2/10/2022

«Επιφυλάξεις» στην Ε.Ε. για τα ελληνικά σχέδια

Δημοσίευση:

Δύο όψεις παρουσιάζει η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομία, τους εμβολιασμούς και το Μεταναστευτικό, καθώς τα δημόσια εγκώμια εξουδετερώνονται στους διαδρόμους της υπηρεσιακής γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

  • Από τον Αλέξανδρο Τάρκα

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και το υπουργείο Οικονομικών πέτυχαν η Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπέβαλαν στην Κομισιόν το προσχέδιο των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από τα -θεωρητικά διαθέσιμα- 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, μετά τα προ μηνός πρώτα θετικά σχόλια, εμφανίζονται πλέον και σημαντικές επιφυλάξεις, οι οποίες, αν η Αθήνα δεν διαχειριστεί γρήγορα και σωστά, θα θέσουν σε κίνδυνο την έγκριση και τη χρηματοδότηση ορισμένων προγραμμάτων. Οι επιφυλάξεις εντοπίζονται, κυρίως, στον ακριβή (προ)υπολογισμό του κόστους κάθε προτεινόμενου έργου που θα πρέπει, απαραιτήτως, να έχει την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν. Τα στελέχη της Κομισιόν διαμηνύουν ευθέως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να επαναλάβει (και, επί της ουσίας, δεν θα της επιτραπούν) παλαιότερες πρακτικές με τις αρχικές γενικές εγκρίσεις και τη μετάθεση των λεπτομερειών της χρηματοδότησης σε μεταγενέστερο στάδιο.

Αφορμή για τις επικρίσεις έδωσαν, άλλωστε, οι δηλώσεις πολλών κυβερνητικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού πέρυσι τον Ιούλιο, που επανειλημμένα άφησαν να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα λάβει τεράστια βοήθεια «πακέτο» άνω των 70 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (2021-23) και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-27). Ο κ. Μητσοτάκης είχε μάλιστα υποστηρίξει ότι «τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται, τελικά, με όρους οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ». Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και το μήνυμα της Κομισιόν διασαφηνίζει ότι οι διαδικασίες εγκρίσεων θα είναι πλήρως αντίθετες με εκείνες των ΕΣΠΑ. Παράλληλα, παρά την επιμονή της Αθήνας στο λεγόμενο «υγειονομικό διαβατήριο» ή «πιστοποιητικό εμβολιασμού», δεν υπάρχει κανένα απτό στοιχείο που να επιβεβαιώνει τη φημολογία ότι πολλά μέλη της Ε.Ε. υιοθετούν την πρόταση την οποία ο κ. Μητσοτάκης υπέβαλε στις αρχές του έτους και ήδη απορρίφθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιανουαρίου.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ανεπίτρεπτος εφησυχασμός για την Tουρκία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευθυγραμμιζόμενη με τις απόψεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων εταίρων, αρνείται τη σύντομη επανεξέταση (πόσο μάλλον την υιοθέτηση) του ελληνικού αιτήματος. Το σκεπτικό είναι ότι δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για όσο διάστημα δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την πρόοδο και την ολοκλήρωση των εμβολιασμών και δεν εκφράζεται επιστημονική βεβαιότητα για την προστασία από όλες τις μεταλλάξεις. Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τους ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας δεν μετέβαλε την αρνητική εικόνα.

Το τρίτο κεφάλαιο απόκλισης των θέσεων Ελλάδας – Ε.Ε. είναι το Μεταναστευτικό, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της κυβέρνησης βάσει της -εικαζόμενης και ποτέ επιβεβαιωθείσας σε οποιοδήποτε σημαντικό θέμα- προνομιακής σχέσης της με το Βερολίνο. Το λογικό αίτημα της Αθήνας για ισοβαρή καταμερισμό των συνεπειών της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης δεν προωθήθηκε από την απελθούσα γερμανική προεδρία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και δεν προωθείται ούτε από την πορτογαλική προεδρία (που συμπληρώνει δύο μήνες καθηκόντων) ούτε εξυπηρετείται από τις προτάσεις της Κομισιόν για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι οι προτάσεις της Κομισιόν μετατρέπουν την αρχή της αλληλεγγύης σε απώτερο στόχο, επειδή συνδέεται με πλήθος γραφειοκρατικών απαιτήσεων. Πολλά κράτη-μέλη θα μπορούν να υποστηρίξουν, αληθώς ή ψευδώς, ότι δεν μπορούν να τις ξεπεράσουν.

Ταυτόχρονα, το μέτρο της μετεγκατάστασης, το οποίο θα μπορούσε να απαλλάξει τα ελληνικά νησιά και την ενδοχώρα από χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες, που θα μεταφέρονταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποδεικνύεται απλώς προαιρετικό.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ανεπίτρεπτος εφησυχασμός για την Tουρκία

Με την πάροδο του χρόνου η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από την αλλαγή τακτικής. Η Αθήνα μπορεί να απαιτήσει την ένταξη και νομικών μέτρων στην αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας του Μαρτίου 2016 (τερματισμός των μεταναστευτικών ροών με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια στην Αγκυρα και την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας). Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η απόρριψη και άλλων προτάσεων της Κομισιόν που μετατρέπουν κάθε παράνομα εισελθόντα στην Ελλάδα (και σε στις άλλες μεσογειακές χώρες της Ε.Ε.) σε αιτούντα άσυλο και, επομένως, εξαιρούμενο από τις διαδικασίες απέλασης-επαναπροώθησης.

* Εκδότης του περιοδικού «Άμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλοςξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανεπίτρεπτος εφησυχασμός για την Tουρκία

Σε αντίστιξη με την διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική πολεμική εις βάρος της χώρας μας, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης παραπέμπει στο… «τρία πουλάκια κάθονταν»

Προσωρινές ταυτότητες

Δεν ξέρω αν προσέξατε τη φωτογραφία με το πρόσωπο της νεαρής δόκιμης αστυνομικού, η...

Άσυλο ανομίας

Πέσαμε πάλι από τα σύννεφα με τις συμμορίες που είχαν βρει άσυλο στις εστίες...

Η Ελλάδα να έχει έτοιμη την απάντηση στην Τουρκία

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου συσκέφθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.Από τον Σάββα...

Να συλλήψετε τον κορονοβιρούσι!

Ο Τάκης -νιάου- Θεοδωρικάκος, ληξάσης της θητείας του, μπορεί άνετα να εργαστεί στην επιθεώρηση...

Αυτοχειρία οι δεύτερες εκλογές!

Μου δώσατε δύναμη με τα δεκάδες τηλέφωνα και τα μηνύματά σας για το χθεσινό...

Μιχάλης Χριστοφοράκος για Πρόεδρος!

Και τι καταλάβαμε εμείς οι μαυρόψυχοι που εδώ και χρόνια κατηγορούσαμε έναν αθώο;Από...

Κάν’ το όπως η Δανία!

Ώστε λοιπόν δύο αλλοδαποί κακοποιοί, που έχουν με τα πανεπιστήμια όση σχέση έχω εγώ...

Από τον βαθύ Βόσπορο στο ποτάμι της Πράγας

Η ανάγκη διεξαγωγής ελληνοτουρκικού διαλόγου είναι αυτονόητη, ειδικά σε εποχές έντασης, ώστε να αποτραπεί...

Όμηροι της κλεπτοκρατίας!

Γιατί μπήκαμε στα Μνημόνια; Γιατί εκτός από το γεγονός ότι, πρώτον, η Ελλάς φορτώθηκε...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έτσι γνώρισε η Άννα τον 56χρονο που την εκτέλεσε πισώπλατα μαζί με το 10 μηνών παιδί τους

Στη Γερμανία θα γίνει η κηδεία της 31χρονης και του μικρού Στέλιου…

«Ε όχι και να πεθάνουμε για την Ουκρανία»!

Η απάντηση στην ομιλία Πούτιν κατά την οποία ανακοίνωσε...

Θανάσης Ευθυμιάδης: «Έχω φάει τόσο ξύλο και θα πιω στη μνήμη του;»

Αναφορά στα παιδικά του χρόνια έκανε ο Θανάσης Ευθυμιάδης,...

Συγκινεί η ανάρτηση της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη για τη μητέρα της

Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τον θάνατο του...

Μανώλης Δεστούνης: «Όλα τα χρήματά μου τα έφαγα στο καζίνο»

Δεν έγινε ποτέ πρωταγωνιστής, παρόλο που έπαιξε με όλα...

Νέα Ιωνία: Κρατούσε αλυσοδεμένη 38χρονη για πέντε ημέρες και τη βίαζε

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 38χρονη γυναίκα για πέντε...

Θλίψη στο πανελλήνιο – Έφυγε από την ζωή ο Σταμάτης Κόκοτας

Έφυγε από την ζωή τα ξημερώματα ο Σταμάτης Κόκοτας...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ