Θράσος χιλίων πιθήκων

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Ο βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) της Μερσίνας, Αλί Μαχίρ Μπασαρίρ, δήλωσε: «Την περίοδο από την ανάληψη των καθηκόντων του Ερντογάν, το 2014, έως το τέλος του 2019, διώχθηκαν 63.041 άτομα για προσβολή του προέδρου. Από αυτά, 9.554 καταδικάστηκαν από αυτές τις αγωγές».

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Ο Μπασαρίρ, ο οποίος υπέβαλε πρόταση κοινοβουλευτικής έρευνας στην προεδρία της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας σχετικά με το θέμα, είπε: «Οποιος επικρίνει την κυβέρνηση συλλαμβάνεται και διώκεται. Θέλουν ό,τι κάνουν να επικροτείται. Οι πολίτες μας εκφράζουν τα κοινωνικά και οικονομικά τους προβλήματα μέσω των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των συνεντεύξεων στον δρόμο, και στη συνέχεια τίθενται αντιμέτωποι με κράτηση ακόμη και στην περίπτωση της παραμικρής κριτικής. Αυτή η στάση είναι ασυμβίβαστη με την κατανόηση του κράτους δικαίου».

Στη συνέχεια, ο Μπασαρίρ, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την κοινοβουλευτική έρευνα, έδωσε ορισμένα παραδείγματα συλλήψεων με την κατηγορία της προσβολής του Ερντογάν: «Οι υποθέσεις μηνύσεων συκοφαντικής δυσφήμησης κατά του προέδρου, που κατατέθηκαν από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν αυξηθεί ασύγκριτα σε σχέση με την περίοδο των προηγούμενων προέδρων μας. Αυτή η κατάσταση ήταν ένας δείκτης της καταπιεστικής, εκφοβιστικής και τρομακτικής κατανόησης της σημερινής κυβέρνησης για τους πολίτες μας».

Στη συνέχεια, ο Μπασαρίρ έδωσε στοιχεία για το θέμα: «Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, μόνο το 2019 διώχθηκαν 36.066 άτομα για συκοφαντική δυσφήμηση, 12.298 εκ των οποίων σε ένα έτος σύμφωνα με το άρθρο 299 του ΚΦΚ, που ορίζει ποινές φυλάκισης από 1 έως 4 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Γενική Διεύθυνση Ποινικού Μητρώου και Στατιστικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά τη θητεία του 10ου προέδρου Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ διώχθηκαν 163 άτομα με την κατηγορία εξύβρισης του προέδρου, ενώ κατά τη θητεία του 11ου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, που είναι και από το ίδιο κόμμα και παλιός σύντροφος του Ερντογάν, διώχθηκαν 848 άτομα».

Αυτά είναι στοιχεία που κατέθεσε επίσημα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Δηλαδή, την περίοδο του 10ου προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας διώχθηκαν για το αδίκημα της εξύβρισης του προέδρου 163 άτομα, την περίοδο του 11ου προέδρου 848 άτομα και την περίοδο του Ταγίπ Ερντογάν 63.041 άτομα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για πενταετή περίοδο που διαρκεί η θητεία του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Τι αντιλαμβάνεται ο αντικειμενικός αναγνώστης αυτών των στοιχείων. Οτι ο Ερντογάν είναι ένας αυταρχικός ηγέτης, ένας δικτάτορας, που δεν αντέχει οποιονδήποτε αρνητικό σχολιασμό του έργου και των πράξεών του και συλλαμβάνει όποιον του ασκεί κριτική.

Μόνο το 2020 στην Τουρκία, σε 137 δίκες που σχετίζονται με τον Τύπο σε 15 νομούς, διώχθηκαν τουλάχιστον 205 δημοσιογράφοι. Οι 64 από αυτούς ήταν γυναίκες.

Σύμφωνα με την Ενωση Δημοσιογράφων Τουρκίας (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti), τον Μάιο του 2021 βρίσκονταν φυλακισμένοι στην Τουρκία 43 δημοσιογράφοι.

Ενώ λοιπόν η κατάσταση στην Τουρκία είναι αυτή, ενώ ο απλός πολίτης νιώθει τη βαριά σκιά του ισλαμοφασιστικού αυταρχισμού του Ερντογάν να του κλείνει το στόμα και να μην μπορεί να εκφραστεί, ο Τούρκος πρόεδρος είχε το θράσος να μηνύσει την εφημερίδα «δημοκρατία» και να ζητήσει την προσαγωγή σε δίκη τεσσάρων δημοσιογράφων.
Δικτατορία!

Κι αυτό, γιατί; Επειδή η εφημερίδα «δημοκρατία», διερμηνεύοντας και εκφράζοντας το κοινό αίσθημα, μπροστά στις απαράδεκτες προκλήσεις του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας, χρησιμοποίησε μια λέξη συμβολική. Οπως λέμε, δηλαδή, σε κάποιον «άντε χάσου» ή «άντε πνίξου», χωρίς να το εννοούμε, θέλοντας όμως να εκφράσουμε την οργή μας. Και, στην προκειμένη περίπτωση, η οργή των δημοσιογράφων, της εφημερίδας και της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων ήταν απολύτως δικαιολογημένη.

Ο Τούρκος πρόεδρος, βουτηγμένος στη διαφθορά, μεθυσμένος από τα δισεκατομμύρια που εξασφάλισε για τον εαυτό του και την οικογένειά του, κλέβοντας τoν ιδρώτα του τουρκικού λαού και αποκομμένος από την πραγματικότητα, έμπλεος νεοοθωμανικής τρέλας, έχει το θράσος να μετονομάζει το Αιγαίο Πέλαγος σε «θάλασσα των νησιών» και να μιλά για Γαλάζια Πατρίδα, περικλείοντας όλα τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κύπρο στον χάρτη των διεκδικήσεών του.

Και περίμενε να τον «χαϊδέψουν» οι ελληνικές εφημερίδες…

Ενώ με τη μήνυση που έκανε εναντίον της εφημερίδας και τεσσάρων έγκριτων δημοσιογράφων ο Τούρκος πρόεδρος αποδεικνύει ότι έχει θράσος χιλίων πιθήκων, αφού θέλει να κάνει εξαγωγή ισλαμοφασιστικού απολυταρχισμού στην Ελλάδα. Απόδειξη ότι είναι εντελώς αποκομμένος από την πραγματικότητα είναι η ίδια η μήνυση, αφού στο κείμενο της δικογραφίας που συνέταξε η Εισαγγελία της Αγκυρας επιχειρεί να προσδώσει νομιμότητα στις εντελώς παράνομες και παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας μέσω του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας. Στη μήνυση, όπου αποκαλείται το Αιγαίο «θάλασσα των νησιών», μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά και στον πολιτικό στόχο του δημοσιεύματος.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, «στόχος της απεχθούς πράξης (σ.σ.: του δημοσιεύματος) είναι επίσης τα μεγάλα συμφέροντα του έθνους μας, που τα υπερασπίζεται σθεναρά ο πρόεδρός μας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Θάλασσα των Νησιών».

Και επειδή ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο δημοσίευμα της «δημοκρατίας», στη μήνυσή του μιλά για «δραματική ηθική κατάρρευση», καλό θα ήταν να δει τον εαυτό του στον καθρέφτη.

Σε περίπτωση που του τα έχουν κρύψει, αν θέλει μπορούμε να του στείλουμε να ακούσει το ηχητικό από τις ίδιες τις υπηρεσίες του τουρκικού κράτους, όπου ακούγεται να λέει στον γιο του για τα κλεμμένα εκατοντάδες εκατομμύρια, όταν ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση των εισαγγελέων και των αστυνομικών Αρχών για τη σύλληψη των τριών υπουργών του, που έκλεβαν με τη σέσουλα, στις 17 Δεκεμβρίου 2013.

Τότε ακούγεται ο ίδιος να λέει στον γιο του:

Πρώτο τηλεφώνημα, 08.02, στις 17 Δεκεμβρίου:

Ταγίπ Ερντογάν: «Τι έχει στο σπίτι, τα βγάζεις».

Μπιλάλ Ερντογάν: «Τι να κάνω, μπαμπά, έχεις τα λεφτά στο χρηματοκιβώτιο».

Ο Ερντογάν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι έχει λεφτά στο σπίτι του και ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι παντρεμένος με την κόρη του, Εσρά Αλμπαϊράκ, του λέει: «Μαζευτείτε τώρα. Πάρε και τον θείο σου. Δεν ξέρω αν είναι κάπου ο θείος Ζίγια ή όχι. Εντάξει, κάνε κάτι και με αυτά που έχει ο αδερφός Μπουράκ αμέσως».

Μετά, του λέει να πάει στην αδελφή του, τη Σουμεγιέ – εκείνη ξέρει πού να κρύψουν τα λεφτά: «Αυτή έχει τις πληροφορίες για το τι θα κάνεις».Μπιλάλ: «Εντάξει, μπαμπά, η Σουμεγιέ θα μου πει πού να τα πάω».

Στο δεύτερο τηλεφώνημα, που έλαβε χώρα στις 11.17 την ίδια ημέρα και φέρεται ότι έγινε μεταξύ του πρωθυπουργού και του γιου του, ο Μπιλάλ Ερντογάν είπε: «Πατέρα, ο Χασάν, ο αδερφός μου Μπεράτ και ο θείος μου κάτι σκεφτόμαστε. Ο Μπεράτ λέει να δώσουμε αμέσως ένα μέρος των χρημάτων στον Φαρούκ και τα υπόλοιπα να μείνουν, να δουλεύουν όπως μέχρι τώρα. Αλλωστε, αυτό το έχουμε συζητήσει. Αν το κάνουμε αυτό, ένα μεγάλο ποσό θα έχει τακτοποιηθεί».

Ταγίπ Ερντογάν: «Εντάξει».

Μπιλάλ Ερντογάν: «Εντάξει, αφού ξεκινήσαμε μια κοινή επιχείρηση με τον Μεχμέτ Γκιουρ, ας του αφήσουμε ένα ποσό, να το χρησιμοποιήσει στη δουλειά που αρχίσαμε. Ετσι, θα μειώσουμε το ποσό και θα μεταφέρουμε τα υπόλοιπα σε άλλο μέρος».

Ο Ταγίπ Ερντογάν, κλείνοντας το τηλέφωνο, λέει: «Θα πρέπει να τα εξαφανίσετε όλα τα λεφτά».

Σύμφωνα με το τρίτο τηλεφώνημα, που φέρεται ότι έγινε στις 15.39 κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας, όταν ο Ερντογάν ρωτά τον γιο του «Εκανες ό,τι σου έχω πει;», ο Μπιλάλ Ερντογάν απάντησε ως εξής: «Εδώ είμαστε, το βράδυ τα τελειώνουμε όλα. Τελειώσαμε. Κάναμε μερικά από αυτά. Φροντίσαμε το κομμάτι που είχε στα χέρια του ο Μπεράτ. Τώρα, μάλλον θα ασχοληθούμε πρώτα με το κομμάτι που αφορά τον Μεχμέτ Γκιουρ. Τα υπόλοιπα θα τα φροντίσουμε όταν νυχτώσει».

Στο τέταρτο τηλεφώνημα, που έγινε στις 17 Δεκεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός Ερντογάν ρωτάει τον Μπιλάλ «Οταν λέτε ότι τελειώσατε σε μεγάλο βαθμό τι εννοείτε; Τα μηδενίσατε;», εκείνος απαντά: «Δεν τα μηδενίσαμε, πατέρα, υπάρχουν άλλα 30.000.000 ευρώ, δεν τα τελειώσαμε ακόμα. Αυτό το πράγμα μού ήρθε στο μυαλό – ο Μπεράτ έχει λαμβάνειν επιπλέον 25.000.000 δολάρια από τον Αχμέτ Τσαλίκ. Λένε ότι μπορούμε να το δώσουμε εκεί και να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, όταν έρθουν αυτά τα χρήματα. Λέει ότι μπορούμε να πάρουμε ένα διαμέρισμα από τον Σεχιρζάρ. Πώς το βλέπεις αυτό, πατέρα;».

Αφού ο Μπιλάλ Ερντογάν επανέλαβε την ερώτηση για τη «μεταφορά 25.000.000 δολαρίων από τον Τσαλίκ και το διαμέρισμα από τον Σεχιρζάρ», ο πρωθυπουργός Ερντογάν λέει: «Εντάξει, κάν’ το, κάν’ το».

Στη συνέχεια της συνομιλίας, ο Μπιλάλ Ερντογάν είπε ότι έδωσαν «20.000.000 δολάρια» σε έναν άνδρα ονόματι Μεχμέτ, του οποίου το επώνυμο δεν δόθηκε, και ότι έδωσε μερικά από τα χρήματα στον «Τουντς Αμπι», ο οποίος φέρεται ότι είπε: «Μπορούμε να πάρουμε 10.000.000 ευρώ».

Αυτά είναι μόνο από τηλεφωνικές συνομιλίες μίας ημέρας. Σκεφτείτε τι άλλο έχει ο «μπαχτσές». Και έχει το θράσος ο Ερντογάν να μιλά για «δραματική ηθική κατάρρευση» της «δημοκρατίας» και των δημοσιογράφων της!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επικαιροποίηση ΕΜΥ: Πού αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο – Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προχώρησε τα μεσάνυχτα σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, σύμφωνα με τα...

More Articles Like This