22/1/2022

Η πολιτική διαφθορά, εθνική καταστροφή!

Δημοσιευση:

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από την περιοχή του Καυκάσου με τους Αρμενίους να βιώνουν τον ξεριζωμό ακόμα μια φορά, παρατηρώντας βουβοί τις φλόγες των σπιτιών τους που οι ίδιοι πυρπόλησαν προτού πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

  • Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφαλά

Μετά τη συντριπτική ήττα τους από τους Αζέρους οι Αρμένιοι ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί τα αίτια της καταστροφής που βιώνουν, σε απόλυτη ακολουθία με τους Ελληνες, που όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται αυτά που τους συμβαίνουν, αλλά ούτε κατ’ ελάχιστο δεν μπορούν να φανταστούν ότι και αυτοί, ίσως σύντομα, μπορεί να έχουν την ίδια τύχη με τους Αρμενίους.

Αν προσπεραστεί η πρώτη εγκεφαλική δυσλειτουργία των Αρμενίων (και των Ελλήνων) να αντιληφθούν εγκαίρως ότι τα επίγεια, εναέρια και θαλάσσια ρομποτικά οχήματα μάχης έχουν αλλάξει ριζικά τις κλασικές τακτικές του πολέμου εδώ και 15 χρόνια και αν επίσης προσπεραστεί μια άλλη, σοβαρότερη εγκεφαλική δυσλειτουργία, δηλαδή η ανάθεση σε τρίτους της προστασίας της χώρας τους, δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε και να αγνοήσουμε το γεγονός ότι το συμβούλιο της Ομάδας των Ευρωπαϊκών Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) στην τελευταία έκθεσή του διέγνωσε ότι η διαφθορά στην Αρμενία αποτελεί απειλή για την επιβίωσή της.

Πράγματι, με βάση τα στοιχεία του οργανισμού της Διεθνούς Διαφάνειας, η Αρμενία είναι η 70ή χώρα στον κατάλογο της διαφθοράς μεταξύ 180 χωρών, ενώ η Ελλάδα η 60ή. Η κύρια πηγή της διαφθοράς στην Αρμενία είναι ο έλεγχος των επιχειρήσεων από το κράτος και η στενή σχέση των επιχειρηματικών ελίτ με το πολιτικό σύστημα, κατάσταση η οποία όχι μόνο αποτελεί ανάχωμα για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά έχει οδηγήσει και τους πολίτες σε μία μόνιμη απάθεια απέναντι στα γεγονότα, όπως αναφέρει η έκθεση.

Συγκρίσιμες καταστάσεις διαφθοράς υπάρχουν στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ανευ ουδεμίας αναφοράς στα οικονομικά σκάνδαλα που διαπλέκουν το πολιτικό προσωπικό με την τάξη των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, είναι αρκετό να επισημανθεί ότι την ημέρα που ανακοινωνόταν ο δεύτερος εγκλεισμός των πολιτών η κυβέρνηση της Ν.Δ. έφερε προς ψήφιση στη Βουλή ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα νομοσχέδια στην Ιστορία της χώρας, με το οποίο κατήργησε την Εισαγγελία Διαφθοράς καθώς και τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των υπολόγων για λαθρεμπορία και φοροδιαφυγή για υποθέσεις άνω των 150.000 ευρώ μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση, δηλαδή σε μία πενταετία, χρόνο παραγραφής του αδικήματος.

Επί το χείρον, το νομοσχέδιο στερεί τη δικαστική προστασία σε αυτούς που είχαν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη αλλά η υπόθεσή τους δεν είχε εκδικαστεί μέχρι την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου. Τέτοιου είδους νομοσχέδια προάγουν το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας, με αποτέλεσμα να θριαμβεύει η πολιτική απάθεια των πολιτών.

Στην Κύπρο αντίστοιχα το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, που ελέγχεται από το Κατάρ, δηλαδή από την Τουρκία, κατέγραψε τη διαφθορά και την ηθική εξαθλίωση του πολιτικού συστήματος της Κύπρου την ίδια στιγμή που τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη πραγματοποιούσαν σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, με προφανή σκοπό να υπονομεύσουν τη νομική θέση της χώρας, παρουσιάζοντας με τη βοήθεια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών τον χρηματισμό των πολιτικών για τη μεσολάβησή τους στη χορήγηση της «χρυσής βίζας» σε αλλοδαπούς.

Αντίστοιχες καταστάσεις στην Ελλάδα ανάγκασαν τον Νοέμβριο του 2019 την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή να εισηγηθεί την κατάργηση του προγράμματος της «χρυσής βίζας» και στην Ελλάδα. Η διαφθορά του πολιτικού συστήματος καθιστά μία χώρα δυνητικά εκβιαζόμενη από μία άλλη χώρα, με αποτέλεσμα τη συστηματική υπονόμευση και τη συντριβή της, όπως συνέβη με την Αρμενία.

Η αιφνίδια και άμεση συνθηκολόγηση της Αρμενίας συσχετίζεται, εκτός των άλλων παραμέτρων, και με την πολιτική διαφθορά. Ο πολιτικός χρηματισμός καθώς και ο επακόλουθος εκβιασμός είναι οι διαχρονικές μέθοδοι που υπονομεύουν την πρόοδο, διαλύουν την κοινωνική συνοχή, καλλιεργούν την κοινωνική απάθεια στα σημαντικά γεγονότα και υπονομεύουν την εθνική άμυνα.

Η Αρμενία δεν αντέδρασε εγκαίρως στον εξοπλισμό και στην προετοιμασία του Αζερμπαϊτζάν για την ανακατάληψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ λόγω της πολιτικής διαφθοράς, παρότι η πρώτη γνώριζε τις προθέσεις του αντιπάλου. Οι Έλληνες πολιτικοί για τους ίδιους λόγους αφόπλισαν τη χώρα, παρότι η Τουρκία είχε εκδηλώσει την αναθεωρητική της πολιτική ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Είναι προφανές ότι τα συνεχή στρατηγικά λάθη δεν επαναλαμβάνονται με γνώμονα τη βλακεία, αντιθέτως είναι απόρροια της πολιτικής διαφθοράς. Το αποτέλεσμα της διαφθοράς είναι η Αρμενία να εκτοπιστεί από τα ιστορικά εδάφη της και η Ελλάδα από τις ιστορικές θάλασσές της έπειτα από 3.000 χρόνια.

*Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πορτοσάλτε και η σημαία

Εκείνο που θαυμάζω στον Άρη Πορτοσάλτε είναι η οξύνοιά του και η κριτική του...

Πότε υπουργοί και αξιωματούχοι μας θα επισκέπτονται ξένες χώρες, όχι για να αγοράζουν αμυντικό εξοπλισμό αλλά για να προωθούν δικά μας συστήματα;

Στην πρόσφατη επίσκεψη του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ και σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν,...

Για να είναι ιστορική ημέρα η 19η Ιανουαρίου 2022!

Η Τουρκία επεξεργάστηκε ένα δόγμα για να διεκδικήσει και να σφετεριστεί τις θαλάσσιες ζώνες...

Μια «Δεξιά» δίπλα στα τυριά

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ψώνισε ιδεολογία σε επίσκεψή του στο σούπερ μάρκετ. Οι μυρωδιές τού...

Stop, αυτό δεν θα γίνει εδώ

Η μόδα του wokisme αναφέρεται στην αφύπνιση της κοινωνίας ενάντια στις διακρίσεις που έχουν...

Ψωμί, παιδεία, μπαχαλαρία

Μπορεί να καταμαρτυρήσει κανείς τα μύρια όσα στην κυρία Κεραμέως. Δεν μπορεί, όμως, να...

Τα καλύτερα αεροπλάνα για τους καλύτερους

Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να τίθενται εκτός μικροκομματικής αντιπαράθεσης.Από τον ΦΑΗΛΟ Μ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ*Η...

Η χώρα της «Καθημερινής»

Ο κόσμος τον οποίο «χτίζουν» οι πολυεθνικές και οι μηχανισμοί παραγωγής κυρίαρχης ιδεολογίας δεν...

Ευπώλητα βιβλία, Γκόλφω και… Μπακάκης

Τώρα τις γιορτές, εκτός των άλλων, γνωστά βιβλιοπωλεία, καθώς και αρκετοί εκδοτικοί οίκοι, μας...

Ελλαδέζικη Τζαμαχιρία

Εξαφανιζόμεθα ως έθνος και χορηγοί της εξολόθρευσής μας είμαστε εμείς οι ίδιοι, μέσω της...

Οι σερβιτόροι της εξουσίας

Στη μικρή κλίμακα βλέπεις τις παθογένειες της δημοκρατίας μας. Και διαπιστώνεις ποια είναι η...

Το αβγό του φιδιού

Είναι πρόδηλο ότι η θεσμική ελίτ του ριζωμένου ελλαδικού κατεστημένου εντέλλεται από τα υπερεθνικά...

Προϊούσα χυδαιότητα!

Μάταια προσπαθούν εμβληματικοί εκπρόσωποι της Αριστεράς να διαχωρίσουν τη θέση τους για το απαράδεκτο...

Μετά τον αγωγό EastMed χάνουμε και τον Χαφτάρ;

Ο απολογισμός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για το 2021 είναι θετικός, λόγω της Συμφωνίας...

ΚΥΤ Φυλακίου και Δημοσχάκης, Μανωλάκος κ.λπ.

Το κράτος του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει να αδιαφορεί για τις μακροπρόθεσμες ζημιές που προκαλεί...

EastMed: Το ουτοπικό γεωπολιτικό powerplay του Κυριάκου Μητσοτάκη

Υπάρχει μια ύπουλη πλάνη που κυνηγάει την Ελλάδα: Η γεωπολιτική. Ο αγωγός EastMed (East...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση βιασμού της Γεωργίας: Στη ΓΑΔΘ ο Μάνος Παπαδόπουλος – Κατασχέθηκαν τα κινητά των εμπλεκόμενων

Είναι ο άνθρωπος που προσκάλεσε την 24χρονη στο πάρτι - Οι έρευνες στα σπίτια των εμπλεκομένων.

Στο… σφυρί τα γραφεία του Αλέξη Κούγια

Λίγα 24ωρα μετά τη σοβαρή καταδίκη του Αλέξη Κούγια...

«Πάγωσαν» οι τηλεθεατές με την εμφάνιση του Γιάννη Καλλιάνου στον Νίκο Ευαγγελάτο

Στο γραφείο του βουλευτή της ΝΔ και μετεωρολόγου Γιάννη...

Σουίτα βιασμού: Οι αδελφοί Λεβέντη της Coca-Cola και τα άλλα τρία «μπουμπούκια»

«Σεισμός» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με την υπόθεση-σοκ! Ιδιαιτέρα μεγαλοβιομηχάνου το θύμα

Πρώτη τηλεοπτική δήλωση του Βασίλη Λεβέντη – Δείτε τα μηνύματα του Μάνου Παπαδόπουλου στη Γεωργία Μπίκα

Έρευνες στα σπίτια των τεσσάρων της παρέας της Αθήνας – Τι ψάχνουν τα εγκληματολογικά εργαστήρια

Γαμπρός στο φέρετρο ο Τζώρτζης Μονογυιός

Με το κοστούμι που φορούσε στον γάμο του οδηγήθηκε...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ