Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022

O Γερμανός επενδυτής κι ο θείος από το Τέτοβο!

Δημοσίευση:

Όσο κι αν θέλω να την πάρω σοβαρά, φοβούμαι ότι μόνο ως ανέκδοτο μπορώ να δω την επένδυση των «100.000.000» με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του Αλβανού… θείου Λαζίμ από το Τέτοβο.

  • Από τον Γιώργο Χαρβαλιά

Δεν ξέρω ποιος παρέσυρε τον Μητσοτάκη, δεν ξέρω και ποιος πρωτοανακάλυψε τους ταλαντούχους… Αλβανούς επενδυτές προσβλέποντας σε τίποτα «αντισταθμιστικά» από την πίσω πόρτα, αλλά έλεος! Κάποιος έπρεπε να προστατέψει τον πρωθυπουργό της χώρας.

Κατά τη γνώμη μου, βέβαια, όφειλε να έχει προστατευθεί και ο ίδιος από αυτό το κελεπούρι που είχε την ατυχέστατη έμπνευση να συγκρίνει με την Pfizer, τη Microsoft ή ακόμη τη Volkswagen. Μια απλή αναζήτηση στη… Wikipedia να έκανε για τον «γερμανικό κολοσσό» που του πάσαραν ασμένως ο Αδωνις, o Φραγκογιάννης, το (παρασιτικό) Enterprise Greece ή κάποιος από τους μπόλικους συμβούλους που διαθέτει, θα έβλεπε ότι πρόκειται για μία start-up, όχι και τόσο επιτυχημένη, που ιδρύθηκε μόλις το 2015 από έναν Γερμανό επιστήμονα και υπέβαλε αίτηση πτώχευσης πέντε χρόνια αργότερα. Τα θαλάσσωσε όχι λόγω κορωνοϊού, αλλά επειδή οι πωλήσεις πήγαιναν κατά διαβόλου. Παρότι λάνσαρε ένα σούπερ προϊόν, στο όνομα του οποίου ορκίζεται η ελληνική κυβέρνηση: ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Μόλις λοιπόν έβλεπε τις λέξεις «αίτηση πτώχευσης» στη Wikipedia, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει βγάλει τον πρώτο αναστεναγμό απογοήτευσης. Να βάλει λίγο νερό στο κρασί του και να αφήσει τα «κολοσσός» και τα «κολοσσιαία».

«Μα η εταιρία διασώθηκε, πρόεδρε! Θα πάει τούρμπο τώρα» φαντάζομαι τον Άδωνι να κραυγάζει, εισβάλλοντας ασθμαίνοντας στο γραφείο του πρωθυπουργού. Διασώθηκε, ναι, από άλλον «κολοσσό». Ολλανδικό αυτή τη φορά, Πω, πω χαρά ο Άδωνις. Εκρηκτικός συνδυασμός. Αυτό που θέλουμε. Όσο πιο σκληροί, ανάλγητοι και ανθέλληνες τόσο πιο περιζήτητοι οι επενδυτές, ε; Μόνο που οι Ολλανδογερμανοί με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι βέροι Αλβανοί που αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες»! Αλλά αυτό δεν είχε την πρόνοια να το υποδείξει κάποιος στον πρωθυπουργό, που ακόμη καμαρώνει.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Ενσωμάτωση ΑμεΑ

Έδιωξε λοιπόν τον παλιό Γερμανό «δόκτορα» η αλβανική φαμίλια, φύτεψε έναν άλλο στη θέση του (αυτόν με τον οποίο έβαλαν τον Μητσοτάκη και τη μισή ελληνική κυβέρνηση να κάνουν τηλεδιάσκεψη) και… βουρ τώρα για την «επένδυση του αιώνα».

Το τι ακριβώς γυρεύουν οι Αλβανοσκοπιανοί «επενδυτές» με τις γερμανικές πλάτες στην Ελλάδα είναι ασαφές. Από μία γερή αρπαχτή ευρωπαϊκών επιδοτήσεων έως άλλου τύπου «διείσδυση», θα μπορούσα εύκολα να σκεφτώ. Έτσι κι αλλιώς η είδηση θάφτηκε για τα καλά. Δεν έπαιξε πουθενά, πλην «δημοκρατίας». Και από τα πολιτικά κόμματα μόνο ο Βελόπουλος την ανέδειξε, θέτοντας και μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα, που δεν τα βρίσκω καθόλου… λαϊκίστικα, όπως θα έσπευδαν να τα χαρακτηρίσουν κάποια παλικάρια που «συμβουλεύουν» τον πρωθυπουργό.

Αναρωτιέται λοιπόν ο Βελόπουλος πώς θα απασχοληθούν στην ελληνική μονάδα 1.000 εργαζόμενοι και 5.000 «συνεργαζόμενοι», όταν η εταιρία αυτή στη Γερμανία προτού πτωχεύσει απασχολούσε 300 άτομα; Και πώς είναι δυνατόν να στηθεί με 100.000.000 ευρώ αυτοκινητοβιομηχανία, όταν η Volkswagen επρόκειτο να επενδύσει μόνο για ένα εργοστάσιο στη Σμύρνη 2,4 δισ. ευρώ; Κι εγώ προσθέτω ακόμη μία ερώτηση: Τι είναι αυτό που κάνει τους «επενδυτές» να πιστεύουν ότι τα αυτοκίνητα αυτά των 25.000 ευρώ με την κοψιά Τσινκουετσέντο σε παραλλαγή…Bοllywood, που δεν τσούλησαν στη Γερμανία, θα ξεπουλήσουν στην Ελλάδα;

Ε λοιπόν, απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα έδωσε, με ξεκαρδιστικό ομολογουμένως τρόπο σε φιλοκυβερνητικό site, ο Γερμανός νέος μάνατζερ που… τηλεδιασκέφθηκε με τον Μητσοτάκη. «Έχουμε το ίδιο μοντέλο παραγωγής με τα McDonald’s» είπε! Για να προσθέσει το αμίμητο: «Εκεί έχει δημιουργηθεί μια ακριβέστατη διαδικασία ενός προϊόντος, π.χ., ενός χάμπουργκερ, και εφαρμόζεται παντού η ίδια. Με την ίδια λογική κι εμείς κάθε φορά που θέτουμε μια μονάδα παραγωγής θα αξιοποιούμε την ίδια ψηφιακή πλατφόρμα που βρίσκεται στο υπολογιστικό νέφος»!

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Όπλα παντού, σε κοινωνία-ζούγκλα!

Καταλάβατε κάτι; Όχι; Ούτε κι εγώ, αλλά προφανώς κάτι έχουν καταλάβει οι Αλβανοί που πληρώνουν αυτόν τον Γερμανό κλόουν για να επικαλείται το «υπολογιστικό νέφος» μέσα από τα χάμπουργκερ των McDonald’s.

Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι οι Αλβανοί «λευκοί ιππότες», που διέσωσαν την πειραματική αυτοκινητοβιομηχανία, δεν είναι ακριβώς και τα καλύτερα παιδιά. Ούτε αυτό μάλλον το έψαξε ο πρωθυπουργός.

Η φαμίλια Ντεστάνι έχει καταρχάς βεβαρημένο… γεωγραφικό μητρώο, καθώς το Τέτοβο, από το οποίο προέρχεται και με το οποίο διατηρεί άρρηκτους δεσμούς, αποτελεί ισχυρό πυρήνα του αλβανικού εθνικισμού και μιας μαφίας πιο σκληρής ακόμη και από εκείνη του Κοσόβου.

Οι Ντεστάνι, πατήρ και τέκνα, έχουν πολύ μεγάλη προσωπική περιουσία, αλλά ως επιχειρηματίες δεν πείθουν. Πολύ δε περισσότερο δεν πείθουν ως «επενδυτές» κάποιοι που ξεκίνησαν πριν από δύο δεκαετίες πλένοντας τις στολές των Γερμανών φαντάρων της Bundeswehr και ξαφνικά βρέθηκαν να παίρνουν συμβόλαια ανεφοδιασμού από τους στρατούς όλου του κόσμου ως πρωτοπόροι της τεχνολογίας! Θα μπορούσε να γραφτεί μέχρι βιβλίο γι’ αυτούς τους τύπους, που φαίνεται να έχουν χοντρό δόντι στις τάξεις της γερμανικής κυβέρνησης, εσχάτως δε και της ελληνικής, αλλά, αν κρίνουμε από δημοσιεύματα (που κατάφεραν να εξαφανίσουν), κάνουν και άλλες δουλειές. Πιο κοντά στην επιχειρηματική παράδοση της πατρίδας τους…

Δεν είναι το θέμα μου όμως πώς πλούτισε ο θείος απ’ το Τέτοβο. Αυτός τη δουλειά του κάνει. Προχθές φωτογραφιζόταν με τον Μπερίσα, σήμερα με τον Ζάεφ, μεθαύριο θα βγάλει σέλφι με τον Μητσοτάκη «ως περήφανος Μακεδόνας». Περισσότερο με προβληματίζει η λογική «επενδυτής να ‘ναι και ό,τι να ‘ναι», όταν οδηγεί σε ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, ακόμη και ευαίσθητων υποδομών με άκρως αδιαφανείς διαδικασίες και προεπιλεγμένους «ενδιαφερομένους». Οι περιπτώσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής και των Ναυπηγείων Ελευσίνας – Σκαραμαγκά ενισχύουν αυτές τις υποψίες. Αν χρειαστεί, θα επανέλθω…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίνα: Νέος κύκλος πιέσεων στην Αθήνα

Οι διπλωμάτες και οι -ελεγχόμενες από το Kομμουνιστικό Κόμμα- κρατικές και «ιδιωτικές» επιχειρήσεις της...

Όπλα παντού, σε κοινωνία-ζούγκλα!

Αντιμέτωποι με μια εικόνα η οποία τους άφησε με το στόμα ανοικτό έμειναν το...

Το ποίημα για την Αριστερά

Η Μούσα ξέρει πολύ καλά ότι κάτι που φαίνεται αριστερό… μπαίνοντας γίνεται δεξιό βγαίνοντας!...

Ενσωμάτωση ΑμεΑ

Παρακολούθησα μια άκρως συγκινητική και ενθουσιαστική διαφήμιση ηγέτιδας εταιρίας τεχνολογίας, με αφορμή την παγκόσμια...

Δώστε «Κιβωτό» και μπόλικο τηλε-σανό!

Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή. Πόσο μάλλον η 108η θέση παγκοσμίως...

Στο ύψος των περιστάσεων

Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πορεία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου στο δικαστικό...

Οι μαρκετίστες του Διαβόλου

Ρίχνει καταιγίδα και προσποιούμεθα ότι απλώς ψιχαλίζει. Η λατρεία του Κακού πλέον είναι απροκάλυπτηΑπό...

Οι λαοί απαντούν στον Κουτσούμπα

Οι εφιάλτες αρχίζουν σαν κακόγουστα αστεία κι έπειτα θεριεύουν. Αυτό συνέβη και με τη...

Γιατί πας στη Μακεδονία, Αλέξη;

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να επισκεφθεί σε αυτή τη συγκυρία...

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και το Κατάρ

Λίγο έλειψε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ. σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο να αναγορεύσει...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Σέρρες αποχαιρετούν τον 11χρονο Βασίλη – Τον έψαχνε η αδελφή του στην αυλή μετά την έκρηξη

Πραγματογνώμονες στο σχολείο για τα αίτια της έκρηξης – Εξιτήριο για τον 10χρονο τραυματία, πετυχημένη εγχείριση για τον 6χρονο

Ρομά καίνε τη Θεσσαλονίκη! Χάος με πυροβολισμούς και οδοφράγματα

Οργισμένες αντιδράσεις των Ρομά μετά τον τραυματισμό του 16χρονου που δέχτηκε πυροβολισμό στο κεφάλι από αστυνομικό

Καζάνι που βράζει το κοινοβούλιο…

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στο κοινοβούλιο τις τελευταίες ώρες, ενόψει...

Η κυβέρνηση απαγόρευσε στον Αρχηγό Κ. Φλώρο να στέλνει τα ΟΥΚ σε βραχονησίδες!

Ένα ρεπορτάζ κατά του στρατηγού και αρχηγού του στρατεύματος...

Νέο βίντεο με την καταδίωξη του 16χρονου Ρομά – Τα λάθη των αστυνομικών

Δεν ακολούθησαν τις οδηγίες που προβλέπονται για την καταδίωξη

Στο γηροκομείο η Ρένα Κουμιώτη – Δεν ξέρει ότι πέθανε ο γιος της

Στο Γηροκομείο Αθηνών, σε διπλανά δωμάτια με τη μεγάλη...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ