26/1/2022

Αρχηγοί στη δημοπρασία

Δημοσιευση:

Οι διάλογοι που ακολουθούν είναι πραγματικοί. Πραγματοποιήθηκαν σε ιστορικό ρεστοράν των βορείων προαστίων, στο οποίο συχνάζει η πολιτική και η οικονομική ελίτ της πατρίδας μας.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Στο «σεπαρέ» για ανεμβολίαστους. Σε μια μεγάλη ροτόντα γύρω από την οποία κάθονταν σε καρέκλες φερφορζέ, κειμήλιο του ιδιοκτήτου από τον γάμο της Αννας Μαρίας με τον βασιλέα Κωνσταντίνο, οι εκπρόσωποι δύο ιστορικών οικογενειών της χώρας που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλίας. Συντηρητικές οικογένειες εννοείται, πιστές στη φιλελεύθερη παράταξη. Οικογένειες με εκτόπισμα, που χαίρουν γενικής εκτιμήσεως. Οταν η συζήτηση για την COSCO, τα λιμάνια, τα κοντέινερ εξαντλήθηκε κάποια στιγμή, το ενδιαφέρον των εφοπλιστών επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

«Εχω μια ωραία ιδέα!» είπε ο αμφιτρύων της συναντήσεως. «Τώρα που τα κόμματα εκλέγουν αρχηγούς από τη βάση, να πάμε να γραφτούμε με τους φίλους μας μαζικά σε αυτά. Στο ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΚΕ, σε όλα. Και ευκαιρίας δοθείσης, να ψηφίζουμε κάθε φορά αρχηγό αυτόν που συμφέρει τον Κυριάκο! Και αυτόν που βλάπτει τον Τσίπρα. Με αυτόν έχουμε πρόβλημα, άλλωστε. Να, στο ΠΑΣΟΚ καλή ώρα, μπορούμε να γράψουμε χίλιους δικούς μας. Δεν κοστίζει τίποτε. Τζάμπα είναι. Και αναλόγως ποιος υποψήφιος συμφέρει τον Μητσοτάκη, αυτόν να εκλέξουμε . Συμφέρει ο Λοβέρδος, όπως νομίζω; Να εκλέξουμε τον Λοβέρδο. Συμφέρει ο Παπανδρέου; Ο Παπανδρέου. Ο Ανδρουλάκης; Αυτός! Οποιος! Και μετά θα πάμε να κάνουμε το ίδιο και στα υπόλοιπα κόμματα…»

Η παρέα επιδοκίμαζε, αν και υπήρξαν σε αυτήν κάποιοι που θεωρούσαν ότι σε κόμματα όπως στο ΚΚΕ τέτοια παιχνίδια δεν περνούν εύκολα… Σκληρή πόρτα ο Περισσός. Ο ωτακουστής που μας μετέφερε τους διαλόγους μάς εξήγησε βεβαίως ότι ο τόνος που επικράτησε στη συζήτηση ήταν ο τόνος της ιλαρότητος. Όχι της σοβαρότητος. Δεν περνούσαν οι άνθρωποι την ώρα τους εκπονώντας μυστικά σχέδια επί χάρτου για να κλέψουν την αρχηγία από τον… Παπανδρέου, όπως εκείνος φοβάται.

Θέμα συζήτησης έψαχναν, αστεϊσμούς έκαναν, για να χωνέψουν το παγιάρ, την τάρτα πράσο και το φιλέ ντε παρί. Ώστε να μείνει χώρος για προφιτερόλ και για κρεπ σουζέτ. Μεταφέρω όμως αυτή τη χαλαρή συζήτηση των ισχυρών της ναυτιλίας μας, που κατ’ ουσίαν αστειεύονται με την κατάσταση που επικρατεί στα κόμματα, για έναν και μοναδικό λόγο: Διότι αποδίδει πιστά την αντίληψη που υπάρχει σε όλη την κοινωνία από τα πιο ψηλά μέχρι τα πιο χαμηλά στρώματα για το πολιτικό μας σύστημα. Η ιδιότης του μέλους κόμματος ήταν κάποτε ιερή. Σήμαινε κάτι τη δεκαετία του 1980 το να είσαι μέλος της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της ΕΑΡ. Οι πολιτικοί μας σχηματισμοί είχαν στην άνθησή τους 1.000.000 πραγματικά, ενεργά μέλη έκαστο. Ηταν μαζικά.

«Ταμειακώς εντάξει». Η ιδιότης του μέλους κόμματος στη Μεταπολίτευση ήταν ταυτισμένη με την ελπίδα. Συλλογική και ατομική. Δεκάδες άνθρωποι βρήκαν το ταίρι τους για μια ζωή μέσα σε ένα κόμμα. Γιατί μοιράζονταν τις ίδιες αξίες. Σήμερα η ιδιότης μέλους κόμματος θεωρείται στο μυαλό πολλών κάτι ασήμαντο. Διασκέδαση μιας χρήσεως. Μέσον εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων. Σήμερα μπορείς να είσαι ταυτοχρόνως και μέλος της Ν.Δ. και μέλος του ΠΑΣΟΚ και να ψηφίζεις, να έχεις λόγο δηλαδή στις εκλογές για αρχηγό, και στο ένα και στο άλλο. Και μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου μη σε είδανε.

Καμία σχέση με τον πυρσό, καμία με τον ήλιο, καμία με το σφυροδρέπανο. Ολα ένα, όλα χυλός. Κάπως έτσι φθάσαμε τα κόμματα να χάνουν την ψυχή τους. Να εκλέγουν συνέδρους, βουλευτές, αρχηγούς πρόσωπα που είναι ιδανικά για την ήττα, όχι κατάλληλα για τη νίκη. Θεωρητικώς τουλάχιστον. Οπως αποδεικνύεται λοιπόν, η περίφημη εσωκομματική δημοκρατία είναι στην πραγματικότητα εργαλείο νόθευσης της βούλησης των εκλογικών βάσεων των κομμάτων. Αλλαγής ιδεολογικού προσανατολισμού τους. Μετατροπή τους σε αθύρματα συμφερόντων, μεγάλων ή μικρών.

Η εσωκομματική δημοκρατία επιτρέπει κατ’ ουσίαν στους ολίγους και ισχυρούς να παρεμβαίνουν ωμά στη λειτουργία των κομμάτων για να αλλοιώνουν τη βούληση των πολλών. Τα πάντα στη δημοπρασία. Ακόμη και οι καρέκλες των αρχηγών. Να γιατί οι πολίτες δυσκολεύονται να εμπιστευτούν το πολιτικό σύστημα. Να γιατί η αποχή αυξάνεται από αναμέτρηση σε αναμέτρηση. Από τα 7.500.000 ψηφοφόρων το 2004 πέσαμε στα μόλις 5.000.000 το 2019. Να γιατί οι πολίτες ακούν πολιτική και φεύγουν. Η μυρωδιά του στημένου φταίει.

Αν μάλιστα οι «μαϊμού» ψηφοφόροι -στην προκειμένη περίπτωση «μαϊμού» σοσιαλιστές- συνοδεύονται και από «μαϊμού» δημοσκοπήσεις, που κατατάσσουν πρώτους στις κούρσες για την αρχηγία τους ουραγούς πλην εκλεκτούς της διαπλοκής, τότε η μυρωδιά μετατρέπεται σε μπόχα. Έχω υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή από αυτήν εδώ τη θέση ότι οι εκλογές για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ είναι υπό μία έννοια ευλογία. Διότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, που οι πρωταγωνιστές θα αναγκαστούν να καταγγείλουν με ονόματα και διευθύνσεις όλους όσοι αποπειραθούν να παρέμβουν στα οικογενειακά τους.

Θα επρότεινα δε στις ισχυρές οικογένειες του τόπου μας να μη συζητούν ούτε υπό μορφήν σχεδιασμού την υλοποίηση τέτοιων σχεδίων για να σπάσουν την πλάκα τους. Διότι η πιθανότης να ζητήσει κάποιος να δοθούν στη δημοσιότητα οι ηλεκτρονικές λίστες με τα ονόματα των ψηφισάντων στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ είναι λίαν ισχυρός. Και τότε ποιος θα συγκρατεί τους γέλωτες των σοφών γερόντων της ναυτιλίας στο χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν των βορείων, όταν η κοινωνία όλη θα πληροφορηθεί ότι ο εφοπλιστής δείνα ενεγράφη μέλος του ΠΑΣΟΚ του Τσοχατζόπουλου, του Μαντέλη, του Παπακωνσταντίνου και άλλων ηρωικών μορφών της πολιτικής μας ζωής…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ορισμός του επιτελικού κράτους

Οι λέξεις αποκτούν νόημα όταν έχει προηγηθεί βίωμα. Κι από βιώματα άλλο τίποτε στην...

Σε αναζήτηση ελπίδας

«Κάτι είναι μέσα μου που λυπάται, ως το θάνατο, μα που δεν κλαίει» (Ίων...

Απουσία διευθύνσεως

Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ, δεν είναι δίκαιο αυτό που κάνετε.Από τον Μανώλη ΚοττάκηΜετά τις...

Του Φουρθιώτη το κάγκελο

Τυχερός είναι, υπό μία έννοια, ο Μητσοτάκης. Πάνω στην ώρα που ανοίγουν στόματα και...

Η πιο ξεκούραστη δουλειά

Όταν είσαι άνεργος, έχεις έναν καημό. Οταν όμως ψάχνεις για δουλειά, τότε κοιτάς αυτή...

Κράτος λιακάδας και χιονιά

Το καλοκαίρι αποτεφρώθηκε η χώρα με μηδέν μποφόρ και οι υπεραισιόδοξοι φορολογούμενοι περιμένουν ανοιχτούς...

Ο κώνωψ και η κάμηλος

Ακουγα χθες το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό τον ελπιδοφόρο υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα να...

Πράσινη φτώχεια

Τα φερέφωνα του συστήματος μας ενημερώνουν από κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης αλλά και με...

«Μητσοτάκη θες; Θα πληρώνεις και θα κλαις!»

Η ελληνική κοινωνία ΥΠΟΦΕΡΕΙ. Σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά και ηθικά. Δεν είναι μια...

Ομορφα τα Rafale… Ομως τι γίνεται με τα ομορφότερα drones; 

Γράφει η Ζέζα ΖήκουΠροφανώς η άμυνα της χώρας είναι σημαντική -η αεράμυνα είναι κομβικής...

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Μεγάλη Επανεκκίνηση»

Παρά το γεγονός ότι η «Μεγάλη Επανεκκίνηση» στο ομώνυμο βιβλίο του Klaus Schwab δεν...

Η Εκκλησία και πάλι απούσα

Καλά, τελικώς μόνον ο Παναγιώτης ο Λιάκος πειράχτηκε που η… προοδευτική Αριστερά βουρλίστηκε, φουρκίστηκε,...

Ο πειρασμός της αμαρτίας

Η σύλληψη του 37χρονου ιερέα, ο οποίος κατηγορείται ότι αποπλάνησε και βίασε νεαρά μαθήτρια...

Τα ΜΜΕ σαν Δρ Φρανκενστάιν

Παίρνουν κομμάτια από πτώματα και τρόμο και καταλήγουν να δημιουργούν φοβισμένους νεκροζώντανουςΑπό τον...

Η μάχη που δεν δόθηκε ακόμη

Το «σεβόμαστε την Αριστερά για τους αγώνες της» απέτυχε ως μέθοδος διασφάλισης ενότητας και...

Το θράσος του γενοκτόνου

Ουπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι έδωσε άδεια προκειμένου...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκτός «Ράδιο Αρβύλα» ο Γιάννης Σερβετάς – Το πρόβλημα υγείας του

Εκτός «Ράδιο Αρβύλα» θα βρίσκεται σήμερα ο Γιάννης Σερβετάς,...

«Άξιος» ο μισθός του Γιάννη Πρετεντέρη

Όταν λέει κανείς ότι κάποιος αξίζει τα λεφτά που...

Επικό «δικό σας το υπόλοιπο» στον αέρα του ΣΚΑΪ!

«Όμορφα είναι έξω εδώ, ρίχνει πολύ χιονάκι, άντε όμως...

Εικόνες χάους: Ισχυρή έκρηξη σε κτίριο στη Συγγρού – Ακούστηκε μέχρι το Καλαμάκι!

Με εγκαύματα στο νοσοκομείο 78χρονος - Κλειστή η Λεωφόρος Συγγρού και στα δύο ρεύματα

Τελειωμένη η Κυβέρνηση!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεφτιλίζει τους Έλληνες και έπειτα τους χαρτζιλικώνει 

Απίστευτη δήλωση βουλευτού της ΝΔ: Πρόστιμο σε οδηγούς στην Αττική Οδό!

Δια στόματος της βουλευτού Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνας...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ