Ακόμη ένα «ΑΒΕΡΩΦ»

Must Read

Η αιτία του σημερινού σημειώματος ονομάζεται «Ιωάννης Καραδημητρόπουλος».

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Πρόκειται για φανατικό αναγνώστη της εφημερίδος μας, μόνιμο κάτοικο Γερμανίας, άξιο τέκνο αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Περί τα μέσα Σεπτεμβρίου μού επέστησε την προσοχή με ένα mail του το οποίο έλεγε grosso modo τα εξής: «Πολλοί Ελληνες της αλλοδαπής θέλουν να βοηθήσουν τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά δεν ξέρουν πώς.
Σας διαβιβάζω τον λογαριασμό που διατηρεί στην τράπεζα το Ταμείο Εθνικού Στόλου του υπέροχου Πολεμικού μας Ναυτικού για να τον δημοσιεύσετε και να ενημερωθούν». Και κατέληγε: «Εσείς είστε εταιρία και δη ακραιφνώς εθνική. Διαθέσατε κάποια γωνία της εφημερίδος σας διά την ανάδειξην και προβολήν του εν λόγω αριθμού». Με συγκίνησε ο κύριος Καραδημητρόπουλος. Αλλά έπρεπε να το διασταυρώσω.

Το Ταμείο Στόλου, το οποίο «τρέχει» ο πλοίαρχος Μαυροειδόπουλος, υποδιευθυντής του, βρίσκεται στην οδό Φειδίου, στα παλαιά μου δημοσιογραφικά λημέρια της «Απογευματινής». Οσα ανακάλυψα κάνοντας και πάλι ρεπορτάζ (χωρίς αυτό δεν γίνεται τίποτε) με συγκίνησαν διπλά.

Πράγματι, ο αριθμός IBAN του Ταμείου Εθνικού Στόλου είναι ο GR95 0100 0240 0000 0000 0268 102 (αριθμός λογαριασμού 268102) και όποιος θέλει να ενισχύσει το Πολεμικό μας Ναυτικό πρέπει να συμπληρώνει μαζί με τη δωρεά και τα στοιχεία του ως δωρητής (ονοματεπώνυμο, ΔΟΥ/ΑΦΜ, ποσό δωρεάς). Τα χρήματα αυτού του λογαριασμού προορίζονται για την αγορά πολεμικών πλοίων. Το ΤΕΣ χρημαδότησε την τελευταία δεκαετία με 30.000.000 ευρώ την άμυνά μας αξιοποιώντας δωρεές αλλά και την ακίνητη περιουσία του.

Πληροφορούμαι λοιπόν ότι μετά το ξέσπασμα της κρίσης στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο το περασμένο καλοκαίρι οι δωρεές ανώνυμων Ελλήνων, οι οποίοι δεν εκδίδουν δελτίο Τύπου όταν ενισχύουν από το υστέρημά τους την άμυνά μας, εκτοξεύτηκαν. Ιδιαιτέρα εντύπωση έχουν προκαλέσει στους επιτελείς του Ταμείου Εθνικού Στόλου δύο κατηγορίες δωρητών. Τα μικρά παιδιά και οι ομογενείς.

Υπάρχει Ελλην ομογενής ο οποίος καταθέτει σταθερά 1.000 ευρώ τον μήνα από το υστέρημά του. Κοντεύει τα 10.000 ευρώ σήμερα. Ο συγκεκριμένος, όπως μου είπαν, αναζήτησε και τη διεύθυνση του κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος», αντιπλοιάρχου Σαλιάρη, για να του στείλει συγχαρητήρια επιστολή.

Άλλος ανώνυμος Ελλην, ο οποίος ζούσε στην Ελλάδα και μετακόμισε στο εξωτερικό, έστειλε 1.000 ευρώ σε δύο δόσεις. Άλλος Ελλην επικοινώνησε και ενημέρωσε τους αρμοδίους ότι τα παιδιά του, μαθητές στην εφηβεία, θέλουν να δωρίσουν το χαρτζιλίκι τους στο Πολεμικό Ναυτικό, όπερ και εγένετο. Νησιωτικός δήμος οργανώνει αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης του Ταμείου Εθνικού Στόλου. Συνολικά μέσα στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου χιλιάδες Ελληνες κατέθεσαν από το υστέρημά τους μικρά ποσά για την ενίσχυση της άμυνας, τα οποία έφθασαν τα 20.000 ευρώ.

Δεν είναι πολλά για την αγορά ενός πολεμικού πλοίου, είναι όμως η αρχή. Και το θωρηκτό «Αβέρωφ», που έφθασε έως την Κωνσταντινούπολη και αποτελεί έως και σήμερα τον εφιάλτη των Τούρκων (κατηγορούν μέλη της τότε ελληνικής μειονότητος ότι βοήθησαν με δωρεές στην κατασκευή του), κάπως έτσι αγοράστηκε.

Το 1/3 της αξίας του χρηματοδοτήθηκε από τον ίδιο τον ευεργέτη Αβέρωφ και τα άλλα 2/3 από ανώνυμες δωρεές στο Ταμείο Εθνικού Στόλου. Λέω να προσπαθήσουμε όλοι ξανά μαζί χωρίς δημόσιες ανακοινώσεις. Να προσπαθήσουμε για ένα «Αβέρωφ» ακόμη!

Αν 20.000.000 Ελληνες, γηγενείς και απόδημοι, δώσουμε τουλάχιστον 10 ευρώ έκαστος -μίνιμουμ- για την άμυνα, τότε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Στυλιανός Πετράκης θα έχουν 200.000.000 ευρώ στη διάθεσή τους για την αγορά ενός ακόμη πλοίου χωρίς δανεικά.

Τα δικά μας δανεικά είναι αγύριστα. Οπως αγύριστα, άλλωστε, είναι και τα κεφάλια μας. Τι λέτε, λοιπόν; Πάμε να το κάνουμε; Οι απέναντι μας θεωρούν «πεινασμένους». Μπορεί. Εκτός από «πεινασμένοι» πράγματι να θωρακίσουμε την άμυνά μας είμαστε και αποφασισμένοι. Αυτό τους διαφεύγει. Αιώνες τώρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σεισμός ταρακούνησε τη Σάμο

Σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Σάμο, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο του...

More Articles Like This