκιο. Στη Νοvartis φαίνεται, όμως, πως κάνει λάθος υπολογισμό επιτιθέμενος σε Τσίπρα, μάρτυρες και εισαγγελείς. Η παροχή πολιτικού ασύλου από τις ΗΠΑ στους προστατευόμενους μάρτυρες, που στην Ελλάδα ο κ. Σαμαράς έχει μηνύσει, δείχνει ότι, πρώτον, στην Αθήνα η υπόθεση αυτή έχει μέλλον, δεν έχει κλείσει και ότι οι μάρτυρες και οι εισαγγελείς έχουν διεθνή κάλυψη! Τριακόσια εκατομμύρια δολάρια εισέπραξε για τα ανομήματά της Νοvartis στην Ελλάδα το αμερικανικό δημόσιο. Γνωρίζουμε, άλλωστε, πως οι ΗΠΑ έδειξαν ενδιαφέρον για να μην ικανοποιηθεί το αίτημα Σαμαρά και αποκαλυφθεί η ταυτότητα των μαρτύρων. Παρενέβησαν!

Γνωρίζουμε ότι πολιτικοί, κυρίως υπουργοί που ευνόησαν γερμανικά συμφέροντα στην Ελλάδα εις βάρος αμερικανικών, καταδικάστηκαν ή φυλακίστηκαν ή διώχθηκαν (Ακης, Γιάννος, Μαντέλης και τώρα ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ που έχει γραμμένο στα κατάστιχά του το FBI). Ερώτημα μετά ταύτα: Δεν φοβάται ο κύριος Σαμαράς πως το «πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες» κατά Κυριάκου, Τσίπρα, Παπαγγελόπουλου, Τουλουπάκη ίσως εξελιχθεί σε μια δυσάρεστη προσωπική του συνάντηση με τις ΗΠΑ; Οτι στην πραγματικότητα πρόκειται για μια τελική συνάντηση με τον τοίχο, που ίσως κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για πρώην υπουργούς του με εκκρεμότητες; Ήδη, το δικαστήριο του Νιου Τζέρσι καταδίκασε πολιτικά τις διεφθαρμένες πρακτικές του 2012-2015 στον τομέα της Υγείας. Μήνυμα!

Πριν λάβει τον λόγο στη Βουλή και πριν αρχίσει να καταθέτει αγωγές κατά παντός υπευθύνου, με το θάρρος της παλαιάς γνωριμίας των πέτρινων χρόνων, του προτείνω να το σκεφθεί. Δεν τα βάζει με τον Παπαγγελόπουλο, αλλά με το παγόβουνο. Στην ουσία, τα βάζει με τον Μητσοτάκη και τους συμμάχους μας, οι οποίοι είναι αγριεμένοι για αυτή την πρωτοφανή περίοδο διαφθοράς και ασχολούνται επισταμένως. Ταύτα λέγω -μπορεί να κάνω και λάθος- και αμαρτίαν ουκ έχω! Ενημερώνω, πάντως: Τα άδυτα της συντηρητικής παράταξης έχουν πάντα ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ! Αυτή την εποχή, δε, φοβερό!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαμαλάκης για Βέφα Αλεξιάδου: «Έχει περάσει τα 80, τι θα προσφέρει στην πολιτική;» – «Τα έχω 400!» απαντάει η μαγείρισσα

«Λυπάμαι» δήλωσε ο Ηλίας Μαμαλάκης σε σχόλιό του για την είδηση ότι η γνωστή τηλεμαγείρισσα Βέφα Αλεξιάδου κατεβαίνει υποψήφια...

More Articles Like This