Τίτλος τιμής

Must Read

Ενα άρθρο μου, τον Σεπτέμβριο του 2020, στο οποίο διετύπωνα συγκεκριμένες σκέψεις για το πώς πρέπει να διαπραγματευτεί η Ελλάδα στον ελληνοτουρκικό διάλογο και για το τι θα έπρεπε να πουν οι Έλληνες διπλωμάτες στους Τούρκους ομολόγους τους, αν οι γείτονες συνέχιζαν τις προκλήσεις και τις ύβρεις (« Η παγίδα του dispute», 19/09/2020), προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος υπέβαλε μήνυση εναντίον μου και άλλων τριών συναδέλφων στην εφημερίδα «δημοκρατία» με την κατηγορία της προσβολής του προσώπου του προέδρου της δημοκρατίας.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Δεν παραπονούμεθα. Οταν ο νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ διώκεται από την ίδια του τη χώρα, τι καλύτερο θα μπορούσαμε να περιμένουμε εμείς; Το γεγονός ότι προσφάτως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε το συγκεκριμένο άρθρο του τουρκικού ποινικού κώδικα, με το οποίο ζητείται η δίωξή μας, ως αντίθετο με τη διεθνή νομιμότητα θεωρείται λεπτομέρεια στη γείτονα. Στην Αγκυρα επικαλούνται τις αποφάσεις του συγκεκριμένου δικαστηρίου μόνον όταν τους συμφέρει! Το επίμαχο σημείωμά μου, που προβλήθηκε πρωτοσέλιδα από την εφημερίδα μας, αποτέλεσε το προϊόν της συλλογικής εθνικής αγανάκτησης για τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς Τούρκων πολιτικών και αξιωματικών εναντίον του ελληνικού λαού και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της κρίσης του Αυγούστου στο Αιγαίο. Χαρακτηρισμοί οι οποίοι συνεχίζονται έως σήμερα, με αμείωτη ένταση, από Τούρκους πολιτικούς, επιτελείς και από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν.

Οι πρόσφατες δημόσιες νουθεσίες του προς τον πρόεδρο Μακρόν να μη μας πωλήσει μαχητικά αεροσκάφη Ραφάλ, γιατί είμαστε έθνος πτωχευμένο, είναι ενδεικτικές του σεβασμού που τρέφει προς την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οπως προκύπτει άλλωστε από το περιεχόμενο της μηνύσεως, που διαβιβάστηκε μέσω της διαδικασίας για την παροχή δικαστικής συνδρομής από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης, άλλη είναι κατά βάθος η αιτία ενόχλησης του κυρίου Ερντογάν: Αυτό που ενοχλεί τον Τούρκο πρόεδρο, πριν και πάνω από όλα, είναι ότι η εφημερίδα μας θεωρείται εμπόδιο για τα σχέδιά του στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Το οποίο Αιγαίο ονομάζει, παραβιάζοντας βαναύσως τις συνθήκες, «Θάλασσα των Νησιών».

Συγκεκριμένα, στη μήνυσή του αναφέρεται ότι «στόχος αυτής της απεχθούς πράξης δεν είναι μονάχα το πρόσωπο του προέδρου μας. Είναι επίσης και τα μεγάλα συμφέροντα του έθνους μας, που τα υπερασπίζεται σταθερά ο πρόεδρός μας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Θάλασσα των Νησιών». Εννοείται ότι η φράση αυτή δεν αποτελεί κατηγορία για εμάς, αλλά τίτλο τιμής, «παράσημο». Εννοείται και ότι το Αιγαίο θα συνεχίσει να ονομάζεται όπως αιώνες τώρα, «Αιγαίο», όχι «Θάλασσα». Εννοείται, τέλος, και το εξής: Πράγματι, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας θα στεκόμαστε εμπόδιο σε όποιον διεκδικεί θάλασσες και εδάφη που δεν του ανήκαν ποτέ. Αυτή είναι, μεταξύ άλλων, η αποστολή μας. Η περιφρούρηση των μεγάλων συμφερόντων του έθνους μας στο Αρχιπέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο. Το status quo στο Αιγαίο δεν θα αλλάξει. Ελπίζουμε δε ότι, με τη βοήθεια της Ρωσίας, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, θα εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας για τα 12 μίλια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διατάχθηκε ΕΔΕ για περιστατικό σωματικής βίας μετά από καταγγελία γιατρού σε βάρος συναδέλφου της!

Αναταραχή επικρατεί στο νοσοκομείο Πύργου τις τελευταίες ώρες μετά από περιστατικό ανάμεσα σε δύο γιατρούς που συνέβη χθες και...

More Articles Like This