Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021

Ο πρέσβης Αποστολίδης διαψεύδει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για τις διερευνητικές

Του Μπάμπη Παπασπύρου*

Σχεδόν πριν τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα στις 30 Μαϊού 2017, στην εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά “ΙΣΤΟΡΙΕΣ” στον ΣΚΑΙ ήταν καλεσμένοι, ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, νυν επικεφαλής της ελληνικής ομάδας στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Βαληνάκης και ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Άγγελος Συρίγος (Βουλευτής ΝΔ & υφυπουργός Παιδείας σήμερα).
Το αντικείμενο της εκπομπής αφορούσε στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα την κατάσταση στο Αιγαίο

Ο κύριος Αποστολίδης πολύπειρος διπλωμάτης με αρκετές συμμετοχές στις διαπραγματευτικές συναντήσεις, προέβη στην εν λόγω εκπομπή σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη, που στην ουσία επιβεβαιώνει τους φόβους μας πως τεχνηέντως χρησιμοποιείται ο όρος θαλάσσιες ζώνες που περιέχει και τα χωρικά ύδατα….

Θυμίζουμε ότι, οι θαλάσσιες ζώνες ως όρος χρησιμοποιείται ευρέως αρκετά χρόνια και περιλαμβάνει:
1.    Αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα)
2.    Συνορεύουσα ζώνη
3.    Υφαλοκρηπίδα
4.    Αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ)
Είπε λοιπόν ο κ. Αποστολίδης επί λέξη… “Οι διερευνητικές δεν αφορούν την διαπραγμάτευση της υφαλοκρηπίδας όπως νομίζουνε πολλοί. Αφορούν τα προκαταρκτικά θέματα. Και το κύριο προκαταρκτικό θέμα είναι το εύρος των χωρικών υδάτων…”

Πρόσθεσε δε στην συνέχεια ….

“Επομένως επί αυτού έχουν γίνει κατά καιρούς προσπάθειες. Κάθε πλευρά έχει κάνει τα δικά της χαρτιά. Δεν έχει καταλήξει το πράγμα. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Χάθηκε μια ευκαιρία μετά το 2003 όταν ήταν ζεστά τα πράγματα. Η Τουρκία ήθελε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ… όταν τραβάνε τέτοιες συνομιλίες επί πολλά χρόνια μετά όλοι αρχίζουν να αμφιβάλουν αν ποτέ θα καταλήξουν…”

Στο βίντεο που ακολουθεί προβάλλεται ένα χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα αποκαλυπτικό απόσπασμα της συζήτησης, που αναφέρεται στο περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας…

Είναι πασίδηλο πως στις διερευνητικές της 25ης Ιανουαρίου 2021 θα συζητηθεί όπως και στο παρελθόν, τουλάχιστον σε όσες επιτροπές συμμετειχε ο κ. Αποστολίδης, το θέμα των χωρικών υδάτων

* Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ