Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021

Παίζουν Monopoly με τα lockdowns

Η διάλυση, ψυχολογική και οικονομική, συνεχίζεται. Δίχως, δυστυχώς, να υπάρχει φως στο τούνελ.

  • Από τον Βασίλη Βέργη

Υποτίθεται πως αυτό θα έλαμπε με την έλευση των εμβολίων στη χώρα μας. Για την ώρα «φωτίζει» τόσο όσο ένα κερί.

Οι μόλις 8.000 εμβολιασμοί ημερησίως που ανακοίνωσε με στόμφο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε απλά μαθηματικά 240.000 άνθρωποι μέσα στον μήνα. Σε πιάνει τρέλα αν σκεφθείς πόσο θα απαιτηθεί για να εμβολιαστεί ολόκληρη η ελληνική κοινωνία με τέτοιους, άντε και λίγο καλύτερους ρυθμούς.

Έχουν ήδη «βγάλει» από τη συζήτηση τις Απόκριες, έχουν ήδη προειδοποιήσει πως το Πάσχα θα είναι ανάλογου εγκλεισμού με τα Χριστούγεννα, δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι αν θα είναι ανοιχτό το ελληνικό καλοκαίρι και κάποιοι λοιμωξιολόγοι έχουν αρχίσει δειλά δειλά να λένε από… φθινόπωρο η κανονικότητα.

Κι όλα αυτά με την οικονομία κατεστραμμένη, την εστίαση διαλυμένη, τα περισσότερα επαγγέλματα στο βάθος του πηγαδιού και τον κόσμο στα όρια της κατάθλιψης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίζει… Monopoly με τα lockdowns. Ο,τι ανακοινώνει τις μονές ημέρες το ανατρέπει τις ζυγές. Λες και είναι επιτραπέζιο παιχνίδι οι ζωές μας. Ο ένας υπουργός λέει «ανοίγουμε τότε», αλλά αυτό ανατρέπεται αμέσως μετά, ο άλλος… θυμάται τι δεν έπραξαν στη Θεσσαλονίκη του Αγίου Δημητρίου ξεχνώντας ταυτόχρονα ότι αυτό κόστισε σε εκατοντάδες ζωές, τα σχολεία ανοίγουν… μισά, τα πανεπιστήμια υπολειτουργούν εδώ και έναν χρόνο και θα μείνουν κλειστά όλη τη σεζόν…

Γενικά, μια άθλια κατάσταση, με τον πρωθυπουργό να ρίχνει κάθε φορά τα ζάρια και σαν σε επιτραπέζιο να κάνει τρία βήματα μπροστά και αμέσως μετά έξι βήματα πίσω! Καθημερινά προβάλλουν «την ατομική ευθύνη των πολιτών», ενώ οι ίδιοι δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να σταματήσουν τη διασπορά του ιού εκεί όπου επί μήνες κάνει «πάρτι», στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αδυνατούν να βρουν ένα επίπεδο συνεννόησης όταν πρέπει ή να πάρουν πραγματικές αποφάσεις όταν πρέπει. Αυτό που συνέβη την ημέρα των Φώτων, με τις ανοιχτές εκκλησίες και τους ιερείς να κοινωνούν τους πιστούς, ήταν πολύ χαρακτηριστικό. Πως μια κυβέρνηση, η οποία έχει «καθαρίσει» την εστίαση για να βάλει φρένο (υποτίθεται) στον ιό, φάνηκε ανήμπορη να βρει μία οδό συνεννόησης με τους ιερείς. Έστω για το προφανές: δηλαδή, ότι έπρεπε να χρησιμοποιηθούν πλαστικά κουταλάκια μιας χρήσης για όσους έσπευσαν να λάβουν τη θεία κοινωνία.

Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, και η ηγεσία της Εκκλησία είχε την υποχρέωση να συμβάλει στην ίδια κατεύθυνση ως προς την οδό συνεννόησης που δεν επετεύχθη.

Σε δύο μήνες κλείνουμε έναν βασανιστικό χρόνο πανδημίας. Κι αν στο πρώτο κομμάτι της στη χώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε ορθά τα εύσημα, η συνέχεια ήταν και είναι εφιαλτική. Κανένα, μα κανένα σχέδιο δεν υπάρχει. Ο,τι… κάτσουν κάθε φορά τα ζάρια.

Ουδεμία ουσιαστική προοπτική. Οταν με το καλό τελειώσει αυτή η φρίκη, ουδείς γνωρίζει πόσοι επαγγελματίες θα μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Πόσες χιλιάδες μαγαζιά θα έχουν κλείσει, πόσα νοικοκυριά θα έχουν ακόμα καταστραφεί, πόσες ζωές θα έχουν πεταχτεί στον Καιάδα.

Αλλά αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι «να μας παίζουν καλά τα ΜΜΕ». Γι’ αυτό, σε αντίθεση με την πανδημία, μια χαρά σχέδιο έχουν…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ