Από την Καμπούλ στην Αμμόχωστο

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Οι ΗΠΑ βρίσκονται μπροστά στο φάσμα μιας οδυνηρής ήττας στο Αφγανιστάν. Ήδη, οι Ταλιμπάν ελέγχουν σημαντικό μέρος της επικράτειας του κράτους και οι μεγάλες χώρες έχουν ενεργοποιήσει διαύλους επικοινωνίας, έτσι ώστε να είναι έτοιμες για την επόμενη ημέρα, κατά την οποία θα αναλάβουν την εξουσία.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Μάλιστα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στις 9 Ιουλίου ότι «ο πόλεμος τελειώνει για εμάς τον Αύγουστο», υπογραμμίζοντας ότι ο αφγανικός λαός καλείται τώρα να διαμορφώσει το μέλλον του και ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ζητήσουν από ακόμη μία γενιά Αμερικανών να πολεμήσει στο Αφγανιστάν.

Ενώ διαμορφώνεται αυτή η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τις ΗΠΑ στην περιοχή και ενώ οι ΗΠΑ δεν φαίνεται, τουλάχιστον εμφανώς, να έχουν ανοίξει αντίστοιχους διαύλους επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν, έρχεται στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας και της διαχείρισης του αεροδρομίου της Καμπούλ. Κι αυτό, διότι, αν το αεροδρόμιο πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν, για τις χώρες που δεν είναι διατεθειμένες να αναγνωρίσουν την κυβέρνησή τους θα είναι πολύ δύσκολο να κρατήσουν ανοιχτές τις πρεσβείες τους στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Και επειδή οι ΗΠΑ δεν θέλουν να ξαναζήσουν τις στιγμές που έζησαν στη Σαϊγκόν, όταν τις 30 Απριλίου του 1975 αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την πρεσβεία τους και να αποχωρήσουν ηττημένοι από το Βιετνάμ, προσπαθούν να βρουν λύση στο θέμα της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ. Αυτή τη δύσκολη κατάσταση για την Ουάσινγκτον βρήκε ως ευκαιρία να εκμεταλλευτεί ο Ερντογάν, προτείνοντας στις ΗΠΑ να αναλάβει η Τουρκία την ασφάλεια αλλά και τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ. Οταν ο Ερντογάν δήλωσε επισήμως ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει την ασφάλεια και τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ, είχαμε αλλεπάλληλες δηλώσεις από τους Ταλιμπάν, ενώ η ανακοίνωσή τους στις 13/7 αποτελεί ευθεία απειλή προς την Τουρκία.

Η επίσημη ανακοίνωση του «Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν» έλεγε: «Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από την Τουρκία να αποχωρήσει από το Αφγανιστάν, όμως δεν έχει φύγει κανένας (στρατιωτικός). Αυτή είναι η τελευταία και τελική προειδοποίηση του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν “Ταλιμπάν” προς τις τουρκικές δυνάμεις να μην παραμείνουν και να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν, πριν αρχίσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον τους».

Ενώ ήταν σε ισχύ η ανακοίνωση αυτή, ο Ερντογάν, μετά την προσευχή σε τζαμί της Λευκωσίας κατά την κάθοδό του στα Κατεχόμενα, έκανε την εξής δήλωση:

«Ακριβώς όπως οι Ταλιμπάν έκαναν κάποιες συνομιλίες στο παρελθόν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποθέτω ότι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν αυτές τις συνομιλίες πολύ πιο άνετα με την Τουρκία. Κι αυτό, γιατί δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό στην πίστη της Τουρκίας από την πίστη των Ταλιμπάν. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό μεταξύ μας, πιστεύω ότι μπορούμε να συζητήσουμε καλύτερα και να συμφωνήσουμε μαζί τους για αυτά τα θέματα».

Λίγες ημέρες μετά τη δήλωση Ερντογάν, οι Ταλιμπάν έδειξαν ότι αλλάζουν στάση απέναντι στην Τουρκία, χωρίς, όμως, να υποχωρούν στο θέμα του αεροδρομίου. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mücahid, μιλώντας στο TRT Arabi, είπε:

«Οι ίδιοι οι Αφγανοί θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ και όχι η Τουρκία». Ο Μουτζαχίντ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη καλών σχέσεων με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανεχθούν την προτεινόμενη αποστολή των Τούρκων στρατιωτών για την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, μετά την τελική αποχώρηση των ΗΠΑ τον Αύγουστο.

«Η Τουρκία είναι αδερφός μας και έχουμε πολλά κοινά, βασισμένα στην κοινή μας πίστη» δήλωσε ο Μουτζαχίντ. «Ευχόμαστε η Τουρκία να αφήσει τα παλιά στο παρελθόν και να κοιτάξει προς το σήμερα και το μέλλον. Τότε θα ζητούσαμε ακόμη και διάλογο μαζί της».

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η Τουρκία, πέραν των ανταλλαγμάτων που προσδοκά να εξασφαλίσει από τις ΗΠΑ, έχει ως στόχο, αναλαμβάνοντας την ασφάλεια και τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ, να μεταφέρει από κει προς την Τουρκία εντελώς απρόσκοπτα τα φορτία της ηρωίνης, που τώρα φτάνουν στη χώρα περνώντας από «σαράντα κύματα».

Πρόκειται για «μπίζνα» που εξασφαλίζει στην τουρκική οικονομία πάνω από πέντε δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, όπως αναφέρουμε στο βιβλίο μας «ΜΙΤ – Η Φωλιά του Τουρκικού Παρακράτους – Ναρκωτικά – Γκρίζοι Λύκοι – Τρομοκρατία». Αυτές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του Αφγανιστάν, που αγγίζουν ακόμα και την Αμμόχωστο, για την οποία θα αναφερθούμε στο επόμενο άρθρο μας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαφωνούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με την μεταφορά της εργατικής Πρωτομαγιάς

Η μεταφορά της εργατικής Πρωτομαγιάς λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα δεν ικανοποιεί τους συνδικαλιστές, οι οποίοι καλούν...

More Articles Like This