Εκκενώσεις… ο Κυριάκος

Must Read

Αγαπητοί συμπολίτες μου. Οι τελευταίες ημέρες ήταν από τις πιο δύσκολες για την πατρίδα μας. Αντιμετωπίζουμε μια εχθρική εισβολή πρωτόγνωρων διαστάσεων. Σε λίγες μόνο μέρες δεχθήκαμε εισβολή σε 586 σημεία των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων μας. Με όπλα που, λόγω της πολύχρονης αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων στην ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, αντιμετωπίζονται πια πολύ δύσκολα.

  • Από τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη

Το ότι σώθηκαν άνθρωποι, με πλήρη σχέδια εκκένωσης, οφείλεται στον επαγγελματισμό που επιδείξαμε. Δεν ήταν αυτονόητο, ούτε δεδομένο. Το ίδιο ισχύει και για την προστασία πολλών περιοχών που τελικά δεν κατελήφθησαν χάρη στην αυτοθυσία των ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέσα σε λίγα 24ωρα, σε 141 περιοχές έγιναν 62 οργανωμένες απομακρύνσεις κατοίκων.

Η έκταση της καταστροφής, ειδικά στα σύνορα, μαυρίζει την καρδιά όλων μας. Και πρώτος εγώ ζητώ συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν. Κατανοώ απόλυτα τον πόνο των συμπολιτών μας που είδαν τους τόπους τους να καταλαμβάνονται από τον εισβολέα. Την αναστάτωση όσων μετακινήθηκαν όπως όπως από τον τόπο τους. Ακόμη και την οργισμένη απορία εκείνων που αναζητούσαν, για παράδειγμα, εναέρια βοήθεια, χωρίς να γνωρίζουν αν τα αεροσκάφη επιχειρούσαν αλλού ή αν οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές.

Οι αντιδράσεις μας, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι τυφλές. Οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει. Πρώτο ζητούμενο ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό και ο απολογισμός αυτής της εμπειρίας οφείλει να μην περιλαμβάνει μόνο το τι χάθηκε, αλλά και το τι σώθηκε μέσα από μια τέτοια εχθρική εισβολή που δεν έχει προηγούμενο.

Εχουμε χρέος να σφίξουμε τα δόντια και να προχωρήσουμε. Και άλλες φορές η χώρα έζησε καταστροφές, αλλά έμεινε όρθια. Το ίδιο θα συμβεί και σ’ αυτήν την περιπέτεια, μετατρέποντας τη θλίψη μας σε δύναμη. Θα συνεχίσουμε λοιπόν στα μέτωπα, καθώς ο πόλεμος εξακολουθεί. Και, ταυτόχρονα, θα ξεκινήσουμε να επουλώνουμε τις πληγές μας. Οσοι έχασαν τους τόπους τους θα αποζημιωθούν. Οι καταληφθείσες εκτάσεις θα κηρυχθούν ως ψευδοκράτη και θα δρομολογηθούν άμεσα οι εκδόσεις σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της Ε.Ε.

Ηδη έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αντίσκηνα και κοντέινερ, ενώ σήμερα ενέκρινα και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500.000.000 ευρώ ειδικά για τους κατοίκους αυτών των περιοχών. Και, αν χρειαστεί, θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Το στοίχημά μας είναι οι νέοι οικισμοί να γίνουν πρότυπα μιας νέας αρχής, μιας δυναμικής επανεκκίνησης, στην οποία είμαι σίγουρος ότι ιδρύματα, επιχειρήσεις και, πάνω απ’ όλους, η ίδια η κοινωνία των πολιτών (γηγενείς και πρόσφυγες) θα ανταποκριθούν.

Εκεί θα φυτέψουμε όχι μόνο πολλές, αλλά και τις σωστές πολυπολιτισμικές κοινωνίες, αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία και την πολιτική ορθότητα, ώστε με τη βοήθεια των εταίρων μας οι τόποι μας να ξαναγεννηθούν και η οικονομία να επιστρέψει και πάλι νικήτρια σε πείσμα των εισβολέων. Οι ζημιές και οι απώλειες άρχισαν ήδη να καταγράφονται. Η γραφειοκρατία θα σαρωθεί. Και οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου. Για κάθε νεκρό μέλος της οικογένειας 2.000 ευρώ, για κάθε σπίτι 30.000 ευρώ. Το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας του μέλλοντος, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ξεκινά επίσης. Το όλο Σχέδιο Ανασυγκρότησης τίθεται υπό την εποπτεία του Γραφείου του Πρωθυπουργού».

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον κ. Μητσοτάκη, διότι με το έκτακτο διάγγελμα θυελλωδών ενεργειών του για την ανασυγκρότηση της χώρας μετά τις πυρκαγιές μού έδωσε ελπίδα για την αποφασιστικότητα με την οποία θα αντιμετωπίσει κάτι χειρότερο, όπως είναι, λ.χ., μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας μας: εκκενώσεις περιοχών (επειδή προφανώς το να αντιστεκόμαστε και να πολεμάμε είναι μάταιο, αφού προέχει η ανθρώπινη ζωή!), καταγραφή απωλειών, καταγραφή του τι σώθηκε, αλλά και ανασυγκρότηση ύστερα από «διεθνή στήριξη» σε ό,τι μας απέμεινε. Νιώθω ευτυχής, αισιόδοξος και υπερήφανος με τέτοιες υπεύθυνες ηγεσίες!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζητάει και τα ρέστα ο Γεραπετρίτης που μίλησε για «λαϊκά δικαστήρια» και «στοχοποίηση χωρίς στοιχεία»!

Επιμένει ότι «σημειώθηκαν μια σειρά από σφάλματα που οδήγησαν σε απανωτές παραβιάσεις του πρωτόκολλου ασφαλείας»!

More Articles Like This