Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023

Επικράτηση χάους

Δημοσίευση:

Η εμπλοκή της Τουρκίας και του Ισραήλ στη σύγκρουση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν υπέρ του δευτέρου, μέσω της χορήγησης ρομποτικών αεροσκαφών, εντάσσεται εντός του πλαισίου του δόγματος «του χάους» των Cebrowski και Barnet, που υιοθέτησε το Πεντάγωνο μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

  • Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφαλά

Η χαοτική θεωρία πρεσβεύει ότι σε έναν πολυπολικό κόσμο οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία, μόνο εάν καταστρέψουν τις κρατικές δομές των χωρών που δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης λόγω πολιτισμικών εμποδίων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και την Αραβική Άνοιξη (T.M.P. Barnet, «The Pentagon’s new map. War and peace in the twenty-first century», 2004). Η αιφνίδια σύρραξη ανέδειξε επίσης τις νέες τακτικές μάχης, όπου οι στρατιωτικοί σχηματισμοί αναμετρώνται πλέον με αυτόνομες ρομποτικές μηχανές, ενώ την υπεροχή στο πεδίο της μάχης θα την έχουν οι χώρες των οποίων οι δεξαμενές σκέψης και οι ελίτ αντιλήφθηκαν εγκαίρως ότι παγκοσμιοποίηση δεν σημαίνει μόνο ελεύθερη μεταφορά κεφαλαίων και ανθρώπων, αλλά κυρίως βελτιστοποίηση της απρόσκοπτης πρόσβασης σε αμυντικές τεχνολογίες, ώστε να δυνηθούν να αποκτήσουν εθνική αμυντική τεχνολογική υπεροχή μέσω των επενδύσεων και των κατάλληλων προγραμμάτων.

Αν εξετάσουμε την τεχνολογική ισχύ της Τουρκίας, του Ισραήλ και της Ελλάδος, θα διαπιστώσουμε ότι οι δύο πρώτες ανέπτυξαν τον αμυντικό τομέα και τα ρομποτικά όπλα, ενώ η τελευταία βρίσκεται μόνιμα στη «λίθινη εποχή», παρά τον κίνδυνο που η Τουρκία συνεπάγεται για την επιβίωσή της. Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί οι Έλληνες αδυνατούν να σκεφτούν στρατηγικά, ώστε να αναπτυχθούν τεχνολογικά με σκοπό να επιβιώσουν μέσω της αμυντικής τεχνολογικής ανάπτυξης εξ ιδίων πόρων;» δίνεται από την ελληνική θεογονία. Ο μύθος αναφέρει ότι ο Προμηθέας έκλεψε από τους θεούς τη σοφία της Αθηνάς (επιστήμη) και τη φωτιά από τον Ηφαιστο (τεχνολογία). και τα παραχώρησε στους ανθρώπους για να αμυνθούν και να επιβιώσουν.

Ταυτόχρονα, μετά την κλοπή, η θεία σοφία του Διός έπεμψε τον Ερμή στη Γη για να χορηγήσει την αιδώ (ηθική) και τη δικαιοσύνη στο ανθρώπινο είδος, άνευ των οποίων η σοφία και η τεχνολογία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν (Πλάτων, «Πρωταγόρας», Κάκτος, 1993). Συνεπώς, ήδη από την αρχαιότητα έχει γίνει κατανοητό ότι μια κοινωνία για να αναπτυχθεί επιστημονικά και τεχνολογικά και να επιβιώσει θα πρέπει να διαθέτει «ηθικές αρχές». Σήμερα, είναι αποδεκτό ότι ο βαθμός της τεχνολογικής προόδου ενός έθνους, και συνεπώς η ικανότητά του και η θέλησή του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, είναι ανάλογη με το επίπεδο των ηθικών αξιών της κοινωνίας, των πολιτικών, των ελίτ και των δεξαμενών σκέψης, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι η κοινωνία έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ωριμότητας ώστε να διαθέτει συλλογική σκέψη επιβίωσης.

Σήμερα, ο τεχνολογικός δείκτης μιας χώρας και ο βαθμός διαφθοράς των πολιτικών ελίτ μπορούν να μετρηθούν ποσοτικά, να αποτυπωθούν με αριθμούς και συνεπώς να συσχετιστούν. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι δύο δείκτες είναι αντιστρόφως ανάλογοι. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η διαφθορά σε μια χώρα τόσο μικρότερες είναι η καλλιέργεια της επιστήμης και η τεχνολογική ανάπτυξη, και επομένως και η ικανότητα αυτοπροστασίας. Η τεχνολογική πρόοδος της Τουρκίας και του Ισραήλ, όπως αυτή εκφράζεται μέσω των εγχώριων αμυντικών τεχνολογικών επιτευγμάτων, και οι αντίστοιχες ανύπαρκτες ελληνικές επιδόσεις αναδεικνύουν, μέσω της σύγκρισης, τη διαχρονική διαφθορά του ελληνικού πολιτικού συστήματος εξουσίας και το επίπεδο των ηθικών αξιών της κοινωνίας.

Οι ελίτ, οι δεξαμενές σκέψης και η «διανόηση» έχουν εκφυλιστεί σε τέτοιο επίπεδο, ώστε η επαναφορά στην κανονικότητα είναι πλέον αδύνατη. Δεν είναι δυνατόν μια κοινωνία να δημιουργήσει πνευματικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, να διαθέτει αξιοπρέπεια και θέληση αυτοάμυνας, και ταυτόχρονα να διατηρεί στην εξουσία κοτζαμπάσηδες από τις ίδιες πολιτικές οικογένειες. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν πολιτικά κόμματα, τα οποία στις πρόσφατες καταλήψεις των σχολείων κατευθύνουν τους μαθητές στην πολιτική στάση του αυτοαφοπλισμού; Με όπλα την απουσία αιδούς και δικαιοσύνης, οι πολιτικές πράξεις των κομμάτων και των ελίτ στην Ελλάδα εμπόδισαν την τεχνολογική και επιστημονική ανάπτυξη της χώρας, με αποτέλεσμα να διαλύονται οι κρατικές δομές και να υπονομεύεται το σύστημα συλλογικής ασφάλειας μέσω του οικειοθελούς αφοπλισμού.

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, κόμματα και πολιτικοί στην Ελλάδα εργάζονται προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της θεωρίας του χάους των Cebrowski και Barnet, ενώ μέσω της ενθάρρυνσης του εποικισμού αγνοείται η θεωρία της «σύγκρουσης των πολιτισμών» του Huntington, πάνω στην οποία στηρίχθηκαν οι πρώτοι για να επιβάλουν ως κανονικότητα το χάος και τον θάνατο.

*Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκλογές χωρίς Δεξιά

Η χώρα πηγαίνει προς εκλογές χωρίς ουσιαστικά δεξιά παράταξη. Το δεξιό κυβερνητικό σχήμα διά...

Οι «156» συνυπέγραψαν το «ανήθικο πλεονέκτημα»!

Κάθε κόμμα έχει τα δικά του που το «κυνηγούν». Ο Γεραπετρίτης το είπε στον...

Τα παρασκήνια των κωδίκων και τα ψεύδη των κομμάτων

Θα χαλάσουμε τις καρδιές μας σήμερα. Αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Δεν αντέχω τα ψέματα....

Οι κριτικοί του καναπέ

Ο Φιλήμων ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας κωμωδίας (γιατί και οι...

Πολιτική: Υπόθεση ποινικού δικαίου

Χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε τον Αρειο Πάγο και κατέθεσε...

Κροκοδείλια δάκρυα από την αριστερά για τους πιλότους

Κανείς δεν πονάει περισσότερο από τους γονείς των χαμένων αεροπόρων μας. Η συντριπτική πλειονότητα...

Του Μέγα, του Λέων, του επικεφαλούς

Λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Δίκιο έχουν. Δεν λένε, όμως, ότι...

Ψηφίζοντας για Ίμια και Οτσαλάν

Χθες ήταν η 27η επέτειος από την ημέρα που διαπράχθηκε η μεγάλη προδοσία των...

Γενεές μηδενικής μνήμης

Φοβάμαι ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς και επίπονης προεκλογικής εκστρατείας, θα έρθουν...

Ουκρανία: Οι όμορφες κυρίες… προοδεύουν

Οι ιδιοφυείς, εκτός από την ικανότητα προσαρμογής, βλέπουν τη μεγάλη εικόνα στα γεγονότα και...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοκ! «Δεν προήλθε από ασφυξία ο θάνατος της Ίριδας!» – Τι κατέθεσε η Αγγελική Τσιόλα

Αλλάζει το τοπίο η νέα συμπληρωματική κατάθεση που κλήθηκε...

Σείστηκε το Νευροκόπι από τις κραυγές της μάνας του αδικοχαμένου Ικάρου – Γαμπρός κηδεύτηκε ο Σμηναγός Τσιτλακίδης

Στην τελευταία κατοικία του ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης - Εικόνες από αρχαία τραγωδία στην κηδεία του

Φρούριο το Κολωνάκι για το δείπνο της Σακελλαροπούλου

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 30 Ιανουαρίου, ανήμερα των...

Βγήκε στο Κολωνάκι με ρόμπα και γούνινες παντόφλες

Έχει τον τρόπο να κάνει «φασαρία» και να γίνεται...

Έγκλημα! «Αμέλεια» της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου μάς κόστισε 5.179.865 ευρώ

Μια σκανδαλώδη ενέργεια, ταυτόσημη με παράβαση καθήκοντος και απιστία...

Μάγκας ο Νίκος Μάνεσης

Πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα Δημοκρατία και το...

Κατέρρευσε πάνω από τον τάφο του σμηναγού Τσιτλακίδη η αρραβωνιαστικιά του, Μαρία

Δεν άφησε από την αγκαλιά της την φωτογραφία του αρραβώνα τους

Αγόρασε διαμέρισμα στο Hilton ο «αμαρτωλός»;

Πως τα φέρνει η μοίρα πάντως… Εκεί που έραβε...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ