Τρίτη 21/9/2021

Ιερό καθήκον να προστατέψουμε το έθνος-κράτος

Μετά την κρίση που ξέσπασε στο Αφγανιστάν, με την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η παγκόσμια σκηνή στην κυριολεξία ρευστοποιείται.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Ένα κράτος περίπου 35.000.000 κατοίκων εισέρχεται σε μια σκοτεινή περίοδο, όπου θα επικρατήσει η βαρβαρότητα εναντίον των γυναικών, των γραμμάτων, των τεχνών, της μουσικής, του θεάτρου, της παιδείας. Θα επικρατήσει η βαρβαρότητα εναντίον του ανθρώπου.

Όμως το θέμα είναι ότι η κατάσταση αυτή επηρεάζει μεγάλες, μεσαίες και μικρές χώρες, ανατρέπει παραδοσιακές σχέσεις και ισορροπίες, εξάγει αστάθεια και «ταλιμπανισμό» σχεδόν στις μισές χώρες της ανθρωπότητας.

Η Ρωσία ανησυχεί γιατί, με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Τατζικιστάν και με την τάση φυγής των Αφγανών από την πατρίδα τους, υποψήφιες προς αποσταθεροποίηση χώρες είναι η Κιργιζία, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν. Όμως, αν αποσταθεροποιηθούν οι χώρες αυτές, κινδυνεύει με αποσταθεροποίηση και η ίδια η Ρωσία.

Επίσης, ανησυχεί και η Κίνα γιατί το Αφγανιστάν συνορεύει με την αυτόνομη περιοχή του Σινκιάνγκ, όπου κατοικούν 13.000.000 Ουιγούροι, με ισχυρά ισλαμιστικά ρεύματα, που επηρεάζονται από τους Ταλιμπάν. Και όπως είναι γνωστό οι Ουιγούροι είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της Κίνας, αφού κατηγορείται από τη Δύση ότι διαπράττει γενοκτονία εις βάρος των Ουιγούρων.

Η τρίτη μεγάλη χώρα που απειλείται με αποσταθεροποίηση είναι το Πακιστάν, το οποίο αποτέλεσε επί πολλά χρόνια την επιχειρησιακή βάση των Ταλιμπάν. Η απειλή που αντιμετωπίζει το Πακιστάν έχει δύο σκέλη. Το ένα σχετίζεται με τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων Αφγανών στο πακιστανικό έδαφος. Αριθμός που μπορεί να γίνει εκατομμύριο ή και εκατομμύρια.

Το άλλο σκέλος έχει να κάνει με την οργάνωση Ταλιμπάν του Πακιστάν. Αν οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν κερδίσουν το στοίχημα και κατορθώσουν να διοικήσουν τη χώρα τους, οι Ταλιμπάν του Πακιστάν θα αποκτήσουν δύναμη, που είναι πιθανόν να απειλήσει τη σταθερότητα της χώρας αυτής.

Η τέταρτη μεγάλη χώρα που απειλείται είναι το Ιράν, το οποίο ήδη φιλοξενεί στο έδαφός του πάνω από 1.000.000 Αφγανούς μετανάστες. Το Ιράν, μαζί με την Τουρκία, έπαιζε ένα παιχνίδι με τους Αφγανούς μετανάστες, τους οποίους χρησιμοποιούσε ως «όπλο» εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τώρα όμως το «όπλο» αυτό μπορεί να γίνει αυτεπίστροφο, δηλαδή μπούμεραγκ, αφού οι Αφγανοί δεν θέλουν να μπουν σε περιπέτειες, δεδομένου ότι οι δρόμοι προς την Ευρώπη δεν είναι πλέον τόσο ανοιχτοί όπως μέχρι τώρα.

Η τέταρτη μεγάλη χώρα που απειλείται είναι η Τουρκία, η οποία, επίσης, έπεσε στον λάκκο που έσκαβε για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο Ερντογάν λέει ότι η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 300.000 Αφγανούς, ενώ η αντιπολίτευση μιλά για 1.000.000. Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι οι ψηφοφόροι, ακόμα και εκείνοι του ΑΚΡ και του ΜΗΡ, δεν θέλουν άλλους μετανάστες. Οι Αφγανοί κι εδώ δεν θέλουν να μπουν σε περιπέτειες προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, γιατί τα μέτρα αποτροπής έχουν ενταθεί και προτιμούν να μείνουν στην Τουρκία. Και όπως είναι γνωστό, είναι καλή η εξουσία. Καλό το Ισλάμ, καλός ο νεοοθωμανισμός, όμως καλύτερη όλων είναι η εξουσία, λέει ο Ερντογάν. Αρα, πρόβλημα οι Αφγανοί και για την Τουρκία.

Για την Ελλάδα δεν είναι ανάγκη να αναφέρουμε και πολλά. Τυχόν μαζική εισβολή Αφγανών στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε πολιτικές, αλλά και κοινωνικές ανατροπές. Αυτό το γνωρίζουν και οι πέτρες, μόνο οι ιδεοληπτικοί και οι εθνομηδενιστές δεν το βλέπουν αυτό.

Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη. Τυχόν μαζική εισβολή εκατομμυρίων Αφγανών θα ενισχύσει τα εθνικιστικά και ακροδεξιά κινήματα, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε πολιτικές ανατροπές στη Γερμανία, τη Γαλλία, άρα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η μόνη που μένει αλώβητη από την κατάσταση αυτή είναι η Αμερική, οι ΗΠΑ, επειδή παρεμβάλλεται ένας ολόκληρος ωκεανός. Όμως το πλήγμα στο κύρος και στην αξιοπιστία των ΗΠΑ ως συμμάχου χώρας είναι τεράστιο, ίσως ανεπανόρθωτο. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η ανθρωπότητα ολόκληρη έχει μπει σε μια φάση ρευστότητας. Το καθεστώς των Νεο-ταλιμπάν θα οδηγήσει σε νέες εξελίξεις, θα δώσει στους παίκτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέες μεθόδους σχέσεων, οι συμμαχίες θα αλλάξουν και τα συμφέροντα θα φέρουν μερικές χώρες πιο κοντά μεταξύ τους και θα απομακρύνουν άλλες.

Όσο για την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως συμμάχου χώρας, που είναι ένα θέμα καυτό για την Ελλάδα και την Κύπρο, όσο και να θέλει να πιστέψει κάποιος ότι με μας τα πράγματα είναι διαφορετικά, είναι λάθος να μη φέρει στον νου του και ο πιο φιλοαμερικανός την κατάσταση που βρέθηκαν οι Κούρδοι πριν από τρία χρόνια, όταν ο Τραμπ αποφάσισε να «πουλήσει» τους συμμάχους του Κούρδους στη Συρία, ούτε τους Αφγανούς, που άφησαν έρμαιο στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ενας λογικός συνειρμός είναι ο εξής:

Πριν από λίγα χρόνια «πούλησαν» τους Κούρδους, φέτος τους Αφγανούς, αύριο ποιος θα έχει σειρά;

Άραγε στην Αθήνα και τη Λευκωσία απασχολεί κανέναν αυτό το ακανθώδες και καυτό ζήτημα;

Υπολογίζει κανείς τι θα γίνει, αν τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ επιβάλουν το «άδειασμα» της Κύπρου και της Ελλάδας, όπως έγινε το 1974 στην Κύπρο;

Όλα αυτά μάς οδηγούν σε ένα τελικό συμπέρασμα. Σε αυτόν τον ρευστοποιημένο κόσμο, με τις σχέσεις και τις συμμαχίες να αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη και με την Τουρκία να υπερεξοπλίζεται και να εκδηλώνει ανερυθρίαστα την επεκτατική της πολιτική στην Κύπρο και την Ελλάδα, επιτακτική ανάγκη είναι να ενισχύσουμε το εθνικό κράτος, την εθνική παραγωγή και την εθνική μας άμυνα.

Πρώτα να γίνουμε εμείς δυνατοί και αυτάρκεις και μετά να ενισχύσουμε συμπληρωματικά τη χώρα με κάθε είδους συμμαχίες.

Οι καιροί ου μενετοί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ