27/9/2022

Η ανατομία της νέας κρίσης του «Oruc Reis»

Δημοσίευση:

Η δεύτερη κρίση του «Oruc Reis» άρχισε με την έκδοση NAVTEX στις 10 Αυγούστου από την Υδρογραφική Υπηρεσία της Αττάλειας, με την οποία δέσμευε μεγάλη περιοχή της ελλαδικής και κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Η έκδοση της συγκεκριμένης NAVTEX έγινε ως απάντηση στη συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου, που υπογράφηκε τέσσερις ημέρες πριν, στις 6 Αυγούστου, στο Κάιρο, και ενώ είχε ακυρωθεί η έξοδος του «Oruc Reis» σε περιοχή προηγούμενης NAVTEX, έπειτα από παρέμβαση της Γερμανίας.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Η Τουρκία, με τη νέα NAVTEX, είχε ως στόχο να δείξει με τον πιο έντονο τρόπο την αντίθεσή της στην υπογραφείσα συμφωνία, αλλά και να εγγράψει υποθήκες στην περιοχή ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού που εξαιρέσαμε από την οριοθέτηση, κάτι που άλλωστε έκανε, απαντώντας στις εκκλήσεις της ελληνικής φρεγάτας να απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα με τη φράση «βρισκόμαστε σε τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Επίσης, με βάση την εκτίμησή μας, είχε ως στόχο την πρόκληση κρίσης και την παρέμβαση κάποιας μεγάλης δύναμης, ώστε να θέσει ως όρο τη μη κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι, με βάση δημοσιεύματα, οι πρόεδροι της Βουλής Ελλάδος και Αιγύπτου είχαν έλθει σε συνεννόηση να κυρώσουν την εν λόγω συμφωνία εντός του Αυγούστου, προκειμένου να προλάβουν την ανάρτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου στον ΟΗΕ, κάτι που η Τουρκία θεωρείται βέβαιο ότι θα πετύχει με τη βοήθεια του νέου προέδρου της Γ.Σ. του ΟΗΕ, Τούρκου διπλωμάτη και πολιτικού Βολκάν Μποζκίρ.

Άρα ως πρώτο συμπέρασμα εξάγουμε το εξής: Η Τουρκία έβγαλε βόλτα το «Oruc Reis» στην ελλαδική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα για να εγγράψει υποθήκες στην περιοχή ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, να δείξει την αντίδρασή της και να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας Ελλάδος – Αιγύπτου, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται η κρίση να μετεξελιχθεί σε θερμή εμπλοκή και μετά σε έναν γενικευμένο ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ο Καβάφης σχολιάζει τα ταξίδια μας

Δηλαδή, ενώ η Ελλάδα προετοιμάστηκε σε όλα τα μέτωπα και έθεσε σε συναγερμό Πολεμικό Ναυτικό, Αεροπορία και Στρατό Ξηράς, ακριβώς επειδή η χώρα μας, όπως προκύπτει από τις ασκήσεις που διεξάγονται από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, δεν διαθέτει επιθετικά σχέδια εναντίον της Τουρκίας, δεν ίδρωσε το αυτί της Άγκυρας, η οποία το μόνο που έκανε ήταν να προετοιμάσει σχολαστικά την επιχείρηση«Oruc Reis» και να διατάξει το σύνολο του πολεμικού της στόλου στην περιοχή για την προστασία του εγχειρήματος της.

Να το πούμε πιο επεξηγηματικά: Η Τουρκία προετοίμασε την κρίση του «Oruc Reis», συγκέντρωσε εκεί όλες τις δυνάμεις της και δεν της καιγόταν καρφί εάν η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ήταν πανέτοιμη να αναλάβει κάθε είδους αποστολές και ο Ελληνικός Στρατός ήταν πανέτοιμος για επιχειρήσεις στον Έβρο.

Δηλαδή, ενώ το ελληνικό 4ο Σώμα Στρατού ήταν πανέτοιμο να δράσει σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου, η Τουρκία σχεδίασε και έθεσε σε εφαρμογή την κρίση του «Oruc Reis», παρότι γνώριζε καλύτερα από τον καθένα ότι η ανατολική Θράκη ήταν στην ουσία αφύλακτη, αφού η τουρκική 1η στρατιά, που αναπτύσσεται εκεί, είναι σχεδόν γυμνή και δεν μπορεί να αμυνθεί και να προστατέψει την περιοχή σε περίπτωση προέλασης των πανίσχυρων τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων σχηματισμών του ελληνικού 4ου Σώματος Στρατού. Και λέμε ότι η 1η τουρκική στρατιά είναι γυμνή, επειδή γνωρίζουν ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες ότι οι περισσότερες δυνάμεις της έχουν αναπτυχθεί στο Ιντλίμπ, στη βορειοανατολική Συρία.

Μια άλλη ένδειξη που ενισχύει την εκτίμηση ότι η Τουρκία σχεδίασε απερίσπαστη την κρίση του «Oruc Reis» και διέθεσε εκεί όλες τις δυνάμεις της, ούσα σίγουρη ότι δεν θα έχουμε θερμή εμπλοκή και ότι, ακόμα και αν είχαμε κάτι τέτοιο, δεν κινδυνεύει να χάσει εθνικό έδαφος ελλείψει επιθετικών σχεδίων από πλευράς της Ελλάδος, είναι το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στις 9 Αυγούστου, δηλαδή μία ημέρα πριν από τη νέα NAVTEX και την έξοδο του «Oruc Reis», αντί να επιθεωρεί τους σχηματισμούς της 1ης τουρκικής στρατιάς και της Στρατιάς Αιγαίου, ήταν στα σύνορα με το Ιράκ και επιθεωρούσε τους σχηματισμούς που μάχονται εναντίον των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στην περιοχή Χαφτάνιν, από τις 18 Ιουνίου 2020, χωρίς να μπορούν να τους νικήσουν. Αν ετοιμάζεσαι για μια κρίση με την Ελλάδα, που μπορεί να μετεξελιχθεί σε έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο, ως υπουργός Αμυνας δεν επιθεωρείς το μέτωπο που έχεις με τους Κούρδους αντάρτες.

Δημοφιλείς ειδήσεις  (Αντι)μεταναστευτικό!

Αυτά τα ολίγα ως προς την ανατομία της κρίσης του «Oruc Reis» όσον αφορά τον πολιτικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό από τουρκικής πλευράς και δεν θα υπεισέλθουμε σε θέματα διαχείρισης της κρίσης από πλευράς της κυβέρνησης και των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Τελικό συμπέρασμα: Οι Τούρκοι μας θεωρούν δεδομένους και πιστεύουν ότι ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση που βρεθεί κάποιος Έλληνας πρωθυπουργός και υψώσει το ανάστημα και αποφασίσει να απαντήσει στις παραβιάσεις, πειρατικές εισβολές και προσβολές της Τουρκίας δεν κινδυνεύουν να χάσουν εθνικό έδαφος από την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, όσο και να εξοπλίσουμε τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, εάν δεν αλλάξουμε δόγμα, δεν πρόκειται να αποκτήσουμε αποτελεσματική αποτροπή απέναντι στην Τουρκία.

Το μόνο που θα έχει να χάσει κάθε φορά η Τουρκία, στη χειρότερη περίπτωση, είναι να μην πετύχει μια επιθετική τους επιχείρηση ή σχέδιο. Ε, αυτό δεν το λες αποτροπή. Αλλάξτε μυαλά, αλλάξτε την ελληνική κοινωνία, αλλάξτε την Ελλάδα, εάν θέλετε να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η χώρα τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

(Αντι)μεταναστευτικό!

Ο Τσίπρας προτού εκλεγεί πρωθυπουργός είχε δηλώσει, το 2012, στο παγκοσμίως έγκριτο γαλλικό περιοδικό...

Ο πλανήτης έχει βάλει το… πιστόλι στον κρόταφο

Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για μία από τις κρισιμότερες «στροφές» στην παγκόσμια Ιστορία από την εποχή...

Όταν η άνευ ορίων ελευθερία υπονομεύει την ταυτότητα

Kατά βάση ο λαϊκισμός φαίνεται ότι είναι το όνομα που δίδει η άρχουσα τάξη...

Διαβρωμένη Δικαιοσύνη

Αν αυτοί οι ξένοι που μας φόρεσαν τον μνημονιακό κορσέ για να μας «εξανθρωπίσουν»,...

Ο Καβάφης σχολιάζει τα ταξίδια μας

Αρκετοί ταξιδεύουν νοερά στη Ρώμη για να χαρούν με τη χαρά των Ιταλών που...

Η ιδεολογία της συλλογικής επιβίωσης

Αμέσως μετά την άχρωμη ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού και τη γεμάτη μίσος ομιλία του...

Τα έθνη έχουν αξιοπρέπεια!

Θα θέλαμε πολύ να γράψουμε ότι μείναμε απολύτως ικανοποιημένοι από την ομιλία του πρωθυπουργού...

Το ποίημα του «πλανητάρχη»

Η Μούσα είδε το βίντεο με τον Μπάιντεν να μιλά για σχέση με 12χρονη...

Μια ματιά για την Ελλάδα από την Τουρκία

Στην Τουρκία υπάρχουν πρόσωπα, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, απλοί πολίτες που δεν έχουν φορέσει τα παραμορφωτικά...

Η φθορά είναι μεγαλύτερη από το άλμα!

Ο πρωθυπουργός περιοδεύει σε ραδιοφωνικές εκπομπές λαϊκών διασκεδαστών επειδή οι Αμερικανοί σύμβουλοι επικοινωνίας του...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νομιμοποιούνται 1.200.000 οικόπεδα με δασωμένους αγρούς

Ποιοι μπορούν να τεκμηριώσουν εμπράγματο δικαίωμα και σε ποιες περιπτώσεις το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβάλει καμία διεκδίκηση

Μεγάλη απάτη η επιστροφή των νοικοκυριών στη θέρμανση με πετρέλαιο

Οποια μορφή ενέργειας και να επιλεγεί, η δαπάνη θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Σεισμός στο Κρεμλίνο από την αποκάλυψη του Νίκου Ευαγγελάτου

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό έπειτα από τα...

Ζει στο αυτοκίνητο με τον 93χρονο πατέρα της εδώ και 8 μήνες: «Δεν είναι ανθρώπινο αυτό»

Άστεγοι έχουν μείνει από τον περασμένο Φεβρουάριο μια 50χρονη...

Αυτό είναι το παλικάρι που διαμελίστηκε σε ρομποτικό κάδο σκουπιδιών – Συγκλονίζει ο πατέρας του

Τον περασμένο Μάϊο η τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης «πάγωσε» στο άκουσμα...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ