Η γερμανική συνταγή για σύνταξη… μετά θάνατον!

Must Read

Οι «σοφοί» του υπουργείου Οικονομικών ανεβάζουν το όριο στα 68 έτη, όταν ήδη ένας στους πέντε πεθαίνει προτού συνταξιοδοτηθεί

Του Μιχάλη Ψύλου

«Σφυριά» σε εκατομμύρια εργαζομένους για το συνταξιοδοτικό, γράφει η γερμανική «Bild». «Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι δεν θα πάρετε σύνταξη πριν από τα 68 χρόνια» τονίζει στο κύριο άρθρο της η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γερμανική εφημερίδα.

Μόλις τρεις μήνες πριν από τις κρίσιμες γερμανικές εκλογές το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αλλάζει την ατζέντα, προκαλώντας συναγερμό: «Αν η ηλικία συνταξιοδότησης δεν αυξηθεί πέραν των 67 ετών, το ασφαλιστικό ταμείο θα βρεθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας!» αναφέρει η έκθεση, προειδοποιώντας ότι τα προβλήματα χρηματοδότησης των συντάξεων θα αρχίσουν από το 2025. Ο λόγος για τον πανικό; Οι Γερμανοί ζουν περισσότερο και κατά μέσο όρο οι συνταξιούχοι παίρνουν σύνταξη σχεδόν επί 20 χρόνια – πέντε χρόνια περισσότερα απ’ ό,τι το 1990, γράφει η «Bild». Και, συνεπώς, η «τρύπα» στο συνταξιοδοτικό ταμείο μεγαλώνει. Φέτος η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να συνεισφέρει στο Ταμείο 106 δισεκατομμύρια ευρώ. Και το 2024 το ποσό αυτό θα ανέλθει σε 120 δισεκατομμύρια.

Άλλωστε, το Συμβούλιο των Εμπειρογνωμόνων δεν ζητά μόνο αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά και μείωση των συντάξεων. «Αν το 2019 το 26% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κατευθυνόταν στη συνταξιοδοτική ασφάλιση, το ποσοστό θα έπρεπε να αυξηθεί σε πάνω από 44% το 2040 και σε πάνω από 55% έως το 2060» λέει ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων Κλάους Σμιντ και προσθέτει: «Αυτό θα πλήξει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμο».

Σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία στη Γερμανία, το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση θα αυξηθεί σταδιακά από τα 65 στα 67 έως το 2029. Προς το παρόν κάποιος πρέπει να είναι 65 ετών και εννέα μηνών για να λάβει την κανονική σύνταξη. Και τώρα θα φορτωθεί άλλος ένας χρόνος στην πλάτη των υποψήφιων συνταξιούχων. Οταν μάλιστα «ένας στους πέντε Γερμανούς πεθαίνει προτού προλάβει να πάρει σύνταξη», όπως γράφει η «Tagesschau». Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν μια τραγική αλήθεια, λέει η βουλευτής της Αριστεράς Σαμπίνε Τσίμερμαν. Όσοι υποστηρίζουν την αύξηση των ορίων λένε ότι αυτό είναι αναγκαίο λόγω του αυξανόμενου προσδόκιμου ζωής. «Η άποψη αυτή είναι η μισή αλήθεια» λέει η Τσίμερμαν. «Πολλοί άνθρωποι δεν φτάνουν σε ηλικία συνταξιοδότησης με καλή υγεία. Για αυτούς κάθε αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης είναι μείωση της σύνταξής τους επειδή αναγκάζονται να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, με μειωμένες απολαβές» προσθέτει η βουλευτής της γερμανικής Αριστεράς.

Η πρόταση για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 69 δεν είναι καινούργια. Οπως γράφει το «Spiegel», τα τελευταία χρόνια η Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank), οι ενώσεις εργοδοτών και οι υπεύθυνοι χάραξης συνταξιοδοτικών πολιτικών των Χριστιανοδημοκρατών έχουν αρχίσει εκστρατεία για τη σύνδεση του προσδόκιμου ζωής και της ηλικίας συνταξιοδότησης. Η Bundesbank του «κέρβερου» της λιτότητας Γενς Βάιντμαν υποστηρίζει να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης στα 70. Την πρόταση υποστηρίζει βέβαια το φιλοεργοδοτικό κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), αλλά αναμένεται να απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους – ιδιαίτερα εν όψει και των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

«Ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ πρέπει να αποσύρει αμέσως τη σχετική έκθεση, διαφορετικά η εκστρατεία για τις… συνταξιοδοτικές εκλογές θα αρχίσει αύριο. Η Αριστερά θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συνταξιούχων με νύχια και με δόντια» τονίζει η επικεφαλής του Die Linke Σουζάνε Χένιγκ -Βέλσοφ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ποια θα είναι η εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες – Η πρόβλεψη του meteo

Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να μας «ταλαιπωρήσουν» τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν ξεκινήσει από χθες το απόγευμα, δημιουργώντας...

More Articles Like This