3/7/2022

Η κατάρρευση των θεμελίων

Δημοσίευση:

Ο βίαιος ξυλοδαρμός του σταθμάρχη του μετρό από δύο δεκαεννιάχρονους μπροστά στα έκπληκτα μάτια δεκάδων επιβατών οι οποίοι παρακολουθούσαν από τους συρμούς δεν πρέπει να μας σοκάρει.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Ούτε να μας εντυπωσιάζει. Λυπάμαι, αλλά θα είμαι ωμός σήμερα. Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία καθημερινώς εκπέμπει απολύτως συγκεκριμένο μήνυμα: Η βία είναι επιλογή και το «νταβατζιλίκι» νόμος. Η βία προστατεύεται. Η βία αποσιωπάται. Η βία ενίοτε έχει πολιτική κάλυψη.

Έως και διαδηλώσεις οργανώνονται υπέρ του δικαιώματος ακραίων στοιχείων να εισβάλλουν στα πανεπιστήμια και να τα ρημάζουν. (Κατά την καθ’ ημάς Αριστερά, όσοι εισέβαλαν στο Καπιτώλιο είναι φασίστες αλλά όσοι εισβάλλουν και καταστρέφουν τα πανεπιστήμια είναι… δημοκράτες.) Και βεβαίως -το κυριότερο- η βία παραμένει ατιμώρητη. Είτε διαιτητή ξυλοκοπήσεις είτε πολιτικό αρχηγό απειλήσεις πως θα ξυλοκοπήσεις ή πανεπιστημιακό «χτίσεις» ή σταθμάρχη ξυλοκοπήσεις ή πεντάχρονη βιάσεις ή τον ξυλοδαρμό δεκαπεντάχρονης διατάξεις (συνέβη προ εβδομάδος στην Ερμού με εντολή δεκαεξάχρονης!) ή σε σχολική κατάληψη βιάσεις ή βουλευτή χαστουκίσεις ή λιμενικό προπηλακίσεις (πολιτικός αρχηγός ων), το νομικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα το ίδιο: «Προσήχθη στη Δικαιοσύνη και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους». Και όταν μετά δύο τρία χρόνια γίνει η δίκη, «αθώος». Καθότι οι βασικοί μάρτυρες παθαίνουν αμνησία.

Αρνούνται να επαναλάβουν τις καταθέσεις τους χωρίς κάλυψη από την Πολιτεία και τελικώς «τα γυρίζουν». Ανακαλούν. «Έχω οικογένεια και παιδιά!» Το ίδιο δεν συνέβη και προχθές, άλλωστε, με τους «εξωσχολικούς» οι οποίοι εισέβαλαν στην πανεπιστημιούπολη, συνέλαβαν, κλείδωσαν, κράτησαν όμηρο και εξευτέλισαν τον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ; Είτε συνελήφθησαν είτε όχι, ένα και το αυτό. Ελεύθεροι! Οταν λοιπόν παντού στην κοινωνία η βία γίνεται ανεκτή και όταν παντού στο διαδίκτυο και στις τηλεοράσεις μεταδίδονται αποκρουστικές σκηνές βίας σαν κι αυτές που είδαμε στο μετρό και όταν βεβαίως σε πλείστες όσες περιπτώσεις η διαλυμένη οικογένεια δεν έχει καμία επιρροή στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των μελών της, τι περιμένουμε άραγε από τους αυθάδεις και μάλλον αγράμματους 19άρηδες;

Χαμένες υποθέσεις είναι. Και να συλληφθούν και να τιμωρηθούν, έχουν ήδη διαμορφωθεί ως χαρακτήρες. Είναι σε πορεία δίχως επιστροφή. Δύσκολα διορθώνεται η ζημιά. Επαναλαμβάνω: Ζούμε σε μια χώρα όπου κανείς δεν φοβάται τον νόμο. Οπου κανείς δεν σέβεται τον νόμο. Ο κίνδυνος σύλληψης για τον δράστη είναι αδιάφορος όταν η πιθανότης εγκλεισμού σε σωφρονιστικό κατάστημα είναι ελαχίστη. Και να σας πω και κάτι ακόμη; Οταν κατάσχονται 2 τόνοι ηρωίνη και δεν τιμωρείται σχεδόν κανείς. Οταν γίνεται διάρρηξη σε οικία εισαγγελέως και δεν εξεγείρεται κανείς. Οταν ανακριτές αλλάζουν χώρα, μεταναστεύουν μην αντέχοντας απειλές και δεν νοιάζεται κανείς.

Όταν πυροβολούνται στο φως της ημέρας κακοποιοί με καλάσνικοφ και δεν διερωτάται τι κρύβεται από πίσω κανείς. Οταν προπηλακίζονται ακαδημαϊκοί και δεν φωνάζει κανείς. Οταν βλαστάρια εύπορων επιχειρηματιών αφήνουν στον τόπο ανθρώπους του μόχθου και δεν ασχολείται κανείς. Οταν βλαστάρια ακτοπλόων επιτίθενται με μπουνιές και κλοτσιές σε αστυνομικούς που τόλμησαν να τους ελέγξουν και δεν συγκινείται κανείς, τότε μέσα σε ποιο κοινωνικό κλίμα θα μεγαλώσει ο αδαής αγράμματος 19άρης για να σεβαστεί τον σταθμάρχη του μετρό; «Τίποτε» δεν είναι στα μάτια του ο σταθμάρχης. Μηδέν. «Τίποτε» δεν του λέει η στολή του. Μηδέν.

Γιατί όταν πηγαίνει στο γήπεδο, όταν βλέπει τηλεόραση, όταν κατεβάζει stories από το YouTube, όταν βγαίνει για διασκέδαση, αυτό του μαθαίνουν. Τη βία και την ισχύ. Από τη στιγμή που θα αντιληφθεί ότι είναι ένα αναλώσιμο «τίποτα» για τους από πάνω -στατιστική για τα νεκροταφεία-, τότε και αυτός θεωρεί «τίποτα» τους κατά την αντίληψή του κάτω από αυτόν. Και συμπεριφέρεται αναλόγως. Μη μας σοκάρουν οι εικόνες λοιπόν. Η βία στην Ελλάδα είναι επιλογή. Ο νόμος εκπίπτει. Η υπακοή αντικαθίσταται από την ανυπακοή. Ειδικώς αν αυτή διαφημίζεται ως υπευθυνότητα (!) από το βήμα του Κοινοβουλίου. Και βεβαίως όλα αυτά συμβαίνουν γιατί το ηθικό εποικοδόμημα έχει καταρρεύσει εντελώς.

Διασταυρώνεσαι με έναν απρόσεκτο οδηγό στον δρόμο και τον «στολίζεις» με όλα τα κοσμητικά επίθετα του κόσμου στον αναιδή ενικό λες και τον ήξερες από χθες. Μπαίνεις σε λεωφορείο ή μετρό και δεν σηκώνεσαι από τη θέση στη θέα ηλικιωμένου, ακόμη κι αν αυτός είναι έτοιμος να λιποθυμήσει. Σε σταματά στον δρόμο για έλεγχο αστυνομικός και τον απειλείς με μετάθεση στον Εβρο. Τι δεν καταλαβαίνουμε άραγε; Τα θεμέλια της κοινωνίας μας και της δημοκρατίας μας είναι βαθύτατα διαβρωμένα. Και όποιος τολμά να υπενθυμίζει την παλαιά ηθική αρχή του σεβασμού προς τον μεγαλύτερο απωθείται και χλευάζεται ως συντηρητικός. Πόσο μακριά μπορεί να πάει, νομίζουμε, μια κοινωνία χωρίς ιεραρχία, χωρίς αρχές, χωρίς τρόπους, χωρίς σεβασμό, με απέχθεια προς τον νόμο και με βασική επιλογή τη βία; Όχι μακριά. Προτείνω στην κυβέρνηση να μελετήσει τρία φαινόμενα κοινωνικά εκ πρώτης όψεως, αλλά κατ’ ουσίαν βαθύτατα πολιτικά: Την εξέλιξη του εγκλήματος στις μέρες μας – για ποιους λόγους σκοτώνουν οι άνθρωποι και πώς σκοτώνουν ακόμη και με χαριστικές βολές, πρώτον. Θα εντυπωσιαστεί από το πόσο Τρίτος Κόσμος γίναμε. Κυριλέ Κολομβία είναι η Ελλάς με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό της. Τη βία των ανηλίκων – βροχή τα περιστατικά κάθε μέρα, απλώς δεν βιντεοσκοπούνται, δεύτερον . Οι νέοι έχουν βιαιότητα μεσηλίκων.

Και τη βία και την κακοποίηση μέσα στις οικογένειες σε κρίση, τρίτον. Το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια -γι’ αυτό φωνάζω- είναι νάρκη στη ζωή 150.000 χωρισμένων ζευγαριών, αφορά μαζί με τα παιδιά τους 350.000 κόσμο. Προτείνω στον πρωθυπουργό να ζητήσει από τους συνεργάτες του τα αγαπημένα του data (δεδομένα) για να δει πάνω σε ποια βάση αρχών επικάθεται η κοινωνία και να διαπιστώσει πώς το κοινό έγκλημα μπορεί να οδηγήσει στην απονομιμοποίηση της κυβέρνησής του.

Η πανδημία, η ανεργία και το περιθώριο καθώς εν τίνι μέτρω και τα εθνικά θέματα δεν είναι διαχειρίσιμα όταν επιδρούν σε μια κοινωνία υπό διέγερση. Το πιθανότερο είναι όλα όσα συμβαίνουν πίσω από τους τέσσερις τοίχους στα σπίτια του καθενός να λειτουργήσουν εν τέλει ως πολλαπλασιαστής εξελίξεων όταν αύριο θα κλείνουν επιχειρήσεις, θα απολύονται άνθρωποι και θα διασπείρονται φήμες για οπισθοχωρήσεις στα Εθνικά. Χωρίς ζωή, χωρίς αρχές, χωρίς ηθικό πλαίσιο, χωρίς μέλλον και προπάντων χωρίς όνειρο -αυτή είναι η πρώτη γενιά που δεν ονειρεύεται- όλα είναι πιθανά. Ακόμη και καταστάσεις τύπου «Τζόκερ». Το επεισόδιο στο μετρό είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στ’ άρματα, στ’ άρματα

Σε μια εκπομπή στην τηλεόραση άκουσα έναν σκηνοθέτη (που δεν είναι δα και ο...

Ο Μπάιντεν στo ΝΑΤΟ… έκανε «κουρελόχαρτο» το νόμο των ΗΠΑ για την Ασφάλεια & Ενεργειακή Συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο

Οι τοποθετήσεις του Προέδρου Μπάιντεν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και οι ευχαριστίες...

Το μέλλον δεν εργάζεται για εμάς!

Με τρία κριτήρια μπορεί να αποτιμήσει κανείς τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ...

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τι έδωσε και τι πήρε η Τουρκία

Επειδή λέγονται και γράφονται πολλά για το θέμα, καλό είναι να διαβάσουμε τι λέει...

Τορπίλη… TURKAEGEAN

Η Τουρκία με μία κίνηση μπαμπέσικη πήρε άδεια να διαφημίζει τις ακτές της ως...

Τι έγινε τελικά στη Μαδρίτη

Οι φιλοκυβερνητικοί σχολιαστές, μετά το κοινό κείμενο Σουηδίας και Φινλανδίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ,...

Happy traveller και… στη Μαδρίτη!

Μας έχει συνηθίσει ο πρωθυπουργός στις σύντομες τουριστικές αποδράσεις. Κάπως έτσι νομίζω ότι είδε...

Ανάξιοι να προστατέψετε οτιδήποτε είναι ελληνικό!

Ως δημοσιογράφος του ομίλου Εστία Επενδυτική έχω ένα ξεχωριστό «προνόμιο»: Μαζί με άλλους τρεις...

Η υπογεννητικότητα και… οι εμβρυοκτονίες!

Η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την απαγόρευση των αμβλώσεων ξεσήκωσε...

Persona non grata

Ένας λαός μπορεί να ακμάζει, να έχει μια γεμάτη νόημα και σφρίγος ζωή, μόνο...

Σύσκεψη Ελλάδας και ΗΠΑ για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Mέγιστη ανησυχία για το -ήδη αισθητό- βαρύτατο κόστος που θα υποστεί η ελληνική οικονομία...

Ελλάς: Διοικείται από τις ζώνες επιρροής της μαφίας

Το καλοκαίρι του 2019 αλλοδαποί έκλεψαν το πορτοφόλι γόνου σημαντικού πολιτικού της πατρίδας μας...

Αλέξη, η «δεύτερη ζωή» έχει απαιτήσεις!

«Όσο κι αν κανείς προσέχει όσο κι αν το κυνηγά, πάντα πάντα θα ‘ναι...

Δικαίωμα στην άμβλωση. Στη ζωή, κυρία Μαρέβα;

Λίγη ώρα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που ανατρέπει το δικαίωμα...

Πρόωρες εκλογές

Αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Οι διαρροές από βουλευτές της Ν.Δ. σε...

Η αμερικανοποίηση του πολιτικού συστήματος!

Τι έπιασε, άραγε, τον πολιτικό μας κόσμο και Ιούνιο μήνα αφιέρωσε όλο του το...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θρήνος για 46χρονο: «Δεν αισθάνομαι καλά», είπε στη σύζυγό του και μετά κατέρρευσε

Η λίστα με τους αιφνίδιους θανάτους μεγαλώνει στη χώρα...

Τα βαφτίσια Κούστα έγιναν «εφιάλτης» για τους καλεσμένους

«Ποιος, ποιος, ποιος, μωρό μου, ποιος; Ποιος, ποιος, ο......

Fuel Pass 2: Πώς να κάνετε την αίτηση στο gov.gr και ποια η ημερομηνία λήξης

Η νέα ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση στη πλατφόρμα στο gov.gr είτε μπορεί να γίνει μέσω ΚΕΠ

Νοσηλεύεται με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα o Δημήτρης Γιώτης

Ανησυχία για τον Δημήτρη Γιώτη. Ο γνωστός τραγουδιστής, που...

Συνελήφθη ο Θέμης Αδαμαντίδης – Η σύντροφός του τον κατήγγειλε για ξυλοδαρμό

Νέα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη έχει ο γνωστός τραγουδιστής...

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ