Μάσκες στα παιδιά

Must Read

Δεν είμαι κατά της μάσκας. Μου είχε κάνει εντύπωση τον Μάρτιο πως χώρες της Άπω Ανατολής, που είχαν υιοθετήσει στην κουλτούρα τους τη μάσκα δεκαετίες πριν από την έξαρση της πανδημίας, είχαν καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Φυσικά, όταν είχα εκφράσει αυτή την άποψη τότε, μου είχαν επιτεθεί πιστοί ακόλουθοι του κ. Τσιόδρα, γιατί εκείνη την εποχή ο ίδιος εξέφραζε τη θέση του ΠΟΥ, πως δεν υπάρχει ένδειξη για τη θετική δράση της μάσκας και δεν συνιστούσε τη χρήση της.

Τα έφερε έτσι όμως ο καιρός, που τελικά ο ίδιος πλέον ευαγγελίζεται δημόσια και φανατικά τη χρησιμότητά της. Πέρα όμως από αυτό, με έπιασε σύγκρυο όταν διάβασα πριν από λίγες ημέρες την άποψη κυβερνητικού προσώπου, το οποίο επηρεάζει τη στρατηγική του κράτους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, πως πρέπει να φοράνε υποχρεωτικά και οι μαθητές μάσκα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ολοκληρωτική έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα. Επιστημονισμός στο έπακρο, χωρίς κανέναν συνυπολογισμό της παιδικής φύσης και των σχολικών δραστηριοτήτων. Είναι τελείως διαφορετικό ένας γονέας να φορέσει μάσκα στο παιδάκι του για λίγα λεπτά για να κάνει κάποια δουλειά σε κατάστημα, από το να αναγκάσει ο δάσκαλος για πολλές ώρες τον 10χρονο μαθητή να φοράει μάσκα. Πόσες μάσκες θα αλλάζουν την ημέρα οι μαθητές, που θα τους πέφτουν κάτω στα διαλείμματα κατά το παιχνίδι (εκτός αν το απαγορεύσουν και αυτό), που θα τις πιάνουν με τα χέρια τους συνέχεια, που θα ανεβοκατεβαίνουν σκάλες, αφού τα περισσότερα σχολεία μας έχουν ορόφους;

Αυτό το κόστος θα το αναλάβει το κράτος ή μια τρίτεκνη οικογένεια θα αναγκαστεί να δίνει πολλά ευρώ την ημέρα για τα παιδιά της; Οι κυβερνητικοί «λαμπροί εγκέφαλοι», που προτείνουν ανερυθρίαστα τέτοια απάνθρωπα μέτρα, έχουν παρατηρήσει ποτέ παιδάκια στο σχολείο που παίζουν στα διαλείμματα; Αγκαλιάζονται, σπρώχνονται, τρέχουν.

Είναι δυνατόν να μη μεταδοθεί ο κορονοϊός σε αυτές τις συνθήκες, με τόσο έντονη δραστηριότητα; Αν βάλουμε στην εξίσωση και τα παιδάκια με αυτισμό (δύσκολα βάζουν αντικείμενα στο πρόσωπό τους) ή βαρηκοΐα, τότε θα καταλάβουμε ότι τα εμπόδια υλοποίησης τέτοιου σχεδίου είναι ανυπέρβλητα.

Ελπίζω η υπουργός Παιδείας κυρία Κεραμέως να μην εισηγηθεί τέτοιο αντικοινωνικό -για την ηλικία των παιδιών- μέτρο. Ας ανοίξουν τα σχολεία λίγες εβδομάδες αργότερα, τότε που το φορτίο του κορονοϊού θα έχει μειωθεί σε σχέση με αυτό που θα ισχύει κατά την επάνοδό μας από τις διακοπές.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το μνημόσυνο του Βασίλη Καρρά και η επερχόμενη συναυλία στη μνήμη του

O Bασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο την παραμονή των Χριστουγέννων του 2023...

More Articles Like This