4/7/2022

Για να νικήσει ο Μακρόν τη Λεπέν, θύματα οι ακρίτες του Αιγαίου!

Δημοσίευση:

Θα το γράψω όπως το αισθάνομαι: Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει να καταστήσει τα ελληνικά νησιά του βόρειου Αιγαίου κέντρα εγκλωβισμένων μεταναστών, προκειμένου να απομειωθεί η επιρροή της Λεπέν και των στρατηγών στη Γαλλία, ώστε να κερδίσει ο Μακρόν τις προεδρικές εκλογές, τότε είμαστε για… πολύ ξύλο. Πώς τεκμαίρεται αυτό;

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Από το γεγονός ότι ο Ελλην αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς έδωσε προσφάτως μια λίαν ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη μεγάλη συντηρητική γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», προκειμένου να διασκεδάσει τις ανησυχίες των Γάλλων για την επέλαση του Ισλάμ στις συνοικίες των Παρισίων. Και αυτό που περίπου τους είπε είναι ότι τα ελληνικά σύνορα, και κατ’ επέκταση τα ελληνικά νησιά, εκεί όπου ήδη κατασκευάζονται δομές για να υποδεχθούν στο μέλλον μεγάλους αριθμούς μεταναστών, θα είναι τα προκεχωρημένα φυλάκια της Ευρώπης. Το πλέον ενοχλητικό στην υπόθεση αυτή, για την οποία έχω ούτως ή άλλως διαρκή ενήμερωση από τη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο, είναι ότι, με αφορμή τη συνέντευξη του κυρίου Σχοινά, εξέδωσε ανακοίνωση ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Μπουρνούς και από τις διατυπώσεις του και τις θέσεις του -που έμειναν αναπάντητες- φαίνεται ότι έχει και δίκιο. Ποιος; Ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο εξαπολύαμε επιθέσεις στο παρελθόν με αφορμή τις δηλώσεις Τσίπρα ότι «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», τις δηλώσεις Βίτσα περί ελληνοποιήσεων Πακιστανών και τις δηλώσεις Χριστοδουλοπούλου ότι «οι μετανάστες λιάζονται». Φοβάμαι ότι, όπως πάμε, θα λιάζονται και επί Ν.Δ.! Οχι μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ. Με θύματα τους κατοίκους των ακριτικών μας νησιών. Για ποιον λόγο; Για να νικήσει ο Μακρόν τη Λεπέν! Δεν θα επεκταθώ περισσότερο. Θα παραθέσω τις δηλώσεις του κυρίου Σχοινά στη «Le Figaro», όπως τις καταχώρισε σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ. Θα παραθέσω και τις δηλώσεις του τομεάρχη Μπουρνούς, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του 3% – έως και επιστροφές στην Τουρκία ζητά. Και θα σας αφήσω να εξαγάγετε μόνοι τα συμπεράσματά σας.

Μαργαρίτης Σχοινάς στη «Figaro»: «Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής χωρίς προστασία των συνόρων της Ε.Ε.» 21/05/2021, 12.05, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

«Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής χωρίς να προστατεύσουμε τα σύνορα της Ε.Ε.» υπογραμμίζει ο Ελληνας επίτροπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro».

O κ. Σχοινάς αναφέρει στη συνέντευξή του πως το ευρωπαϊκό σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, που βρίσκεται υπό συζήτηση, είναι βασισμένο «στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και στον περιορισμό των αφίξεων». Η Frontex, προσθέτει, «διαθέτει έναν προϋπολογισμό 6 δισ. ευρώ -έναντι 2 δισ. προηγουμένως-, θα εξοπλισθεί με πλοία και ελικόπτερα και, με ορίζοντα το 2027, θα απασχολεί περίπου 10.000 λιμενικούς, ένστολους και ενόπλους». Επίσης, οι Βρυξέλλες θα ενισχύσουν τις συμπράξεις «με τις χώρες τράνζιτ και τις χώρες προέλευσης», διότι, όπως τονίζει ο Ελληνας επίτροπος, «η Ε.Ε. οφείλει να βοηθήσει αυτές τις χώρες να προσφέρουν μια καλύτερη ζωή στους πληθυσμούς τους, ώστε αυτοί να παραμένουν εκεί, αντί να διακινδυνεύουν απευθυνόμενοι σε διακινητές».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει επίσης πως χώρες, όπως η Τουρκία ή το Μαρόκο, «οφείλουν να κατανοήσουν πως δεν θα δεχθούμε την εργαλειοποίηση» του Μεταναστευτικού, ενώ εκτιμά πως οι χώρες αυτές «θα λογαριάσουν μεσοπρόθεσμα το συμφέρον που έχουν να συνεργασθούν με την Ευρώπη». Όσον αφορά κατηγορίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις, των οποίων έγινε στόχος και η Ελλάδα, ότι η Frontex, μαζί με μερικά κράτη-μέλη, προβαίνει σε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογραμμίζει πως «η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex δεν απέδειξε πως υπήρξαν παράνομες επαναπροωθήσεις». «Για μας, τα σύνορα είναι πρωταρχικής σημασίας» προσθέτει. «Πρέπει τώρα να δώσουμε στη Frontex όλη την εμπιστοσύνη μας για να της επιτρέψουμε να εκπληρώσει την κρίσιμη αποστολή της».

Η απελπισία που αισθάνονται πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες για την ανεξέλεγκτη συρροή αιτούντων άσυλο είναι κατανοητή, λέει ακόμη ο Ελληνας επίτροπος, καθώς «αποτελεί τον καρπό της πολυετούς απουσίας μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, «πρέπει οι αιτούντες άσυλο να μπορούν να επωφελούνται απ’ αυτά που η Ευρώπη έχει να προσφέρει: δημόσια υγεία, στέγαση, παιδεία και εκπαίδευση. Σε αντάλλαγμα, οι πληθυσμοί αυτοί οφείλουν να αποδέχονται τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, δηλαδή να σέβονται το δημοκρατικό παιχνίδι, τις μειονότητες, τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια και την κοινωνία».

«Ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, οφείλω να εξασφαλίσω ότι η Ευρώπη υπερασπίζεται την κουλτούρα της και ότι ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό της, όταν οι αξίες της δέχονται επίθεση» υπογραμμίζει ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Δεν θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής χωρίς να προστατεύσουμε τα σύνορα της Ε.Ε.»

Η δήλωση του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτή από το ΑΠΕ

«Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνου για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, έδωσε συνέντευξη στη γαλλική “Figaro” για να καθησυχάσει τις εύπορες χώρες της βόρειας και της δυτικής Ευρώπης, πως η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών κρίσεων θα γίνεται κυρίως μέσα από την προστασία των συνόρων και τη μεγέθυνση και τον εξοπλισμό της Frontex, δηλαδή από τη μετατροπή της Ελλάδας και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου σε ζώνη απώθησης και εγκλεισμού δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων.

Δεν γνωρίζαμε ότι, για να περιφρουρηθεί ο “ευρωπαϊκός τρόπος ζωής”, πρέπει να μονιμοποιηθεί η μετακύλιση βαρών και ευθυνών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που είναι χώρες εισόδου, αντί να θεσμοθετηθεί και υποχρέωση διαμοιρασμού αναλογικά σε όλα τα κράτη-μέλη των εισροών αιτούντων άσυλο. Ο κ. Σχοινάς δεν κάνει πια καν τον κόπο να δημιουργήσει την εικόνα ότι το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου θα κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν γνωρίζαμε ακόμη ότι “ευρωπαϊκός τρόπος ζωής” σημαίνει ότι οι πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης, που αποτελούν τον επιθυμητό προορισμό όλων των μεταναστών και των προσφύγων, θα διαθέτουν σε μόνιμη βάση το προνόμιο να μην αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος που τους αναλογεί.

Ο κ. Σχοινάς λέει ότι επιθυμεί να ενισχύσει τις συμπράξεις με τις χώρες τράνζιτ εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεχνώντας βολικά πως η τόσο κρίσιμη διαφορά μεταξύ χωρών τράνζιτ και χωρών προορισμού υφίσταται και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες του Νότου, η Ελλάδα και ιδίως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αποτελούν κατεξοχήν τέτοιες περιοχές τράνζιτ. Παράλληλα, δεν αναφέρει καν ότι, για να μειωθούν οι παράτυπες ροές, η συνεργασία της Ε.Ε. με χώρες τράνζιτ, όπως η Τουρκία, δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στον τερματισμό της απαράδεκτης εργαλειοποίησης, στην αντιμετώπιση των διακινητών και την αποδοχή επιστροφών, αλλά πρέπει να περιέχει και την καθιέρωση νόμιμων οδών μετανάστευσης και επανεγκαταστάσεων στην Ευρώπη. Ειδικά σήμερα, που οι παράνομες ροές έχουν μειωθεί δραστικά. Προφανώς, η νόμιμη μετανάστευση δεν είναι “ευρωπαϊκός τρόπος ζωής”.

Ο κ. Σχοινάς λοιπόν μας λέει πως, προκειμένου να διατηρηθεί αυτό που εκείνος στενόμυαλα ορίζει σαν “ευρωπαϊκό τρόπο ζωής”, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος θα πρέπει να γίνουν “προκεχωρημένα φυλάκια” αυτού του τρόπου ζωής, μόνιμες φυλακές δεκάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων ανθρώπων. Οι ακριτικοί πολίτες της χώρας μας πρέπει να τιμωρηθούν επειδή επιμένουν να ζουν στον τόπο τους.

Μας λέει ότι οφείλει να εξασφαλίσει πως “η Ευρώπη υπερασπίζεται την κουλτούρα της και ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό της, όταν οι αξίες της δέχονται επίθεση”. Αραγε. οι “αξίες και η κουλτούρα” της Ευρώπης δέχονται σήμερα επίθεση από τους αιτούντες άσυλο ή από τη νεοσυντηρητική λογική του “ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”;»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στ’ άρματα, στ’ άρματα

Σε μια εκπομπή στην τηλεόραση άκουσα έναν σκηνοθέτη (που δεν είναι δα και ο...

Ο Μπάιντεν στo ΝΑΤΟ… έκανε «κουρελόχαρτο» το νόμο των ΗΠΑ για την Ασφάλεια & Ενεργειακή Συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο

Οι τοποθετήσεις του Προέδρου Μπάιντεν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και οι ευχαριστίες...

Το μέλλον δεν εργάζεται για εμάς!

Με τρία κριτήρια μπορεί να αποτιμήσει κανείς τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ...

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τι έδωσε και τι πήρε η Τουρκία

Επειδή λέγονται και γράφονται πολλά για το θέμα, καλό είναι να διαβάσουμε τι λέει...

Τορπίλη… TURKAEGEAN

Η Τουρκία με μία κίνηση μπαμπέσικη πήρε άδεια να διαφημίζει τις ακτές της ως...

Τι έγινε τελικά στη Μαδρίτη

Οι φιλοκυβερνητικοί σχολιαστές, μετά το κοινό κείμενο Σουηδίας και Φινλανδίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ,...

Happy traveller και… στη Μαδρίτη!

Μας έχει συνηθίσει ο πρωθυπουργός στις σύντομες τουριστικές αποδράσεις. Κάπως έτσι νομίζω ότι είδε...

Ανάξιοι να προστατέψετε οτιδήποτε είναι ελληνικό!

Ως δημοσιογράφος του ομίλου Εστία Επενδυτική έχω ένα ξεχωριστό «προνόμιο»: Μαζί με άλλους τρεις...

Η υπογεννητικότητα και… οι εμβρυοκτονίες!

Η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την απαγόρευση των αμβλώσεων ξεσήκωσε...

Persona non grata

Ένας λαός μπορεί να ακμάζει, να έχει μια γεμάτη νόημα και σφρίγος ζωή, μόνο...

Σύσκεψη Ελλάδας και ΗΠΑ για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Mέγιστη ανησυχία για το -ήδη αισθητό- βαρύτατο κόστος που θα υποστεί η ελληνική οικονομία...

Ελλάς: Διοικείται από τις ζώνες επιρροής της μαφίας

Το καλοκαίρι του 2019 αλλοδαποί έκλεψαν το πορτοφόλι γόνου σημαντικού πολιτικού της πατρίδας μας...

Αλέξη, η «δεύτερη ζωή» έχει απαιτήσεις!

«Όσο κι αν κανείς προσέχει όσο κι αν το κυνηγά, πάντα πάντα θα ‘ναι...

Δικαίωμα στην άμβλωση. Στη ζωή, κυρία Μαρέβα;

Λίγη ώρα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που ανατρέπει το δικαίωμα...

Πρόωρες εκλογές

Αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Οι διαρροές από βουλευτές της Ν.Δ. σε...

Η αμερικανοποίηση του πολιτικού συστήματος!

Τι έπιασε, άραγε, τον πολιτικό μας κόσμο και Ιούνιο μήνα αφιέρωσε όλο του το...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κορωνοϊός: 19χρονη πέθανε στο Σισμανόγλειο – Επιμένουν στη μη λήψη μέτρων

Απέραντη θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος μίας 19χρονης στο...

Ιωάννινα: Μαιευτήρας υπέστη έμφραγμα την ώρα του τοκετού

Πανικός επικράτησε σε ιδιωτική κλινική της Ηπείρου, καθώς την...

Αίγυπτος: Δεύτερη φονική επίθεση καρχαρία – Νεκρή τουρίστρια από τη Ρουμανία

Και δεύτερη γυναίκα σκοτώθηκε από καρχαρία στην περιοχή της...

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

Θρήνος για 46χρονο: «Δεν αισθάνομαι καλά», είπε στη σύζυγό του και μετά κατέρρευσε

Η λίστα με τους αιφνίδιους θανάτους μεγαλώνει στη χώρα...

Fuel Pass 2: Πώς να κάνετε την αίτηση στο gov.gr και ποια η ημερομηνία λήξης

Η νέα ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση στη πλατφόρμα στο gov.gr είτε μπορεί να γίνει μέσω ΚΕΠ

Τα βαφτίσια Κούστα έγιναν «εφιάλτης» για τους καλεσμένους

«Ποιος, ποιος, ποιος, μωρό μου, ποιος; Ποιος, ποιος, ο......

Ανησυχία μέσα στη νύχτα από την εξαφάνιση βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει στην Ν.Δ. μετά την πρωτοβουλία...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ