Το συντηρητικό μανιφέστο του Βλ. Πούτιν ΙΙ

Must Read

«Σε ορισμένες δυτικές χώρες, η συζήτηση για τα δικαιώματα των ανδρών και των γυναικών έχει μετατραπεί σε κάτι εντελώς εξωπραγματικό. Προσέξτε να μην καταλήξετε εκεί όπου κάποτε σχεδίαζαν να πάνε οι μπολσεβίκοι»

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Σήμερα δημοσιεύεται το δεύτερο μέρος από την κριτική που άσκησε στην ιδεολογία του δικαιωματισμού και την αντιπαραδοσιακή, νεοταξική κουλτούρα ο πρόεδρος της Ρωσίας, στην ομιλία του στις 21 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Διεθνούς Ομίλου Διαλόγου Valdai. Σε αυτή την ομιλία διατύπωσε το μανιφέστο του λογικού, μετριοπαθούς συντηρητισμού και παραλλήλισε τη μεθοδολογία και τις σύγχρονες νεοταξικές αξίες με αυτές που ήδη δοκίμασαν -με τραγικά αποτελέσματα- οι μπολσεβίκοι στη Ρωσία.

*** *** ***

«Σε ορισμένες δυτικές χώρες, η συζήτηση για τα δικαιώματα των ανδρών και των γυναικών έχει μετατραπεί σε κάτι εντελώς εξωπραγματικό. Κοιτάξτε, προσέξτε να μην καταλήξετε εκεί όπου κάποτε σχεδίαζαν να πάνε οι μπολσεβίκοι – όχι μόνο κοινωνικοποιώντας… κοτόπουλα, αλλά και κοινωνικοποιώντας γυναίκες. Ενα ακόμη βήμα πιο πέρα και εκεί θα φτάσετε…

»Οι ζηλωτές αυτών των νέων προσεγγίσεων φτάνουν στο σημείο ακόμη και να θέλουν να καταργήσουν εντελώς αυτές τις έννοιες. Οποιος τολμήσει να αναφέρει ότι άντρες και γυναίκες υπάρχουν στην πραγματικότητα, κάτι που είναι βιολογικό γεγονός, κινδυνεύει να εξοστρακιστεί. Υπάρχει το “γονέας νούμερο ένα” και το “γονέας νούμερο δύο”, το “γονέας που γεννά” αντί για το “μητέρα” και το “ανθρώπινο γάλα” που αντικαθιστά το “μητρικό γάλα”, επειδή μπορεί αυτοί οι όροι να αναστατώσουν τους ανθρώπους που δεν είναι σίγουροι για το φύλο τους. Επαναλαμβάνω, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Στη δεκαετία του 1920, οι λεγόμενοι Σοβιετικοί “παραγωγοί κουλτούρας” επινόησαν επίσης κάποιο νέου τύπου λεξιλόγιο, πιστεύοντας ότι έτσι δημιουργούσαν μια νέα συνείδηση και με αυτόν τον τρόπο άλλαζαν τις αξίες. Και, όπως έχω ήδη πει, προκάλεσαν τέτοιο χάος που ακόμα προκαλεί ανατριχίλα.

»Ας αναφέρουμε, επίσης, μερικά πραγματικά τερατώδη πράγματα, όταν τα παιδιά διδάσκονται από μικρή ηλικία ότι ένα αγόρι μπορεί εύκολα να γίνει κορίτσι και το αντίστροφο. Δηλαδή, οι δάσκαλοι ουσιαστικά τούς επιβάλλουν μια επιλογή που υποτίθεται ότι έχουμε όλοι. Το κάνουν ενώ αποκλείουν τους γονείς από τη διαδικασία και αναγκάζουν το παιδί να πάρει αποφάσεις που μπορούν να ανατρέψουν ολόκληρη τη ζωή του. Δεν μπαίνουν καν στον κόπο να συμβουλευτούν παιδοψυχολόγους – είναι ένα παιδί σε αυτή την ηλικία ικανό να πάρει μια τέτοια απόφαση; Λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους, αυτό φτάνει να προσεγγίζει τα όρια του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, και αυτό γίνεται στο όνομα και με την παντιέρα της προόδου.

»Λοιπόν, αν σε κάποιον αρέσει αυτό, ας το κάνει. Έχω ήδη αναφέρει ότι, στη διαμόρφωση των προσεγγίσεών μας, θα καθοδηγούμαστε από έναν υγιή συντηρητισμό. Αυτό ειπώθηκε πριν από μερικά χρόνια, όταν τα πάθη στη διεθνή σκηνή δεν ήταν ακόμα τόσο έντονα όσο είναι τώρα, αν και, φυσικά, μπορούμε να πούμε ότι ακόμη και τότε πύκνωναν τα σύννεφα. Τώρα, όταν ο κόσμος διέρχεται μια δομική αναταραχή, η σημασία του συνετού συντηρητισμού στη χάραξη πολιτικής έχει πολλαπλασιαστεί – ακριβώς λόγω των αυξανόμενων κινδύνων και της εύθραυστης κατάστασης της πραγματικότητας γύρω μας.

»Αυτή η συντηρητική προσέγγιση δεν αφορά μια μορφή αδαούς παραδοσιολατρίας, τον φόβο της αλλαγής ή κάποιο περιοριστικό παιχνίδι, πολλώ δε μάλλον την απόσυρση στο καβούκι μας. Πρόκειται κυρίως για την εμπιστοσύνη σε μια παράδοση δοκιμασμένη στον χρόνο, τη διατήρηση και την αύξηση του πληθυσμού, τη ρεαλιστική αξιολόγηση του εαυτού και των άλλων, την ακριβή αξιολόγηση των προτεραιοτήτων, τη συσχέτιση αναγκαιότητας και δυνατότητας, τη συνετή διατύπωση στόχων και την απόλυτη απόρριψη του εξτρεμισμού ως μεθόδου.

»Και, ειλικρινά, στην επικείμενη περίοδο της παγκόσμιας αναδιάταξης δυνάμεων, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετά, με τον τελικό σχεδιασμό της να είναι αβέβαιος, ο μετριοπαθής συντηρητισμός είναι η πιο λογική συμπεριφορά, σύμφωνα με την άποψή μου. Αναπόφευκτα θα αλλάξει κάποια στιγμή, αλλά μέχρι στιγμής το να μη βλάπτουμε -η βασική αξία στην ιατρική- φαίνεται ότι είναι η λογικότερη επιλογή. “Noli nocere”, όπως λένε».

Ολόκληρη η ιστορικής σημασίας ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν υπάρχει στην αγγλική γλώσσα εδώ: https://valdaiclub.com/events/posts/articles/vladimir-putin-meets-with-members-of-the-valdai-discussion-club-transcript-of-the-18th-plenary-session/.

Δείτε επίσης:

Το συντηρητικό μανιφέστο του Βλ. Πούτιν

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προσοχή! Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ από σήμερα στην Αττική Οδό λόγω έργων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τίθενται από σήμερα σε ισχύ, σε τμήμα της Αττικής Οδού, λόγω της εκτέλεσης έργων.Όπως προκύπτει από τη...

More Articles Like This