Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Περί απλής αναλογικής

Ενα από τα πλέον έξυπνα και δυνατά μυαλά του πρώην ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται σήμερα εκτός πολιτικής με κάλεσε χθες για να μου επισημάνει ορισμένα πράγματα για την απλή αναλογική.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Σταθερός αναγνώστης μας, μου επέστησε την προσοχή γύρω από τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς η ψηφοφορία για την κατάργηση ή μη της απλής αναλογικής θα αποτελέσει τον καταλύτη για ευρύτερες διεργασίες στην πολιτική μας ζωή. Και αυτό είναι ένα κεφάλαιο που οφείλει να παρακολουθεί με προσοχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν θέλει να διατηρήσει τη μόλις κτηθείσα ηγεμονία του στον χώρο του κέντρου.

Αφού ο συνομιλητής μου (τη γνώμη του τη ζυγίζω και την εκτιμώ απεριόριστα) μου επισήμανε ότι πρόσωπα σαν τον Χάρη Καστανίδη, τον Δημήτρη Ρέππα, ακόμη ακόμη και τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος παρουσιάζει «υδραργυρικές τάσεις» εσχάτως (στην πασοκική διάλεκτο: εκείνοι που προβλέπουν σωστά τις εξελίξεις και τοποθετούνται αναλόγως χωρίς ταμπού), θα παίξουν ρόλο ανάλογο με αυτόν που διαδραματίζουν ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στάθηκε σε δύο σημεία:

  • Στη στάση του ΚΙΝ.ΑΛ. και της Φώφης Γεννηματά στην ψηφοφορία για την άμεση κατάργηση της απλής αναλογικής.
  • Στις διεργασίες που θα πυροδοτηθούν στον χώρο του κέντρου, αν εφαρμοστεί τελικώς στις επόμενες εκλογές η απλή αναλογική.

Ως προς το πρώτο, ο συνομιλητής μου και παρά τα περί του αντιθέτου προσδοκώμενα θεωρεί ότι ιστορικές ανδρεοπαπανδρεϊκές δυνάμεις του ΚΙΝ.ΑΛ., συνεπικουρούμενες από άλλες κοινωνικές επιχειρηματικές δυνάμεις, θα πείσουν εν τέλει τη Φώφη Γεννηματά να σαλπίσει τον αντιμητσοτακικό αγώνα, να συμπορευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και να ακυρώσει το σχέδιο Κυριάκου να καταργήσει μια διά παντός την απλή αναλογική της ακυβερνησίας. Βρίσκω αυτό το σενάριο βάσιμο. Υπαρκτό. Του δίνω καλές πιθανότητες.

Η Γεννηματά κέρδισε τακτικά στις εκλογές (ανέβασε το ποσοστό της συγκριτικά με το 2015, παρά την αποπομπή Βενιζέλου – δεν έχασε), ωστόσο έχασε στρατηγικά (ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε κοντά στο 32%). Με τέτοιο αποτέλεσμα θα δυσκολευτεί να συμπορευτεί με τη Ν.Δ. στα θέματα που προανήγγειλε προεκλογικώς, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της απλής αναλογικής. Αν το κάνει -σύμφωνα με ρήση κορυφαίου παράγοντα του δημόσιου βίου- «ο Τσίπρας θα ρουφήξει το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ με το καλαμάκι!». Αξιόλογες αντιστάσεις για τυχόν στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ η Φώφη δεν θα βρει, άλλωστε, μέσα στο κόμμα μετά την επιστροφή Βενιζέλου στα καθηγητικά έδρανα του ΑΠΘ.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο στάθηκε ο συνομιλητής μου είναι οι ευρύτερες διεργασίες που θα πυροδοτηθούν στην Κεντροαριστερά, αν τελικώς εφαρμοστεί η απλή αναλογική. Ο προβληματισμός για την ίδρυση κεντρώου κόμματος Αποδήμων, με επικεφαλής διάσημο επιστήμονα του εξωτερικού, είναι σωστός.

Στα παραπάνω ας προστεθεί συναφής εκτίμηση κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μού εμπιστεύτηκε προχθές στους κήπους του προεδρικού Μεγάρου τις σκέψεις του για το θέμα. «Δες τους νέους άξονες. Εμείς έχουμε ως μαξιλάρι τους βουλευτές του Βαρουφάκη, οι ομιλίες τους δεν ήταν εχθρικές για εμάς. Ο Μητσοτάκης έχει μαξιλάρι τους βουλευτές του Βελόπουλου. Η Γεννηματά, που μένει στη μέση, τι θα κάνει; Πρέπει να ε πιλέξει!»

Δικαίως, βεβαίως, θα αναρωτηθούν αρκετοί από την «από εδώ» πλευρά γιατί πρέπει να μας απασχολεί η διαχείριση της παρακμής του ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο επιμένει ακόμη και σήμερα -περασμένα μεγαλεία- να αυτοπροσδιορίζεται ως «παράταξη» (ένα μικρό κόμμα είναι!). Η απάντηση είναι «μας ενδιαφέρει». Γιατί η απλή αναλογική θα μας επιστρέψει από την εποχή του δικομματισμού που αναβίωσε στις μέρες μας στην εποχή του διπολισμού. Στα κόμματα-κορμούς και στα κόμματα-δορυφόρους. Και η φιλελεύθερη παράταξη σε μια τέτοια προοπτική νέου πολυκερματισμού οφείλει να ρίξει άγκυρα στο κέντρο, προσέχοντας όμως ταυτόχρονα και τα δεξιά νώτα της. Γι’ αυτό μάς ενδιαφέρει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ