Άλλη μια ερώτηση στην Βουλή για το radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ που όχι μόνο δεν απαντήθηκε αλλά «εξαφάνισε» και το radar

Must Read

Για το radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ, εκτός των εκατοντάδων άρθρων που έχουν γραφτεί, έχουν κατατεθεί δύο ερωτήσεις στην Βουλή.

  • Του Μπάμπη Παπασπύρου*

1η ερώτηση από την Ελληνική Λύση στις 2 Σεπ. 2020

Τι μας λέει αυτή η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά από ενημέρωση της ΕΛΑΣ (Υπηρεσία Μη Στελεχωμένων Αεροσκαφών); Καλό μεν το radar “ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ” της ΕΑΒ (εγχώρια κατασκευή και μικρός όγκος), αλλά κρίθηκε μη επιχειρησιακά επαρκές …Γιατί όπως αναφέρει η απάντηση περιορίζεται αποκλειστικά στην αποκάλυψη των drone. Ξέχασαν να μας πουν όμως οι κύριοι της ΕΛΑΣ, ότι για να καταστείλεις-παρεμβάλεις ένα drone, θα πρέπει πρώτα και κύρια να το αποκαλύψεις.

Επίσης όλα τα ολοκληρωμένα-αξιόπιστα συστήματα, anti drone, υψηλής τεχνολογίας, αποτελούνται από υποσυστήματα που περιλαμβάνουν radar, οπτικούς αισθητήρες (κάμερες) και συστήματα εξουδετέρωσης (παρεμβολείς κλπ)…

Ξέχασαν επίσης να μας πουν πως το radar ” ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ” αποκαλύπτει mini drone εντός κατοικημένων περιοχών, σε πολύ χαμηλά ύψη και  με πολύ μικρή ισχύ.

Στις 6 Δεκ. 2021 κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή ερώτηση για θέματα που αφορούν στην ΕΑΒ.

Ανάμεσα στα θέματα της ερώτησης περιλαμβάνεται και το radar “ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ” της ΕΑΒ…

Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση ανέφερε:

«Τέλος, πληροφορούμαστε ότι στην ΕΑΒ εδώ και τρία χρόνια έχει αναπτυχθεί Doppler radar με την ονομασία «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ», που έχει δοκιμασθεί σε περιβάλλον με κίνηση οχημάτων και ανθρώπων και αποδεδειγμένα δύναται να αποκαλύπτει mini drones σε πολύ μικρά ύψη. Μάλιστα, παρόμοιο Doppler radar χρησιμοποιήθηκε σε πρόσφατη κοινή άσκηση ΗΠΑ και Ινδίας. Ωστόσο, το «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ, που σε συνδυασμό με άλλα συστήματα επιτρέπει ολοκληρωμένη δυνατότητα κάλυψης από απειλές προερχόμενες από drone, παραμένει αναξιοποίητο».

Γιατί το ολοκληρωμένο και επιτυχώς δοκιμασμένο radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» παραμένει αναξιοποίητο, τη στιγμή που «διαφημίζεται» το μελλοντικό πρόγραμμα «AΡΧΥΤΑΣ»;”

Στις 12 Ιαν. 2022 το ΥΠΕΘΑ σε απάντησή του για το πιο πάνω θέμα, αναφέρει:

Όπως αντιλαμβάνεστε από την απάντηση, ενώ η ερώτηση αφορούσε αποκλειστικά και μόνο το υπαρκτό και λειτουργικό radar “ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ”, η μπάλα πήγε στην εξέδρα. Ουδεμία μνεία έγινε για τον “ΤΗΛΕΜΑΧΟ”, σαν να μην υπάρχει, σαν να εξαφανίστηκε.

Αντί να εξηγηθεί τι συμβαίνει με το σύστημα και το πως θα αξιοποιηθεί, μας ενημέρωσαν για προγράμματα, που η ΕΑΒ απλά θα συμμετέχει. Προγράμματα όπου οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες (και καλά κάνουν) ως συνήθως, θα χρηματοδοτηθούν για να αναπτύξουν ή και βελτιώσουν υπάρχοντα συστήματα και τεχνολογίες.

Το radar “ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ” που είναι ένα 100% ελληνικό σύστημα, οι αρμόδιοι όχι μόνο δεν  το προτείνουν σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όχι μόνο δεν το αξιοποιούν με εθνικούς πόρους αλλά το εξαφανίζουν κιόλας.

* Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας & πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Παύλος Χρηστίδης γελοιοποίησε ΣΚΑΪ και υποψηφίους Μητσοτάκη

«Καλοπέρασαν» στο στούντιο του ΣΚΑΪ παρουσιαστές και καλεσμένοι πανελίστες που επιχειρούσαν να εκθειάσουν τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές που επέλεξε ο...

More Articles Like This