17/1/2022

Ν.Δ.: Η Κεντροαριστερά ανέβαλε το συνέδριο!

Δημοσιευση:

Γιατί ανεβλήθη το συνέδριο της Ν.Δ.; Η επίσημη δικαιολογία που διοχετεύεται προς τα έξω είναι η έξαρση του Covid-19. Η μετάλλαξη Ομικρον. Η Μποτσουάνα.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Τα στοιχεία που έλαβε στο κινητό του ευρισκόμενος στα Ιωάννινα ο πρωθυπουργός αποτελούν πράγματι επιχείρημα κατά της διοργάνωσής του. Ωστόσο, επειδή ο κύριος Μητσοτάκης είναι εξαιρετικά μεθοδικός και του προγραμματισμού -δεν λαμβάνει αποφάσεις στο πόδι ούτε αλλάζει αποφάσεις εύκολα για τέτοια θέματα-, ας μας επιτραπεί να αναπτύξουμε ένα διαφορετικό σκεπτικό για τα αληθινά αίτια της αναβολής του συνεδρίου της Ν.Δ. Άλλωστε κοινό ανάλογο σε αριθμό με τους συνέδρους της Ν.Δ. προσέρχεται κάθε Σάββατο βράδυ… στο κέντρο «Ιερά Οδός» του Ηλία Μαροσούλη για να παρακολουθήσει το πρόγραμμα του Αντώνη Ρέμου και η παράσταση δεν αναβάλλεται «έτσι ξαφνικά»! Τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ελέγχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα ράπιντ τεστ και το… Μουσικό Συνέδριο του Ρέμου διεξάγεται κανονικά! Ποια πανδημία λοιπόν; Εάν ήθελε ο κύριος Μητσοτάκης, το συνέδριο θα διεξαγόταν κανονικά.

Η εύκολη ανάγνωση για τα αίτια της αναβολής είναι ότι συνέδριο για την άνοιξη προγραμματίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αν πράγματι η Ελλάς ευρίσκεται σε προεκλογική τροχιά, θα ήταν λάθος να πραγματοποιήσει το συνέδριό της η Ν.Δ. χριστουγεννιάτικα. Τα κομματικά συνέδρια είναι συνήθως εκδηλώσεις συσπείρωσης των κομματικών βάσεων. Κατά συνέπεια, θα ήταν άφρον να αφήσει η Ν.Δ. ανοικτό το γήπεδο στην Αριστερά για να συσπειρώσει τον κόσμο της σε ένα συνέδριο κατά το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να επανεκλεγεί αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικώς. Ώστε να μη δύναται να αμφισβητηθεί μετεκλογικώς.

Το αυτό λοιπόν θα πρέπει να πράξει και η Ν.Δ. Να μετακινήσει το συνέδριό της προς την άνοιξη. Η εύκολη ανάγνωση «λέει» λοιπόν ότι αιτία της αναβολής του συνεδρίου της Ν.Δ. είναι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ισχύει όμως; Περίπου! Αλλά όχι ακριβώς. Ο πρωθυπουργός έχει το προνόμιο να γνωρίζει πότε θα γίνουν εκλογές και να ορίζει έτσι πότε είναι προς το συμφέρον του να διεξάγονται τα κομματικά συνέδρια. Στην εξίσωση -νομίζουμε- πρέπει να συνυπολογιστεί και ο παράγων ΠΑΣΟΚ. Η εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα διαδοχής της Φώφης Γεννηματά άλλαξε τα δεδομένα.

Αναποδογύρισε το τραπέζι. Σήμερα, μία εβδομάδα προτού ανοίξουν οι κάλπες, ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ. Θα είναι ο Παπανδρέου που ανακάμπτει; Θα είναι ο Ανδρουλάκης που έχει δύναμη στην περιφέρεια; Θα είναι ο Λοβέρδος που κινητοποιεί ποικιλώνυμες δυνάμεις στα αστικά κέντρα; Ποιος; Θα ήταν άτοπο, σύμφωνα με αυτή τη λογική, να διοργανωθεί συνέδριο της Ν.Δ. χωρίς δεδομένα για την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ. Ητοι, ποίος ο νέος αρχηγός του και ποια η επιρροή αυτού του κόμματος στον ελληνικό λαό: Θα είναι διψήφια; Θα ξεφουσκώσει; Και από ποιους θα αφαιρέσει ψήφους, αν πράγματι είναι ανοδική; Από τη Ν.Δ.; Από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Από τους μικρούς; Στην πραγματικότητα λοιπόν ο κύριος Μητσοτάκης ανέβαλε το συνέδριο της Ν.Δ. γιατί έχει τον νου του στο ΠΑΣΟΚ. Ακριβέστερα: Στον άξονα της Κεντροαριστεράς όπως αυτός διαμορφώνεται από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25. Ο αληθής λόγος της αιτίας αναβολής του συνεδρίου της Ν.Δ. είναι, νομίζω, αυτός: η Κεντροαριστερά. Ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει στον νου του ένα προεκλογικό συνέδριο διεύρυνσης της Ν.Δ. με κεντρώα βενιζελικά – σημιτικά στελέχη μεσαίας τάξεως ως αντίδοτο σε τυχόν άνοδο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε τυχόν απόπειρα κεντρώας διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του συνέδριο. Υπό αυτή την έννοια ο ορισμός του συνεδρίου Δεκέμβριο απεδείχθη εκ των πραγμάτων ένας λανθασμένος υπολογισμός από ένα σύστημα που φημίζεται για την ακρίβεια των εκτιμήσεών του, αλλά και για την ποιότητα των πληροφοριών του. Αν η άποψή μας έχει κάποια αξία, θεωρούμε τούτο: Είναι λάθος απόφαση. Πόσο μάλλον που συνοδεύεται από απόφαση να μην εκλεγεί ο γραμματέας του κόμματος από τους νεοκλεγέντες συνέδρους του επόμενου συνεδρίου, αλλά από τους συνέδρους του παλαιού, των οποίων η νομιμοποίηση έχει λήξει.

Είναι λάθος απόφαση γιατί η Ν.Δ. ετεροπροσδιορίζεται από τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Ενώ είναι μια μεγάλη παράταξη. Είναι λάθος απόφαση γιατί, αν αξιολογεί ο πρόεδρος ότι του είναι αναγκαία η διεύρυνση προεκλογικώς τη στιγμή που το κύριο πρόβλημα είναι στα δεξιά του, μπορεί κάλλιστα να συγκαλέσει πανελλαδική συνδιάσκεψη. Δεν χρειάζεται συνέδριο. Είναι λάθος, τέλος, γιατί η επικέντρωση της προεκλογικής μάχης στο Κέντρο μέσα από συνέδρια και κομματικές διαδικασίες της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ θα πολλαπλασιάσει τη συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι για κυβερνήσεις αυτοδυναμίας. Γεγονός ολέθριο για τον τόπο. Και αυτό θα συμβεί δυστυχώς με ευθύνη της Ν.Δ. Θαρρώ δεν το έχουμε καταλάβει. Σύστημα απλής αναλογικής δεν είναι μόνον ο νόμος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύστημα απλής αναλογικής είναι -σε παραλλαγή- και ο νόμος των Θεοδωρικάκου – Γεραπετρίτη, που ψήφισε και η Ν.Δ. Οπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες που τον μελέτησαν, από ποσοστό 35% και κάτω λειτουργεί περίπου όπως η αναλογική. Με εθνικό ποσοστό 25% το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μηδέν, έδρες απλής αναλογικής. Και για να φθάσει στο μπόνους των σαράντα εδρών, πρέπει να φθάσει περίπου στο εθνικό ποσοστό του 2019. Αρα η αναλογική δεν είναι μία, αλλά κατ’ ουσίαν δύο. Αν όμως το μεγάλο κόμμα διαμορφώνει τη στρατηγική του αναλόγως τού πότε κάνουν τα συνέδριά τους τα «μικρότερα» και αν ορίζει ως πεδίο αναμέτρησης το Κέντρο, τι στην πραγματικότητα πράττει; Θέτει σε εφαρμογή από τώρα τα δύο συστήματα της απλής αναλογικής.

Διώχνει τους προβολείς από πάνω του και τους στέλνει στους αντιπάλους. Διαμορφώνει νέες εκλογικές συμπεριφορές. Ποια θα είναι η συνέπεια μιας τέτοιας απόφασης; Να αρχίσει το εκλογικό σώμα από τώρα να συμπεριφέρεται με κριτήριο τις συνεργασίες και όχι την αυτοδυναμία και τη σταθερότητα! Εάν ο ένας έχει τη διεύρυνση προς το ΠΑΣΟΚ στο μυαλό του (Ν.Δ.), εάν ο άλλος έχει επίσης τη διεύρυνση προς το ΠΑΣΟΚ στο μυαλό του (ΣΥΡΙΖΑ), τότε γιατί να μην ψηφίσει ο κόσμος του Κέντρου τα μικρότερα κόμματα, αφού ούτως ή άλλως οι αναλογικές θα δυσκολέψουν τις αυτοδυναμίες και θα ευνοήσουν τις συνεργασίες; Η ψήφος στους μικρούς δεν είναι πλέον «χαμένη».

Αυτή η στρατηγική είναι επίσης λάθος γιατί υποτιμά ακόμη έναν παράγοντα: την αντίδραση της βάσης της Ν.Δ. στην κεντρώα μετάλλαξή της σε προεκλογική περίοδο. Τον υποτιμά γιατί ενδεχομένως η βάση της Ν.Δ. θεωρείται δεδομένη, αφού δεν θέλει να έρθει με τίποτε ο
ΣΥΡΙΖΑ. Την υποτιμά γιατί ίσως κάποιοι σκέπτονται πως, και παράπονο να έχει η βάση, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, τι θα κάνει, θα συσπειρωθεί. Η προσέγγιση αυτή είναι εν μέρει σωστή.

Το 80% της βάσης της Ν.Δ. θα πειθαρχήσει. Και ένα 20% όμως να δυσφορήσει και να «πετάξει» σε άλλες πολιτείες, σε μια αναμέτρηση όπου η ανώτατη δυνατή συσπείρωση είναι το ζητούμενο και η απώλεια ουδεμίας ψήφου είναι το διακύβευμα, αυτό το 20% μπορεί να κάνει ΤΗ ζημιά. Πόσο μάλλον που ήδη στα δεξιά της Ν.Δ. έχει εμφανιστεί ένας γαλαξίας κομμάτων και κομματιδίων που διεκδικεί τη μαύρη ψήφο των πολιτών οι οποίοι δεν δέχονται τον πολιτικό εμβολιασμό της Ν.Δ. από εκσυγχρονιστικές δυνάμεις και θέλουν να μείνουν… ανεμβολίαστοι!

Αντιλαμβάνομαι, βεβαίως, ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί κατά βάθος ούτε την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου, γιατί θα αλλάξει το κέντρο βάρους της αντιπαράθεσης, ούτε τον Ανδρέα Λοβέρδο, την εκλογή του οποίου επιθυμούν άλλες νεοδημοκρατικές δυνάμεις. Αντιλαμβάνομαι ότι θα εξυπηρετείτο πολιτικά από τυχόν εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν έχει -τώρα τουλάχιστον- το ίδιο ύψος με τους άλλους δύο. Αλλά, όπως έχουμε επισημάνει και σε άλλα σημειώματά μας, οι μεγάλες παρατάξεις αυτοπροσδιορίζονται από τις πολιτικές τους και όχι από περιφερειακά πρόσωπα. Τώρα, αν λέμε το σωστό ή αν κάνουμε λάθος, η ίδια η ζωή θα το δείξει. Προβληματισμό καταθέτουμε. Δεν σημαίνει ότι έχουμε απαραιτήτως δίκαιο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σενάριο “Αρμαγεδών” για τον βιασμό της αμερικανικής Δημοκρατίας…      

Γράφει η Ζέζα Ζήκου «Kαθώς ο λαός, από δικό του λάθος, έχασε την εμπιστοσύνη των...

Πριν και μετά

Για να δούμε, ρε σύντροφοι, τι έχουμε. Μάσκες. Πριν: Πετάξτε τις μάσκες, έλεγαν οι...

H ΝΔ δεν είναι πια δεξιά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντοτε δίνει ειδήσεις στις συνεντεύξεις του. Όχι στο «πιάτο».  Between the...

Χαράς Κοράνια…

Χαράς Κοράνια (τα Ευαγγέλια, παρακαλώ, σιγά σιγά να τα ξεχνάμε…) σε πρωινή εκπομπή, όπου...

Ψηφίσατε Βασιλακόπουλον!

Παρουσιάζουμε το σκεπτικόν της χρονιάς. Μπορεί σε γενικές γραμμές κάτι να σας θυμίζει, αλλά...

Το απύθμενο θράσος των γενοκτόνων

Στις 11 Ιανουαρίου 2022 έγινε παρουσίαση, στην αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Αργυρούπολης -...

Οι δημοσιογράφοι φταίνε για τη Novartis;

Ειλικρινά, δυσκολεύομαι ιδιαίτερα να καταλάβω το νομικό σκεπτικό πίσω από τις επιλεκτικές κλήσεις δημοσιογράφων...

Άλλη μια ερώτηση στην Βουλή για το radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ που όχι μόνο δεν απαντήθηκε αλλά «εξαφάνισε» και το radar

Για το radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ, εκτός των εκατοντάδων άρθρων που έχουν γραφτεί, έχουν...

Σεραφείδης και ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αποχαιρέτησε τον Σεραφείδη, κι έστειλε τα συλλυπητήρια προς την...

Πώς μπορεί να σωθεί ο Τύπος

Kαλό το διαδίκτυο, αλλά πολλοί κάνουν τον τζάμπα μάγκα με τον κόπο των άλλων....

Απελευθερώστε τα ΑΕΙ

Αυτό που συνέβη με τον καθηγητή που εδάρη εν ώρα μαθήματος από κουκουλοφόρους είναι...

Το χειρότερο δυνατό σενάριο

Στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές δεν θα συγκρουστούν μόνο κόμματα, ως φαίνεται. Θα...

20η Ευρω-επέτειος: αλήθειες και ψέμματα…

H «4η εξουσία» είναι ο «κέρβερος των συμφερόντων του λαού»... λέει ο Oυμπέρτο Έκο...

Ντούπου ντούπου…

Αυτή η ιστορία με τον αγωγό EastMed μού θυμίζει το πηγάδι του Μάκη Καρασίνη...

Δεν υπάρχουν αδιέξοδα;

«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Η ιστορική φράση του Παύλου Μπακογιάννη θα έλεγε κανείς...

Οι άγνωστες πτυχές του non paper των ΗΠΑ

Η αποκάλυψη (από τον Σωτ. Σιδέρη στο omegapress.gr) του non paper των ΗΠΑ για...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μιράντα Αθανασίου: «Το παιδί μας δεν γνωρίζει ότι ο πατέρας του είναι νεκρός» λέει η πρώην σύντροφος του Μονογυιού

Σε κατάσταση σοκ η πρώην σύντροφος του επιχειρηματία με τον οποίο έχει μια κόρη 3,5 ετών

Ράκος στο νοσοκομείο η Αθηνά Κοντοπάνου – Ο γάμος με τον Τζώρτζη Μονογυιό το 2020

Το πιο σκληρό παιχνίδι επεφύλασσε η μοίρα στο ζευγάρι...

Νέα τραγωδία με τροχαίο στις Αχαρνές – Νεκροί ένας 18χρονος και ένας 13χρονος!

Μια ακόμη τραγωδία στην άσφαλτο, με νεκρούς έναν 18χρονο...

Νεκρή σε τροχαίο η σύζυγος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ! Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας

Συγκλονισμένη είναι η ποδοσφαιρική ΑΕΚ από την είδηση του...

Χαμός στο διαδίκτυο με ποιηματάκι που εμπνεύστηκε ο Δάντης κατά του πρωθυπουργού

«Έκρηξη» στο ελληνικό Twitter προκάλεσε η ποιητική αφιέρωση με...

Οργή στο διαδίκτυο από ανάρτηση της Σίσσυς Χρηστίδου για τον βιασμό στην Θεσσαλονίκη

Οργισμένες αντιδράσεις στο Twitter έχει προκαλέσει η ανάρτηση της...

Καταγγελία ομαδικού βιασμού στην Θεσσαλονίκη με εμπλεκόμενους «βαθύπλουτους» γόνους

Μία εξαιρετικά σκοτεινή ιστορία διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες με...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ