Η Ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν εκφώνησε μια ομιλία στην Κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Σε αυτήν, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην Κύπρο και την Ελλάδα.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Αφού ανέφερε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι στις συνομιλίες για το Κυπριακό θα συμμετέχει μόνον υπό την προϋπόθεση ότι το πλαίσιο της λύσης θα κινηθεί αυστηρά στην ύπαρξη δύο κρατών, απορρίπτοντας ξεκάθαρα τη λύση της (διζωνικής δικοινοτικής) ομοσπονδίας, ο Ερντογάν στράφηκε ευθέως εναντίον του Ελληνα πρωθυπουργού και της ίδιας της Ελλάδας. Πήραμε από την επίσημη ιστοσελίδα της προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας το κείμενο της ομιλίας του Ερντογάν και την ακούσαμε σε βίντεο.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας που αφορά Κύπρο και Ελλάδα το μεταφράσαμε στα ελληνικά, με την κατά το δυνατόν πιστή απόδοση, και το παραθέτουμε παρακάτω. Ο λόγος είναι ο εξής: Ο Ελληνας πρωθυπουργός, αλλά και κύκλοι που συνήθως απηχούν τις απόψεις του Μαξίμου χαρακτηρίζουν τις απειλές «ρητορικές εξάρσεις για τη δημιουργία κλίματος στο εσωτερικό της Τουρκίας». Αυτό το βολικό παραμύθι που ακούγαμε επί είκοσι και πλέον χρόνια, όσο η Τουρκία εξοπλιζόταν, έκανε επιθετικές ασκήσεις, απειλούσε την Ελλάδα και βελτίωνε τα επιθετικά της σχέδια για τη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο, ότι όλα αυτά τα κάνει «για εσωτερική κατανάλωση», έφερε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής. Το πολιτικό σύστημα, για να καλύψει τις αδυναμίες του, να κρύψει αλλά και να μην αναλάβει τις ευθύνες του, έβρισκε τη βολική αδυναμία, για να φθάσουμε στο σημείο, όταν έφθασε ο κόμπος στο χτένι, να τρέχουμε και να μη φτάνουμε, με τα Rafale και τις φρεγάτες… Το ΕΛΙΑΜΕΠ και οι άλλοι φορείς που είναι γι’ αυτή τη δουλειά αποκοίμισαν επί χρόνια την Ελλάδα και δεν προειδοποίησαν τις κυβερνήσεις για την επερχόμενη απειλή, η οποία αναγκάστηκε να «συμμαζευτεί» όταν το «Oruc Reis» αλώνιζε επί μήνες την ελληνική υφαλοκρηπίδα και πλέον η απειλή έγινε ξεκάθαρη.

Εάν οι φορείς που είναι εντεταλμένοι να προειδοποιούν έγκαιρα την Ελλάδα για τις απειλές έκαναν σωστά τη δουλειά τους, δεν θα φτάναμε στο σημείο που φτάσαμε. Θα ήταν υποχρεωμένες οι κυβερνήσεις να κάνουν τα απαραίτητα για να αντιμετωπιστεί η απειλή, ειδάλλως θα είχαν ποινικές ευθύνες. Όμως, όταν χρηματοδοτείσαι από ξένες πρεσβείες και περίεργους χορηγούς, πώς να εξυπηρετήσεις τα εθνικά σου συμφέροντα. Οποιος σε πληρώνει κάτι περιμένει από σένα. Πάμε τώρα στην ομιλία Ερντογάν. Όχι, το τονίζω με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, η ομιλία Ερντογάν δεν έχει καμία σχέση με εσωτερική κατανάλωση και δεν είναι «ρητορικές εξάρσεις για τη δημιουργία κλίματος στο εσωτερικό της Τουρκίας».

Παρακολούθησα τον Ερντογάν την ώρα που μιλούσε. Ηταν ψύχραιμος και μετρούσε τα λόγια του. Έλεγε αυτά που είχαν συζητηθεί προηγουμένως στην κορυφή της τουρκικής ιεραρχίας. Ποτέ άλλοτε δεν εκτόξευσε τόσο ξεκάθαρες απειλές εναντίον της Ελλάδας. Οταν σου λέει ο άλλος «η Τουρκία είναι όρθια και πανίσχυρη. Είναι εκεί, στη θέση της, και ξέρει να κάνει αυτό που πρέπει, στον χρόνο που πρέπει. Θα ήθελα, δε, από αυτό εδώ το βήμα να υπενθυμίσω κάτι στον Μητσοτάκη: Κοίτα, εσύ εμπιστεύεσαι ότι θα σου έλθει βοήθεια από κάποια βουνά. Όμως, στα βουνά, από τα οποία περίμενες να έλθει βοήθεια, έχει χιονίσει, από κανέναν δεν θα έχεις καμία βοήθεια. Και εμείς ξέρουμε να κάνουμε μόνοι μας τη δουλειά μας, χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν. Και έτσι, μόνοι μας, συνεχίζουμε τον δρόμο μας. Και θα έλθει η στιγμή που θα μάθεις για τα καλά τι μπορεί να κάνουν οι τρελοί Τούρκοι», εσύ δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς για δημιουργία κλίματος.

Η Ελλάδα έχει έναν δρόμο: Να καταστήσει εαυτήν αυτοδύναμη να αντιμετωπίσει τις τουρκικές απειλές. Οι πολιτικοί να κάνουν τη δουλειά τους και να αφήσουν τις ανόητες ερμηνείες, γιατί θα το βρουν μπροστά τους. Ακολουθεί η μετάφραση της ομιλίας Ερντογάν: «Το Κυπριακό είναι κοινό πρόβλημα του τουρκικού και του κυπριακού λαού. Παρ’ όλες τις προσπάθειες, δεν μπόρεσε να επιτευχθεί μόνιμη και βιώσιμη λύση. Οι διαπραγματεύσεις, στις οποίες η τουρκική θέση ήταν μια μορφή τοπικής αυτονομίας, συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του 1971. Και έλαβε τέλος το κυπροελληνικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 1974.

Με την Επιχείρηση Ειρήνης που πραγματοποιήσαμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των Κύπριων αδελφών μας, ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία (της Β. Κύπρου). Οι Ελληνες της Κύπρου ήταν αυτοί που δεν αναγνώρισαν την αυτονομία στην τουρκοκυπριακή πλευρά τη δεκαετία του 1960. Στη δεκαετία του 1970 ήταν και πάλι οι Ελληνες της Κύπρου που αρνήθηκαν να δεχτούν μια δικοινοτική ομοσπονδία. Οταν η προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύθηκε, φάνηκαν να υπερασπίζονται την ιδέα μιας ομοσπονδίας, όμως οι προθέσεις τους τελικά αποκαλύφθηκαν. Στόχος τους ήταν, επωφελούμενοι από τα δικαιώματα που θα κέρδιζε η τουρκοκυπριακή πλευρά εντός της Ε.Ε., όπου η Τουρκία δεν είναι μέλος, να διοικούν μόνοι τους το νησί. Δεν θα αφήσουμε να γίνει τέτοια λεηλασία. Τη στιγμή που εγώ κάνω μια δήλωση και λέω “μπορώ να συναντηθώ με τον Μητσοτάκη”, εκείνος απαντά προκλητικά. Είπαμε “ας ξεκινήσουν οι συνομιλίες διαβούλευσης, με το παλιό όνομα ‘διερευνητικές επαφές’”.

Ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Ντολμαμπαχτσέ και οι επόμενες θα γίνονταν στην Αθήνα. Όμως, βλέπω τώρα ότι ο Μητσοτάκης σηκώνει και πάλι κεφάλι. Μα, όταν εσύ μου σηκώνεις το κεφάλι, πώς να συναντηθούμε μετά εμείς μαζί σου; Πρώτα θα μάθεις τα όριά σου. Εάν θέλεις πραγματικά ειρήνη, δεν θα σηκώνεις σε μένα το κεφάλι σου, θα ξέρεις τα όριά σου. Εάν δεν γνωρίζεις τα όριά σου, τότε έχεις δώσει κλοτσιά στο τραπέζι και έφυγες από τις συνομιλίες. Εμείς δεν φύγαμε από το τραπέζι, εμείς ήμασταν εκεί, στο τραπέζι, όμως, αν πάει έτσι, εμείς δεν μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι μαζί σου. Βλέπουμε αυτά που κάνετε στα νησιά. Ποιες δυνατότητές σας εμπιστεύεστε και συμπεριφέρεστε έτσι; Μήπως περιμένετε να σας έλθει βοήθεια από κάπου και συμπεριφέρεστε έτσι; Αν εμπιστεύεστε κάτι τέτοιο, κάνετε λάθος. Απ’ όπου κι αν έλθει, ας έλθει, αυτό να ξέρετε: Η Τουρκία είναι όρθια και πανίσχυρη. Είναι εκεί, στη θέση της, και ξέρει να κάνει αυτό που πρέπει, στον χρόνο που πρέπει. Θα ήθελα, δε, από αυτό εδώ το βήμα να υπενθυμίσω κάτι στον Μητσοτάκη: Κοίτα, εσύ εμπιστεύεσαι ότι θα σου έλθει βοήθεια από κάποια βουνά. Όμως, στα βουνά, από τα οποία περίμενες να έλθει βοήθεια, έχει χιονίσει – από κανέναν δεν θα έχεις καμία βοήθεια. Και εμείς ξέρουμε να κάνουμε μόνοι μας τη δουλειά μας, χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν. Και έτσι, μόνοι μας, συνεχίζουμε τον δρόμο μας. Και θα έλθει η στιγμή που θα μάθεις για τα καλά τι μπορεί να κάνουν οι τρελοί Τούρκοι.

Τώρα πια δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λύση δύο κρατών. Είτε το θέλετε είτε όχι, έχει τελειώσει η ιστορία με την ομοσπονδία. Ξεχάστε την. Δεν υπάρχει καμία ανοχή σ’ εκείνους που δέχονται τις αδικίες που γίνονται στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Πήγαμε στην ΤΔΒΚ με τον κ. Φουάτ (Ακσόι, αντιπρόεδρος της Τουρκίας). Με τη βοήθεια του Αλλάχ θα ξεκινήσουμε μια εκτενή προσπάθεια στη Βόρεια Κύπρο και ελπίζουμε ότι θα την αναστήσουμε ξανά, με διαφορετικό τρόπο, με αυτά τα έργα. Θα ξεκινήσουμε εντατικές εργασίες από την Αμμόχωστο μέχρι το Ριζοκάρπασο, στις οποίες θα συμμετέχουν και ο υπουργός Μεταφορών, το υπουργείο Αστικοποίησης και Περιβάλλοντος, οι δήμοι μας, θα συμμετέχουμε όλοι μαζί σ’ αυτή την έντονη προσπάθεια και θα δώσουμε ζωή στη Βόρεια Κύπρο, η οποία με τη βοήθεια του Αλλάχ θα μετατραπεί σε ένα πολύ σύγχρονο κράτος.

Το Κυπριακό πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί με μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη λύση. Το μόνο ζήτημα που μπορεί να συζητηθεί στην Κύπρο, όπως είπα πρωτύτερα, είναι η λύση δύο κρατών. Τα αδέλφια μας στην τουρκική πλευρά της Κύπρου γνωρίζουμε ότι έτσι σκέφτονται και έτσι κινούνται. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον που θα εξασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί, χωρίς να μας παρασύρει η βαριά σκιά του παρελθόντος, αλλά λαμβάνοντας διδάγματα από αυτό. Αν είναι να καθίσουμε στο τραπέζι για το Κυπριακό, μόνο κάτω από αυτούς τους όρους είναι δυνατόν να καθίσουμε. Ειδάλλως, καθένας θα ακολουθήσει τον δρόμο του. Με αυτά τα συναισθήματα, για άλλη μια φορά, σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο της συνέλευσης».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επικίνδυνοι παραλογισμοί

«Ηταν γνώριμος στις γαλλικές Αρχές» ο δράστης της τρομοκρατικής ενέργειας που κόστισε τη ζωή...

Πλασιέ «ληγμένης» ιδεολογίας

Το λογότυπο της Νέας Αριστεράς θυμίζει εκείνο μιας εταιρίας που πουλάει έπιπλα. Θυμίζει και...

Κυρ Υπουργέ είναι αλήθεια ότι τα 4 χιλιάρικα υπολοίπου δανείου παραπληγικών έγιναν 204 εκεί...

Υποστηρικτής του Κυριάκου Μητσοτάκη γράφει στις 5/12/23 ότι στην κυβέρνηση έχουν σχέδια.Σήμερα προσάγεται στα...

Τι λέγατε για την τεκνοθεσία ομοφύλων, κυρία Μπακογιάννη;

Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίαζε σκωπτικά προχθές την τελευταία παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη για τον...

Cosmote, Nova είναι για «Μπόλεκ και Λόλεκ»;

Αν και με «τρώει» το χέρι μου να γράψω για τα σκέιτμπορντ και τα...

Καταφύγια Νο 2

Τον Σεπτέμβριο του 2012 το ΓΕΕΘΑ συντάσσει ένα ενημερωτικό σημείωμα -άγνωστο αν τελικώς απεστάλη,...

Θα τα «δώσουμε» μια μέρα ξαφνικά

Επειδή έχει καταργηθεί στην πατρίδα μας η σκέψη και υποφέρουμε από αμνησία, καλό είναι...

Η σωστή πλευρά του κουβά!

Αν μαζέψουμε άρθρα, αναλύσεις, σενάρια και εκτιμήσεις για τον ρωσοουκρανικό πόλεμο που δημοσιεύτηκαν στην...

Στο Λονδίνο η Ελλάδα υπέστη ανείπωτης έκτασης ξεπεσμό

Τα όσα συνέβησαν αρχικά  στο Λονδίνο, αλλά και όσα ακολούθησαν στη συνέχεια, ανάμεσα στο...

Η νομιμοποίηση της διεκδίκησης των Γλυπτών

Με αφορμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η αμετροεπής συμπεριφορά του ινδικής καταγωγής Βρετανού πρωθυπουργού...

Καταφύγια – 1

Τελευταία και με αφορμή τις «αναταράξεις» στην ευρύτερη περιοχή μας (Ουκρανία, Γάζα), γίνεται πολύς...

Οι μεγάλες ανατροπές της επιστολικής ψήφου

Εισαγωγικό σχόλιο πριν υπεισέλθω στο κυρίως θέμα: πανηγυρίσαμε -και δικαίως- που ο βασιλεύς Κάρολος...

Κιμ Γιονγκ Cool-ης

Πολλά έχει κάνει για την πατρίδα (και περίπου τρεις ντουζίνες ακίνητα, τα οποία υποθέτουμε...

Εξυπηρετώντας τις ανάγκες της Τουρκίας

Ο Ερντογάν, όταν είδε τα αμερικανικής κατασκευής F-16 να βομβαρδίζουν το τουρκικό Κοινοβούλιο και...

Ορθά πορεύεται ο Φλωρίδης

Σε ανύποπτο χρόνο έχω αναφερθεί στην ουσιαστική ατιμωρησία των πλημμελημάτων, στην ονομαστική μόνο αξία...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Youtuber μάς κάνει ρεζίλι διεθνώς για την Ομόνοια: «Ο χειρότερος ναρκοδρόμος που έχω περπατήσει»

Έχοντας περάσει πολλά χρόνια στη φυλακή, έχοντας περπατήσει στις...

Δεύτερο στεφάνι για τον Γιώργο Τζαβέλλα

O Γιώργος Τζαβέλλας και η Βίκυ Κάβουρα είναι ζευγάρι...

Συνελήφθη ο σύντροφος της 43χρονης Γεωργίας που βρέθηκε δολοφονημένη στη Σαλαμίνα

«Τσάκωσαν» στο Κερατσίνι τον 71χρονο - Είχε μαζί του το όπλο με το οποίο φέρεται ότι πυροβόλησε την 43χρονη μητέρα

Ανιψιός του Παττακού ο φονιάς της 43χρονης Γεωργίας στη Σαλαμίνα

Ανιψιός του πραξικοπηματία Στυλιανού Παττακού ο δολοφόνος της 43χρονης

Οργή στην Νέα Αριστερά για τη συντομογραφία που γεννά «εφιάλτες»

Οργή επικράτησε στη Νέα Αριστερά όταν το κόμμα αναφέρθηκε...

H Brigitte Nielsen περπάτησε στην πασαρέλα του Balenciaga κάνοντας 8άρια

O οίκος Balenciaga, παρόλο που για αρκετό κόσμο εκεί...

Η Μαρία Αλεξάνδρου καταγγέλλει ομαδικό βιασμό από Αλβανούς – «12 ώρες στην Κόλαση»

Θύμα ομαδικού βιασμού και της «μαφίας των λουκουμάδων», στην...

Όλγα Κιουρτσάκη-Φώτης Λιόσης: Ποζάρουν με ασορτί ροζ πουλόβερ και την κόρη τους

Η κόρη της Άντζελας Δημητρίου, Όλγα Κιουρτσάκη, θα περάσει...

Ο ατσάλινος Κυριάκος «λύγισε» ακόμα και τον Πούτιν!

Πριν από λίγο, στην καρδιά του Κρεμλίνου, είχαμε μία...

NEWSROOM