Η προσωπολατρεία ως φάρσα

Must Read

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα αρχαιοελληνική λέξη για τον προσδιορισμό της αστείας πλευράς των σοβαρών πραγμάτων: «σπουδαιογέλοιον». Μπορεί αυτή να ταιριάζει και στην απόπειρα προβολής μιας επικής, ηρωικής, μεγαλειώδους εικόνας πάνω στο πρόσωπο και την προσωπικότητα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Γι’ αυτή την περίπτωση, ωστόσο, ίσως να είναι κατάλληλη μια άλλη, νέα λέξη, που θα σημαίνει τη σοβαρή πλευρά των γελοίων πραγμάτων και καταστάσεων.

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Ο λόγος γίνεται για το αξιοπερίεργο εξώφυλλο του περιοδικού «ΒΗΜΑgazino», το οποίο συνοδεύει τις εκδόσεις του Κυριακάτικου Βήματος. Είναι στ’ αλήθεια αξιοπερίεργο αυτό το εξώφυλλο, διότι εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται αυθεντικό.

Ο αναγνώστης των διαδικτυακών δημοσιεύσεων που περιλάμβαναν το –ιστορικής αξίας, πλέον- εξώφυλλο αρχικά δεν πίστευε ότι το «ΒΗΜΑgazino» όντως σκόπευε να τυπώσει κάτι τέτοιο.

Είναι δυνατόν να τυπώνεται κάτι στα σοβαρά που δείχνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σαν τον στρατηγό Γιάννη Μακρυγιάννη, την Γιάννα Αγγελοπούλου σαν Μπουμπουλίνα και τον Τζο ΜπάιντενΚολοκοτρώνη;

Κι όμως, δεν το έκαναν για πλάκα! Η πρόθεση είναι αυθεντική, όπως και η προσωπολατρεία. Ωστόσο, οι βασικές αρχές της επικοινωνίας (ακόμα και της σκοτεινότερης πτυχής της, της ατόφιας προπαγάνδας) απαγορεύουν τέτοιου είδους σπουδαιογέλοιες απόπειρες, διότι η διόγκωση επικών, ηρωικών και μεγαλειωδών χαρακτηριστικών μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν υπάρχουν τέτοια, έστω ελάχιστα.

Κάπου πρέπει να πατήσεις για να φτάσεις στην κορυφή. Δεν γίνεται να περπατάς στον αέρα – εκτός αν είσαι της «Αριστεράς» που συνηθίζει τις «εφόδους στον ουρανό» (έτσι αποκαλεί τις αυταπάτες της). Κάποιον που έχει ρίξει έστω μια σφαίρα σε μάχη μπορείς να τον «μεγαλώσεις» μέχρι να φτάσει στα όρια της εικόνας πολεμιστή. Έναν… χειριστή κρουασάν, που υπηρέτησε σε βυσματική μετάθεση, πόσο να τον… τεντώσεις τον δύσμοιρο, χωρίς να γίνει ρεζίλι και εκείνος και εσύ;

Μα είναι δυνατόν; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Μακρυγιάννης και η Γιάννα – Μπουμπουλίνα; Θα βρυκολακιάσουν οι ήρωες του ’21 και θα μας πιούνε το αίμα με το μπουρί της σόμπας!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η στιγμή που ξεκινά η επίθεση των χούλιγκαν εναντίον των ΜΑΤ έξω από το «Μελίνα Μερκούρη»

Βίντεο ντοκουμέντο καταγράφει την στιγμή κατά την οποία ξεκινά η επίθεση των χούλιγκαν εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ έξω...

More Articles Like This