25/1/2022

Ερντογάν και οικονομική κρίση στην Τουρκία!

Δημοσιευση:

Αναμφισβήτητα, τα τελευταία 20 χρόνια ο Ερντογάν άλλαξε την Τουρκία.

Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφάλα*

Το κατά κεφαλήν εισόδημα των Τούρκων σήμερα είναι 7.500 δολάρια, συγκρινόμενο με αυτό των 11.796 και των 3.688 δολαρίων του έτους 2012 και του 2002, χρονιάς που ο Ερντογάν έγινε πρωθυπουργός. Η αρνητική διαφορά μεταξύ των ετών 2012 και 2021 οφείλεται αφενός στην πολιτική φθορά, επειδή η πολύχρονη εξουσία συνεπάγεται διαφθορά, νεποτισμό, υπεροψία και σήψη της κρατικής γραφειοκρατίας, αφετέρου στις γεωπολιτικές ισορροπίες που διαταράσσει η πολιτική του Ερντογάν.

Με αφορμή την προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία, η αξία της τουρκικής λίρας την τελευταία τριετία συνεχώς απαξιώνεται σε σχέση με τα ισχυρά νομίσματα. Ο πληθωρισμός, τα μειωμένα συναλλαγματικά αποθέματα, η ανεργία, το αυξανόμενο εξωτερικό χρέος και η τετραπλάσια κατάρρευση της αξίας της τουρκικής λίρας τα τελευταία 3,5 χρόνια είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης του Ερντογάν με τις ΗΠΑ λόγω Ρωσίας. Είναι λοιπόν προφανές ότι οι ΗΠΑ, με όπλο την οικονομική δυσπραγία, στοχεύουν να απομακρύνουν τον Ερντογάν από την προεδρία της Τουρκίας στις εθνικές εκλογές του 2023, επειδή θεωρούν ότι οι σχέσεις της χώρας τους με την Τουρκία θα επανέλθουν στην κανονικότητα της προ Ερντογάν εποχής.

Δοθείσης της διαρκούς αυξανόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας στην Τουρκία λόγω της οικονομικής επιδείνωσης ο Ερντογάν, εάν θέλει να κερδίσει τις εκλογές, εντός του προσεχούς έτους θα προσπαθήσει να πείσει τη Δύση ότι θα διακόψει το πολιτικό φλερτ με τη Ρωσία. Όμως, παρά τις δυσκολίες, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υποκύψει στους οικονομικούς εκβιασμούς της Δύσης. Καταρχάς, οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα των 625 δολαρίων στην Τουρκία δεν απέχει πολύ από τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ στην Ελλάδα. Εάν επίσης προβάλλουμε την πολιτική συμπεριφορά του ελληνικού εκλογικού σώματος στην Τουρκία, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι Τούρκοι δεν θα επανεκλέξουν τον Ερντογάν.

Για πάνω από μία δεκαετία, οι Ελληνες διατηρούν στην εξουσία τους ίδιους πολιτικούς που τους επέβαλαν τα Μνημόνια, τους μετέτρεψαν σε ενοικιαστές στα σπίτια τους, τους οδήγησαν στην ανεργία, έδιωξαν τα παιδιά τους μετανάστες στο εξωτερικό, τους μείωσαν το εισόδημα πάνω από 40% και, το κυριότερο, τους αφαίρεσαν την αξιοπρέπεια, μετατρέποντας τη χώρα τους σε διεθνή ζήτουλα και παρία.

Αντιθέτως, ο Ερντογάν από τότε που ανέλαβε την εξουσία αύξησε τα οικονομικά μεγέθη της χώρας του κατά 204%, εφήρμοσε κοινωνική πολιτική, επαναπάτρισε χιλιάδες Τούρκους επιστήμονες από το εξωτερικό, μετέτρεψε την Τουρκία από αγροτική σε βιομηχανική και παραγωγική χώρα, και επιπλέον με τις κινήσεις του αύξησε τη γεωπολιτική και την αμυντική ισχύ της, ενώ το σπουδαιότερο είναι ότι ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση των Τούρκων πολιτών. Συνεπώς, όποια και αν είναι η επιδείνωση των οικονομικών δεικτών της Τουρκίας, είναι απίθανο ο Ερντογάν να χάσει τις εκλογές του 2023. Επιπροσθέτως, εκτός της κοινωνικής και πολιτικής συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος, ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι εύκολος αντίπαλος για κανέναν.

Πράγματι, παρά το γεγονός ότι οι Ελληνες πολιτικοί αρέσκονται να επαίρονται για τις «ισχυρές» συμμαχίες της χώρας και την «κατάρρευση» της τουρκικής οικονομίας, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Εξαιτίας της ισχυρής παραγωγικής βάσης της χώρας, η τουρκική διπλωματία κατόρθωσε η Τουρκία να ενισχύεται οικονομικά και πολιτικά από φίλους και εχθρούς. Πράγματι, η Τουρκία, εκτός των άλλων, επιχειρεί ισχυρά, συνεχή και επίμονα οικονομικά ανοίγματα στην Ασία, στην Αμερική και στην Αφρική. Πρόσφατα, ο Ερντογάν κάλεσε στην Κωνσταντινούπολη τους ηγέτες 13 αφρικανικών χωρών, κερδίζοντας έτσι μεγάλα οικονομικά και αμυντικά συμβόλαια για τις τουρκικές βιομηχανίες και εταιρίες.

Την ίδια περίοδο, η Τουρκία έθεσε σε τροχιά έναν ακόμα τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, με σημαντική ίδια τεχνολογική συμμετοχή. Επίσης, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που το πολιτικό της σύστημα διέλυσε τον παραγωγικό της ιστό, καμιά παραγωγική και βιομηχανική χώρα, παρά όποιες πρόσκαιρες δυσκολίες της, δεν απειλείται με κατάρρευση. Παράδειγμα αποτελεί η Ρωσία, που ενίσχυσε την εθνική της παραγωγή μετά το δυτικό οικονομικό εμπάργκο, επειδή αναγκάστηκε να παράξει η ίδια τα προϊόντα που της στερούσε -και ακόμα της στερεί- ο οικονομικός αποκλεισμός της Δύσης. Συμπερασματικά, μπορεί στην Τουρκία ο πληθωρισμός, η νομισματική και οικονομική κρίση να προκαλούν τριγμούς στον θρόνο του Ερντογάν, η διευρυμένη όμως παραγωγική βάση της χώρας θα προστατεύσει τον Τούρκο πρόεδρο.

Ωστόσο, εάν ο Ερντογάν θεωρήσει ότι απειλείται εκλογικά, ο κίνδυνος για τη χώρα μας συνίσταται στην εσωτερική εκτόνωση της τουρκικής οικονομικής κρίσης μέσω στρατιωτικών επεμβάσεων στο Αιγαίο και στον Εβρο.

*Διδάκτωρ Φυσικής του πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ομορφα τα Rafale… Ομως τι γίνεται με τα ομορφότερα drones; 

Γράφει η Ζέζα ΖήκουΠροφανώς η άμυνα της χώρας είναι σημαντική -η αεράμυνα είναι κομβικής...

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Μεγάλη Επανεκκίνηση»

Παρά το γεγονός ότι η «Μεγάλη Επανεκκίνηση» στο ομώνυμο βιβλίο του Klaus Schwab δεν...

Η Εκκλησία και πάλι απούσα

Καλά, τελικώς μόνον ο Παναγιώτης ο Λιάκος πειράχτηκε που η… προοδευτική Αριστερά βουρλίστηκε, φουρκίστηκε,...

Ο πειρασμός της αμαρτίας

Η σύλληψη του 37χρονου ιερέα, ο οποίος κατηγορείται ότι αποπλάνησε και βίασε νεαρά μαθήτρια...

Τα ΜΜΕ σαν Δρ Φρανκενστάιν

Παίρνουν κομμάτια από πτώματα και τρόμο και καταλήγουν να δημιουργούν φοβισμένους νεκροζώντανουςΑπό τον...

Η μάχη που δεν δόθηκε ακόμη

Το «σεβόμαστε την Αριστερά για τους αγώνες της» απέτυχε ως μέθοδος διασφάλισης ενότητας και...

Το θράσος του γενοκτόνου

Ουπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι έδωσε άδεια προκειμένου...

Απάτητα βουνά… μπαζωμένες θάλασσες!

Φιλότιμη η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποδυθεί τον ρόλο του ευαίσθητου οικολόγου, που ξαφνικά...

Η αλήθεια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο IV

«Πρὸς ταῦτα κρύπτε μηδέν· ὡς ὁ πάνθ’ ὁρῶν καὶ πάντ’ ἀκούων πάντ’ ἀναπτύσσει χρόνος»....

Η εργοστασιακή συντήρηση και αξιοποίηση των C-130 της Πολεμικής μας Αεροπορίας πρέπει πάση θυσία να γίνει στην Ελλάδα

Του Μπάμπη Παπασπύρου*   Για την ΕΑΒ και τα προβλήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζει έχουν γραφτεί και...

Nackt Unter Wolfen… (γυμνή η Ελλάδα ανάμεσα στους λύκους)

Η εφημερίδα «Εμπρός» σε ένα δημοσίευμά της στις 28 Μαρτίου του 1897 αναφερόταν σε...

Ο Πορτοσάλτε και η σημαία

Εκείνο που θαυμάζω στον Άρη Πορτοσάλτε είναι η οξύνοιά του και η κριτική του...

Πότε υπουργοί και αξιωματούχοι μας θα επισκέπτονται ξένες χώρες, όχι για να αγοράζουν αμυντικό εξοπλισμό αλλά για να προωθούν δικά μας συστήματα;

Στην πρόσφατη επίσκεψη του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ και σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν,...

Για να είναι ιστορική ημέρα η 19η Ιανουαρίου 2022!

Η Τουρκία επεξεργάστηκε ένα δόγμα για να διεκδικήσει και να σφετεριστεί τις θαλάσσιες ζώνες...

Μια «Δεξιά» δίπλα στα τυριά

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ψώνισε ιδεολογία σε επίσκεψή του στο σούπερ μάρκετ. Οι μυρωδιές τού...

Stop, αυτό δεν θα γίνει εδώ

Η μόδα του wokisme αναφέρεται στην αφύπνιση της κοινωνίας ενάντια στις διακρίσεις που έχουν...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επικό «δικό σας το υπόλοιπο» στον αέρα του ΣΚΑΪ!

«Όμορφα είναι έξω εδώ, ρίχνει πολύ χιονάκι, άντε όμως...

Σύγκρουση τρένων στη Λιβαδειά με τραυματίες!

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τις 3 το...

Αγανακτισμένος ο Άκης Παυλόπουλος: «5 ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό»

Εφιαλτικές στιγμές βιώνουν οι οδηγοί που βρίσκονται στην Αττική...

Συνελήφθη ψευδόμενος ο Γεραπετρίτης: Ο Φουρθιώτης δημοσιεύει «θερμό» SMS του υπουργού!

Κάθε λεπτό που ο υπουργός Επικρατείας παραμένει στη θέση του, γελοιοποιεί το ίδιο το πολίτευμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ