H έννοια της κυρώσεως

Must Read

Πρωί πρωί χθες με πήρε στο τηλέφωνο ο μετριοπαθής και σοβαρός εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης, ο οποίος χαίρει ιδιαιτέρας εκτιμήσεως, επειδή η ενασχόλησή του με την πολιτική δεν υπήρξε αιτία εγκατάλειψης της εργασίας του.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Τρεις φορές την εβδομάδα δίδει το «παρών» στο ίδρυμα ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, αποδεικνύοντας έτσι ότι η πολιτική και οι κομματικές θέσεις δεν είναι μόνο για τους ανεπάγγελτους. Αιτία της επικοινωνίας μας ήταν η διαγραφή δύο μεσαίων στελεχών της Ν.Δ. στη Χίο, επειδή διατύπωσαν σε οξείς τόνους τη διαφωνία τους με την ίδρυση υπερδομής μεταναστών στο νησί.

Σύμφωνα με την κομματική απόφαση, διεγράφησαν προσωρινώς, επειδή οι θέσεις τους είναι «αντίθετες με τις ιδεολογικές αρχές της Ν.Δ.». Διατύπωση εντελώς λανθασμένη, κατά την προσωπική μας εκτίμηση, για ένα φιλελεύθερο κόμμα.

Δεν διαγράφεις, έστω προσωρινά, στελέχη σου σε ένα ακριτικό νησί, όταν υπό το κράτος δικαιολογημένης ανησυχίας -ο Ερντογάν στέλνει κάθε μέρα καραβιές προσφύγων- λένε μια κουβέντα παραπάνω. Κατά μείζονα λόγο δεν εντέλλεται η τοπική νομαρχιακή επιτροπή (ΝΟΔΕ) να εκδώσει ανακοίνωση πίστης προς την κεντρική διοίκηση αποκαλώντας τα στελέχη της Ν.Δ. «νοσταλγούς του 2015», δηλαδή περίπου «συριζαίους».

Ο κύριος Γαϊτάνης μού μετέφερε ευγενικά την κυβερνητική άποψη ότι οι υπερδομές δημιουργούνται στα νησιά επειδή, με βάση τη συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας, μόνο από εκεί δέχεται επιστροφές μεταναστών η Αγκυρα. Είχα τον πειρασμό να τον ρωτήσω πόσες επιστροφές έχει δεχθεί έως τώρα, αλλά ο εκπρόσωπος Τύπου δεν είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος, θα τον αδικούσα.

Ο σωστός προβληματισμός

Το σωστό ερώτημα άλλωστε αυτή την εποχή είναι πόσους μετανάστες στέλνει η Αγκυρα στα νησιά μας (ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για εργαλειοποίηση), όχι πόσους δέχεται πίσω. Και ο σωστός προβληματισμός είναι τι επιδιώκει ο Ερντογάν – προχθές ο Ακάρ και ο Τσαβούσογλου διαμαρτύρονταν γιατί η Ελλάς διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης στη Χίο και γιατί διατηρεί Στρατό στο έδαφός της!

Απέφυγα, λοιπόν, αυτού του είδους την αντιπαράθεση με τον εκπρόσωπο της Ν.Δ., τον οποίο πολύ εκτιμώ για το ήθος του και τη μετριοπάθειά του, και εύχομαι να πάει καλά ως υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα (το ψηφοδέλτιό του είναι γεμάτο περαστικούς πασόκους παντός καιρού από τη Ν.Δ.) και επικεντρώθηκα στο πώς φέρεται η Ν.Δ. στα στελέχη της.

Πρώτον, ένα φιλελεύθερο κόμμα δεν ποινικοποιεί ποτέ τη διαφωνία. Ακόμη κι αν αυτή έχει στοιχεία υπερβολής κατά την επίσημη Ν.Δ. Τα στελέχη της Χίου εξέφρασαν τον φόβο ότι θα δεχθεί πλήγμα η «γενέθλια γη» τους, καθώς εικάζεται ότι οι πρόσφυγες θα καταστούν μόνιμοι κάτοικοι Χίου και θα αλλοιώσουν την πληθυσμιακή σύνθεση – η μουσουλμανοποίηση είναι πάντοτε ο φόβος σε ένα νησί του οποίου οι κάτοικοι σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς. Δεν διαγράφεις κατά μείζονα λόγο επικαλούμενος τις ιδεολογικές αρχές ενός κόμματος στη διακήρυξη του οποίου αναγράφεται ότι «η ΝΔ ταυτίζει το Έθνος με τον λαό». Δεν διαγράφεις, τέλος, γιατί τα πειθαρχικά μέτρα τέτοιου είδους έχουν συνήθως αποτέλεσμα αντίθετο από το επιδιωκόμενο.

Το 2016 η κεντρική διοίκηση της Ν.Δ. διέγραψε πάλι, με αφορμή δηλώσεις για το Μεταναστευτικό, τον τότε αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Σταμάτη Κάρμαντζη. Σήμερα είναι δήμαρχος Χίου με τη σημαία της Ν.Δ., η οποία υποχρεώθηκε να τον δεχθεί ξανά στους κόλπους της, λόγω της εξαιρετικής δημοφιλίας του στον τοπικό πληθυσμό, και να τον υποστηρίξει. Επίσης: Η Ν.Δ. διέγραψε το 2019 την πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης Φαίη Νικητοπούλου, επειδή διαφώνησε με την κατασκευή κέντρου μεταναστών στο τέως Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ». Σήμερα το νοσοκομείο είναι κλειστό, ενώ κέντρο μεταναστών δεν δημιουργήθηκε! Ποιος δικαιώθηκε; Αυτοί που διέγραψαν ή η διαγραφείσα; Ο γραμματέας ενός κόμματος κατά την ταπεινή μου άποψη υπάρχει για να εκτονώνει εντάσεις, να γεφυρώνει αντιθέσεις και για να σβήνει φωτιές. Όχι για να «φουντώνει» σιγοκαίουσες φωτιές. Ειδικώς όταν το κόμμα έχει μπροστά του δύσκολες εκλογές με απλή αναλογική. Μπροστά στις μεγάλες μάχες ενώνεις, δεν διαιρείς.

Δεύτερον και σημαντικότερον, στην έννοια της κύρωσης δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, αν επιμένεις τόσο πολύ να την εφαρμόσεις για να επιβάλεις μια πολιτική. Η εντύπωσή μου είναι ότι το κόμμα από το 2016 είναι υπερβολικώς αυστηρό, όταν πουν καμιά κουβέντα παραπάνω οι νεοδημοκράτες (ειδικώς της περιφέρειας), που το σπίτι τους σχολιάζουν εντέλει, και απαραδέκτως επιεικές, όταν παρεκκλίνουν από τις αρχές του πασοκογενή ή ποταμίσια «φρούτα» του Λεκανοπεδίου.

Ειδικός σύμβουλος του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως Παναγιώτη Πικραμμένου, υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές, χλευάζει δύο μέρες τώρα στο twitter τα κυβερνητικά μέτρα για την πανδημία ως « ανόητα, επιπόλαια και απολύτως αναποτελεσματικά», κάνει λόγο για «Πακιστανούς αυτοφωράκηδες» σε καταστήματα όπου επιβάλλονται τάχα πρόστιμα και χαρακτηρίζει «γίδια» τους ανεμβολίαστους. Αυτός δεν παραβιάζει τις ιδεολογικές αρχές της Ν.Δ., φίλτατε Παύλε Μαρινάκη; Και του επιτρέπεται να «συμβουλεύει» μια κυβέρνηση με την πολιτική της οποίας διαφωνεί; Ο επίσημος εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας στον ΠΟΥ δεν έθιξε τις ιδεολογικές αρχές του κυβερνητικού κόμματος με τα αστεία του για την Παναγία και τον κρίνο; Την εικόνα της Παναγίας έχει σε περίοπτο θέση στο γραφείο του ο πρωθυπουργός! Στέκομαι μόνο σε δύο πρόσφατα παραδείγματα. Που, αν έπρεπε να εφαρμοστεί η κυρίαρχη λογική που εκπέμπει η Ν.Δ. αυτόν τον καιρό, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί επώδυνες πολιτικές αποφάσεις.

Προγραφές

Προσωπικώς, με εξαίρεση θεμελιακά ζητήματα που ορίζουν την ταυτότητα κάθε χώρου καθώς και συμπεριφορές που καμιά φορά χρησιμοποιούν εσκεμμένα τη διαφορετική άποψη για να υπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες, η διαγραφή επί διαφωνίας δεν είναι φιλελεύθερη επιλογή. Σκεφτείτε δηλαδή να αρχίσουν αύριο οι βουλευτές, υπό το κράτος της πίεσης της συντηρητικής βάσης της Ν.Δ., να διαφοροποιούνται δημοσίως από μέτρα και πολιτικές με τα οποία διαφωνούν – μέχρι στιγμής σιωπούν. Εκεί τι θα γίνει; Προγραφές σε προεκλογική περίοδο; Ταύτα και ευχόμαστε να μη χρειαστεί να επανέλθουμε!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βαρύ πένθος για την Ελένη Βιτάλη: Ξεψύχησε στα χέρια της ο αδερφός της

Πολύ δύσκολες ώρες για την αγαπημένη τραγουδίστρια Ελένη Βιτάλη, που «έχασε» τον αδερφό της.Την δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή με...

More Articles Like This