Προσπάθησε, αλλά δεν μπόρεσε

Must Read

Η μελέτη των χθεσινών κυριακάτικων τίτλων και ιδίως των λαϊκών αναγνωσμάτων περί «μεγάλης στροφής» και «μετασχηματισμού της Ν.Δ.» προκάλεσε μιαν ισχυράν επιθυμία στον γράφοντα – χρησιμοποιώ τον παλαιό, δηκτικό τύπο της γλώσσας μας, γιατί πράγματι με κατέλαβε φιλοπαίγμονα διάθεση: να μελετήσω αυτόν τον μετασχηματισμό στην πράξη. Όπου παρατηρείται. Πολιτικά και τεχνοκρατικά.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Πρώτη επιλογή μου ήταν να παρακολουθήσω εκ νέου το βίντεο της συνεντεύξεως του προερχόμενου από το Ποτάμι υπουργού Τουρισμού της Ν.Δ., του κυρίου Χάρη Θεοχάρη. Διότι από τη μελέτη της φαίνεται με ποια ψυχή εκπροσωπεί την Ελλάδα στο εξωτερικό κάποιος που δεν έχει ψυχική σχέση με τη δεξιά παράταξη. Μαθημένος από τις άνευ αντιλόγου συνεντεύξεις «περίπατο» στα ελληνικά κανάλια της διαπλοκής, όπου ο υπουργός θεωρείται «ιερό τέρας» και η διακοπή του για ερωτήσεις «ιεροσυλία», ο κύριος Θεοχάρης θεώρησε πως πάει να κάνει σχολική εκδρομή στο BBC απέναντι στον δημοσιογράφο Στίβεν Σουκούρ.

Πολύ γρήγορα κατάλαβε όμως ότι άλλο Σκάι και άλλο BBC. Ο Άγγλος τον πυροβολούσε από τα πρώτα λεπτά χωρίς έλεος και χωρίς «σεβασμό», διακόπτοντας και διατυπώνοντας ερωτήσεις που στην Ελλάδα τίθενται από την… αξιωματική αντιπολίτευση και θεωρούνται αναξιόπιστες.

Η γλώσσα του σώματος

Πρώτα κατέρρευσε η εικόνα του κυρίου Θεοχάρη και μετά η επιχειρηματολογία του. Η φράντζα έπεσε στο λιπαρό μέτωπό του και παρέμεινε εκεί αιωρούμενη για ώρα -συμβαίνει και σε άλλον αξιωματούχο της Ν.Δ., όταν τον αποσταθεροποιούν-, ενώ η γλώσσα του σώματός του -αμυντική- παρέπεμπε σε συμβασιούχο υπάλληλο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, παρά σε υπουργό κυρίαρχης, ανεξάρτητης χώρας. Υποτίθεται ότι ο κύριος Θεοχάρης ήταν ψύχραιμος. Υποτίθεται πως ταξίδεψε μέχρι το Λονδίνο για να πείσει. Στην πραγματικότητα ήταν απροετοίμαστος και ανέτοιμος να εκπροσωπήσει τη χώρα στο εξωτερικό.

Όταν διεσώθη σκανδαλωδώς στον περσινό ανασχηματισμό, προς τα έξω διέρρευσε πως για χάρη του Θεοχάρη έβαλαν βέτο η TUI και άλλα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία. Δεν ξέρω αν αυτό είναι αλήθεια. Δεν ξέρω καν αν συγκροτούνται ή ανασχηματίζονται έτσι κυβερνήσεις!

Ξέρω όμως καλά κάτι άλλο: Οταν δεν «δύνασαι» και σου χαρίζονται κορυφές που δεν αξίζεις, τότε έρχεται μια μέρα που έχεις να κάνεις με το δύστροπο ΒΒC και τότε όχι η TUI, και ο Θεός ο ίδιος να κατέβει στη Γη δεν σε σώζει. Μια μέρα που αποδεικνύεται πως «προσπάθησες, αλλά δεν ημπόρεσες!» Το βασικό πρόβλημα του μεταρρυθμιστή κυρίου Θεοχάρη όμως εν προκειμένω -για χάρη του οποίου, όταν ήταν στην ΑΔΑΕ, η τρόικα μπλόκαρε την πέμπτη αξιολόγηση της κυβέρνησης Σαμαρά- δεν ήταν η έλλειψη προετοιμασίας του. Ηταν η έλλειψη εθνικού σθένους. Οταν ο Άγγλος τον πίεσε για τη χαμηλή σειρά κατάταξης της Ελλάδας στους εμβολιασμούς, απάντηση υπήρχε: «Είναι δυνατόν να μας κατηγορείτε γι’ αυτό εσείς οι Άγγλοι, που για να εμβολιαστείτε στο σύνολό σας εμποδίσατε ουσιαστικά την παράδοση των εμβολίων στην Ευρώπη και τα κρατήσατε για λογαριασμό σας; Οπως περίπου το ίδιο έκαναν και οι ΗΠΑ; Και μετά ταύτα έχετε το θράσος να μας παρατηρείτε για την πορεία του εμβολιασμού και να μας κατατάσσετε σε πράσινες λίστες;

Είναι δυνατόν να μας λέτε πως βάζουμε την οικονομία μπροστά από την υγεία, όταν ο δικός μας πρωθυπουργός αποφάσισε lockdown το 2020, πολύ πριν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα, και ο δικός σας εφάρμοζε την ανοσία της αγέλης; Όταν ο δικός σας ελέγχεται για όσα είπε προσφάτως για τα πτώματα, την ταφή τους και την οικονομία; Σε εμάς τα λέτε αυτά;» Όταν δεν αισθάνεσαι υπάλληλος αλλά υπουργός κυρίαρχης χώρας -αυτή είναι η διαφορά του αληθινού κεντροδεξιού από τον κεντροαριστερό εκσυγχρονιστή-, έτσι μιλάς!
Ματώνεις για την πατρίδα σου. Αντ’ αυτού, ο κύριος Θεοχάρης έκανε συνδικαλισμό κατωτέρου επιπέδου. Προσπαθούσε να πείσει τον Άγγλο δημοσιογράφο ότι τα πέντε βασικά ελληνικά νησιά είναι «αμόλυντα, Covid free!», όσο για τους υπόλοιπους Ελληνες στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν τους γέννησε… μάνα!

Αυτή η νοοτροπία του ραγιά ονομάζεται, λοιπόν, «μετασχηματισμός» της Ν.Δ.; Σε όσους το αισθάνονται αυτό η συμβουλή μας είναι μια ευγενική προστακτική: προχωρήσατε! Και για να εμπλουτίσω το παράδειγμα, γιατί η μελέτη δεν περιορίστηκε στο «case study» Θεοχάρη: Αυτή τη νοοτροπία που οδήγησε τον επίσης ποταμίσιο γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νίκο Γιατρομανωλάκη να εντάξει στους πολιτιστικούς συλλόγους της πατρίδας μας αλυτρωτικό «μακεδονικό» σύλλογο της βορείου Ελλάδος την ονομάζετε μετασχηματισμό της Ν.Δ.; Αν ναι, ξαναπροχωρήσατε! Νέα προστακτική.

Ενθαρρύνουμε! Στο τέλος αυτής της διαδρομής υπάρχει ένας ωραιότατος πολιτικός γκρεμός που τώρα δεν φαίνεται. Ακόμη και οι καλύτεροι υπουργοί – αξιωματούχοι του κεντροαριστερού πολιτικού εμβολιασμού της κυβέρνησης της Ν.Δ., πέραν του ότι είναι άριστοι επαγγελματίες, «μηχανικοί» της εξουσίας και της διακυβέρνησης, πάσχουν από κάτι. Σε μερικούς το έχω πει: πολιτικά είναι άχρωμοι, ο δημόσιος λόγος τους δεν έχει «γωνίες», κοινωνικό κεντροδεξιό πρόσημο.

Συναισθηματικός δεσμός με αυτούς στους οποίους απευθύνονται, μηδέν. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μετασχηματιστές, των οποίων η τάση είναι διαρκώς πτωτική!

Κλείνω: Πέραν της διαπίστωσης, λοιπόν, πως ο περιγραφόμενος μετασχηματισμός έχει δομικά προβλήματα που θα φανούν, τίθεται ακόμη ένα ζήτημα: η ασυγχώρητος επιείκεια. Για βουλευτές της Ν.Δ. και υπουργούς της κεντροδεξιάς παράταξης, διαβάζω, κρατείται μπλοκάκι λαθών και προσήλωσης στην κομματική νομιμότητα. Και ότι εκτοξεύονται διαρκώς εναντίον τους απειλές και ειρωνείες, του τύπου «όσοι βουλευτές ζορίζονται να ψηφίσουν τα μνημόνια με τα Σκόπια θα βρούμε τρόπο να τους ξεζορίσουμε».

Αλλά για ορισμένα ανόητα και αφελή κεντροαριστερά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και του κράτους, που εκθέτουν την κυβέρνηση κατά συρροή… ασυλία. Τα λάθη τους είναι… προοδευτικά! Για διδακτορικό!

Ειλικρινώς ενθαρρύνουμε μετά ταύτα, αν το σκέπτεστε: Προχωρήσατε! Είπαμε τι υπάρχει στο τέλος του δρόμου… Ο γκρεμός. Και μια πινακίδα: «Προσπάθησε, αλλά δεν ημπόρεσε»! Για… παιδαγωγικούς λόγους η πινακίδα!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι ημερομηνίες των αγώνων του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ και το μπάχαλο με τα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκα

Τα τρία πέναλτι που έπιασε ο... Μέγας Κωνσταντίνος Τζολάκης στην Κωνσταντινούπουλη στον αγώνα με τη Φενερμπαχτσέ μπορεί να δίνουν...

More Articles Like This