Η μεγαλειώδης πομπή της Ιστορίας

Must Read

Όταν ένας ηγέτης συμμαχήσει με την ψυχή της πατρίδας του, παράγει παγκόσμιο δέος, σεβασμό και αισιοδοξία

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Το σαββατόβραδο, η Αίγυπτος προκάλεσε τον θαυμασμό της υφηλίου. Θύμισε στους παραζαλισμένους και τρομοκρατημένους από την πανδημία ανθρώπους το συναίσθημα να σκιρτά η καρδιά από χαρά, ενδιαφέρον και αγωνία να πάνε όλα καλά σ’ αυτό που διαδραματιζόταν στις οθόνες των τηλεοράσεων.

Ο κόσμος παρακολούθησε 22 άρματα, τα οποία μετέφεραν ισάριθμες μούμιες Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου, να οδεύουν από την πλατεία Ταχρίρ και το Μουσείο του Καΐρου στο καινούργιο «σπίτι» τους, το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού, το οποίο βρίσκεται στο Φουστάτ, στα νότια της πρωτεύουσας.

Το θέαμα που παρακολούθησαν πολλά εκατομμύρια θεατές από την τηλεόραση και το ίντερνετ ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ηταν μεγαλόπρεπο, αριστοκρατικό και στιβαρό, όπως ταίριαζε στην περίπτωση, και ενοποιητικό – δεν απέκλειε από το σύνολο της αιγυπτιακής ιστορικής κληρονομιάς καμία θρησκεία, κανένα δόγμα. Την ώρα που οι βασιλείς και οι βασίλισσες της Αιγύπτου μεταφέρονταν με μαύρα άρματα, που ήταν διακοσμημένα με χρυσά μοτίβα, και η κατασκευή τους θύμιζε τις ταφικές λέμβους της αρχαιότητας, προβαλλόταν βίντεο για την ιστορία της χώρας.

Μεταξύ των θεμάτων του ήταν η συντήρηση και η λειτουργία μιας εβραϊκής συναγωγής και χριστιανικών εκκλησιών (όπως η Κρεμαστή Εκκλησία και η εκκλησία των Αγίων Σέργιου και Βάκχουστο Κάιρο – εκεί όπου βρίσκεται το σπήλαιο που κρύφτηκε ο Ιωσήφ με την Παναγία και τον μικρό Ιησού, για να γλιτώσουν το Θείο Βρέφος από τη σφαγή των νηπίων που είχε διατάξει ο βασιλιάς Ηρώδης).

Αυτό που συνέβη στην Αίγυπτο το βράδυ της 3ης Απριλίου ξεπέρασε σε αισθητικό αποτέλεσμα, ιστορικό βάθος και μεγαλοπρέπεια κάθε άλλη κρατική γιορτή, φιέστα, έναρξη ή λήξη αγώνων που έχει τύχει να παρακολουθήσω.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που υποδέχτηκε τους βασιλιάδες και τις βασίλισσες της πατρίδας του στο νέο τους «σπίτι», με αυτή του την κίνηση και με τη γενικότερη πολιτική στάση του έγινε ένα με τη μακραίωνη ιστορία της χώρας του και έδειξε σε όλους την τρομερή ισχύ του πολιτισμού.

Ο τουρισμός της Αιγύπτου να επανεκκινήσει γρήγορα και με φόρα τις δυνατές μηχανές του…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η στιγμή που ξεκινά η επίθεση των χούλιγκαν εναντίον των ΜΑΤ έξω από το «Μελίνα Μερκούρη»

Βίντεο ντοκουμέντο καταγράφει την στιγμή κατά την οποία ξεκινά η επίθεση των χούλιγκαν εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ έξω...

More Articles Like This