26/1/2022

Άκουσε και ένα «ευχαριστώ»!

Δημοσιευση:

Στην ελληνική πολιτική και διοικητική κουλτούρα ο απολογισμός είναι έννοια ελάχιστα δημοφιλής. Ενώ θα έπρεπε να είναι το «άλφα» και το «ωμέγα» για κάθε δημόσια αρχή. Σε ετήσια βάση! Ως άσκηση αυτογνωσίας. Για να «αναστοχάζεται» κανείς -το ρήμα μου το έμαθε ο Νικηφόρος Διαμαντούρος ως Συνήγορος του Πολίτη το 2000- τι έκανε σωστά και τι έκανε λάθος. Για να δίνει λόγο στους πολίτες.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Υπ’ αυτή την έννοια ήταν θετική έκπληξη το γεγονός ότι η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου θέλησε να δώσει λόγο στον ελληνικό λαό σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για το τι κατάφερε να φέρει εις πέρας και τι όχι στη φιλόδοξη αποστολή που της ανέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προ ενάμισι έτους. Θετική καταρχάς, διότι η επιτροπή ξεκίνησε το έργο της μέσα σε καθεστώς γενικής αμφισβήτησης.

Με ευθύνη της. Στραβοπάτησε δύο ή τρεις φορές στους πρώτους μήνες της λειτουργίας της, καθώς άστοχες δηλώσεις μελών της για τον Καποδίστρια ή τον Κολοκοτρώνη ή για τη δυνατότητα να δώσει το «παρών» ο πρόεδρος Ερντογάν στο αποκορύφωμα των εκδηλώσεων τον Μάρτιο ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. Η πρόεδρός της βρέθηκε στο στόχαστρο και εξαιτίας αυτών των δηλώσεων συνεργατών της, αλλά και της διάθεσης άλλων κέντρων να οργανώσουν παράλληλες εκδηλώσεις με αυτές της επίσημης Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Δεν χρειάζεται να πούμε γιατί έγινε αυτή η απόπειρα -ανεπιτυχώς-, οι παροικούντες ξέρουν. Η Αγγελοπούλου όμως είναι παλαιός παίκτης. Κατάλαβε πολύ γρήγορα το κλίμα που είχε δημιουργηθεί εναντίον της και άλλαξε ρότα. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της μείωσε δραματικά το εγχείρημα, αρνούμενη να παράσχει την παραμικρή βοήθεια από τον κρατικό προϋπολογισμό και το γεγονός ότι ανώτατοι θεσμοί, όπως η Προεδρία της Δημοκρατίας, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να δημιουργήσουν προσκόμματα στο έργο της επιτροπής, δεν την πτόησε. Στο τέλος έκανε αυτό που ήθελε και αυτό που έπρεπε. Γύρισε την Ελλάδα τρεις φορές. Πήγε σε 78 πόλεις. Τη γνώρισε καλύτερα αλλά και οι Ελληνες γνώρισαν την ίδια την Αγγελοπούλου καλύτερα.

Η καχυποψία ότι ήταν η πλούσια κυρία που θα αξιοποιούσε την επιτροπή για να κάνει μπίζνες και να αλλάξει την Ιστορία -εν μέρει ευθυνόταν και το περιβάλλον της για την εντύπωση που είχε σχηματιστεί- υποχώρησε. Ειδικώς μόλις άρχισε να ντύνεται με παραδοσιακές στολές. Η ψευτοελίτ των Αθηνών την ειρωνεύτηκε για την επιλογή της, αλλά η βαθιά Ελλάδα την αποθέωσε, γιατί ακούμπησε την ψυχούλα της. Λίγο με τα νομίσματα, λίγο με τα ντοκιμαντέρ, λίγο με τα podcasts, λίγο με την επαφή που έπιασε με τον ξεχασμένο Eλληνα, λίγο με τις καραγκούνικες φορεσιές, το εγχείρημα ήρθε στα ίσα του και άρχισε να αποκτά δυναμική και προοπτική. Τουλάχιστον 10.000 Eλληνες και Ελληνίδες που γνώρισε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κατά τις επισκέψεις της έχουν λάβει επιστολή γραμμένη από την ίδια, με λεπτομέρειες από τις συνομιλίες τους.

Για μένα, που στην αρχή την αμφισβήτησα και την επέκρινα με δριμύτητα για τις επιλογές της, η μεταμόρφωσή της ήταν εντυπωσιακή. Ο απολογισμός της Αγγελοπούλου, τον οποίο μπορεί κανείς να δει σε ένα βίντεο 35 λεπτών, περιέχει επίσης ακόμη ένα σπουδαίο εύρημα: Ευρώ τσακιστό δεν κόστισαν στον ελληνικό λαό οι «παράτες» για το 2021. Τα πάντα τα πλήρωσαν οι σημαντικοί χορηγοί (Βικτώρια Καρέλια, Γιώτης, Aegean, Info Quest, Σκλαβενίτης, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες) και βεβαίως ο μεγάλος χορηγός: ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Ο σύζυγός της.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σταθώ περισσότερο, γιατί οι Ελληνες ως λαός είμαστε καμιά φορά αχάριστοι και τα θεωρούμε όλα δεδομένα. Ξένισε κάποιους, γιατί η κυρία Αγγελοπούλου τίμησε τον σύζυγό της την ώρα του απολογισμού με τιμητική πλακέτα. Πράγματι. Αλλά αυτή την πρωτοβουλία θα όφειλε να την είχε αναλάβει προ πολλού η Ελληνική Δημοκρατία. Γιατί ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, όπως και δεκάδες άλλοι αθόρυβοι Ελληνες ευεργέτες, στην ουσία καλύπτουν κενά του ελληνικού κράτους και αντί να εισπράττουν ένα ελάχιστο «ευχαριστώ», τα ακούνε κι από πάνω!

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος διέθεσε το 1996 5 δισ. δραχμές της εποχής για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 -τα γράφει η Γιάννα στο βιβλίο της- και το «ευχαριστώ» του Σημίτη ήταν να διορίσει αρχικώς τον αείμνηστο Μπακούρη στην προεδρία της Οργανωτικής Επιτροπής. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές στην Ηλεία, τα λοιπά είναι γνωστά. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος χρηματοδότησε αφειδώς την πρόσληψη 400 εργαζομένων στον «Ελεύθερο Τύπο», ο οποίος έκλεισε από γνωστά λάθη – δεν είναι της στιγμής. Παρά ταύτα, η οικογένεια, όταν πώλησε τον ραδιοφωνικό σταθμό του συγκροτήματος City FΜ, μοίρασε και το τελευταίο ευρώ από το τίμημα στους εργαζομένους. Και βεβαίως τώρα, με τις εορταστικές εκδηλώσεις του 2021, ο Αγγελόπουλος χρηματοδότησε αγογγύστως την επιμελητεία της επιτροπής.

Κάποιος έπρεπε, λοιπόν, κάποια στιγμή να του πει «ευχαριστώ» για όσα έχει προσφέρει στην πατρίδα του. Και επειδή δεν του το είπε κανείς -ο πρωθυπουργός έπρεπε να το κάνει-, αποφάσισε να το κάνει η σύζυγός του!Καλά έκανε. Αριστα.

Καταλήγω: Για όλα τα μικρά και για όλα τα μεγάλα εγχειρήματα απαιτούνται αρχές. Η λογοδοσία, η προστασία του δημόσιου συμφέροντος, ο σεβασμός του δημόσιου χρήματος, η κινητοποίηση των χορηγών, η ανάπτυξη ενός νέου κινήματος ευεργετών γύρω από εθνικούς στόχους είναι αρχές και αξίες που μπορούν να εμπνεύσουν τη νέα γενιά. Η Γιάννα Αγγελοπούλου με δεξί της χέρι τους Θανάση Κανταρζτή – Μάρτον Σίμιτσεκ εργάστηκε πολύ με τα νέα παιδιά για την υλοποίηση των δράσεών της. Και ανακάλυψε διαμάντια σε όλη τη χώρα.

Εάν μείνει κάτι από όλη αυτή την προσπάθεια, λοιπόν, ας είναι αυτό: η επένδυση στη νέα γενιά, η επένδυση στα νέα μυαλά. Τα οποία, όπως μου εξομολογήθηκε η πρόεδρος, κατά την επίσκεψή της στην Αίγινα τον Μάιο, «όπου κι αν πήγα στην Ελλάδα, δεν μου ζήτησαν ποτέ τίποτε για τον εαυτό τους ! Ο νους τους ήταν διαρκώς στην πατρίδα!» Λίγο είναι αυτό ως κεφάλαιο για τη συνέχεια;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με πρόσληψη συμβούλων απευθείας, ή με διαγωνισμό από το Υπουργείο Ανάπτυξης θα «σωθεί» η ΕΑΒ

Κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης το σχέδιο Νόμου "Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα...

Ο ορισμός του επιτελικού κράτους

Οι λέξεις αποκτούν νόημα όταν έχει προηγηθεί βίωμα. Κι από βιώματα άλλο τίποτε στην...

Σε αναζήτηση ελπίδας

«Κάτι είναι μέσα μου που λυπάται, ως το θάνατο, μα που δεν κλαίει» (Ίων...

Απουσία διευθύνσεως

Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ, δεν είναι δίκαιο αυτό που κάνετε.Από τον Μανώλη ΚοττάκηΜετά τις...

Του Φουρθιώτη το κάγκελο

Τυχερός είναι, υπό μία έννοια, ο Μητσοτάκης. Πάνω στην ώρα που ανοίγουν στόματα και...

Η πιο ξεκούραστη δουλειά

Όταν είσαι άνεργος, έχεις έναν καημό. Οταν όμως ψάχνεις για δουλειά, τότε κοιτάς αυτή...

Κράτος λιακάδας και χιονιά

Το καλοκαίρι αποτεφρώθηκε η χώρα με μηδέν μποφόρ και οι υπεραισιόδοξοι φορολογούμενοι περιμένουν ανοιχτούς...

Ο κώνωψ και η κάμηλος

Ακουγα χθες το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό τον ελπιδοφόρο υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα να...

Πράσινη φτώχεια

Τα φερέφωνα του συστήματος μας ενημερώνουν από κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης αλλά και με...

«Μητσοτάκη θες; Θα πληρώνεις και θα κλαις!»

Η ελληνική κοινωνία ΥΠΟΦΕΡΕΙ. Σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά και ηθικά. Δεν είναι μια...

Ομορφα τα Rafale… Ομως τι γίνεται με τα ομορφότερα drones; 

Γράφει η Ζέζα ΖήκουΠροφανώς η άμυνα της χώρας είναι σημαντική -η αεράμυνα είναι κομβικής...

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Μεγάλη Επανεκκίνηση»

Παρά το γεγονός ότι η «Μεγάλη Επανεκκίνηση» στο ομώνυμο βιβλίο του Klaus Schwab δεν...

Η Εκκλησία και πάλι απούσα

Καλά, τελικώς μόνον ο Παναγιώτης ο Λιάκος πειράχτηκε που η… προοδευτική Αριστερά βουρλίστηκε, φουρκίστηκε,...

Ο πειρασμός της αμαρτίας

Η σύλληψη του 37χρονου ιερέα, ο οποίος κατηγορείται ότι αποπλάνησε και βίασε νεαρά μαθήτρια...

Τα ΜΜΕ σαν Δρ Φρανκενστάιν

Παίρνουν κομμάτια από πτώματα και τρόμο και καταλήγουν να δημιουργούν φοβισμένους νεκροζώντανουςΑπό τον...

Η μάχη που δεν δόθηκε ακόμη

Το «σεβόμαστε την Αριστερά για τους αγώνες της» απέτυχε ως μέθοδος διασφάλισης ενότητας και...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκτός «Ράδιο Αρβύλα» ο Γιάννης Σερβετάς – Το πρόβλημα υγείας του

Εκτός «Ράδιο Αρβύλα» θα βρίσκεται σήμερα ο Γιάννης Σερβετάς,...

«Άξιος» ο μισθός του Γιάννη Πρετεντέρη

Όταν λέει κανείς ότι κάποιος αξίζει τα λεφτά που...

Επικό «δικό σας το υπόλοιπο» στον αέρα του ΣΚΑΪ!

«Όμορφα είναι έξω εδώ, ρίχνει πολύ χιονάκι, άντε όμως...

Εικόνες χάους: Ισχυρή έκρηξη σε κτίριο στη Συγγρού – Ακούστηκε μέχρι το Καλαμάκι!

Με εγκαύματα στο νοσοκομείο 78χρονος - Κλειστή η Λεωφόρος Συγγρού και στα δύο ρεύματα

Τελειωμένη η Κυβέρνηση!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεφτιλίζει τους Έλληνες και έπειτα τους χαρτζιλικώνει 

Απίστευτη δήλωση βουλευτού της ΝΔ: Πρόστιμο σε οδηγούς στην Αττική Οδό!

Δια στόματος της βουλευτού Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνας...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ