Η ανατομία της νέας κρίσης του «Oruc Reis»

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Η δεύτερη κρίση του «Oruc Reis» άρχισε με την έκδοση NAVTEX στις 10 Αυγούστου από την Υδρογραφική Υπηρεσία της Αττάλειας, με την οποία δέσμευε μεγάλη περιοχή της ελλαδικής και κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Η έκδοση της συγκεκριμένης NAVTEX έγινε ως απάντηση στη συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου, που υπογράφηκε τέσσερις ημέρες πριν, στις 6 Αυγούστου, στο Κάιρο, και ενώ είχε ακυρωθεί η έξοδος του «Oruc Reis» σε περιοχή προηγούμενης NAVTEX, έπειτα από παρέμβαση της Γερμανίας.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Η Τουρκία, με τη νέα NAVTEX, είχε ως στόχο να δείξει με τον πιο έντονο τρόπο την αντίθεσή της στην υπογραφείσα συμφωνία, αλλά και να εγγράψει υποθήκες στην περιοχή ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού που εξαιρέσαμε από την οριοθέτηση, κάτι που άλλωστε έκανε, απαντώντας στις εκκλήσεις της ελληνικής φρεγάτας να απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα με τη φράση «βρισκόμαστε σε τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Επίσης, με βάση την εκτίμησή μας, είχε ως στόχο την πρόκληση κρίσης και την παρέμβαση κάποιας μεγάλης δύναμης, ώστε να θέσει ως όρο τη μη κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι, με βάση δημοσιεύματα, οι πρόεδροι της Βουλής Ελλάδος και Αιγύπτου είχαν έλθει σε συνεννόηση να κυρώσουν την εν λόγω συμφωνία εντός του Αυγούστου, προκειμένου να προλάβουν την ανάρτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου στον ΟΗΕ, κάτι που η Τουρκία θεωρείται βέβαιο ότι θα πετύχει με τη βοήθεια του νέου προέδρου της Γ.Σ. του ΟΗΕ, Τούρκου διπλωμάτη και πολιτικού Βολκάν Μποζκίρ.

Άρα ως πρώτο συμπέρασμα εξάγουμε το εξής: Η Τουρκία έβγαλε βόλτα το «Oruc Reis» στην ελλαδική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα για να εγγράψει υποθήκες στην περιοχή ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, να δείξει την αντίδρασή της και να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας Ελλάδος – Αιγύπτου, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται η κρίση να μετεξελιχθεί σε θερμή εμπλοκή και μετά σε έναν γενικευμένο ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Δηλαδή, ενώ η Ελλάδα προετοιμάστηκε σε όλα τα μέτωπα και έθεσε σε συναγερμό Πολεμικό Ναυτικό, Αεροπορία και Στρατό Ξηράς, ακριβώς επειδή η χώρα μας, όπως προκύπτει από τις ασκήσεις που διεξάγονται από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, δεν διαθέτει επιθετικά σχέδια εναντίον της Τουρκίας, δεν ίδρωσε το αυτί της Άγκυρας, η οποία το μόνο που έκανε ήταν να προετοιμάσει σχολαστικά την επιχείρηση«Oruc Reis» και να διατάξει το σύνολο του πολεμικού της στόλου στην περιοχή για την προστασία του εγχειρήματος της.

Να το πούμε πιο επεξηγηματικά: Η Τουρκία προετοίμασε την κρίση του «Oruc Reis», συγκέντρωσε εκεί όλες τις δυνάμεις της και δεν της καιγόταν καρφί εάν η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ήταν πανέτοιμη να αναλάβει κάθε είδους αποστολές και ο Ελληνικός Στρατός ήταν πανέτοιμος για επιχειρήσεις στον Έβρο.

Δηλαδή, ενώ το ελληνικό 4ο Σώμα Στρατού ήταν πανέτοιμο να δράσει σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου, η Τουρκία σχεδίασε και έθεσε σε εφαρμογή την κρίση του «Oruc Reis», παρότι γνώριζε καλύτερα από τον καθένα ότι η ανατολική Θράκη ήταν στην ουσία αφύλακτη, αφού η τουρκική 1η στρατιά, που αναπτύσσεται εκεί, είναι σχεδόν γυμνή και δεν μπορεί να αμυνθεί και να προστατέψει την περιοχή σε περίπτωση προέλασης των πανίσχυρων τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων σχηματισμών του ελληνικού 4ου Σώματος Στρατού. Και λέμε ότι η 1η τουρκική στρατιά είναι γυμνή, επειδή γνωρίζουν ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες ότι οι περισσότερες δυνάμεις της έχουν αναπτυχθεί στο Ιντλίμπ, στη βορειοανατολική Συρία.

Μια άλλη ένδειξη που ενισχύει την εκτίμηση ότι η Τουρκία σχεδίασε απερίσπαστη την κρίση του «Oruc Reis» και διέθεσε εκεί όλες τις δυνάμεις της, ούσα σίγουρη ότι δεν θα έχουμε θερμή εμπλοκή και ότι, ακόμα και αν είχαμε κάτι τέτοιο, δεν κινδυνεύει να χάσει εθνικό έδαφος ελλείψει επιθετικών σχεδίων από πλευράς της Ελλάδος, είναι το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στις 9 Αυγούστου, δηλαδή μία ημέρα πριν από τη νέα NAVTEX και την έξοδο του «Oruc Reis», αντί να επιθεωρεί τους σχηματισμούς της 1ης τουρκικής στρατιάς και της Στρατιάς Αιγαίου, ήταν στα σύνορα με το Ιράκ και επιθεωρούσε τους σχηματισμούς που μάχονται εναντίον των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στην περιοχή Χαφτάνιν, από τις 18 Ιουνίου 2020, χωρίς να μπορούν να τους νικήσουν. Αν ετοιμάζεσαι για μια κρίση με την Ελλάδα, που μπορεί να μετεξελιχθεί σε έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο, ως υπουργός Αμυνας δεν επιθεωρείς το μέτωπο που έχεις με τους Κούρδους αντάρτες.

Αυτά τα ολίγα ως προς την ανατομία της κρίσης του «Oruc Reis» όσον αφορά τον πολιτικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό από τουρκικής πλευράς και δεν θα υπεισέλθουμε σε θέματα διαχείρισης της κρίσης από πλευράς της κυβέρνησης και των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Τελικό συμπέρασμα: Οι Τούρκοι μας θεωρούν δεδομένους και πιστεύουν ότι ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση που βρεθεί κάποιος Έλληνας πρωθυπουργός και υψώσει το ανάστημα και αποφασίσει να απαντήσει στις παραβιάσεις, πειρατικές εισβολές και προσβολές της Τουρκίας δεν κινδυνεύουν να χάσουν εθνικό έδαφος από την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, όσο και να εξοπλίσουμε τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, εάν δεν αλλάξουμε δόγμα, δεν πρόκειται να αποκτήσουμε αποτελεσματική αποτροπή απέναντι στην Τουρκία.

Το μόνο που θα έχει να χάσει κάθε φορά η Τουρκία, στη χειρότερη περίπτωση, είναι να μην πετύχει μια επιθετική τους επιχείρηση ή σχέδιο. Ε, αυτό δεν το λες αποτροπή. Αλλάξτε μυαλά, αλλάξτε την ελληνική κοινωνία, αλλάξτε την Ελλάδα, εάν θέλετε να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η χώρα τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αμετανόητος ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του, επιμένει πως δεν έχει καμία ευθύνη για το έγκλημα στα Τέμπη!

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε επιτέλους και μίλησε στη Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά...

More Articles Like This