κ. Στόλτενμπεργκ : Kουμάντο στην Ελλάδα κάνει η Ελληνική κυβέρνηση και ο κυρίαρχος λαός

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ζητά να βάλουμε γεωγραφικούς περιορισμούς και φίλτρα σε ελληνικές ασκήσεις

Must Read

Του Μπάμπη Παπασπύρου*

Στο παρελθόν κατά την διάρκεια σχεδιασμού των Νατοϊκών ασκήσεων όπως Destined Glory, Dynamic Mix αλλά και άλλων «τεχνικών» ασκήσεων, η Αθήνα επεδίωκε ορθά πάση θυσία να συμμετέχει και η Λήμνος για προφανείς λόγους εθνικής κυριαρχίας.

Λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας, το ΝΑΤΟ εξαιρούσε από τις συμμετέχουσες δυνάμεις τη Λήμνο και αυτό είχε σαν συνέπεια την αποχώρηση και μη συμμετοχή μας στις εν λόγω ασκήσεις.

Υπήρξαν και περιπτώσεις μικρής κλίμακας τεχνικών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων, όπου το ΝΑΤΟ είχε συμπεριλάβει στις προς εκπαίδευση δυνάμεις-μονάδες τη Λήμνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η άσκηση «NATINADS EW training» (ασκήσεις εκπαίδευσης σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου του συστήματος αεράμυνας).

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν αυτό της ΝΑΤΟϊκής άσκησης ηλεκτρονικού πολέμου, που είχε προγραμματισθεί να εκτελεσθεί στις 20/3/2017 στο Αιγαίο. Το 2016 η άσκηση είχε γίνει κανονικά με τη Λήμνο εντός σεναρίου. Στα σενάρια της άσκησης υπήρχε η Λήμνος. Η Τουρκία, απαίτησε από το ΝΑΤΟ να εξαιρεθεί η Λήμνος από την άσκηση. Από το ΓΕΕΘΑ έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και διαμαρτυρίες. Το ΝΑΤΟ δεν άλλαξε άποψη και η Ελλάδα αποσύρθηκε από την άσκηση.

Όλα αυτά λίγο πολύ είναι γνωστά και αφορούν σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις, όπου η χώρα μας αποχωρούσε και ορθά όταν εξαιρείτο η Λήμνος. Αυτό που είναι καινούργιο και είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη, είναι η πρόταση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ μόλις χθες.

Τι μας είπε ο Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο ενίσχυσης του «μηχανισμού αποσυμπίεσης», καθώς και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης; Να ακυρώσουμε μερικές ασκήσεις και να εξετάσουμε τους πιθανούς γεωγραφικούς περιορισμούς. Πρόσθεσε πως έχουμε δει ότι ο μηχανισμός αποσυμπίεσης βοήθησε στη μείωση των κινδύνων, για συμβάντα και ατυχήματα.

Προφανώς, ο ΓΓ αναφέρεται σε εθνικές ασκήσεις, μιας και σε ΝΑΤΟϊκές δεν τίθεται θέμα κινδύνων από ατυχήματα, δεδομένου ότι Ελλάδα και Τουρκία θα συμμετέχουν από κοινού στις φίλιες δυνάμεις.

Άρα τι μας λέει ο Στόλτενμπεργκ; Να βάλουμε γεωγραφικούς περιορισμούς και φίλτρα σε… ελληνικές ασκήσεις! Αυτό μας λέει. Να εξαιρούμε ελληνικά εδάφη, ελληνικά νησιά από εθνικές ασκήσεις.

Ας του απαντήσει κάποιος στον ΓΓ του ΝΑΤΟ πως κουμάντο στην Ελλάδα κάνει η Ελληνική κυβέρνηση και ο κυρίαρχος λαός.

* Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυτή η Ρεάλ δεν… παίζεται – Απέκλεισε στα πέναλτι την κάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ Σίτι και πάει ημιτελικά με αντίπαλο την Μπάγερν

Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε το «κλειδί» για να ανοίξει την πόρτα των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ σε ένα ματς...

More Articles Like This