Αποκάλυψη: Οι ΗΠΑ ανοίγουν Κερκόπορτα στην Τουρκία για προμήθεια νέων F-16;

Must Read

Μια εβδομάδα πριν…

Η ομάδα Υψηλού Επιπέδου Άμυνας ΗΠΑ-Τουρκίας συναντήθηκε στο Πεντάγωνο στις 16 Νοεμβρίου. Με βάση τις πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και μεταξύ του Υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, οι αντιπροσωπείες συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα λειτουργικών και περιφερειακά ζητήματα.

  • Του Μπάμπη Παπασπύρου*

Αυτό περιλάμβανε διακρατικές προτεραιότητες, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η περιφερειακή ασφάλεια στο Αφγανιστάν, την Αφρική, τον Νότιο Καύκασο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η Λόρα Κούπερ, η οποία εκτελεί τα καθήκοντα της Βοηθού Υπουργού Άμυνας (PDO ASD) για τις Διεθνείς Υποθέσεις Ασφάλειας και η επικεφαλής του Υπουργείου για συζητήσεις, τόνισε επίσης τη συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τη διμερή αμυντική συνεργασία, τον κοινό μας στόχο για την αύξηση των μακροχρόνιων αμυντικών δεσμών και η Κούπερ επιβεβαίωσε την αναγνώριση των Ηνωμένων Πολιτειών στις ανάγκες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ. Οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν σε μια επόμενη συνάντηση στην Άγκυρα.

Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία είχε ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα μαχητικά αεροσκάφη της.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και αναλυτή Μιχάλη Ιγνατίου, η κ. Ντόνφριντ (νέα υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών), χαιρέτισε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την αγορά των F-16, τη στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, είπε στον Ερντογάν ότι αποφασίζει το Κογκρέσο. Αλλά έκανε και μία αποκάλυψη. Ότι έρχεται στην Αμερική τουρκική αντιπροσωπεία για να έχει συζητήσεις για την πιθανή αγορά των F-16. Θα συνεχίσουμε, είπε η υφυπουργός Εξωτερικών, μέσω αυτής της τεχνικής διαδικασίας για να προωθήσουμε αυτό το αίτημα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η κ. Ντόνφριντ  στην ουσία παίρνει θέση επί του τουρκικού αιτήματος, ενώ δεν έχει λάβει ακόμα θέση επίσημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ενδιαφέρον… Η κ. Ντόνφριντ είναι αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές και τις Ευρω-ασιατικές σχέσεις. Ανέλαβε, δηλαδή, τη θέση που είχε παλαιότερα η γνωστή μας, κ. Βικτόρια Νούλαντ.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από την χθεσινοβραδινή μου παρουσία στην εκπομπή «ALERT ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»:

* Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δανεικά με εγγυητές πτώματα!

Αυτό που συνέβη στη Βραζιλία θυμίζει αρκετά την ελληνική πολιτική πραγματικότητα, η οποία είναι εξίσου μακάβρια. Η κουτοπόνηρη κυρία...

More Articles Like This