24/1/2022

Ουδείς Έλλην πολιτικός στα «Pandora Papers»… Θαύμα;

Δημοσιευση:

Η έκπληξη έγινε όταν ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) η οκτασέλιδη λίστα των «Pandora Papers» με τους 283 Έλληνες γνωστούς επιχειρηματίες και άλλους… αλλά για πρώτη φορά δεν υπήρξε μεταξύ τους Έλληνας πολιτικός!

Όντως είναι ασυνήθιστο. Προφανώς, εξηγείται από το γεγονός ότι έχει λήξει η εποχή της σημιτικής διαφθοράς και διαπλοκής… Και πολύ περισσότερο όταν τμήματα των διεφθαρμένων τραπεζικών, ακαδημαϊκών και μιντιακών ελίτ έχουν σχεδόν σταματήσει να ξεπλένουν τους υπόλογους στη γνωστή κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Γενικά οι offshore εταιρείες λειτουργούν ως πολιτικά πλυντήρια μιζαδόρων και φοροφυγάδων!

Αλλά οι «φορο-ληστές» της λίστας Λαγκάρντ αποτελούν την απεχθέστερη περίπτωση. Η λίστα Λαγκάρντ των 2.062 ονομάτων φυσικών και νομικών προσώπων παρελήφθη από το υπουργείο Οικονομικών το 2010 επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου… και κρύφτηκε στο συρτάρι από τον ίδιο, και από τον διάδοχό του! Ο πρώην υπουργός οικονομικών του ΓΑΠ, κρίθηκε ένοχος για νόθευση της λίστας, εξαιρώντας από τα έγγραφα τις δύο ξαδέλφές του μετά συζύγων. Κυρίως η λίστα Λαγκάρντ αποκάλυψε τις καταθέσεις του ζεύγους Παπαντωνίου με τις μίζες του Γιάννου ύψους 2.835 εκατ. ελβετικών φράγκων. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, που βοά η χώρα, και με τη βούλα της Δικαιοσύνης, για τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν ως μίζες στην εποχή της «σημιτικής» διακυβέρνησης, ο αρχιερέας της διαπλοκής παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα.

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, οι μίζες από τα εξοπλιστικά που πήραν ο Γιάννος και ο Τσοχατζόπουλος ή ότι μας κυβέρνησαν; Όχι δεν πρόκειται για απλή απάντηση, αλλά για διαφθορά και διαπλοκή κουστουμαρισμένη και υπερφίαλη, με τη βεβαιότητα της ταξικής υπεροχής της και το χαμόγελο που δουλεύτηκε μπροστά σε καθρέφτες και κάμερες. Οχι, το θέμα δεν είναι ο Γιάννος, ή ο Τσοχατζόπουλος, γιατί αν το πεις αυτό κάνεις την παραδοχή ότι όλα ήταν ένα στιγμιαίο λάθος. Είναι από τα τέρατα της αιμομικτικής σχέσης των πολιτικών με τους κρυφούς χρηματοδότες τους. Είναι η διασταύρωση του σημιτικού εκσυγχρονισμού με την υποκρισία της δήθεν ισχυρής ανάπτυξης και με τις απάτες που την παγίωναν. Απλώς να θυμίσω ότι το 2014 η αμερικάνικη τράπεζα Morgan Stanley στη Ζυρίχη ανέφερε ως ύποπτες τις κινήσεις των λογαριασμών του Ακη Τσοχατζόπουλου λίγες μέρες μετά τη σύλληψή του. Οι κινήσεις αυτές, ύψους 29 εκατ. ελβετικών φράγκων είχαν γίνει πριν από δώδεκα χρόνια.

Ποτέ άλλοτε στην Ιστορία της χώρας η δημοκρατία δεν κόστισε τόσο ακριβά στους πολίτες όσο την 20ετία διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ/Σημίτη. Τα ποσά είναι μυθικά, ιδιαίτερα αν προσθέσουμε το «μαύρο» χρήμα της μίζας. Το κράτος κομματικοποιήθηκε επί ΠΑΣΟΚ/Σημίτη, αλλά και επιχειρηματίες και εκδότες για να ευημερήσουν προσκολλήθηκαν σε αυτό το κράτος της μίζας. Ουδείς διατηρεί την παραμικρή αμφιβολία ότι για πολλά χρόνια διεξάγονταν και δύο και τρία και χίλια δεκατρία «πάρτι», με άφθονο «μαύρο» χρήμα, υπερτιμολογήσεις, μίζες και «δωράκια». Χάρη στα χρήματα του φορολογούμενου, ο σημιτισμός της διαφθοράς και διαπλοκής έγινε το αφεντικό της Δημοκρατίας και των ΜΜΕ.

Να επισημανθεί πως τα “Pandora Papers” είναι μόνον τα τελευταία σε μια σειρά διαρροών εδώ και επτά χρόνια. Είχαν προηγηθεί τα “FinCen”, τα “Paradise Papers”, τα “Panama Papers” και τα “LuxLeaks”. Στην έρευνα των “Pandora Papers” που κράτησε δυο χρόνια συμμετείχαν πάνω από 650 δημοσιογράφοι από 117 χώρες, οι οποίοι ξετίναξαν 6.500.000 φακέλους με 30.000 offshore εταιρείες. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαρροές 11,9 εκατομμύρια οικονομικών εγγράφων όπου αποκαλύπτονται ο μαύρος πλούτος και οι συναλλαγές παγκόσμιων ηγετών, πολιτικών και εν γένει της οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ. Να σημειωθεί ότι οι απώλειες φόρων για την Ε.Ε. εξαιτίας της φοροδιαφυγής από την πλευρά επιχειρήσεων και εύρωστων οικονομικά πολιτών έχουν ξεπεράσει το ένα τρισ. ευρώ ετησίως.

Θυμίζουμε ότι προ δύο μηνών είχαν δοθεί στη δημοσιότητα και οι λίστες των “Pandora Papers” με εκατοντάδες λαμπρά ονόματα φοροφυγάδων από περισσότερες από 90 χώρες. Πρόεδροι χωρών και πρωθυπουργοί (πρώην και νυν), υπουργοί Οικονομικών, στρατηγοί, δήμαρχοι, δικαστές, και διασημότητες του σόου, αθλητικού ή μουσικού, που κρύβουν εισοδήματα σε φορολογικούς παραδείσους και κρύβουν (όχι όλοι) το μαύρο χρήμα που διαθέτουν στις διάσημες offshore. Δηλαδή όλος ο καλός κόσμος.

Τα “Pandora Papers” τιμούν την ερευνητική δημοσιογραφία, δυστυχώς όμως δεν κατορθώνουν να ατιμάσουν αμετάκλητα τους μεγιστάνες του ψεύδους και της κλοπής. Ασυγκίνητοι, όπως κάθε αποφασισμένος αμοραλιστής, θα συνεχίσουν να ηγεμονεύουν, στο πεδίο του ο καθένας. Και θα μάθουμε και άλλους, και άλλους όμοιούς τους από τις επόμενες λίστες. Ντρέπεται τάχα ο –κάθε–Μπλερ βλέποντας τ’ όνομά του στις λίστες όσων φοροδιαφεύγουν κλέβοντας τη χώρα τους και τους τύποις συμπολίτες τους; Μπα. Σίγουρα θα διαθέτει πολυμήχανη ομάδα νομικής υποστήριξης, κάτι θα βρει. Όπως και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Η εφημερίδα Guardian αναφέρεται στη νομική εταιρεία Anastasiades & Partners που είχε ιδρύσει ο κ. Αναστασιάδης. Συγκεκριμένα, το δικηγορικό γραφείο κατηγορείται ότι απέκρυψε τα περιουσιακά στοιχεία ενός αμφιλεγόμενου Ρώσου μεγιστάνα πίσω από πλασματικούς ιδιοκτήτες.

Αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι όποιος είναι πλούσιος και δεν θέλει να μοιραστεί τον πλούτο του δεν χρειάζεται να παρανομήσει, αφού οι νόμοι έχουν φτιαχτεί γι΄αυτόν. Έτσι, φόρους πληρώνουν τελικά μόνον οι βλάκες και οι φτωχοί. Το αστείο, δε, από τη σκοπιά των πλουσίων τουλάχιστον, είναι ότι πολλές από αυτές τις πρακτικές αυτές είναι απολύτως νόμιμες. Καθόλου παράδοξο, αφού στην προκειμένη περίπτωση το σκάνδαλο δεν είναι η παράβαση κάποιου νόμου, αλλά η ίδια η ύπαρξή του. Ακόμα και μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις δεν θα αλλάξει κάτι. Το σκάνδαλο αποκαλύπτεται μεν, παραμένει δε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αλήθεια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο IV

«Πρὸς ταῦτα κρύπτε μηδέν· ὡς ὁ πάνθ’ ὁρῶν καὶ πάντ’ ἀκούων πάντ’ ἀναπτύσσει χρόνος»....

Η εργοστασιακή συντήρηση και αξιοποίηση των C-130 της Πολεμικής μας Αεροπορίας πρέπει πάση θυσία να γίνει στην Ελλάδα

Του Μπάμπη Παπασπύρου*   Για την ΕΑΒ και τα προβλήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζει έχουν γραφτεί και...

Nackt Unter Wolfen… (γυμνή η Ελλάδα ανάμεσα στους λύκους)

Η εφημερίδα «Εμπρός» σε ένα δημοσίευμά της στις 28 Μαρτίου του 1897 αναφερόταν σε...

Ο Πορτοσάλτε και η σημαία

Εκείνο που θαυμάζω στον Άρη Πορτοσάλτε είναι η οξύνοιά του και η κριτική του...

Πότε υπουργοί και αξιωματούχοι μας θα επισκέπτονται ξένες χώρες, όχι για να αγοράζουν αμυντικό εξοπλισμό αλλά για να προωθούν δικά μας συστήματα;

Στην πρόσφατη επίσκεψη του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ και σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν,...

Για να είναι ιστορική ημέρα η 19η Ιανουαρίου 2022!

Η Τουρκία επεξεργάστηκε ένα δόγμα για να διεκδικήσει και να σφετεριστεί τις θαλάσσιες ζώνες...

Μια «Δεξιά» δίπλα στα τυριά

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ψώνισε ιδεολογία σε επίσκεψή του στο σούπερ μάρκετ. Οι μυρωδιές τού...

Stop, αυτό δεν θα γίνει εδώ

Η μόδα του wokisme αναφέρεται στην αφύπνιση της κοινωνίας ενάντια στις διακρίσεις που έχουν...

Ψωμί, παιδεία, μπαχαλαρία

Μπορεί να καταμαρτυρήσει κανείς τα μύρια όσα στην κυρία Κεραμέως. Δεν μπορεί, όμως, να...

Τα καλύτερα αεροπλάνα για τους καλύτερους

Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να τίθενται εκτός μικροκομματικής αντιπαράθεσης.Από τον ΦΑΗΛΟ Μ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ*Η...

Η χώρα της «Καθημερινής»

Ο κόσμος τον οποίο «χτίζουν» οι πολυεθνικές και οι μηχανισμοί παραγωγής κυρίαρχης ιδεολογίας δεν...

Ευπώλητα βιβλία, Γκόλφω και… Μπακάκης

Τώρα τις γιορτές, εκτός των άλλων, γνωστά βιβλιοπωλεία, καθώς και αρκετοί εκδοτικοί οίκοι, μας...

Ελλαδέζικη Τζαμαχιρία

Εξαφανιζόμεθα ως έθνος και χορηγοί της εξολόθρευσής μας είμαστε εμείς οι ίδιοι, μέσω της...

Οι σερβιτόροι της εξουσίας

Στη μικρή κλίμακα βλέπεις τις παθογένειες της δημοκρατίας μας. Και διαπιστώνεις ποια είναι η...

Το αβγό του φιδιού

Είναι πρόδηλο ότι η θεσμική ελίτ του ριζωμένου ελλαδικού κατεστημένου εντέλλεται από τα υπερεθνικά...

Προϊούσα χυδαιότητα!

Μάταια προσπαθούν εμβληματικοί εκπρόσωποι της Αριστεράς να διαχωρίσουν τη θέση τους για το απαράδεκτο...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τέρμα οι δηλώσεις από την πλευρά της ανήλικης που κατήγγειλε τον ιερέα για βιασμό

Η γνωστή ποινικολόγος και δικηγόρος της οικογένειας της ανήλικης...

Σάλος από την τοποθέτηση του Δημήτρη Καμπουράκη για τα ανήλικα κορίτσια και τα κατηχητικά

Ο Δημήτρης Καμπουράκης αναφερόμενος στην υπόθεση βιασμού ανήλικης κοπέλας...

Συνελήφθη ψευδόμενος ο Γεραπετρίτης: Ο Φουρθιώτης δημοσιεύει «θερμό» SMS του υπουργού!

Κάθε λεπτό που ο υπουργός Επικρατείας παραμένει στη θέση του, γελοιοποιεί το ίδιο το πολίτευμα

Σήψη μέχρι το κόκκαλο! 10 σκάνδαλα που τα… έφαγε το σκοτάδι

Η συστημική συνεργασία κυβέρνησης και «πρόθυμων» ΜΜΕ για να μη φτάνει στα ρουθούνια των πολιτών η μπόχα! Οι απόπειρες να θαφτούν τα ψέματα Μητσοτάκη

Σουίτα βιασμού: Οι αδελφοί Λεβέντη της Coca-Cola και τα άλλα τρία «μπουμπούκια»

«Σεισμός» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με την υπόθεση-σοκ! Ιδιαιτέρα μεγαλοβιομηχάνου το θύμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ