Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022

Τουρκία: Σύμμαχος και υποστηρικτής του ISIS

Δημοσίευση:

Στο Αφγανιστάν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) πραγματοποίησε στοχευμένη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εξαιτίας της οποίας έχασαν τη ζωή τους 103 άνθρωποι. Χαρακτηρίζουμε στοχευμένη την επίθεση, γιατί είχε στόχο τους Αμερικανούς στρατιώτες. Σημειώνεται ότι σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες, από τους οποίους οι 10 ήταν πεζοναύτες.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Για κάθε κανονικό άνθρωπο οι ζωές των ανθρώπων έχουν την ίδια αξία, αδιακρίτως εθνικής ταυτότητας, θρησκείας, κοινωνικής τάξης κ.λπ.

Κάναμε πιο πάνω επισήμανση για τους Αμερικανούς στρατιώτες, γιατί συμβαίνουν πράγματα που είναι δύσκολο να τα εξηγήσει και να τα ερμηνεύσει κανείς.

Ασχέτως αν υπάρχουν αναφορές και στοιχεία που δείχνουν ότι στη δημιουργία του ISIS έβαλαν το χεράκι τους οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, κάτι που δεν μπορούμε να αποδείξουμε, το σίγουρο είναι ότι ο αμερικανικός στρατός και η αμερικανική κυβέρνηση από τότε που το Ισλαμικό Κράτος άρχισε να γίνεται απειλή για τη διεθνή ασφάλεια πρωταγωνιστούν στον πόλεμο εναντίον του. Οι ΗΠΑ ηγούνται του διεθνούς συνασπισμού για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Σ’ αυτόν τον αγώνα για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των Αμερικανών, στρατιωτικών και διπλωματών, η πιο αξιόπιστη και αξιόμαχη δύναμη στο έδαφος ήταν και παραμένουν οι Κούρδοι της Συρίας.

Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους Κούρδους της Συρίας από το 2014 στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους υπέστησαν την πρώτη στρατηγική τους ήττα στο Κομπάνι, όπου Κούρδοι και Αμερικανοί κατόρθωσαν να κρατήσουν ελεύθερη την πόλη, την οποία πολιορκούσαν οι τζιχαντιστές από όλες τις πλευρές.

Τότε, στις 7 Οκτωβρίου 2014, ο Ερντογάν, σε ομιλία του στη γειτονική πόλη Αντέπ, είχε δηλώσει χαιρέκακα ότι «το Κομπάνι από στιγμή σε στιγμή πέφτει» στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούσαν το τουρκικό έδαφος όχι μόνο για να ανεφοδιάζονται και να μεταφέρουν τους τραυματίες τους στα νοσοκομεία της Τουρκίας, αλλά και για να πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των υπερασπιστών του Κομπάνι.

Τελικά το Κομπάνι σώθηκε όταν στις 20 Οκτωβρίου 2014 πολεμικά μεταφορικά αεροσκάφη των ΗΠΑ πέταξαν με αλεξίπτωτα όπλα και πυρομαχικά στους υπερασπιστές του Κομπάνι, για να απελευθερωθεί τις 26 Ιανουαρίου, όταν οι τζιχαντιστές τράπηκαν σε φυγή, δεχόμενοι την πρώτη στρατηγικού χαρακτήρα ήττα τους.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και το Κατάρ

Ακολούθησαν αλλεπάλληλες ήττες, με πρωταγωνιστές στο έδαφος τους Κούρδους και στον αέρα τις ΗΠΑ.

Έτσι απελευθερώθηκαν οι Ιεράπολις/Μένπετζ, Ράκα, και Ντερ εζ Ζορ, για να χάσει σταδιακά όλα τα εδάφη που είχε κατακτήσει το Ισλαμικό Κράτος.

Φυσικά, στη δυτικά του Ευφράτη περιοχή καθοριστικό ρόλο έπαιξε η αεροπορική υποστήριξη που παρείχε η Ρωσία στις δυνάμεις του Ασαντ, όμως η εκκαθάριση του ISIS από τις περιοχές αυτές θα ήταν πολύ πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, αν δεν είχε ηττηθεί προηγουμένως ανατολικά του Ευφράτη από τη συμμαχία ΗΠΑ – Κούρδων και αν δεν είχε χάσει την πρωτεύουσά του και τη στρατηγικής σημασίας ενδοχώρα του.

Όλα αυτά τα χρόνια που διαρκεί ο αγώνας εναντίον του ISIS οι Κούρδοι πλήρωσαν τεράστιο φόρο αίματος, ενώ ο στρατός των ΗΠΑ είχε ελάχιστες απώλειες. Οι Κούρδοι μετρούν περίπου 14.000 νεκρούς και 20.000 τραυματίες, όλοι τους αγόρια και κορίτσια νεαρής ηλικίας, το άνθος του κουρδικού πληθυσμού.

Όλα αυτά τα χρόνια ένας από τους βασικότερους υποστηρικτές του ISIS ήταν η Τουρκία. Τα ηγετικά στελέχη του ISIS φιλοξενούνταν από τη ΜΙΤ σε πεντάστερα ξενοδοχεία, εταιρίας του περιβάλλοντος Ερντογάν, έπαιρναν το πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές που ήλεγχε το ISIS και εξασφάλιζαν κέρδη δεκάδων ή και εκατοντάδων δολαρίων.

Ακόμα και ο ηγέτης του ISIS, ο Ebubekir el-Bagdadi, είχε βρει καταφύγιο στο χωριό Barisa του Ιντλίμπ, σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκικά σύνορα και σε περιοχή που ήταν υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και της ΜΙΤ.

Εκεί τον εντόπισαν οι Κούρδοι και τον σκότωσαν οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού, τη νύχτα 26/27 Οκτωβρίου του 2019.

Όσον αφορά τη συνεργασία και την υποστήριξη που παρείχε η Τουρκία στο Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC – Τουρκικά, της 2ας Δεκεμβρίου του 2015, ο υφυπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είπε στους δημοσιογράφους: «Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου που κλέβει το ISIS από τη Συρία είναι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της Τουρκίας. Ο Ερντογάν και η οικογένειά του έχουν διαπράξει εγκληματικές δραστηριότητες». Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η Ρωσία παρέδωσε στον ΟΗΕ σχετικό φάκελο με στοιχεία της εμπλοκής της Τουρκίας στην υποστήριξη του ISIS.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Γιατί πας στη Μακεδονία, Αλέξη;

Ποιο είναι το εξωφρενικό; Την ώρα που πέθαιναν οι Αμερικανοί πεζοναύτες από βόμβα του ISIS και λίγες ώρες μετά τους επαίνους που έκανε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κύριος Μπλίνκεν, η τουρκική πολεμική αεροπορία με δολοφονικά drones σκότωνε τους ηγέτες των Κούρδων που πρωταγωνίστησαν στην ήττα του ISIS στη Συρία. Τους ηγέτες που συνέχιζαν να μάχονται εναντίον του ISIS, μέχρι να σκοτωθούν από τα δολοφονικά πυρά της Τουρκίας.

Επειδή έχουμε δει και έχουμε ζήσει πολλά, θεωρούμε ότι ήλθε η ώρα να ξεχωρίσει η ήρα απ’ το στάρι.

Θα πρέπει να αντιληφθούν στην Ουάσινγκτον ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία που δημιούργησε αυτά τα 20 χρόνια που κυβερνά θεωρούν στρατηγικό όπλο το Ισλάμ. Με αυτό θα πολεμήσουν για να καταστεί η Τουρκία ηγέτης στον μουσουλμανικό κόσμο και μετά να σκαρφαλώσει στην κορυφή και να γίνει πρώτη δύναμη στον κόσμο.

Αυτό είναι το σχέδιό τους, για τον λόγο αυτό ό,τι και να λένε στις διπλωματικές συζητήσεις, ό,τι διαβεβαιώσεις και να δίνουν, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ISIS και οι Ταλιμπάν είναι στρατηγικοί σύμμαχοι του Ερντογάν και της Τουρκίας και όχι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία μισεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, μισεί οτιδήποτε δυτικό και μη μουσουλμανικό, και το μόνο που κάνει είναι να εκμεταλλεύεται τις σχέσεις αυτές μέχρι να γίνει δυνατή και να σταθεί μόνη της στα πόδια της. Τότε θα δούμε όλοι το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας.

Οπότε, τώρα που οι ΗΠΑ χύνουν δάκρυα για τους ήρωες πεζοναύτες που έπεσαν ενώ εκτελούσαν την αποστολή που τους ανατέθηκε, καλό είναι να ξανασκεφτούν με ποιους θα πάνε και ποιους θ’ αφήσουν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι λαοί απαντούν στον Κουτσούμπα

Οι εφιάλτες αρχίζουν σαν κακόγουστα αστεία κι έπειτα θεριεύουν. Αυτό συνέβη και με τη...

Γιατί πας στη Μακεδονία, Αλέξη;

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να επισκεφθεί σε αυτή τη συγκυρία...

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και το Κατάρ

Λίγο έλειψε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ. σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο να αναγορεύσει...

Το μεγάλο ψέμα του ΚΚΕ

«Το πρόβλημα είναι ότι εμείς πήραμε απόφαση στις 17 του Νοέμβρη, στις 16 ή...

Η γλώσσα ως όχημα αλυτρωτισμού

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών...

Το κουρδικό «αγκάθι» στην Τουρκία

Τρόμος έχει πιάσει τον Ερντογάν και τους άλλους ισλαμοναζί της κυβέρνησης ΑΚΡ-ΜΗΡ και του...

Δόξα και τιμή στον Σαμουήλ και στα παλικάρια του

Σαν χθες, στις 3 Δεκεμβρίου 1944, ξεκίνησε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της...

Αρπάζουν πλέον και… κτήματα!

Θυμάστε μήπως τον Μαρκ Ρούτε, έναν Ολλανδό πρωθυπουργό, που παρέα με τον συμπατριώτη του,...

«Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη»

Κατάρ συνέχεια. Το ότι το Μουντιάλ του Κατάρ είναι ίσως το πιο «χαριτωμένο» (για...

Στις Βρυξέλλες το μυστικό των εκλογών

Για τον προσδιορισμό του χρόνου διεξαγωγής των εθνικών εκλογών πρέπει να συνυπολογίζουμε έναν παράγοντα...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

«Χειροβομβίδα» από τον καθηγητή Βιοχημείας Κωνσταντίνο Πουλά: «Ο ιός ήταν προσπάθεια πειραματική και συνεργάζονταν και Έλληνες»

Υποστήριξε ακόμα ότι δεν μπορεί να χτιστεί τείχος ανοσίας και πως οι μαζικοί εμβολιασμοί προκαλούν μεταλλάξεις

Κατάθεση σοκ από την Εβελίνα Παπούλια: «Ο Φιλιππίδης μου έδειξε τα γεννητικά του όργανα»

«Προσπάθησε να με αρπάξει στο καμαρίνι» περιέγραψε στο δικαστήριο η γνωστή ηθοποιός

Τραγωδία στις Σέρρες: Ένα παιδί νεκρό από έκρηξη σε δημοτικό σχολείο

Η έκρηξη σημειώθηκε στη δεξαμενή καυσίμων - Τραυματίστηκαν άλλα δύο παιδιά

Αντίλογος για το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής περί «απαγόρευσης απόδοσης τιμών» στον Γεώργιο Γρίβα

Γράφει ο Μάνος Ν. ΧατζηδάκηςΙστορικός ερευνητής-συγγραφέας,Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.ΠΟ.Κ.Με...

Η Άννα – Μισέλ «κάρφωσε» τον στρατηγό Φλώρο!

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου,...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ