Για να είναι ιστορική ημέρα η 19η Ιανουαρίου 2022!

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Η Τουρκία επεξεργάστηκε ένα δόγμα για να διεκδικήσει και να σφετεριστεί τις θαλάσσιες ζώνες από τις ακτές της Συρίας μέχρι τις εκβολές του Νέστου ποταμού. Αυτό σημαίνει μια ζώνη που καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα της ανατολικής Μεσογείου και το ανατολικό του Αιγαίου Πελάγους.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Αυτό το δόγμα οι Τούρκοι στρατηγιστές το ονόμασαν «Γαλάζια Πατρίδα», δημιούργησαν και τον σχετικό χάρτη, φροντίζοντας μάλιστα να φωτογραφηθεί μπροστά σ’ αυτόν ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν.

Με βάση το δόγμα αυτό, τα ελληνικά νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, πέραν των χωρικών υδάτων, που είναι 6 ναυτικά μίλια.

Με βάση αυτό το δόγμα, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πήρε εντολή από την κυβέρνηση να σχεδιάζει και να διεξάγει μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα» στα όρια του σχετικού χάρτη.

Με βάση αυτό το δόγμα, η τουρκική κυβέρνηση έδωσε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας να στείλει το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» για έρευνες στην -με βάση το Διεθνές Δίκαιο- ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου – Κύπρου – Κρήτης – Ρόδου, επί σχεδόν εκατό ημέρες.

Με βάση αυτό το δόγμα, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πήρε εντολή από την κυβέρνηση, υπερασπιζόμενο τα «κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στα όρια της “Γαλάζιας Πατρίδας”», να προστατέψει τις έρευνες του «Ορούτς Ρέις» με 25 πολεμικά πλοία, φρεγάτες, κορβέτες και αεροσκάφη, πράγμα το οποίο και έπραξε.

Με βάση αυτό το δόγμα, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πήρε εντολή από την κυβέρνηση να εκδιώξει το ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo» από τη θαλάσσια περιοχή της «Γαλάζιας Πατρίδας», μόλις ξεμυτίσει από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, δηλαδή από τα 6 νμ ανατολικά της Κρήτης, πράγμα το οποίο και έπραξε.

Με βάση αυτό το δόγμα, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πήρε εντολή από την κυβέρνηση να στέλνει επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Νισύρου και της Κανδελιούσσας, πράγμα το οποίο πράττει, σχεδόν ανενόχλητα.

Με βάση αυτό το δόγμα, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πήρε εντολή από την κυβέρνηση να επιτηρεί τον εναέριο χώρο της «Γαλάζιας Πατρίδας», κάνοντας υπερπτήσεις ακόμα και πάνω από κατοικημένα νησιά, για να καταστήσει ευκολότερη τη διεκδίκησή τους μελλοντικά και όταν έλθει η ώρα της εφαρμογής του σχετικού επιχειρησιακού σχεδίου.

Με βάση αυτό το δόγμα, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο πήραν εντολή από την κυβέρνηση να θέτουν σε κάθε ευκαιρία την «υποχρέωση» της Ελλάδας να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά που βρίσκονται στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας» για να είναι πιο εύκολη η «ενσωμάτωσή τους» στην Τουρκία, όταν έλθει η ώρα της εφαρμογής του σχετικού επιχειρησιακού σχεδίου.

Με βάση το δόγμα αυτό, και αφού «εξασφάλισαν» ότι τα νησιά δεν δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, δημιούργησαν μια «δικαϊκή» βάση, πάνω στην οποία στήριξαν τη χάραξη του σχετικού χάρτη του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο δόγμα η Τουρκία το ανέπτυξε στο Αιγαίο «πατώντας» πάνω στη δειλία (;) των ελληνικών κυβερνήσεων να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια, δικαίωμα που μας αναγνωρίζεται με τον πιο ξεκάθαρο και αναμφισβήτητο τρόπο από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο δόγμα η Τουρκία το ανέπτυξε στην ανατολική Μεσόγειο «πατώντας» πάνω στη δειλία (;) των ελληνικών κυβερνήσεων να οριοθετήσουν την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως μας αναγνωρίζεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που, άλλωστε, αναγνώρισαν και οι Ισπανοί ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ -όχι πολιτικοί- που σχεδίασαν τον Χάρτη της Σεβίλλης ύστερα από σχετική οδηγία της Ε.Ε. Αν η Ελλάδα είχε επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και αν είχε οριοθετήσει την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία δεν θα είχε γεωγραφικό και πολιτικό «χώρο» να αναπτύξει το «Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας».

Να σημειώσουμε δε ότι αν η Ελλάδα αποφασίσει να κάνει το δικό της εθνικό στρατηγικό σχέδιο, που περιλαμβάνει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με την Κυπριακή Δημοκρατία, τότε θα βρει μπροστά της όσα «οικοδόμησε» τόσα χρόνια η Τουρκία, υπερασπιζόμενη πολιτικά και στρατιωτικά το «Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας» και τα κυριαρχικά δικαιώματα που η ίδια αναγνωρίζει για τον εαυτό της με βάση τον σχετικό χάρτη.

Επίσης, να υπογραμμίσουμε ότι όλο το εξοπλιστικό της πρόγραμμα η Τουρκία το εντάσσει στην επιχειρησιακή υποστήριξη του συγκεκριμένου δόγματος, όπως φροντίζει να μας το θυμίζει ο Ερντογάν, όποτε μιλάει με την ευκαιρία παραλαβής κάποιου πολεμικού πλοίου ή μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Δηλαδή, εδώ βλέπουμε ότι η Τουρκία πρώτα έφτιαξε το όχημα των διεκδικήσεών της και μετά προχώρησε και συνεχίζει να προχωρεί με συγκεκριμένα βήματα στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα, το οποίο θα «σύρει» το όχημα αυτό προς το μέλλον.

Η 19η Ιανουαρίου είναι δυνατόν να αποδειχτεί ιστορική μέρα για την Ελλάδα. Αρκεί η πατρίδα μας να ξεκαθαρίσει το εθνικό σχέδιο και τους στόχους που θα κληθούν να υπερασπιστούν οι χειριστές των Rafale και τα πληρώματα των Belharra, όταν παραληφθούν.

Θέλει δουλειά και προπαντός ο νυν πρωθυπουργός και ο επόμενος πρέπει να αντιληφθούν ότι με συμβούλους που μιλούν για συνεκμετάλλευση και για μαξιμαλισμό της Ελλάδας τα των Rafale και οι Belharra θα αποδειχτούν ο «φερετζές» για να καλύψουμε τις εθνικές υποχωρήσεις, με βάση την παγίδα που μας έστησαν οι Τούρκοι σύμβουλοι του εκάστοτε πρωθυπουργού ή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκεί δεν υπάρχουν σύμβουλοι που προτείνουν εθνικές υποχωρήσεις και… εκπτώσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γερμανία: Σύλληψη δύο πολιτών που σχεδίαζαν σαμποτάζ της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία

Ως ύποπτοι για κατασκοπία συνελήφθησαν στη Γερμανία δύο πολίτες ρωσικής καταγωγής, με την ομοσπονδιακή εισαγγελία στην Καρλσρούη να κατηγορεί...

More Articles Like This