Αποστασία ή «ξήλωμα» του γαμπρού

Must Read

Αυτό και αν ήταν μάθημα «δημοκρατίας» και «ελευθεροτυπίας» στην Τουρκία! Ολόκληρος ο κόσμος να ασχολείται με το ενδεχόμενο παραίτησης του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, του Τούρκου υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του προέδρου Ερντογάν, και το σύνολο του συμπολιτευόμενου τουρκικού Τύπου να μη γράφει ούτε λέξη!

  • Από τον Μιχάλη Ψύλο

Ούτε η «Yeni Safak» ούτε η «Sabah» ούτε η «Hurriyet». Καλά που υπάρχουν δυο τρεις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, όπως η «Cumhurriyet», και μάθαμε αμέσως την είδηση. Ομερτά!

Εκκωφαντική ήταν, άλλωστε, η σιωπή του Ερντογάν για το «ξήλωμα» του γαμπρού του, μέχρι αργά χθες το βράδυ, οπότε ανακοίνωσε ότι κάνει δεκτή την παραίτησή του.

Χρειάστηκε να περάσουν 24 ώρες για να ανακοινώσει ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ ότι «η αποδοχή της παραίτησης εναπόκειται ή όχι στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου Ερντογάν. Ο πρόεδρός μας θα το μοιραστεί με το κοινό, όπως αυτός πιστεύει».

Χωρίς αμφιβολία, ο 42χρονος Τούρκος υπουργός Οικονομικών υπέβαλε την παραίτησή του με ανακοίνωση που ανέβασε στο Instagram. Για «λόγους υγείας» και για να έχει «περισσότερο χρόνο να βλέπει την οικογένειά του»!

Στην αρχή «πάγωσαν» όλοι. Μετά από κάποιους συνεργάτες του Ερντογάν διέρρεε ότι είναι fake news και ότι επρόκειτο για συνωμοσία κάποιων hackers. Οταν δύο συνεργάτες του Αλμπαϊράκ το επιβεβαίωσαν ουσιαστικά, μιλώντας στο Bloomberg, ορισμένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος άρχισαν να παρακαλάνε, με αναρτήσεις στο twitter, τον υπουργό Οικονομικών να ανακαλέσει. Μέχρι που η «Cumhuriyet» έβγαλε την είδηση, επικαλούμενη πηγές του ακροδεξιού κόμματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν (με τον οποίο θα πάνε παρέα την ερχόμενη Κυριακή στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να «κάνουν πικνίκ», όπως ανακοίνωσε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος).

Ο άνθρωποι του Μπαχτσελί αποκάλυψαν, λοιπόν, ότι η ανακοίνωση της παραίτησης του Αλμπαϊράκ έγινε με εντολή του ίδιου του… Ερντογάν, γιατί 30-40 βουλευτές του απειλούσαν με αποστασία, αν δεν απομακρυνόταν ο υπουργός Οικονομικών, ως βασικός υπεύθυνος της κατάρρευσης της λίρας και της συνεχούς επιδείνωσης της οικονομίας. Μια τέτοιας έκτασης αποστασία όμως θα σήμαινε και την απώλεια της πλειοψηφίας Ερντογάν – Μπαχτσελί στην τουρκική Βουλή και ο Τούρκος πρόεδρος θα έμπαινε σε περιπέτειες, αναγκασμένος ακόμη και σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες!

Ένα σενάριο καταστροφικό για τον Ερντογάν, καθώς το ΑΚΡ υποχωρεί συνεχώς στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο ακροδεξιός εταίρος του Μπαχτσελί βλέπει πρώτη φορά το κόμμα του να πέφτει κάτω από το 10%, που αποτελεί και το όριο για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, λοιπόν, ο Ερντογάν σκέφτηκε αρχικά να… θυσιάσει τον γαμπρό του, αλλά προς το παρόν φαίνεται να έχει επιλέξει τη σιωπή, προσπαθώντας να ελέγξει την κατάσταση με άλλα… μέσα. Και διαθέτει πολλά όπλα στη «δημοκρατία» του.

Άλλωστε, οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν την απομάκρυνση του «Γαμπρού» ως αναγκαία προϋπόθεση για την αναθεώρηση της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής Ερντογάν, μετά και την απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη Μουράτ Ουισάλ και την αντικατάστασή του από τον τεχνοκράτη και φίλα προσκείμενο στους δυτικούς επενδυτές Νατσί Αγκμπάλ (υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών μεταξύ 2015 και 2018, προτού τον διαδεχτεί ο Αλμπαϊράκ). Για την ιστορία, η τουρκική λίρα ενισχύθηκε χθες κατά 5,8% έναντι του δολαρίου, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση παραίτησης.

Ο διάσημος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν, πρώην διευθυντής της αγγλόφωνης «Hurriyet», έγραψε στο σάιτ του «Yetkinreport» το παρασκήνιο της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών: «Με την παραίτησή του ο Αλμπαϊράκ θέλει να δηλώσει ότι δεν είναι ο υπεύθυνος για το τι θα συμβεί στην οικονομία από τώρα και στο εξής. Έλεγε, μάλιστα, στον στενό του κύκλο ότι μακάρι να είχε μείνει στο υπουργείο Ενέργειας και να μην έμπαινε ποτέ σε αυτή τη θέση του υπουργού Οικονομικών»…

Εντός του κυβερνώντος κόμματος υπήρχαν πολλοί που δεν τους άρεσε ο «Γαμπρός» Αλμπαϊράκ, αλλά δεν μπορούσαν να το εκφραστούν από τον φόβο τους. Τώρα όμως «αναπνέουν» άνετα. Αυτή τη φορά η πολιτική ζημιά είναι στην οικογένεια του Ερντογάν, τονίζει ο Μουράτ Γετκίν. Θυσία ο «Γαμπρός»; Ακριβώς αυτό! Πρώτη φορά βγαίνει «στη φόρα», ανοιχτά, η οικογενειοκρατία Ερντογάν. «Είναι απίστευτο» έγραψε ο διάσημος οικονομολόγος Τίμοθι Ας, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής για τις αναδυόμενες αγορές της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο. «Υποθέτω ότι είναι όλοι εκεί, στο παλάτι, και προσπαθούν να διευθετήσουν τα ζητήματα της… οικογένειας» έγραψε με μπόλικη δόση ειρωνείας ο Βρετανός οικονομολόγος. Για την ιστορία, ο Ερντογάν διόρισε το 2018 υπουργό Οικονομικών τον Αλμπαϊράκ (μέχρι τότε υπουργός Ενέργειας επί τρία χρόνια), που είναι παντρεμένος με την κόρη του Εσρά. Ηταν η πρώτη μεγάλη κίνηση του Ερντογάν ξεκινώντας τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος της Τουρκίας, αφού στο μεταξύ είχε περιβληθεί με τεράστιες εξουσίες, τον Ιούλιο του 2018.

Ο Αλμπαϊράκ δεν έκανε τίποτα άλλο αυτά τα δύο χρόνια από το να εφαρμόζει ένα οικονομικό πρόγραμμα που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη σκέψη και τις πολιτικές επιδιώξεις του πεθερού Ερντογάν. Οι πολιτικές του περιλάμβαναν τη χρησιμοποίηση των κρατικών τραπεζών για τη χορήγηση αφειδώς δανείων με επιτόκια χαμηλότερα από τον ετήσιο πληθωρισμό.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η λίρα να πάρει την κατηφόρα, παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα έριξε μόνο φέτος δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά ξένου νομίσματος για να σταθεροποιήσει το τουρκικό νόμισμα, χωρίς αύξηση των επιτοκίων. Μάταιος κόπος!

Από την αρχή του χρόνου η λίρα υποτιμήθηκε κατά 30% και τις τελευταίες ημέρες το ευρώ έφτασε να συναλλάσσεται σχεδόν με 10 λίρες! Αυτό σημαίνει ότι το τουρκικό νόμισμα αξίζει μόλις το μισό από ό,τι πριν από έναν χρόνο! Φυσικά, το κόστος πληρώνουν όλο και περισσότερο οι Τούρκοι πολίτες.

Όσο και αν η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να κάνει τα πράγματα από μαύρα άσπρα, η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί. Σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη η γερμανική «FAZ» γράφει ότι «σύμφωνα με τους υπολογισμούς επιστημόνων, ο πληθωρισμός είναι τέσσερις φορές υψηλότερος από αυτόν που λέει η κυβέρνηση. Όσοι κερδίζουν τον ελάχιστο μισθό θα μπορούσαν να αγοράσουν 2.324 φρατζόλες ψωμί στις αρχές του χρόνου, αλλά σήμερα μόνο 1.550. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μειώθηκε κατά 30% τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Αντίθετα, οι πωλήσεις ζυμαρικών, ένα από τα φθηνότερα τρόφιμα, αυξήθηκαν κατά 25%. Σύμφωνα με μια πανεπιστημιακή μελέτη, το 38% των νοικοκυριών δεν έχει πλέον αρκετά χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες σε τρόφιμα».

Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που ακόμη και το ακροδεξιό κόμμα του Μπαχτσελί, του εταίρου του Ερντογάν, έφτασε να διανέμει δωρεάν ψωμί σε πάγκους σε μεγάλες πλατείες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σοκ στα υπουργικά έδρανα όταν ο Μητσοτάκης κήρυξε τον πόλεμο στον Μαρινάκη!

Επιδεικνύοντας... αστραπιαία αντανακλαστικά, ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να σχολιάσει με ανάρτησή του τη «μαχητική» δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο...

More Articles Like This