Η Έκθεση της Βουλής για το 1821*

Must Read

Πολλά «χρεώνουμε» στο Κοινοβούλιο. Να του πιστώσουμε, όμως, και κάτι σπουδαίο: Τον φόρο τιμής στην Εθνεγερσία!

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Μία σελίδα εφημερίδας δεν αρκεί για να περιγραφούν ο πλούτος του αρχειακού υλικού και η μαεστρία της τοποθέτησής του στον χώρο του Κοινοβουλίου, όπου φιλοξενείται η έκθεση για το ’21. Οποιος είχε την τύχη να πάει στη Βουλή και να δει από κοντά τα ιστορικά κειμήλια, τις σπάθες, τις προτομές των ηρώων, τα κείμενα και όλον τον εθνικό θησαυρό για την Εθνεγερσία, που εκτίθεται, δεν μπόρεσε να αποφύγει να καταληφθεί το θυμικό του από αίσθημα βαθιάς συγκίνησης.

Ο επιμελητής της έκθεσης δρ Θοδωρής Κουτσογιάννης, έφορος της Συλλογής Εργων Τέχνης της Βουλής, έχει συνθέσει υποδειγματικά εικόνες, ήχους και υλικά τεκμήρια αυτής της περιόδου της ελληνικής Ιστορίας.

Όπως αναφέρεται στον οδηγό της έκθεσης, στον χώρο της οι επισκέπτες μπορούν να δουν «αφενός, τη “Ζωφόρο της Επανάστασης” και τα “Μετάλλια των Ηρώων”, δηλαδή τον τοιχογραφικό διάκοσμο που κοσμεί την Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών, με 20 παραστάσεις πολεμικών και πολιτικών – διπλωματικών γεγονότων από το 1821 (κήρυξη του Αγώνα) έως το 1833 (άφιξη του Οθωνα), και με 14 προσωπογραφίες ηρώων, που φιλοτεχνήθηκαν περί τα 1842-43· Αφετέρου, τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, εμβληματική αρχειακή συλλογή της Βιβλιοθήκης της Βουλής, αποτελούμενη από τριάντα οκτώ κώδικες και 10.000 λυτά έγγραφα της περιόδου 1821-1832». Τα αντικείμενα κουβαλούν εντός τους απόηχους από τη «θεία μουσική» του αγώνα για την ελευθερία.

Ο τρόπος που είναι ταξινομημένα στην έκθεση αποτελεί μια θαυμαστή παρτιτούρα, η οποία ξεκινά με το πρελούδιο του φιλελληνισμού και κλιμακώνει μέχρι τις κλαγγές των σπαθιών και τους κρότους από τις πιστόλες των πολεμιστών μας. Η στήλη προτείνει ανεπιφύλακτα, μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου, να πάτε να τη θαυμάσετε.

* Για πληροφορίες σχετικά με επισκέψεις στην έκθεση στα τηλ. 210-3735247 και 210-3735245. Μπορείτε, δε, να στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση [email protected].

Πληροφορίες για την έκθεση μπορείτε να βρείτε ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://www.antikrizontas-tin-eleftheria.gr

Tρισδιάστατη εικονική περιήγηση (3D tour) https://www.antikrizontas-tin-eleftheria.gr/eikoniki-periigisi

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο… παπα-σπρίντερ της Κύπρου!

Μεγάλο Σάββατο, πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Αγίου Ραφαήλ και Βασιλείου, στο Καλό Χωριό Λάρνακας.Ο Πρωτοπρεσβύτερος Επιφάνιος Παπαχριστοδούλου έδωσε...

More Articles Like This