Μα ποιος είναι ο «δαίμονας» Τζον Τέιλορ της νομισματικής πολιτικής του Ερντογάν;

Must Read

Είναι ο μεταμορφωμένος «διάβολος» εχθρός της ισλαμικής οικονομίας του Ταγίπ Ερντογάν. έτσι έχει ανακηρύξει τον κορυφαίο οικονομολόγο το οικονομικό επιτελείο του Ερντογάν.

Ο 73χρονος ακαδημαϊκός του Στάνφορντ είναι διάσημος για τον «κανόνα Τέιλορ» όπως επικράτησε να λέγεται -που μας απασχόλησε σοβαρά κατά τη διάρκεια των σπουδών μας- και ο οποίος προβλέπει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αυξάνουν το επιτόκιο μία ποσοστιαία μονάδα για κάθε μονάδα που ο πληθωρισμός υπερβαίνει τον στόχο που είχε τεθεί. Έτσι μειώνεται ο πληθωρισμός και με ανάλογο ρυθμό πρέπει να μειώνονται τα επιτόκια όταν ο πληθωρισμός περιορίζεται. Γίνεται; Αποκλείεται, λένε, τα οικονομικά τσιράκια του Ερντογάν επειδή τα επιτόκια είναι σατανική εφεύρεση!!!

Αυτή την επίσημη «νομισματική» ρητορική την υπερασπίστηκε για πολλοστή φορά ο Ερντογάν την περασμένη Τετάρτη δηλώνοντας ότι δεν θα αφήσει τα υψηλά επιτόκια να συντρίψουν τους ανθρώπους και θα συνεχίσει «μέχρι το τέλος» τη μάχη εναντίον τους και εναντίον του δόγματος Τέιλορ! Ο Ερντογάν, μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP, επισήμανε ότι θα άρει ξανά και ξανά το βάρος των επιτοκίων από τους πολίτες του και προέτρεψε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν, να προσλάβουν και να αυξήσουν τις εξαγωγές τους.

Άλλωστε σύμφωνα με το κοράνι, είναι αμαρτία να ζητείς τόκο. Πολύ περισσότερο, είναι κατακριτέο, να αυξηθεί καταστρέφοντας την κυβερνητική ρητορική. ΝΑΙ. Ο Ερντογάν είναι υπερφίαλα υπερήφανος για τη νομισματική κυριαρχία που διαθέτει! Συγκαταλέγει τη χώρα του στις ελάχιστες που διαθέτουν νομισματική κυριαρχία, δηλαδή τις ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Ελβετία, Βρετανία, Αυστραλία, Καναδάς και Ρωσία ενώ καμία χώρα-μέλος της Ευρωζώνης δεν διαθέτει αυτό το προνόμιο καθώς, όπως είναι γνωστό, το έχουν εκχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αντίθετα η δική του κεντρική τράπεζα είναι παράρτημα του υπουργείου Οικονομικών της χώρας του, έτσι έχουν εκδιωχθεί τρεις κεντρικοί τραπεζίτες τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Κατόπιν όλων αυτών των λεονταρισμών η τουρκική λίρα έκανε ένα μεγαλειώδες νέο ιστορικό ρεκόρ πτώσης έναντι του δολαρίου, που δεν το αναφέρω επειδή δεν έχει την παραμικρή σημασία παρά μόνο για την προπαγάνδα του ΣΚΑΪ. Επιπλέον, υποδαυλίζεται η υποτιμητική κερδοσκοπία, καθώς αρκετοί δανείζονται λίρες με χαμηλό επιτόκιο, αγοράζουν δολάρια και τα πωλούν αργότερα κερδίζοντας και εξοφλούν το χαμηλότοκο δάνειο σε λίρες.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάρρευση της λίρας λειτούργησε ως μπαζούκα στα χέρια του Ερντογάν κατά των Τούρκων μεγιστάνων καθώς τα χρέη τους σε συνάλλαγμα έγιναν δυσβάστακτα. Οι πρώην κολοσσοί της τουρκικής οικονομίας, όπως ο Όμιλος Dogus του Φερίτ Σαχένκ (ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος της Τουρκίας με περιουσία 2,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το «Forbes»), με την ευρεία επενδυτική παρουσία και στην Ελλάδα, χρεοκόπησαν. Οι περισσότεροι που επεκτάθηκαν στην τουρκική και τη διεθνή αγορά αποδείχθηκε ότι στηρίζονταν σε πήλινα πόδια, δηλαδή δανεισμό σε συνάλλαγμα.

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Όμιλος Dogus, που πούλησε επενδύσεις και στην Ελλάδα προκειμένου να διακανονίσει τα χρέη του σε τράπεζες. Ο Σαχένκ είχε συμμετάσχει (με 15%) στην εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης καθώς και στο εμβληματικό Hilton Αθηνών αφού συνεταιρίστηκε με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο (ΤΕΜΕΣ ΑΕ, του Costa Navarino). Επίσης είχε υψηλού προφίλ επενδύσεις σε μαρίνες: στην Μαρίνα Φλοίσβου, τη Μαρίνα Ζέας, τη Μαρίνα Λευκάδας και τη Μαρίνα Γουβιών στην Κέρκυρα. Ο Όμιλος Λάτση, ήταν ο βασικός σύμμαχος-συνεταίρος του στην Ελλάδα, ίσως και όχι μόνο. Η οικογένεια Σαχένκ, ήταν ιδρυτές της μεγάλης τράπεζας Garanti, οι μετοχές της οποίας πωλήθηκαν στην ισπανική τράπεζα BBVA. Το 2017 είχε ιδρύσει στο Λονδίνο την επενδυτική τράπεζα DOME μαζί με έναν άλλο επίσης γνωστό μας στην Ελλάδα, τον Χουσνί Οζιεγκίν, που είχε πωλήσει την τράπεζα FinansBank στην Εθνική Τράπεζα…

Επίσης, η πτώση της λίρας, πυροδότησε τη μεγαλύτερη πώληση του αιώνα στον χώρο των ΜΜΕ, αυτή του Ομίλου Dogan στον φιλοκυβερνητικό Όμιλο Demiroren. Ο Ερντογάν Ντεμιρορέν επικεφαλής του ομίλου και πρόεδρος της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ήδη το 2011 είχε αγοράσει τις εφημερίδες Milliyet και Vatan. Ο όμιλος Dogan, ο μεγαλύτερος και μακροβιότερος της Τουρκίας έχοντας στην κατοχή του τις μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδες Hurriyet, Posta, Fanatik, Hurriyet Daily News και τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, Kanal D και CNN Turk και πληθώρα άλλων, είχε πέσει στη δυσμένεια του Ερντογάν για τον ρόλο του στην εξέγερση του πάρκου Γκεζί τον Μάιο του 2013 (όπου και εγώ είχα δεχθεί ένα αστυνομικό ρόπαλο στο κεφάλι μου και με έτρεχε η Μαρίτα για να σωθώ).

Τέλος, αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι οι γερμανικές εταιρείες έχουν επενδύσει σχεδόν 25 δισ. ευρώ στον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας. Οι γερμανικές επενδύσεις στην Τουρκία ξεπέρασαν τα 13,8 δισ. δολάρια το 2019 και έτσι, σχεδόν 7.000 γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ έχει υπογραμμίσει τις μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας κυρίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έτσι οι «ενεργειακές μπίζνες» που «τρέχουν» μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, είναι θεαματικά μεγαλύτερες από αυτές που προπαγανδίζονται στην Ελλάδα. Δυστυχώς για εμάς, ο Αλτμάιερ έχει, επίσης, δηλώσει ότι είναι γνωστές οι προσπάθειες της Τουρκίας να αναπτύξει μια εθνική στρατηγική υδρογόνου, καθώς και ότι προβλέπει στη συνεργασία Τουρκίας-Γερμανίας σε αυτό τον τομέα. Άι σιχτίρ…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εξαγνιστήκαμε με μια… σφαλιάρα;

Ας φέρουμε στο μυαλό μας κάποιες εικόνες που στην πραγματικότητα θα ήταν αδύνατο να τις δούμε ποτέ: Φίλαθλος του...

More Articles Like This