Με ποιους είστε, κύριοι;

Must Read

Ψάχνουμε να βρούμε τον εχθρό απέναντί μας. Καταγράφουμε κάθε μέρα τις «προκλητικές» δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων: του προέδρου Ερντογάν, των υπουργών ΑκάρΤσαβούσογλου – Σοϊλού, του Γκρίζου Λύκου Μπαχτσελή, της Γκρίζας Λύκαινας Ακσενέρ κ.ο.κ.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Αναδεικνύουμε με πηχυαίους τίτλους τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας. Επισημαίνουμε τις παρενοχλήσεις των τουρκικών φρεγατών στο ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo» που κάνει έρευνες για λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κρήτη, στα χωρικά μας ύδατα. Ασκούμε κριτική στις μεγάλες δυνάμεις, όταν κάνουν χειρονομίες υπέρ της γείτονος, όπως η πρόσφατη απόφαση για τον EastMed.

Σκέπτομαι όμως καμιά φορά με βάση όσα παρατηρώ να συμβαίνουν γύρω μας: Ο εχθρός εν τέλει είναι απέναντι ή κινείται άραγε μέσα στις γραμμές μας; Μήπως τελικώς ο εχθρός είναι μέσα στις γραμμές μας και απέναντι τελικώς είναι μόνον ο αντίπαλος; Τα φαινόμενα έχουν πυκνώσει εσχάτως. Υφυπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη μιλά στο ραδιόφωνο, σπάει το απόρρητο των διερευνητικών συνομιλιών και αποκαλύπτει ότι η Ελλάς στο παρελθόν «ίσως» -το επίρρημα που χρησιμοποίησε- είχε υποχωρήσει από τη θέση μας για 12 μίλια χωρικά ύδατα και είχε δεχθεί τα 10.

Επί Σημίτη έγινε αυτό; Επί των πρώτων μνημονιακών κυβερνήσεων συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ έγινε όταν μετείχε και ο ίδιος στις διερευνητικές; Επί άλλων κυβερνήσεων; Δεν μας το είπε. Αλλά η θέση του αυτή έγινε αιτία να διακόπτουν τα τουρκικά κανάλια τη ροή τους για να μεταδώσουν την… έκτακτη είδηση. Και να δημιουργούν εντυπώσεις για την ελληνική αποφασιστικότητα και προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης.

Ετερος καθηγητής, ομότιμος του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής, ο οποίος ελκύεται πολύ από τον γαλλογερμανικό άξονα, χαρακτήρισε την πολιτική της Ελλάδος στο ζήτημα των αναχαιτίσεων της Τουρκίας από το να γίνει περιφερειακή δύναμη «ανέφικτη, ατελέσφορη και ανέξοδη». Και οι δηλώσεις αυτού του κυρίου έγιναν πρώτο θέμα στον τουρκικό Τύπο! Την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος μετέβη στην Τουρκία για να παραλάβει βραβείο από το κόμμα των κεμαλιστών, το οποίο πρωταγωνίστησε -οι Νεότουρκοι- στην Καταστροφή της Σμύρνης και στον ξεριζωμό και τη δολοφονία χιλιάδων Ελλήνων. Ναι, όπως το διαβάσατε! Σε χρονιά που θυμόμαστε με οδύνη το 1922 ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας πάει στη γείτονα και λαμβάνει βραβείο από αυτούς που πρωταγωνίστησαν το 1996 στα Ιμια, διεκδικούν 158 νησιά του Αιγαίου σήμερα, ενώ στο μακρινό παρελθόν ηγήθηκαν της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Από αυτά τα ματωμένα χέρια εβραβεύθη ο κάποτε εκλεγμένος ηγέτης των Ελλήνων. Και βεβαίως έχουμε και τους «ακαδημαϊκούς» οι οποίοι οργανώνουν και προβάλλουν ντοκιμαντέρ σε τηλεοπτικούς διαύλους για να ισχυριστούν αναφορικά με τα γεγονότα του 1922 περίπου όσα λέει και ο υπουργός Εξωτερικών κύριος Τσαβούσογλου: ότι «οι Ελληνες εισέβαλαν στη Σμύρνη και εποφθαλμιούσαν εδάφη».

Ενώ το ακριβές είναι ότι, σύμφωνα με τα πρακτικά του Συμβουλίου Ειρήνης του 1919, ο πρόεδρος Γουίλσον «αποκάλυψε ότι υπεδείχθη στους Ελληνες να αποβιβάσουν στρατεύματα για να γλιτώσουν σφαγές».

Μου είναι δύσκολο να υιοθετήσω λέξεις και έννοιες που έρχονται στο μυαλό κάθε Ελληνα σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως «πουλημένοι», «προδότες» κ.λπ. Τις απορρίπτω καθέτως διότι προϋποθέτουν δόλο. Και δόλος θέλω να πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει. Όμως οι απόψεις ή οι πράξεις αυτές (ακόμη και αν διατυπώνονται ακουσίως) εκ του αποτελέσματος -τις αξιοποιούν οι Τούρκοι για να υπερασπιστούν τα δίκαιά τους- καταλήγουν εχθρικές για την Ελλάδα. Την πατρίδα τους. Με συνέπεια το ερώτημα που ανακύπτει μακριά από θεωρίες συνωμοσίας είναι το εξής απλό: Με ποιους είστε, κύριοι; Το θέτω όσο πιο ευγενικά μπορώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΥΠΕΞ Ιράν για χτύπημα στην Ισφαχάν: «Δεν ήταν από το Ισραήλ, παιδικά παιχνίδια τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν»

Πλήρη υποβάθμιση του χτυπήματος που σημειώθηκε χθες τα ξημορώματα στην Ισφαχάν έκανε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.Αρχικά,...

More Articles Like This