Οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν Ηγέτες με πειθώ και όχι φοβισμένους διαχειριστές και μάνατζερ…

Must Read

Του Μπάμπη Παπασπύρου*

Έχουν γραφτεί πολλά κείμενα, άρθρα αλλά και μελέτες περί ηγεσίας και ηγέτη…
Τα πιο πολλά συγκλίνουν και παρουσιάζουν με παραλλαγές, τις ικανότητες του ηγέτη και τις κατηγορίες ηγεσίας.

Θα προσπαθήσουμε εν συντομία να σας παρουσιάσουμε τις δεξιότητες ενός ηγέτη και τις διαφορετικές μορφές ηγεσίας, με έμφαση στην πειθώ.

Στην πειθώ που ειδικά στις μέρες μας και με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε (πολιτικές, οικονομικές, υγειονομικές…), θεωρούμε ως ακρογωνιαίο λίθο και απαραίτητο συστατικό ενός πετυχημένου ηγέτη.

Οι ικανότητες του ηγέτη στηρίζονται και βασίζονται στο όραμα-έμπνευση, την ενδυνάμωση, την διαίσθηση και ενσυναίσθηση και τέλος στην συμβατότητα αξιών.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και μέθοδοι ηγεσίας που δίνουν έμφαση :

Σε διαδικασίες ομαδικές
Στην προσωπικότητα του ατόμου
Στην επίτευξη της συμμόρφωσης
Στο παράδειγμα
Στην επιρροή
Στην πειθώ
Στην επίτευξη του στόχου
Στην αλληλεπίδραση
Στην πρωτοβουλία
Στο παράδειγμα
Ας σταθούμε λίγο παραπάνω στην πειθώ…

Ο ηγέτης, η ηγεσία και η πειθώ έχουν έναν κοινό σημείο αναφοράς, αυτό της επιρροής. Στην ουσία πρόκειται για την ίδια ικανότητα που απαιτείται και για τους τρεις ρόλους και συνοψίζεται στον εξής ορισμό «Ηγέτης είναι αυτός που έχει το όραμα και την ικανότητα να εμπνέει άλλους να τον ακολουθούν εθελοντικά».

Η παράμετρος κλειδί στον πιο πάνω ορισμό, είναι η λέξη εθελοντικά. Απαραίτητο αλλά και βασικό συστατικό και προσόν του ηγέτη είναι η πειθώ…Να μπορείς να πετυχαίνεις να πείθεις τους άλλους να σε ακολουθήσουν και να σε εμπιστευθούν με την βούλησή τους. Όμως για να το επιτύχεις αυτό, θα πρέπει είσαι σε θέση να αφουγκράζεσαι, να έχεις αντίληψη της πραγματικότητας και πάνω από όλα να γνωρίζεις τα κίνητρά τους. Σε κάθε περίπτωση συνθήκη αναγκαία και ικανή είναι η οικοδόμηση και η εμπέδωση αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης.

Οι μεγάλες κρίσεις είναι εδώ σήμερα και αν δεν αντιμετωπισθούν σωστά, έγκαιρα και αποτελεσματικά, θα παραμείνουν κρίσεις με εμάς εγκλωβισμένους και θύματα ανικανότητας και ανεπαρκούς ηγεσίας.

Οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν Ηγέτες με πειθώ και όχι φοβισμένους διαχειριστές και μάνατζερ…

* Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας & πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι ημερομηνίες των αγώνων του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ και το μπάχαλο με τα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκα

Τα τρία πέναλτι που έπιασε ο... Μέγας Κωνσταντίνος Τζολάκης στην Κωνσταντινούπουλη στον αγώνα με τη Φενερμπαχτσέ μπορεί να δίνουν...

More Articles Like This