Παρασκευή 7/5/2021

Ορθοδοξία και πατριωτισμός

Στις 23/6/2020 το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατέταξε στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον μακαριστό μητροπολίτη Εδέσσης Καλλίνικο (Πούλο).

  • Από τον Κωνσταντίνο Χολέβα

Ο νέος άγιος της Εκκλησίας μας διεποίμανε την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας από το 1967 μέχρι την εκδημία του, το 1984. Είναι ο πρώτος επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος ο οποίος αναγνωρίζεται ως άγιος. Γεννήθηκε στα Σιταράλωνα Αιτωλίας, κοντά στο χωριό του Πατροκοσμά.

Την αγιότητά του μαρτυρούν όσοι διετέλεσαν στενοί συνεργάτες του και κυρίως οι σεβασμιότατοι μητροπολίτες Ναυπάκτου Ιερόθεος και Εδέσσης Ιωήλ. Ο οσιακός βίος του και η προσήλωσή του στην ορθόδοξη παράδοση είχαν σχολιαστεί ευμενώς από τον άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη. Ο τάφος του βρίσκεται σήμερα στο Δημοτικό Κοιμητήριο της Εδεσσας.

Αξίζει ιδιαιτέρως να υπογραμμιστεί η πατριωτική δράση του αγίου Καλλινίκου. Κατετάγη στις Δυνάμεις Καταδρομών στη δύσκολη περίοδο 1946-1949, όταν ο Εθνικός Στρατός αγωνιζόταν εναντίον των δυνάμεων που ήθελαν να αποσχίσουν από την Ελλάδα τη Μακεδονία και τη Θράκη. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας και ενίσχυσε το φρόνημα των καταδρομέων. Θυμίζει τον πατριωτισμό του αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, τον οποίο τιμά η Εκκλησία στις 5 Ιουλίου. Ο άγιος Αθανάσιος το 960 προσευχόταν δίπλα στον στρατηγό Νικηφόρο Φωκά για την εκδίωξη των Αράβων κατακτητών από την Κρήτη. Ο Φωκάς, που αργότερα στέφθηκε αυτοκράτωρ στην Κωνσταντινούπολη, ενίσχυσε οικονομικά τον Αθανάσιο και έτσι ιδρύθηκε η πρώτη κοινοβιακή μονή του Αγίου Ορους, η Μεγίστη Λαύρα (το 963).

Ο άγιος Καλλίνικος, μητροπολίτης Εδέσσης, μιλούσε για την πατρίδα, τους ήρωες, το 1821. Η εθνική δράση του ενόχλησε τους λίγους φιλοσκοπιανούς που δρούσαν στην περιοχή του. Με διάφορα μέσα άσκησαν αήθη πολεμική εναντίον του. Ο άγιος Καλλίνικος ουδέποτε λησμόνησε ότι τα χώματα, τα οποία εποίμανε, ήταν ποτισμένα από το αίμα γνωστών και αγνώστων Μακεδονομάχων, όπως του Καπετάν Αγρα και του Αντώνη Μίγγα, που απαγχονίστηκαν το 1907 κοντά στην Εδεσσα.

Η αγιοκατάταξη ενός επισκόπου με σημαντικό ποιμαντικό και εθνικό έργο αποδεικνύει ότι η Εκκλησία μας αποδέχεται και τιμά τον υγιή και αφανάτιστο πατριωτισμό. Απορρίπτει τα δύο άκρα: τον εθνοφυλετισμό και τον ρατσισμό αφενός και τον εθνομηδενισμό και την ηττοπάθεια αφετέρου. Ο άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός διδάσκει να αγαπούμε την πατρίδα όπως αγαπούμε τη μητέρα μας. Το ίδιο έλεγε και ο άγιος Παΐσιος: «Η πατρίδα είναι μία μεγάλη οικογένεια».

Ο άγιος Καλλίνικος ως μητροπολίτης Εδέσσης αγωνίστηκε για την ανάδειξη της θυσίας των νεομαρτύρων επί Τουρκοκρατίας. Εόρταζε με την προσήκουσα τιμή την αγία Χρυσή, η οποία μαρτύρησε στην περιοχή της Αλμωπίας τον 18ο αιώνα. Για να τιμήσουμε τη μνήμη του, ας ξαναμιλήσουμε στα παιδιά μας για τους νεομάρτυρες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ