Ζήτω η Ένωσις

Must Read

Με ιδιαίτερη συγκίνηση είδα τη μάζωξη των -γερασμένων πλέον, αδυσώπητος ο χρόνος!- παλικαριών της ΕΟΚΑ στην Κύπρο στο συγκινησιακά φορτισμένο μέρος των φυλακισμένων μνημάτων στη Λευκωσία, εκεί που οι επικυρίαρχοι Άγγλοι έθαβαν τους απαγχονισμένους Έλληνες ήρωες μαχητές της Κύπρου κατά τον απελευθερωτικό τους αγώνα της δεκαετίας του 1950.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Τίμησαν πριν από λίγες ημέρες την επέτειο ενός από τους πιο εμβληματικούς ήρωες του αγώνα, του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που σε ηλικία 18 ετών, και με απαράμιλλο θάρρος κατά την εκτέλεσή του από τους «σκύλους τους Άγγλους» (όπως τους λέγανε τότε υποτιμητικά τα αδέλφια μας), προχώρησε σε ομολογία βαθιάς πίστης προς το Έθνος μας, γράφοντας στο τελευταίο γράμμα του την άκρως ηρωική φράση που κάνει όλους εμάς τους πατριώτες να χάνουμε καρδιακούς παλμούς όταν νιώθουμε αυτήν του τη σκέψη: «Μια φορά κανείς πεθαίνει. Είναι καλό πράγμα κάποιος να πεθαίνει για την Ελλάδα».

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση από το μνημόσυνο του Ελληνα ήρωα ήταν πως κανείς κοινοβουλευτικός πατριώτης πολιτικός, ούτε στην Κύπρο αλλά ούτε και στην Ελλάδα, δεν τολμάει να εκφράσει ως πολιτικό στόχο αυτόν που είχαν τα παλικάρια του Διγενή, του Γρίβα μας, οι πολεμιστές της ΕΟΚΑ στα βουνά της Κύπρου: Να γίνει πολιτική ένωση της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα. Να είμαστε ένα κράτος. Να αγκαλιαστούμε ως ένα έθνος (για εμένα οι Κύπριοι ως ακρίτες, είναι δυο φορές Έλληνες) και να έχουμε μία κυβέρνηση ώστε να συντονίζει τον ελληνικό λαό για την ευημερία, την πρόοδό μας, και την ελευθερία μας.

Πλέον, όποτε έχω βρεθεί σε συζητήσεις με Κύπριους πατριώτες, παρατηρώ μια αμηχανία στην έκφραση αυτής της θέσης για την ένωσή μας.

Ακούω δικαιολογίες όπως «πλέον ένα κράτος είμαστε, αφού ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και πως «έχουμε το κυπριακό θέμα να λύσουμε, θα έριχνε λάδι στη φωτιά των Τούρκων μια τέτοια πολιτική θέση τώρα».

Όμως εγώ διακρίνω πως ο υλισμός και η ρουτίνα που έχει επιφέρει η οικονομική ανάπτυξη στη μαρτυρική Μεγαλόνησο έχουν κάνει τους αδελφούς μας να ξεχάσουν τη συγκεκριμένη εθνική επιταγή της ενώσεως που είχε παλέψει τόσο σκληρά ο Γρίβας μας για να επιτευχθεί.

Είμαστε όμως κάποιοι λίγοι ρομαντικοί, που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε αυτό που επιτάσσει το κοινό μας αίμα με τους αδελφούς μας Έλληνες στην Κύπρο: Ζήτω η Ένωσις!

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δίχως τέλος το «ράλι» της ακρίβειας στα καύσιμα – «Φωτιά» στην αμόλυβδη μία «ανάσα» πριν από το Πάσχα

Μόλις λίγες ημέρες έχουν μείνει για την «έξοδο» των εκδρομέων, ενόψει Πάσχα και το «ράλι» της ακρίβειας στα καύσιμα,...

More Articles Like This