17/1/2022

Δύο μέτρα και δύο σταθμά της Ε.Ε. στο Μεταναστευτικό

Δημοσιευση:

Η Λιθουανία είναι μια μικρή χώρα της Βαλτικής, με πληθυσμό 2.800.000 κατοίκους, ενώ τα δύο άλλα κράτη της Βαλτικής, η Λετονία και η Εσθονία, έχουν 1.900.000 και 1.300.000 κατοίκους, αντίστοιχα.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Οι τρεις αυτές χώρες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ενσωματώθηκαν στη Σοβιετική Ενωση, ενώ μετά τη διάλυσή της, το 1991, αποκτούν ξανά την πλήρη ανεξαρτησία τους. Το 2004 εντάσσονται στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν δει κανείς τον χάρτη, θα διαπιστώσει ότι η Ρωσία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έχασε μεγάλο μέρος των ακτών που της έδιναν πρόσβαση στη Βαλτική Θάλασσα. Της έμειναν μόνο οι ακτές του κόλπου της Πετρούπολης και η περιορισμένη ακτή του θύλακα του Καλίνινκγραντ, στην Πολωνία.

Άρα μπορούμε να εκτιμήσουμε με ασφάλεια ότι τα τρία κράτη της Βαλτικής έχουν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., στον βαθμό που τα κράτη αυτά λειτουργούν και ως ένα είδος αναχώματος στις τάσεις της Ρωσίας να ανοιχτεί διά των θαλασσών στο παγκόσμιο σκηνικό.

Τα δύο από τα τρία κράτη της Βαλτικής, η Λιθουανία και η Λετονία, συνορεύουν με τη Λευκορωσία.Τους τελευταίους μήνες από το έδαφος της Λευκορωσίας άρχισαν να εισέρχονται στη Λιθουανία και τη Λετονία παράνομοι μετανάστες.

Το γεγονός αυτό σήμανε συναγερμό και στις πρωτεύουσες των χωρών αυτών, αλλά και στις Βρυξέλλες. Τις 12 Ιουλίου ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει την επιβολή πέμπτης δέσμης κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, διότι η κυβέρνηση του Μινσκ διοχετεύει παράνομα μετανάστες που φθάνουν αεροπορικά στο λευκορωσικό έδαφος και εκείθεν εισέρχονται στη Λιθουανία, και άρα στο έδαφος της Ένωσης.

Επίσης, ο Λαντσμπέργκις προσερχόμενος στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες είπε: «Οταν οι πρόσφυγες χρησιμοποιούνται ως πολιτικό όπλο… θα μιλήσω με τους ομολόγους μου, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαμορφώσει κοινή στρατηγική».

Το ίδιο διάστημα έγινε γνωστό ότι η Λιθουανία άρχισε την κατασκευή φράχτη μήκους 550 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Λευκορωσία για να αποτρέψει την είσοδο στο λιθουανικό έδαφος εκατοντάδων μεταναστών, που προέρχονται κυρίως από το Ιράκ.

Στις αρχές Αυγούστου η συνοριοφυλακή της Λιθουανίας άρχισε να απωθεί τους παράτυπους μετανάστες που επιχειρούσαν να περάσουν στη χώρα μέσω της Λευκορωσίας. Μάλιστα, το Βίλνιους χαρακτήρισε το γεγονός της εισόδου ορισμένων εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση.

Οι λιθουανικές Αρχές, μάλιστα, παρουσίασαν το θέμα ως μια επιχείρηση της Λευκορωσίας σε αντίποινα για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο Μινσκ.

Όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις, αυτές άρχισαν επίσημα έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Άγκνε Μπιλοτάιτε, με βάση την οποία επιτρέπεται στους συνοριοφύλακες να ασκούν βία για να επαναπροωθήσουν τους μετανάστες σε συνοριακές διαβάσεις ή σε διπλωματικές αποστολές, όπου μπορούν να ζητήσουν άσυλο νόμιμα.

Μάλιστα, για το θέμα αυτό ο επικεφαλής της συνοριοφυλακής της Λιθουανίας Ρουστάμας Λιουμπαγιέβας δήλωσε: «Σε όποιον επιχειρήσει να περάσει παράνομα στο λιθουανικό έδαφος θα του αρνηθούμε την είσοδο και θα τον οδηγήσουμε στο κοντινότερο διεθνές μεθοριακό φυλάκιο ελέγχου. Αποτρεπτικά μέτρα είναι δυνατόν να ληφθούν εναντίον όσων δεν συμμορφώνονται».

Μάλιστα, ο επικεφαλής της συνοριοφυλακής της Λιθουανίας είπε στους δημοσιογράφους ότι την πρώτη ημέρα εφαρμογής της διαταγής στάλθηκαν πίσω στη Λευκορωσία 180 άτομα. Για να έχουμε εικόνα των μεγεθών, αναφέρουμε ότι στη Λιθουανία, των 2.800.000 κατοίκων, το 2021 μπήκαν παράνομα 4.000 μετανάστες, ενώ το 2020 είχαν μπει μόνο 81!

Όσον αφορά την κυρία Ιλβα Γιόχανσον, που έχει κατηγορήσει την Ελλάδα επανειλημμένα για επαναπροωθήσεις, όχι μόνο δεν είχε να πει τίποτα για τη Λιθουανία, αλλά φρόντισε να γνωστοποιήσει, διά του εκπροσώπου της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Γ. Ανταλμπέρ, την άποψή της ότι «είναι καλή ιδέα η κατασκευή φράχτη στα σύνορα Λιουανίας – Λευκορωσίας», ενώ δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στον Λουκασένκο γιατί εργαλειοποιεί το Μεταναστευτικό!

Ενδιαφέρον για το θέμα έδειξε και ο εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Πίτερ Στάνο, ο οποίος είπε ότι έπειτα από συνομιλία του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ με τον Ιρακινό ομόλογό του το Ιράκ διαβεβαίωσε ότι θα αναστείλει προσωρινά τις πτήσεις μεταξύ Βαγδάτης και Μινσκ. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι μετανάστες που βρίσκονται στα σύνορα Λευκορωσίας – Λιθουανίας είναι Ιρακινοί, που μεταβαίνουν αεροπορικώς στο Μινσκ χωρίς βίζα και εκείθεν στη Λιθουανία. Τέλος, να σημειώσουμε ότι η Ε.Ε. δείχνει εξαιρετική ευαισθησία στο θέμα της εισόδου μερικών εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως είπε η κυρία Γιόχανσον, και για τον λόγο αυτό συγκαλείται έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., στις 18 Αυγούστου, μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την εργαλειοποίηση των μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας κατά της Λιθουανίας. Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα λάβουν μέρος και εκπρόσωποι της Frontex, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO) και της Europol.

Και ακριβώς εδώ έρχεται και αναρωτιέται κανείς:

Γιατί η Ε.Ε. δεν έδειξε και δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία για την Ελλάδα;

Γιατί δεν πιέζεται η Τουρκία που στέλνει οργανωμένα κατά εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια τους μετανάστες στην Ελλάδα, της οποίας το έδαφος είναι επίσης ευρωπαϊκό;

Επίσης, ευλόγως αναρωτιέται κανείς:

Η Ε.Ε. θα επιβάλει κυρώσεις στον Λουκασένκο για μερικές εκατοντάδες μετανάστες που έστειλε στη Λιθουανία και τη Λετονία και δεν επιβάλει κυρώσεις στον Ερντογάν που αποδεδειγμένα, με αεροσκάφη της ΤΗΥ, φέρνει μετανάστες από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής στην Κωνσταντινούπολη και εκείθεν οργανωμένα και με τη συμμετοχή κρατικών υπηρεσιών τούς στέλνει στην Ελλάδα;

Κάτι δεν κάνει καλά η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα και επιτρέπει στην Ε.Ε. να τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στο ίδιο θέμα.

«Κάτι σάπιο συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», κύριοι, εκεί στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Θανάσης Κοντογεώργης και ο Μηλιώκας

Μόλις πέρασε ο πρώτος ενθουσιασμός της Μεταπολιτεύσεως, άρχισαν να κυκλοφορούν τραγούδια που αποκάλυπταν την...

«Σκασίλα μου» τώρα, παναγιότατε;

Εκτός από τη γεωπολιτική των κρατών υπάρχει και η γεωπολιτική των Εκκλησιών.Από τον...

Ντουντούκες πεισιθανάτιου ενδοτισμού

Το θράσος σίγουρα πηγαίνει πακέτο με τους Αποστόλους του Μαρασμού. Το γιγαντώνει η υπερπροβολή...

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικό και συνάμα θαρραλέο βήμα, υπογράφοντας συμφωνία στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας...

Ποιος παίζει τελικά με τη φωτιά;

Χρειάζεται πράγματι κάμποση δόση αποκοτιάς για να προκαλείς τους Ρώσους στην αυλή του σπιτιού...

Η Τουρκία επιστρέφει στην αγκαλιά της Δύσης

Τελικώς, όλα έχουν την εξήγησή τους. Η αμερικανική απόσυρση από την υποστήριξη του αγωγού...

Εξουσία και εθελοδουλία

Κομψή και «αεράτη» κυρία, φανατική «αντιψέκας», απολάμβανε τον καφέ της σε αθηναϊκό πεζοδρόμιο επιδεικνύοντας...

Ο κομάντο Θάνος Πλεύρης ενημερώνει

Η κοινή λογική έχει μπει σε καραντίνα. Αναμένεται να απελαθεί κλοτσηδόν από την Ελλάδα,...

Το σενάριο “Αρμαγεδών” για τον βιασμό της αμερικανικής Δημοκρατίας…      

Γράφει η Ζέζα Ζήκου «Kαθώς ο λαός, από δικό του λάθος, έχασε την εμπιστοσύνη των...

Πριν και μετά

Για να δούμε, ρε σύντροφοι, τι έχουμε. Μάσκες. Πριν: Πετάξτε τις μάσκες, έλεγαν οι...

H ΝΔ δεν είναι πια δεξιά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντοτε δίνει ειδήσεις στις συνεντεύξεις του. Όχι στο «πιάτο».  Between the...

Χαράς Κοράνια…

Χαράς Κοράνια (τα Ευαγγέλια, παρακαλώ, σιγά σιγά να τα ξεχνάμε…) σε πρωινή εκπομπή, όπου...

Ψηφίσατε Βασιλακόπουλον!

Παρουσιάζουμε το σκεπτικόν της χρονιάς. Μπορεί σε γενικές γραμμές κάτι να σας θυμίζει, αλλά...

Το απύθμενο θράσος των γενοκτόνων

Στις 11 Ιανουαρίου 2022 έγινε παρουσίαση, στην αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Αργυρούπολης -...

Οι δημοσιογράφοι φταίνε για τη Novartis;

Ειλικρινά, δυσκολεύομαι ιδιαίτερα να καταλάβω το νομικό σκεπτικό πίσω από τις επιλεκτικές κλήσεις δημοσιογράφων...

Άλλη μια ερώτηση στην Βουλή για το radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ που όχι μόνο δεν απαντήθηκε αλλά «εξαφάνισε» και το radar

Για το radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ, εκτός των εκατοντάδων άρθρων που έχουν γραφτεί, έχουν...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σουίτα βιασμού: Οι αδελφοί Λεβέντη της Coca-Cola και τα άλλα τρία «μπουμπούκια»

«Σεισμός» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με την υπόθεση-σοκ! Ιδιαιτέρα μεγαλοβιομηχάνου το θύμα

Γκιώνης αδειάζει Τούνη για το «ροζ» video: Πληρώθηκε αδρά για να κλείσει το στόμα της

Όχι μόνο «αδειάζει» την Ιωάννα Τούνη για την ανάρτησή...

Μιράντα Αθανασίου: «Το παιδί μας δεν γνωρίζει ότι ο πατέρας του είναι νεκρός» λέει η πρώην σύντροφος του Μονογυιού

Σε κατάσταση σοκ η πρώην σύντροφος του επιχειρηματία με τον οποίο έχει μια κόρη 3,5 ετών

Οργή στο διαδίκτυο από ανάρτηση της Σίσσυς Χρηστίδου για τον βιασμό στην Θεσσαλονίκη

Οργισμένες αντιδράσεις στο Twitter έχει προκαλέσει η ανάρτηση της...

Το τραγικό χτύπημα της μοίρας στην 24χρονη που βιάστηκε από τα Rich Kids στη Θεσσαλονίκη

Η άτυχη 24χρονη έχασε την οικογένεια και τον αγαπημένο της μέσα σε δύο χρόνια

Ιστορική συμμαχία των οπαδών κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να... ενώσει ακόμα και τους...

Ράκος στο νοσοκομείο η Αθηνά Κοντοπάνου – Ο γάμος με τον Τζώρτζη Μονογυιό το 2020

Το πιο σκληρό παιχνίδι επεφύλασσε η μοίρα στο ζευγάρι...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ