Το τουρκικό παρακράτος απειλή για την Ευρώπη

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Στο βιβλίο-έρευνα «ΜΙΤ, η φωλιά του τουρκικού παρακράτους», που συνέγραψαν ο Κώστας Πικραμένος και ο γράφων, το οποίο κυκλοφόρησε πρώτα στη Γαλλία, προσφάτως στην Ελλάδα, από τον εκδοτικό οίκο Ινφογνώμων, περιγράφονται με ακρίβεια η δομή και η οργάνωση του τουρκικού παρακράτους στην Ευρώπη και οι δεσμοί του με το τουρκικό κράτος.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Αυτή η τερατώδης οργάνωση, που ελέγχει δεκάδες χιλιάδες μέλη, συνήθως εθνικιστές-ισλαμιστές νεολαίους μέλη των τουρκικών κοινοτήτων ανά τις χώρες της Ευρώπης, δεν υπάρχει έτσι για… πλάκα ούτε χρηματοδοτείται με εκατοντάδες εκατομμύρια χωρίς να εξυπηρετεί συγκεκριμένους πολιτικούς, αλλά και γεωπολιτικούς σκοπούς.

Η Τουρκία έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο, μέσω των τουρκικών κοινοτήτων, των τζαμιών αλλά και διά των παρακρατικών οργανώσεων, σε πρώτη φάση να ελέγξει όλες τις μουσουλμανικές κοινότητες στις χώρες της Ευρώπης και σε δεύτερη φάση να αποτελέσει παράγοντα που θα ασκεί σοβαρή επιρροή στα ευρωπαϊκά πράγματα.

Οι σύμβουλοί του έχουν πείσει τον Ερντογάν ότι η Ευρώπη γερνάει και ταυτόχρονα παρακμάζει, αφού εγκαταλείπει τις παραδοσιακές κοινωνικές και χριστιανικές της αρχές, γεγονός που αναδεικνύει ως μελλοντικούς πρωταγωνιστές στη γηραιά ήπειρο τους μουσουλμάνους, οι οποίοι αυξάνονται, δεδομένης της λαθρομετανάστευσης, και διατηρούν μεταξύ τους συνεκτικούς δεσμούς, λόγω της μουσουλμανικής θρησκείας.

Πάνω σ’ αυτήν τη διαπίστωση «έχτισε» το δόγμα ελέγχου των μουσουλμανικών κοινοτήτων, με αιχμή του δόρατος τα τζαμιά και τις ομάδες νεολαίας, που δεν είναι τίποτε άλλο από παραρτήματα των Γκρίζων Λύκων και των συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών που δρουν στην Τουρκία. Οι παρακρατικές οργανώσεις της Τουρκίας στην Ευρώπη αφενός μεν εξυπηρετούν τον προαναφερθέντα εθνικό σχεδιασμό του Ερντογάν και αφετέρου λειτουργούν και ως δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών που προέρχονται από την Τουρκία.

Για τη δράση αυτών των παρακρατικών οργανώσεων η διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Burcu Ozcelik έγραψε άρθρο στο οποίο παρουσιάζει το μέγεθος της απειλής που συνιστούν αυτές οι οργανώσεις για την Ε.Ε. και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην… ωραία κοιμωμένη Ευρώπη.

Μερικά αποσπάσματα από το άρθρο:

Γκρίζοι λύκοι της Γερμανίας και ριζοσπαστικοποίηση της Τουρκίας

Τι σημαίνει η κυριαρχία των ακροδεξιών τουρκικών ομάδων για την πολιτική ένταξης στη Γερμανία

Σπάνια ένα ζήτημα έχει προκαλέσει τόσο συναίνεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο η επιθυμία να σταματήσει η άνοδος των ακροδεξιών τουρκικών ομάδων στο ευρωπαϊκό έδαφος. Εχουν κατηγορηθεί για προτροπή, οργανωμένη βία και διάδοση μίσους εναντίον μειονοτήτων στην Αυστρία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες και γι’ αυτό οι νομοθέτες επιδιώκουν να περιορίσουν την ελευθερία δράσης του τουρκικού υπερεθνικισμού στις περιοχές τους.

Η απαγόρευση λειτουργίας των παραρτημάτων της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων (Ülkü Ocaklari) απασχολεί διάφορα εθνικά κοινοβούλια ως καταστολή του τουρκικού ακροδεξιού εξτρεμισμού. Στην ετήσια έκθεσή του για την Τουρκία που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσθήκης των Γκρίζων Λύκων στον τρομοκρατικό κατάλογο της Ε.Ε. και να απαγορεύσουν τις ενώσεις τους. Αυτό αποτελεί την πρώτη επίσημη προσπάθεια σύνδεσης του οργανισμού με την τρομοκρατία. Ο δε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Tanju Bilgiç, σε μια ομολογία ενοχής, περιέγραψε τους Γκρίζους Λύκους ως μέρος ενός «νόμιμου κινήματος, το οποίο συνδέεται με ένα πολιτικό κόμμα με μακροχρόνια δράση στην Τουρκία» (σ.τ.μ. εννοώντας το κόμμα των Γκρίζων Λύκων, το ΜΗΡ, που είναι το επιτελείο του παρακράτους).

Η ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας από το τουρκικό κράτος είναι και ο λόγος που δεν παρατηρείται η ένταξη των Τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη.

Στη συνομιλία μου με τον Bilal, Τουρκογερμανό τέταρτης γενιάς στο Βερολίνο, είπε: «Αν και ορισμένες χώρες απαγόρεψαν τη δράση ορισμένων ομάδων στην Ευρώπη, θα πρέπει να προστατευθεί το δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε την τουρκική ταυτότητα και τις ιδέες μας, εκτός εάν υποστηρίζει τη βία. Μερικοί άνθρωποι μου λένε: “Αν είσαι εθνικιστής, τότε ζήσε στην Τουρκία!” Αλλά δεν είναι τόσο απλό. Μπορώ να γίνω νόμιμος πολίτης της Γερμανίας αλλά να ζω ως περήφανος Τούρκος μουσουλμάνος. Ποιος παίρνει να αποφασίσει πού θα πάει αυτό το πράγμα των απαγορεύσεων;»

Το κίνημα των Γκρίζων Λύκων είναι ο μηχανισμός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) με επικεφαλής τον Devlet Bahçeli, έναν έμπειρο πολιτικό που διοικεί το κόμμα από το 1997, μετά τον θάνατο του Αλπαρσλάν Τουρκές.

Η βασική ιδεολογία του κόμματος και των Γκρίζων Λύκων στηρίζεται στην ανωτερότητα του τουρκικού έθνους. Υποστηρίζουν ότι οι Τούρκοι ήταν φυλετικά ανώτεροι, ότι η Κεντρική Ασία ήταν το λίκνο της ανθρωπότητας και ότι η προέλευση του παγκόσμιου πολιτισμού βρισκόταν στην προϊστορική Κεντρική Ασία, που ήταν τουρκική. Αυτή η ιδεολογία «μπολιάστηκε» με το Ισλάμ και έτσι δημιουργήθηκε υβριδική τουρκική μουσουλμανική ταυτότητα.

Οι ευρωπαϊκές συζητήσεις για την απαγόρευση του κινήματος των Γκρίζων Λύκων άρχισαν για πρώτη φορά στην Αυστρία, η οποία το 2019 απαγόρευσε το σύμβολό τους. Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2020, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τους Γκρίζους Λύκους, όταν Τούρκοι και Αζέροι, μέλη των κοινοτήτων της διασποράς, επιτέθηκαν εναντίον Αρμενίων στη γαλλική πόλη Λιόν… Επίσης, μέλη του ολλανδικού Κοινοβουλίου υπέβαλαν πρόταση, ζητώντας από την κυβέρνηση να απαγορεύσει τους Γκρίζους Λύκους και να πιέσει την Ε.Ε. να εφαρμόσει παρόμοια απαγόρευση. Ακολούθησε η Γερμανία, που φιλοξενεί πάνω από 3.500.000 μετανάστες από την Τουρκία. Η Γερμανία έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους τουρκικής καταγωγής, κάτι που κάνει τα γερμανικά κόμματα να ερωτοτροπούν μαζί τους. Αυτό ώθησε τη γερμανική Ακροδεξιά να δει τους Τούρκους ως μια αρκετά μεγάλη δεξαμενή για να ενισχύσει τις τάξεις της. Οσον αφορά εκείνους που ψηφίζουν στις τουρκικές εκλογές, το AKP λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος, το οποίο ελέγχει τους μηχανισμούς των Γκρίζων Λύκων.

Εδώ και χρόνια οι ομάδες Ülkücü βρίσκονται στο ραντάρ της γερμανικής εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος και επισημαίνονται ως πιθανή απειλή για το γερμανικό Σύνταγμα. Οι Αρχές γνωρίζουν ότι οι ηγέτες και τα μέλη των Γκρίζων Λύκων προωθούν τις τουρκικές ιδεολογίες διανθισμένες με θεωρίες φυλετικής ανωτερότητας, αντισημιτισμό και μίσος εναντίον πολλών «εχθρών», όπως οι Κούρδοι, οι Αλέβι και οι Αρμένιοι, και αποτελούν απειλή για την αρχή της ισότητας. Τον περασμένο Νοέμβριο αρκετοί πολιτικοί από κόμματα της αντιπολίτευσης στο γερμανικό Κοινοβούλιο ζήτησαν την απαγόρευση των συμβόλων των Γκρίζων Λύκων. Η βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς Sevim Dagdelen είπε για το θέμα: «Ο χαιρετισμός των Γκρίζων Λύκων, μιας από τις μεγαλύτερες δεξιές εξτρεμιστικές και αντισυνταγματικές οργανώσεις στη Γερμανία, είναι αρκετά συγκρίσιμος με τον χαιρετισμό του Χίτλερ και επομένως πρέπει να απαγορευτεί».

…Σε μια έκθεση του 2019 για την προστασία του συντάγματος, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών περιγράφει την Ομοσπονδία Τουρκικών Δημοκρατικών Ιδεαλιστικών Συλλόγων στη Γερμανία (ADÜTDF) ως τη μεγαλύτερη οργάνωση ομπρέλας των Γκρίζων Λύκων. Ιδρύθηκε στη Φρανκφούρτη το 1978, ο οργανισμός ελέγχει 170 τοπικούς συλλόγους και έχει 7.000 μέλη. Με βάση αυτήν την έκθεση οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι οι Γκρίζοι Λύκοι αποτελούν το μεγαλύτερο ακροδεξιό κίνημα στην Ευρώπη. Η Ενωση Τουρκικών Ισλαμικών Πολιτιστικών Συλλόγων στην Ευρώπη (ATIB), με έδρα την Κολονία, κατηγορείται επίσης ότι συνδέεται με το κίνημα των Γκρίζων Λύκων.

Αυτά είναι μόνο ορισμένα αποσπάσματα από το άρθρο της Burcu Ozcelik, που στην ουσία επαληθεύουν όσα έχουμε συμπεριλάβει στο βιβλίο μας «ΜΙΤ, η φωλιά του τουρκικού παρακράτους». Απλώς, για λόγους που γνωρίζει η ίδια, δεν αναφέρεται καθόλου στο άρθρο της στο εμπόριο ναρκωτικών που κάνουν οι Γκρίζοι Λύκοι σε συνεργασία με τις διπλωματικές αρχές της Τουρκίας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Όσον αφορά τη δράση των παρακρατικών οργανώσεων, θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς ότι η Τουρκία οργανώνει ένα κανονικό παρακράτος στην Ευρώπη και έχει αφήσει εκτός σχεδιασμού την Ελλάδα, που είναι και ο πρώτος στόχος της Αγκυρας. Ας ελπίσουμε οι αρμόδιες Αρχές του ελληνικού κράτους να έχουν γνώσιν και, αν δεν έχουν, να αποκτήσουν…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο στόχαστρο της ΕΕ ο «σκιώδης στόλος» της Ρωσίας, η Βόρεια Κορέα και… οι άλλοι

Ο επόμενος γύρος κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, αναμένεται να στοχεύσει τον ρωσικό «σκιώδη στόλο» των πετρελαιοφόρων,...

More Articles Like This