Περιμένοντας τους Αφγανούς!

Must Read

Πολύς ο λόγος για το νέο «προσφυγικό» κύμα που αναμένεται στην Ευρώπη (άρα και στην πατρίδα μας, κατά κύριο λόγο), λόγω των γεγονότων στο Αφγανιστάν. Και, ενώ ήδη κάποιοι «Ευρωπαίοι» προέβησαν σε σχετικές δηλώσεις, όπως ο Μαργαρίτης Σχοινάς («τα σύνορά μας παραμένουν ανοιχτά για όποιον απομακρύνεται από τη βία και τους διωγμούς»), η κυβέρνηση, κατά την προφιλή της τακτική, τηρεί σιγήν ιχθύος.

  • Από τον Γιάννη X. Κουριαννίδη*

Ακόμη και μετά τη δήλωση του Ράμα, ότι η Αλβανία είναι πρόθυμη να δεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες (προφανώς για να τους εγκαταστήσει στην πολύπαθη Βόρεια Ηπειρό μας), ο πρωθυπουργός κρίνει ότι δεν πρέπει να λάβει θέση επί του θέματος.

Κι όμως… Με αναμενόμενη τη συμπεριφορά τής εξ Ανατολών γείτονός μας, με την εργαλειοποίηση του λεγομένου Μεταναστευτικού», θα πρέπει ήδη να είχαμε αρχίσει να προετοιμαζόμαστε. Και μόνον οι σκηνές στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου στα αεροπλάνα συνωστίζονταν αποκλειστικά σχεδόν άνδρες, αποτελούν ένδειξη του πόσο «πρόσφυγες», «ταλαιπωρημένες οικογένειες» και «ασυνόδευτα ανήλικα» θα εισβάλουν για μία ακόμη φορά στην πατρίδα μας.

Και, για να μη μένουμε στα λόγια, η κυβέρνηση θα πρέπει, άμεσα, να μεριμνήσει για τα εξής:

• Αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων. Εχει αποδειχθεί ότι είναι εφικτό, κυρίως με τις δικές μας δυνάμεις, αλλά και συμπληρωματικά με την ενίσχυση ευρωπαϊκών δυνάμεων αποτροπής. Και, επιτέλους, οι προσληφθέντες συνοριοφύλακες να αξιοποιηθούν στον ρόλο για τον οποίο προσελήφθησαν και όχι για να επιτηρούν τις πλατείες Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

• Να ζητηθεί από την Ε.Ε. η πλήρης κάλυψη όλων των δαπανών για τις επιχειρήσεις αποτροπής, προσωρινής διαμονής και επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών, με διαχείριση των κονδυλίων από την κυβέρνηση και όχι από οποιαδήποτε ΜΚΟ.

• Άμεσος εξοπλισμός των δυνάμεων με αρμοδιότητα τη φύλαξη των συνόρων μας, με όλο τον αναγκαίο, σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και δημιουργία αναγκαίων υποδομών. Είναι απαράδεκτο να επαφίενται σε εράνους πολιτών η δημιουργία τσιμεντένιων αντερεισμάτων και η αγορά καμερών νυχτερινής όρασης για τις ανάγκες Στρατού και Αστυνομίας!

Να αυστηροποιηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται για όσους καταφέρνουν τελικά να εισβάλουν στη χώρα μας (ταυτοποίηση, βραχυχρόνια παραμονή, άμεση επαναπροώθηση).

Σε όποιες περιπτώσεις διαπιστωθεί πως έχουμε να κάνουμε με πραγματικούς πρόσφυγες, να γίνεται άμεσος διαχωρισμός από τους υπολοίπους και να παρέχονται όλες οι απαραίτητες φροντίδες σε αυτούς.

Ο πρόσφυγας είναι πρόσωπο ιερό, και αυτή η ιερότητα πρέπει να διαφυλαχθεί απέναντι σε όποιους την εκμεταλλεύονται για να τύχουν των προνομίων της. Για τους λίγους πραγματικούς πρόσφυγες να υπάρξουν πρόβλεψη μεταφοράς τους είτε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είτε σε συγκεκριμένα σημεία στην πατρίδα μας, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, καθώς και πρόνοια αποφυγής της γκετοποίησής τους, μαύρης εργασίας, εγκληματικότητας και ένταξής τους σε κυκλώματα παραεμπορίου. Ευνόητο είναι, φυσικά, ότι τα παραπάνω μέτρα, που αφορούν όσους τελικά θα φιλοξενηθούν για κάποιο διάστημα στην πατρίδα μας, θα πρέπει επιτέλους να επεκταθούν και στους εκατοντάδες χιλιάδες που ζουν ήδη εδώ, εκμεταλλευόμενοι εδώ και χρόνια την αβελτηρία και την ανικανότητα των κρατικών μηχανισμών να ελέγξουν πού ζουν, πώς ζουν, αν ανήκουν σε οργανώσεις τρομοκρατικές ή φονταμενταλιστικές, αν αποτελούν όργανα υπηρεσιών ξένων κρατών κ.λπ.

Ο ρόλος κάποιων εξ αυτών στις πρόσφατες εμπρηστικές ενέργειες άραγε προβλημάτισε τους αρμοδίους ή τα θεώρησαν μεμονωμένα περιστατικά «φτωχοδιαβόλων», που θέλησαν να ενισχύσουν με τον τρόπο αυτόν τα επιδοματικά τους εισοδήματα;

Για όλα τα παραπάνω, μια σοβαρή κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αρχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Αν την ενδιαφέρει πραγματικά όχι μόνο η διαχείριση μιας κρατικής οντότητας, αλλά και το μέλλον του ελληνικού έθνους. Αλλά, μάλλον, ζητάμε πολλά…

*Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης
«Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική»
[email protected]

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εσπευσμένως στο νοσοκομείο ο Δημήτρης Κόκοτας

Ένα απρόοπτο συνέβη το απόγευμα της Πέμπτης στις πρόβες του J2US, που θα προβληθεί το Σάββατο στον Alpha. H...

More Articles Like This