Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022

Εξωτερική πολιτική: Ρόδα είναι και γυρίζει

Δημοσίευση:

Η κρίση στο Αφγανιστάν έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ρευστότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Πέραν του ότι έχουν υποστεί σοβαρό, πιθανόν ανεπανόρθωτο πλήγμα οι ΗΠΑ, η ρευστότητα επεκτείνεται πολύ πέρα από τις χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν. Μάλιστα, αυτή η ρευστότητα επηρεάζει τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Κύπρος και η Ελλάδα.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Οσον αφορά την Τουρκία, η μεγάλη αλλαγή έγινε στις σχέσεις της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της αλλαγής, πρέπει να θυμηθούμε ότι μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες η Τουρκία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν στην ουσία σε έναν άτυπο, ακήρυκτο πόλεμο. Και για να αποδείξουμε ότι ακριβολογούμε, θα δανειστούμε τα λόγια του Ιμπραήμ Καραγκιούλ, τα οποία έγραψε το 2020 ως γενικός διευθυντής της «Γενί Σαφάκ», επικοινωνιακής ναυαρχίδας του Ερντογάν. Οσο για τον Καραγκιούλ, θεωρείται και μυστικοσύμβουλος του Τούρκου προέδρου και ένας από τους θιασώτες της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας.

Εγραφε, λοιπόν, ο Καραγκιούλ: «Τα ΗΑΕ και ο Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ επιτίθενται παντού στην Τουρκία. Ξοδεύει πολλά χρήματα, διευθύνει τις οργανώσεις που είναι εναντίον της Τουρκίας. Η Τουρκία βρίσκεται σε πόλεμο με τα ΗΑΕ, αυτό είναι ξεκάθαρο τώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοκιμαστούν στρατιωτικές μέθοδοι. Η Τουρκία θα πρέπει να χτυπήσει τα ΗΑΕ στο σπίτι τους, όχι στη Λιβύη. Ο Μπιν Ζαγιέντ θα πρέπει να θεωρείται αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης. Αν εσύ, Μπιν Ζαγιέντ, μεταφέρεις τον πόλεμο στην Υεμένη, στη Λιβύη, στοχεύετε στην Τυνησία, αν επιτίθεσαι με κάθε τρόπο στην Τουρκία, αν δημιουργείς στο εσωτερικό της Τουρκίας ίντριγκες, αν χρησιμοποιείς τρομοκρατικές οργανώσεις γι’ αυτόν τον σκοπό… Ε, τότε κάποιος θα μεταφέρει αυτόν τον πόλεμο στο σπίτι σας. Εσύ άνοιξες αυτήν την πόρτα».

Αντιπαράθεση

Επίσης, το κρατικό πρακτορείο Ανατολή, σε μακροσκελές άρθρο για την εμπλοκή των ΗΑΕ στον πόλεμο της Λιβύης, έγραφε στις 5 Μαΐου του 2020: «Τα ΗΑΕ αναζητούν τρόπους να ανατρέψουν τη λιβυκή κυβέρνηση, στέλνοντας στον Χαλίφα Χάφταρ βαριά και στρατηγικά όπλα που προμηθεύθηκε η ίδια από άλλες χώρες, σπάζοντας το εμπάργκο (…). Από το 2014, η διοίκηση του Αμπού Ντάμπι χρησιμοποιεί τις περιφερειακές και διεθνείς σχέσεις της, καθώς και χρηματοδοτικούς πόρους, για να αντικαταστήσει τη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη με τον πραξικοπηματία Χαλίφα Χάφταρ». Μάλιστα, το πρακτορείο Ανατολή δημοσίευσε και έναν κατάλογο με τα όπλα που υποτίθεται ότι έδωσαν τα ΗΑΕ στον Χαφτάρ, από αεροσκάφη μέχρι βαριά όπλα.

Ομως, πέρα από τα άρθρα, έχουμε και τις πράξεις που έγιναν στο πεδίο των μαχών. Αγνωστης ταυτότητας αεροσκάφη βομβάρδισαν αλλεπάλληλες φορές το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μισράτα, όπου έχουν την έδρα τους τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ αλησμόνητη θα μείνει στους Τούρκους η αεροπορική προσβολή, και πάλι από αεροσκάφη άγνωστης ταυτότητας, της αεροπορικής βάσης Αλ Βατίγια, η οποία έχει παραχωρηθεί στην τουρκική πολεμική αεροπορία από την κυβέρνηση Σαράζ. Κατά την αεροπορική επίθεση καταστράφηκαν συστήματα της πυροβολαρχίας MIM-23 Hawk, τα οποία είχε εγκαταστήσει στη βάση η τουρκική πολεμική αεροπορία για την αεροπορική άμυνα της βάσης.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Γιατί πας στη Μακεδονία, Αλέξη;

Τρεις ήταν οι ύποπτοι για τη συγκεκριμένη αεροπορική επίθεση, που έγινε στις 5 Ιουλίου του 2020, λίγο μετά την επίσκεψη στη Λιβύη του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χ. Ακάρ: η Αίγυπτος, η Γαλλία και τα ΗΑΕ. Επίσης, η Τουρκία κατηγορούσε τα ΗΑΕ ότι ήταν απέναντι σε όλα τα μέτωπα που δρούσε, με τις ένοπλες δυνάμεις της ή δι’ αντιπροσώπων.

Εκτός των παραπάνω, υπήρχε και μια βαρύτατη κατηγορία εναντίον των ΗΑΕ. Οτι βρίσκονταν πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοΐλου δήλωσε ανοιχτά ότι τα ΗΑΕ ήταν ο δράστης της 15ης Ιουλίου, μαζί με τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε, επίσης, τα ίδια στοιχεία. Ο Τσαβούσογλου είπε: «Γνωρίζουμε ότι μία χώρα παρείχε χρηματοδότηση 3 δισ. δολαρίων στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης με παράνομες μεθόδους» και κατονόμασε τα ΗΑΕ ότι βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Αλλά και ο ίδιος ο Ερντογάν είπε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι από τον Κόλπο χάρηκαν ιδιαίτερα για την απόπειρα πραξικοπήματος. Εάν κάποιοι έχουν υπηρεσίες πληροφοριών, έχουμε κι εμείς. Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι και πώς κινήθηκαν εκείνο το βράδυ».

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στις 18 Αυγούστου του 2021 διαβάζουμε στον τουρκικό Τύπο ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΑΕ και επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan. Και όχι απλά τον δέχτηκε, όχι μόνο ξέχασε τα όσα καταμαρτυρούσε στα ΗΑΕ και στην ηγεσία τους, αλλά δήλωνε ότι περιμένει να συναντήσει τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ, αυτόν που, κατά μαρτυρία του ιδίου του Ερντογάν, επιχείρησε να τον ανατρέψει.

Για να δούμε το μέγεθος της μεταστροφής, ας δούμε τι είπε πέρυσι τέτοιον καιρό ο Ερντογάν για τα ΗΑΕ: «Μπορεί να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, όπως η αναστολή των διπλωματικών σχέσεων ή ακόμη και η απόσυρση του πρέσβη μας από το Αμπού Ντάμπι». Φέτος, έναν χρόνο μετά, χωρίς να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω τα ΗΑΕ, ο Ερντογάν τα… ξέχασε όλα και μετά τη συνάντηση με τον σύμβουλο της εθνικής ασφαλείας των ΗΑΕ, αφού σημείωσε ότι τα Εμιράτα θα κάνουν σημαντικές επενδύσεις στην Τουρκία και ότι θα υπογραφεί συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων (SWAP), δήλωσε τα εξής: «Εχουμε φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, κάνοντας κάποιες συναντήσεις με την κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι, ειδικά με την υπηρεσία πληροφοριών μας. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε κάποιες συναντήσεις με τον Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ».

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και το Κατάρ

Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί αυτή η κίνηση προσέγγισης ΗΑΕ – Τουρκίας αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον Νοέμβριο του 2020 υπεγράφη διμερής Συμφωνία Ελλάδας – ΗΑΕ για την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα, στην οποία περιλαμβάνεται ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής, σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος. Μάλιστα, η συμφωνία αυτή θεωρείται ίσως η πιο προχωρημένη που έχει υπογράψει η Ελλάδα μετά την είσοδό της στο ΝΑΤΟ, αφού καμία από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει δεν περιέχει ρήτρα αμυντικής συνδρομής.

Ωστόσο, η ρευστότητα δεν περιορίζεται μόνο στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΑΕ, αλλά επεκτείνεται και στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, αλλά και τη Ρωσία. Η Τουρκία φέρεται ότι είναι αποφασισμένη να κάνει κάθε είδους υπεργολαβία υπέρ των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ελαφρύνοντας έτσι το βάρος που σηκώνει η Ουάσινγκτον και προσωπικά ο πρόεδρος Μπάιντεν, λόγω της τροπής των πραγμάτων στο Αφγανικό.

Ακύρωση κυρώσεων

Στόχος της Τουρκίας: η ακύρωση των κυρώσεων για τους S-400, η επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35, η δίκη της Halk Bank να πέσει στα μαλακά και γενικώς η εξομάλυνση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Βλέποντας την προσέγγιση αυτή, η Ρωσία, για να τεστάρει την Αγκυρα, έκανε δήλωση για υπογραφή νέου συμβολαίου αγοράς δεύτερης παρτίδας S-400. Η Τουρκία διέψευσε με ανώνυμες πηγές αξιωματούχων, οι οποίοι, μάλιστα, κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι επιδιώκει να τορπιλίσει την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Τέλος, μια απόδειξη ότι κάτι γίνεται στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι και οι βομβαρδισμοί της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας σε κουρδικούς στόχους στη Συρία και το Ιράκ, πολλοί από αυτούς νοσοκομεία και πολιτικά κτίρια, που εμπίπτουν στη χορεία των εγκλημάτων πολέμου. Αυτά είναι αδύνατον να γίνονται χωρίς την άδεια ή την ανοχή των ΗΠΑ. Και το κερασάκι στην τούρτα, η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν στις 25 Αυγούστου του 2021: «Μίλησα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τις κοινές προσπάθειες για την ασφαλή και φυσιολογική εκκένωση του Αφγανιστάν. Η Τουρκία αποτελεί έναν σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ και έναν ανεκτίμητο συνεργάτη στην περιοχή».

Ξαναπιάστε τα μολύβια στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι λαοί απαντούν στον Κουτσούμπα

Οι εφιάλτες αρχίζουν σαν κακόγουστα αστεία κι έπειτα θεριεύουν. Αυτό συνέβη και με τη...

Γιατί πας στη Μακεδονία, Αλέξη;

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να επισκεφθεί σε αυτή τη συγκυρία...

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και το Κατάρ

Λίγο έλειψε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ. σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο να αναγορεύσει...

Το μεγάλο ψέμα του ΚΚΕ

«Το πρόβλημα είναι ότι εμείς πήραμε απόφαση στις 17 του Νοέμβρη, στις 16 ή...

Η γλώσσα ως όχημα αλυτρωτισμού

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών...

Το κουρδικό «αγκάθι» στην Τουρκία

Τρόμος έχει πιάσει τον Ερντογάν και τους άλλους ισλαμοναζί της κυβέρνησης ΑΚΡ-ΜΗΡ και του...

Δόξα και τιμή στον Σαμουήλ και στα παλικάρια του

Σαν χθες, στις 3 Δεκεμβρίου 1944, ξεκίνησε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της...

Αρπάζουν πλέον και… κτήματα!

Θυμάστε μήπως τον Μαρκ Ρούτε, έναν Ολλανδό πρωθυπουργό, που παρέα με τον συμπατριώτη του,...

«Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη»

Κατάρ συνέχεια. Το ότι το Μουντιάλ του Κατάρ είναι ίσως το πιο «χαριτωμένο» (για...

Στις Βρυξέλλες το μυστικό των εκλογών

Για τον προσδιορισμό του χρόνου διεξαγωγής των εθνικών εκλογών πρέπει να συνυπολογίζουμε έναν παράγοντα...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

«Χειροβομβίδα» από τον καθηγητή Βιοχημείας Κωνσταντίνο Πουλά: «Ο ιός ήταν προσπάθεια πειραματική και συνεργάζονταν και Έλληνες»

Υποστήριξε ακόμα ότι δεν μπορεί να χτιστεί τείχος ανοσίας και πως οι μαζικοί εμβολιασμοί προκαλούν μεταλλάξεις

Κατάθεση σοκ από την Εβελίνα Παπούλια: «Ο Φιλιππίδης μου έδειξε τα γεννητικά του όργανα»

«Προσπάθησε να με αρπάξει στο καμαρίνι» περιέγραψε στο δικαστήριο η γνωστή ηθοποιός

Τραγωδία στις Σέρρες: Ένα παιδί νεκρό από έκρηξη σε δημοτικό σχολείο

Η έκρηξη σημειώθηκε στη δεξαμενή καυσίμων - Τραυματίστηκαν άλλα δύο παιδιά

Αντίλογος για το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής περί «απαγόρευσης απόδοσης τιμών» στον Γεώργιο Γρίβα

Γράφει ο Μάνος Ν. ΧατζηδάκηςΙστορικός ερευνητής-συγγραφέας,Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.ΠΟ.Κ.Με...

Η Άννα – Μισέλ «κάρφωσε» τον στρατηγό Φλώρο!

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου,...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ